Wednesday, November 30, 2011

Kalaulah....

Kalaulah baki cuti aku masih banyak lagi,
kompem kompem hari ni aku cuti.

Tak pun...

Kalaulah bos takde hari ni,
alangkah bahagianya rase dunia ni...

Sebab

Aku mengantuk tahap gaban dan aku nak tido!!!

Dari tadi aku tersengguk-sengguk depan PC ni.
Nak bukak mata pun berat semacam.
Macam ada batu melekat kat kelopak mata aku ni.
Huhuhu...

Baju dah cantik..
Bertudung ariani lagikk...
Tapi mata merah macam mata mat pit!
Haihhh...

Semalam aku tido pukul 3.30 pagi dek bergayut tepon dengan kawan aku.
Saje luahkan perasaan.
Pagi tadi aku bangun kul 7pagi.
3 jam setengah je aku tido.
Huhuhuhu...
Ngantuk..ngantuk..ngantuk....

Kalaulah aku boleh lelapkan mata untuk 20minit pun dah kire ok...
Dah nikmat sangat dah tuuu...

Huhuhuhu...


Tuesday, November 29, 2011

Baju renang

Hamboi...hamboi...
Lagak cam jaguh renang je.
Walhal adooo...
Hehehe...

Lately aku memang aktif berenang.
FZ pulak memang rajin nak ajar aku.

Kalau dulu aku pandai buat free style dan teknik apungan je.
Sekarang ni FZ ajar aku breaststroke.
Kalau boleh kali ni aku nak belajar sampai aku reti berenang.
Bukan berenang kat kolam cetek je..
Tapi kat kolam dalam sekalipun.

Selama ni kalau aku berenang, aku just pakai T-shirt dan seluar tight je.
Tapi atas saranan FZ, aku beli baju renang.
Kebetulan aku ada voucher RM10 sempena birthday dari JJ.
Rugi la kalau tak guna kan...

Inilah hasi rembatan aku :-



Dari jenama Ogival.
Baju renang ni dilengkapi dengan paddings.
So, korang dah tak payah nak pakai bra lagi dah.
Disebalik skirt tu ada seluar dalam.
Korang pun dah tak payah nak pakai seluar dalam lagi.
Senang kan?

Eh, korang jangan ingat aku pakai baju renang camtu je..
Opcos la aku ada beli seluar tight jugak.




Juga dari jenama Ogival.

Memula aku ingat nak beli tights yang paras lutut.
Tapi FZ pulak tak kasi.
Katanya lebih manis kalau pakai tights panjang.
Aku pun ikutkan aje laa...


Fokuskan pada baju ye..
Bukan tetek dan perut aku...
Aku tahu perut aku berlemak berlapis-lapis macam burger double special.
Huhuhu...

Semua sekali RM167++ selepas ada diskaun 20%.
Pastu tolak dengan voucher RM10 tu, jadilah RM157++.
Ok la tuu....
Kata nak barang berkualiti kann...

Kalau lepas ni aku tak reti berenang jugak, tak tahu la nak cakap ape...


Pepagi nak mengumpat pasal orang.. kihkih..

Korang ingat tak pasal ini? :-

-

-

-



Aku pernah publish gambar ni dalam entri ini (klik sini)

Aku kata, dimana ada ruang, disitu ada barangnye...

Ini la yang aku nak ngumpat sekarang ni...
Alkisahnya, hari Jumaat baru-baru ni kan aku pergi bercuti.
Aku balik hari Sabtu. 2 hari 1 malam je pon aku pergi bercuti.
Tak lama...

Si pompuan dajal tu balik kampung hari Khamis.
Aku tak sure bila dia akan balik semula.

Hari Sabtu malam aku sampai rumah.
Aku tengok kasut-kasut yang dia susun kat lantai tu dah disusun semula kat atas rak kasut dia.
Mati-mati aku ingat dia dah balik dari kampung dan susun sendiri kasut-kasut tu.
Lega la hati aku kan..
Ingatkan dia tu dah sedar kesilapan dia.

Tapi pagi tadi baru aku tahu kisah sebenar.
Rupa-rupanya bukan dia yang susun kasut tu atas rak.
Budak rumah aku yang susun rupanya.
Hahaha...

Kata budak rumah aku, dia pun tak suke dengan perangai pompuan tua dajal tu sebab suke sangat nak conquer rumah.

"Saya dah susun kasut dia letak atas rak tapi dia susun balik kat bawah tu, kak Nana. Isk.. geram betul".

Aku gelak je laa..
Memang aku tahu pompuan tua tu suke conquer rumah.
Memang perangai dia dah takleh ubah.
Orang tua la katakan.
Andartu.
Sebab tu Tuhan tak kasi dia kawin lagi.
Ada hikmahnya.
Kalau ada laki pun, agaknya laki pun tak tahan dengan perangai dia.
Dah la tak reti nak susun atur rumah.
Pastu perangai pulak pelik.
Asik blame orang je kijenye..
Langsung taknak sedar kesilapan diri.

Dalam rumah tu tak tahu la dah berapa orang dia gaduh termasuk la aku.
Dia masih tak sedar ada something wrong dalam diri dia.

Ubah la perangai tu weiiii...
Ko nak orang tunjuk protes kat ko depan-depan ke baru ko nak berubah?
Jangan la buat budak-budak baru dalam rumah tu hilang respek kat ko.
Ko tu dah tua....
Sedar la diri tu sikit.
Jangan la nak cari pasal dengan orang je...


Monday, November 28, 2011

TAG 11-11-11

 Dah lama betul aku tak buat tag.
Tetibe aku bukak blog Yani, tengok-tengok dia ada tag aku.
Kebetulan malam ni aku takde idea tapi tangan plak gatal nak menaip.
Terus aku buat tag ini.

Thanks Yani sebab tag aku.
Walaupun tajuk tag ni 11-11-11 tapi aku tetap nak buat.
Hehehe...

11 PERKARA TENTANG AKU

1-      Aku anak ke3 kepada pasangan Aziz @ Azmi dan Samsiah.
2-      Aku belum berkahwin. Sekarang sedang kapel dengan FZ. Hehehe…
3-      Sangat suke makan. Aku boleh makan semua makanan kecuali makanan Jepun. Hanyir.. Uwekk…
4-      Tak suke pendam-pendam. Kalau tak puas hati, sound terus..
5-      Sangat susah menangis tapi kalu bab cinta, cepat sangat air mata leh mengalir.
6-      Sangat suke tidur. Pantang baring atas tilam, kompem lelap.
7-      Sangat suke tengok kartun Spongebob Squarepants. Tengok ulang-ulang pun takpe.
8-      Dalam adik-beradik, aku la yang suke buat perangai dan buat benda yang bukan-bukan.
9-      Suke layan citer Hindustan. Dulu semua lagu Hindustan aku leh hafal. Heheh…
10-   Suke karaoke, main boling, bergambar dan berangan sensorang sebelum tido. J
11-   Suke menaip dan berkongsi cerita..  Sebab tu ada blog.

11 SOALAN

1-Nama Siapa

Nama sebenar : Nuradiana.
Nama kat rumah : Kak Ngah.
Nama kat opis : Nana / Diana.

2-Umur Berapa

26 tahun 16hari. Daaa tuaaa,,, L

3-Hobi

Macam-macam hobi aku. Tapi ape yang aku buat tetiap hari ialah berangan dan sedih sensorang tetiap malam sebelum tido. Dah jadi tabiat kott..

4-Cita-cita

Nak cita-cita hapenye… Aku dah pun jadi secretary sekarang ni. Nak bercita-cita pun rase cam dah tak perlu dah. Tapi dulu-dulu aku bercita-cita nak jadi polis la, penyanyi laa, penari laa, penulis novel laaaa.. Dan aku pernah bercita-cita nak jadi pramugari. Hahahah… Angan-angan kosong je la. Pasan tak, semua cita-cita aku berkaitan dengan glamour? Hahaha…

5-Kawan Baik

Kawan baik means kawan yang selalu ada time aku susah dan senang. Ada kot rasenye… Wahida dan Sue. Diorang pun baca blog aku ni. Bile time aku sedih, ada masalah, diorang sentiasa ada untuk bagi nasihat dan semangat kat aku. Thanks frens.. J

6-Kawan Jahat

Yang ini, memang la ada… Ramaaaiiiii sangat. Jenis yang depan macam baik je… Tapi belakang, mengumpat pasal aku sana-sini. Hipokritas, pocahontas, hampas! Well, tak kisahlah. Dosa tanggung sendiri.

7-Kawan Rapat?

Rapat? Kalu kat KL ni kawan rapat memang takde. Tapi kalu kat Terengganu tu ader la. Wahida la orangnya.

8-Kawan Biasa

Kawan biase ramai. Nak tulis nama sorang-sorang pun tak boleh sebab ramai sangat.

9-Makanan Kegemaran

Of course la masakan Melayu dan Barat. Tapi aku paling suke masakan mummy aku.

10-Minuman Kegemaran

Milo ais, teh ais, dan semua minuman yang sejuk KECUALI jus buah-buahan. Aku tak minum jus (sebab aku memang tak makan buah).

11-Rancangan Kegemaran

Reality show. Talk show kureng minat.


Nak tag 11 orang. Tapi nak tag sape ye?

Ermm… sape-sape yang nak buat tag ni la…. Tak kisah sape-sape pun. Bila korang bosan, agak-agak takde netri nak buat, korang buat la tag ni.. ok.

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H





Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam 

kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati 

penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.

 Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam serta merupakan hari pertama dan tahun

 baru bagi Takwim Hijrah.

Di Malaysia hari tersebut merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat

 sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan 

hari cuti umum di Malaysia.

Semoga tahun baru ini akan memberikan seribu kerahmatan dan kegembiraan dalam hidup

 kita. Amin...

Selamat pergi dan Selamat Pulang

Alhamdulillah...
Percutian yang dirancang telah berjalan dengan lancar.
Dan aku telah pun selamat pergi dan selamat pulang.

Now,
Aku sedang berada di rumah.
Berehat setelah sehari suntuk bersuka-ria di kota keriangan.
Opsss... tersasul sudah.
Hehehe...

Nanti aku update kat mana dan segala tok nenek gambar yang ada mase percutian tadi.
Aku nak rehat jap.
Tumit kaki rase cam kena cucuk-cucuk je.
Ok..
Babaii.. :)

Friday, November 25, 2011

Teman tidur saya.... :)

Entri ni sebenarnye auto-publish.
Saat korang baca entri ni, aku ada jauh nun kat puncak bukit.
Bukit mana?
Tungguuu update dari aku ye.
Hehehe...

Ok, berbalik kepada tajuk di atas.
Sekarang ni aku dah ada teman tido.
Setiap malam aku tido mesti peluk dia.
Tak sah kalau tak peluk.
Tak lena tido aku dibuatnya.

Nak tengok wajah peneman tido aku tetiap malam?


Tadaaa....



Besau kan?
Hehehe... 
Abaikan pompuan selebet kat sebelah tu.


Kepala dia lagi besauu dari kepala aku.
Tetiap malam aku akan tido kat celah ketiak dia.
Hehehe..


Olo..olo...olo....
Menjeling-menjeling ku bertentang....
Romantik kan we olsss...
Hahahah...

Pinky kesayanganku...
Sebelum tido dipeluk-peluk.
Tengah malam jatuh tergolek atas lantai.
Tak sedor bile aku tendang dia kebawah.
Hahahha...

Tenkiu abang sebab hadiahkan sayang pinky yang comel....
:)

Thursday, November 24, 2011

Kesian Yuna....


pic : mr. google.

1 negara dah tahu mengenai penarikan semula Anugerah Lagu Terbaik bagi lagu Penakut dalam AIM ke 18.

Persoalannya bagaimana benda-benda macam ni berlaku di dalam anugerah yang dianggap berprestij dan juri-jurinya dikatakan juri PROFESSIONAL.
Kalau professional sangat, kompem benda-benda macam ni takkan berlaku.

Kesian Yuna.
Kegembiraan dia hanya sementara.
Kemudian diragut dalam keadaan yang memalukan.
Mujurlah Yuna ni baekk hati taknak amik tindakan undang-undang ke ape..
Mungkin dia pun tahu benda-benda hanya duniawi je.
Tak boleh bawak ke akhirat pon.

Tapi kalu diikutkan lagu Sedetik Lebih memang layak menang pun.
Lagu tu best dan punya lirik yang sangat mendalam dan syahdu.
Aku tak salahkan Yuna (pencipta lagu Penakut) atau Edry (pencipta lagu Sedetik Lebih).
Diorang tak bersalah.
Diorang hanya bertanding.
Yang salah adalah juri-juri tak professional.

Tadi aku sembang dengan FZ tentang hal ni.

Aku : Kesian Yuna kan abang. Anugerah yang dia menang hari tu kena tarik balik.
FZ : Yela.. Maruah tu. Malulah dia. Kesian kat dia.
Aku : Lagu Sedetik Lebih yang menang abang. Tapi juri tak boleh la buat macam tu kan?
FZ : Juri tu bengong. Tapi kalau abang jadi Edry la, abang takkan terima anugerah tu. Benda dah lepas tu, lepas la. Baru la gentleman. Ape la sangat dengan anugerah tu.
Aku : Betul jugak. Nanti lagi la orang akan respek Edry tu kann...

Hmmm... aku rase betul jugak ape yang FZ cakap tu.
Ada apa pada anugerah?
Kan?

Tuesday, November 22, 2011

Kalau orang kata kau kurang ajar, kau marah. Sekarang kau nak aku panggil kau ape?


Memang sakai kan?
Tapi takpelah. Bakar bendera je pon.
Ape yang diorang dapat?
Balik-balik hati diorang sendiri jugak yang sakit.

Inilah jadinya kalau rakyat tak beretika.
Memang dah jadi budaya diorang benda-benda macam ni.
Diorang ni sebenarnye takde kerja.
Sebab tu diorang ni cube cari kerja.
Kerja yang layak untuk diorang pun adalah menyakiti hati sendiri.

Entah sampai bila diorang nak bencikan Malaysia.
Muslim lawan dengan muslim.
Rakyat Malaysia takde pon nak bakar bendera diorang ke ape..
Sebab rakyat Malaysia tahu benda tu tak berfaedah.

Tapi rakyat Indon (sesetengah) memang jenis takde otak.
Suke cari pasal dengan orang.
Padahal orang takde buat pasal dengan dia pon.
Media Indon pun sama.
Bangang.
Suke curah minyak dalam api.
Suke sangat mensensasikan berita yang boleh mencetuskan kebencian dihati rakyat Indon ke atas Malaysia.
Ntah ape yang diorang dapat tak tahu la...

Takpelah Indon oiii..
Kami orang Malaysia hanya tersenyum melihat gelagat bodoh korang.
Teruskanlah dengan sikap kekampungan dan mentaliti rendah korang tu.
Amalkanlah budaya macam tu sehingga ke anak cucu cicit korang.
Hahaha...


Indon brengsett...!

Semalam time TV3 tayang gambar budak Indon duduk tercongok kat stadium dengan muke hampa disebabkan kalah dalam perlawanan bola sepak ke atas Malaysia, aku rase cam kesian gile.
Pastu sorang mamat Indon yang menangis teresak-esak sebab tak dapat terima kekalahan negara diorang memang meraih simpati aku.
Aku faham cemana perasaan bila kite bersungguh-sungguh pergi ke stadium tapi akhirnya pasukan yang disokong itu kalah di gelanggang.

Tapi tadi aku baca blog Mazidul Akmal Sidek.
Blog ni memang tetiap hari aku bukak.
Aku suke fakta-fakta yang dituliskan dalam blog dia.

Entri terbaru beliau mengenai perlawanan bola sepak yang berlangsung semalam..
Dari rase simpati ke atas rakyat Indon, terus bertukar jadi satu perasaan benci.
Asal-asal memang aku tak suke Indon pun.
Hehehe...

Seperti yang kita tahu, Malaysia menjadi juara bola sepak Sukan Sea kali ni.
Disaat-saat pemain Malaysia sedang bergembira meraikan kemenangan, datang petugas-petugas Doping Control.
Diorang datang nak buat ujian saringan penyalahgunaan dadah terhadap pemain kita.

What the HELL!!!
Kok ye pon nak buat doping control, buat lah kendian.
Dalam bilik persalinan nanti ke ape....
Apesal pulak nak buat dan-dan tu jugak?

Patutlah dalam tv semalam aku tengok macam kecoh je...
Aku tak perasan plak petugas-petugas tu ada pakai vest 'Doping Control'.
Ini rupenye yang berlaku.
Kalau tak buat kecoh, tak boleh ke??

Indon ni memang brengsett kan?
Dengki kat orang tak tentu pasal.
Macam Mazidul cakap la... "Nampak bodoh!"

Diorang duk terjerit-jerit 'Maling Malaysia".
Sekarang ni aku nak jerit, "Brengsett IndonesiaLAN!"

Terimalah kekalahan itu wahai IndoneSIALAN!
Negara kamu tak sehebat mana pun seperti rakyatnye jugak!
Datang menagih simpati kat negara orang tapi still tak sedar diri!
Brengsett...

P/S : Farza Indonesia. Farza bermaksud Sandiwara.
Memang Indon suke bersandiwara.
Penipu dan kuat berlakon.
Dasar sinetron bodoh!

Ibu emas milik Malaysia.. Wehooooo!!!!

Syukur alhamdulillah.
Malaysia menjadi juara bola sepak sukan Sea kali ini...

Senyap sudaa sanga Garuda yang langsung tak reti nak menghormati negara lain.
Aku tak dapat bayangkan kalau negara diorang menang.
Kompem perasaan takbur dan kurang ajar makin meninggi dalam diri diorang.
At least kekalahan di tempat sendiri dapat menurunkan ego diorang.
Tul tak?

Semalam aku tengok perlawanan tu dengan Aya dan Fakriah.
Diorang datang tumpang tengok tv dengan aku.
Seronok sikit tengok ramai-ramai.
Terjerit-jerit kitorang tengok bola.
Dah tak pikir orang lain lagi dah..
Hahahah...

Tapi penat dowh nak tunggu perlawanan tamat.
Sampai sesak napas aku dibuatnya..
Takut kalah punya pasal.
Si Fakriah siap terlelap lagi.
Hahaha..

Mase penalti tu, aku memang dah agak Fakri akan tersasar.
Memang betul pon!
Haihhh... hangin ok dengan Fakri tu.
Main ntah pape!

Tapi mujur la Malaysia menang.
Dah namanya rezeki kan...
120 minit perlawanan.. Fuhhhh...
Lama tuuu...

Apepun, ibu emas sudah menjadi milik Malaysia sekaligus menobatkan Malaysia sebagai pasukan bola sepak terhebat di Asia Tenggara.
Tahniah Malaysia!






*blogspot ada masalah upload gambar ke eh?

Sunday, November 20, 2011

Vokal bukan sekadar rupa


Aku baru je lepas tengok rancangan tv3, Vokal Bukan Sekadar Rupa.
Peserta yang bernama Fakrul baru je disingkirkan.
Setakat itu je jodoh dia dengan rancangan Vokal ni.

Tapi bukan Fakrul yang jadi point aku sekarang.
Point aku sekarang adalah Azmeer.

Aku rase menyampah gile dengan dia.
Menyampah tahap gaban!
Apehal kau sibuk-sibuk nak interupt mase juri lain bagi komen?
Aiii... kalu aku Ziana Zain tu memang aku dah sound, 

"Can u shut up!??"

Azmeer ni macam lebih-lebih pulak.
Macam kan nak cari publisiti murahan.
Kengkonon nak jadi tegas.
Apehal kau??

Acu la kau tengok sikit rancangan America Idol ataupun The Voice ataupun The X Factor.
Ader tak juri-juri buat perangai macam kau?
Takde kan...
Behave urself la Azmeer!
Orang naik menyampah dengan perangai kau laa..
Kau ni over, tahu tak!


Bukti!

Sabtu lepas aku ada tulis notes dalam fesbuk.
Notes tu mengenai dajal dalam rumah aku tuh.

Tapi notes tu aku tak larat nak taip panjang-panjang.
Still ada benda yang aku nak citer tapi aku pendekkan citer je.

Aku publish notes pada pagi Sabtu.
Petang tu aku dapat 1 mesej dari bekas housemates aku...



Sila klik untuk tumbesaran
*Nama terpaksa dirahsiakan atas permintaan penghantar mesej. Sekian.

Soal hama tu mati-mati aku ingatkan tilam aku ke ape...
Sampaikan aku tukar beli tilam baru.
Tapi rupa-rupanya, punca masalah adalah dari dajal tu.

Pasal buang barang orang tu...
Itupun aku pernah alami.
Sampaikan 1 tahap aku terbiase dengan keadaan macam tu.
Tapi kalau giliran barang dia, yang bertahun-tahun tak buang pun takpe.

Bab tv tu, biase laaa...
Dulu aku kongsi bayar astro sama-sama dengan dia.
Tapi dia asik bukak rancangan yang dia suka je.
Oprah Winfrey show, citer-citer yang merepek...
Tv1, tv2, tv3 langsung taknak bukak..
Mementang la langgan astro.
So, dah tak pandang channel tv biase.
Sedangkan aku suke tengok channel 103, 104, 105...

Last-last ada 1 bulan tu aku buat-buat lupa bayar.
Bulan kedua pun aku buat benda yang sama..
Masa tu aku dah tak tengok langsung tv dia.
Tetibe dia nak marah kat aku dan cakap kat housemate aku,

"Lain kali akak taknak dah kongsi bayar dengan orang".

Eh, eh.
Tetibe nak dia pulak yang nak sentap.
Sepatutnya aku laa yang marah sebab aku bayar sesaje je.
Tapi tak boleh tengok channel yang aku suke tengok.
So, no point kalu aku terus tolong dia bayar astro tu.

Now, aku dah ada tv sendiri... astro sendiri.
Senang.
Aku boleh tengok channel ape yang aku suke.
Kadang-kadang housemates aku yang lain datang tengok sama-sama.
Sebab aku tengok channel yang orang suke tengok.
Bukannya bukak channel yang kite sorang je yang suke tengok.

Sebenarnye banyak lagi keburukan yang dia buat.
Aku akan ceritakan dari mase ke semase...

Seee...
Korang tengok la keburukan sorang pompuan yang berusia 35 tahun, solat 5 waktu tak tinggal dan kadang-kadang baca surah Yassin selepas solat maghrib dan bertudung.

Sebab tu aku takkan judge orang dari segi rupe, cara pemakaian dan gaya hidup dia..
Tapi aku akan tengok perangai dia macam mana.

Kalau pakai tudung, solat tunggang terbalik 5 waktu sekalipun tapi perangai buruk, hati busuk... Memang tak gune gak!

Sebab tu ader pepatah omputih kata, 

"Dun judge a book by its cover".

****

Update pagi ni...

Semata-mata nak tunjukkan aku salah sebab mengatakan dia tak berbaik dengan orang-orang dalam rumah tu, semalam (time siaran FFM) dia asik la duk komen kat status FB housemates yang lain.
Sebelum ni takde pun nak komen-komen nak status orang.

Pastu semalam jugak housemate aku ada bagitahu,

" 'Dajal' tu cakap dia nak berbaik dengan semua orang dalam rumah ni."

Laaa... baru sekarang ke kau nak berbaik dengan semua orang?
Kenapa dulu-dulu kau buat jahat kat orang?
Kau nak berbaik tu kire bagus laaa...
Tapi ubah dulu cara kau.
Jangan nak ikut kepala sendiri je..
Paham?

Friday, November 18, 2011

Dapat hadiah birthday lagi

 Eh, citer pasal birthday lagik?
Excited bebenor ke minah ni sambut birhtday?
Mementang la ade parti bagai... kan...
Hehehe..

Kengkawan sayam..
Jangan la meluat dengan saya ye.
Saya ni cume ada modal nak kongsi citer je.

*Uweekk.. muntoh cakap 'saya'. Hahaha...

2 hari lepas, Yani tetibe call aku.
Katanya nak jumpa aku kat opis.
Ntah ape la mimpi minah ni nak jumpa aku.
Rindu kot.
Hahaha..


Ibu muda, Yani..
Still bergetah walaupun dah ada anak sorang.

Oit, Yani.
Baju ko santeekkk ok..

Dia datang bukan berlenggang kangkung je.
Tapi dia bawak ini :-


Katanya hadiah sempena birthday aku.

Yani ni memang minat kaler pink.
So, hadiah aku ni pun ada pink-pink.
Mujur la aku ni peminat pink jugak..

Bila aku bukak kat dalam...

Tadaaa...


Mug comel...
Sebenarnya aku memang minat dengan mug-mug comey.
FZ pon pernah bagi 1 mase mule-mule kitorang kenal dulu.
Kat kampung aku pun ada aku buat koleksi.

Eh, berbalik pada citer...
Yani ni bersemangat benor nak pergi parti besday aku tu.
Tapi on that day, ader kecemasan pulak.
Cancel plan dia nak bagi Baby Mya comel dia tu mandi kat kolam..
Bersemangat siap plan nak pakaikan Mya baju renang lagi.
Hehehe..

Takpela, Yani.
Hal kau lagi penting.
Lain kali kau datang je kat kolam tu..

Apepun, thanks atas hadiah comel yang diberi...
Terima kasih banyak-banyak, Yani...



Rumahku syurgaku :)


Ini keadaan ruang tamu rumah aku...
Sangat kemas kan?

Kalu korang datang ke rumah aku, aku akan suruh korang duduk atas sofa petak-petak yang penuh dengan bantal tu...
Kat situ korang boleh rase besi-besi yang boleh buat terapi ke atas badan-badan korang.
Tak payah la korang sibuk-sibuk nak beli kerusi Ogawa ke ape..
Korang boleh guna kerusi terapi kat rumah aku ni secara free of charge..



Kat rumah aku ni juga ada baaanyakkk majalah-majalah.
Kalau ada sesiapa yang nak tengok muke Erra Fazira 10 tahun yang lalu, aku ada gambarnye.
Ataupun korang rindu nak tengok muka Nasha Aziz sebelum botox, silalah datang ke rumah aku.


Ini adalah meja makan.
Tapi meja makan ini sangatlah antik dan tak ternilai harganya sehinggakan meja makan ini tidak boleh digunakan.
Kerusinye jugak sama.
Tak boleh duduk takut luak.
Tuala mandi yang disidai disitu adalah bertujuan untuk mengelakkan habuk terkena pada kerusi itu.


Ini adalah area yang paling mahal...
Disinilah terdapat pelbagai barang-barang antik.
Terdapat komputer dan keyboard yang berusia berbelas-belas tahun yang dulu.
Tapi harus diingatkan..
Sesiapa yang resdung tidak boleh datang ke area ini sebab boleh menyumbang kemudaratan kesan daripada himpunan habuk.


Sweetttt sangat kan?
Bunga yang sudah berusia bertahun-tahun masih disimpan sebagai kenang-kenangan.
Inilah yang dikatakan "sentimental value".
Habuk ke hama ke... tak peduli la kannn...
Yang penting, sentimental value...

Eh, ape yang penting?
Sentimental value...
Hahah..

Bukan senang orang nak bagi bunga sebesar tu kan?


Kertas-kertas ni penting tau.
Nanti nak buat bakar ape-ape ke, amik je kertas kat sini.
Bukan kat sini je...
Kat balkoni pun ada banyakk sangat..


Eh, kenapa kasut-kasut ni disusun kat situ?
Bukankah dah ada rak kasut?
Besar lagikk...



Eh, terulang tayang pulak....

Ooo... lupe.
Katanya nak conquer ruang kan?
Dimana ada ruang, disitu ada barangnya...

Ruang ini tempat aku letak peti ais aku dulu.
Sekarang peti ais aku dah masuk dapur.
Ingatkan nak biarkan ruang lama kosong macam tu je.
Rupa-rupanya dah letak kasut.

Takpelah ye...
Nanti kite beli kasut banyak-banyak pastu susun kat tengah-tengah ruang tamu pulak.
Tengok kena alih ke tak...

Best betul duk dalam rumah ni.
Macam-macam ada...

Katanya,
Rumahku Syurgaku...

Walhal, bagi dia....
Rumahku bukan Rumahmu...


Wednesday, November 16, 2011

Mentaliti orang - To whom it may concern

Ini berita mengenai penghuni rumah aku lagi.
Sape nak baca, silakan.
Kalau sesape taknak amik tahu, sila close blog ini.
Terima kasih.

As I told u (reader) before, aku memang tahu dia baca blog aku walaupun dia tak pernah mengaku.
Dari cara dia pun aku dah tahu dia baca.

Sape yang suke cari gaduh?
Takde sape pon yang suke bergaduh kat dunia ni.
Tapi kadang-kadang kite kena fikir kenapa kita asik bergaduh dengan orang.
Salah orangkah atau salah diri sendiri.

***************

To whom it may concern,

Silap aku sebab tak tegur kau dan berterus-terang selama ni.
Agaknya selama ni kau rasa kau ajee yang betul.
Maybe sebab kau dah tua dan senior dalam rumah tu.
Then kau rase kau sangat berkuasa kat situ.

Ok laaa... aku rase it is the time for me to make u realize ur fault.
Kalau lepas ni kau tak sedar-sedar jugak, aku tak tahu laa..
Maybe hati kau sangat kebal.
ATAU...
Kau sangat confident ape yang kau buat tu betul... *walaupun.

Aku dengar semalam kau ada sebut,

"Kalau tak puas hati sangat, pindah je laa..."

Sekarang ni aku nak tanya kau..
Buat ape aku nak pindah sedangkan aku berbaik dengan semua orang dalam rumah tu kecuali kau?
Buat ape aku nak pindah sedangkan aku tak pernah buat pasal dalam rumah tu?
Buat ape aku nak pindah sedangkan yang bermasalahnye adalah kau?

Kau rase kau dah menang bila Ira pindah keluar dari rumah tu.
Kau ada fikir tak selama ni dah berapa orang penghuni rumah tu berpindah disebabkan kau?
Dan kau ada fikir tak selama ni kenapa orang dalam rumah tu tak suka kat kau?

Sekarang ni kau cakap dengan aku, siapa yang patut keluar dari rumah tu??

Kau dah tua.. Sepatutnya kau boleh fikir dengan waras.
Hari tu family Ira datang nak angkut barang-barang Ira keluar dari rumah tu.
Tapi ape kau buat?
Kau duduk tercongok kat ruang tamu tu dengan pakai baju tido.
Perlakuan kau tu buat ayah Ira tak dapat masuk dalam rumah untuk bantu angkat barang.
Elok sangat ke perbuatan tu?

Itu 1 hal.
Ni, barang-barang kau.
Kau ingat aku sorang je ke yang tak puas hati bila kau alihkan barang-barang aku?
Orang lain pun terasa sama laaa...
Kau ingat diorang tak marah bila barang-barang diorang kau alihkan?
Acu aku alihkan barang-barang kau ke tempat lain, kau marah tak??
Same thing dengan kitorang.

Ni hal baru.
Pasal duit.
Nak bayar RM13 pun liat...
Macam kan nak bayar RM130.
Beli barang-barang mahal-mahal boleh pulak...
Malu la sikit...
Tu haaa... duit rumah.
Kata nak bahagi-bahagi.
Sampai ke sudah duit tu macam tu je.
Ntah betul ke tak duit tu ada banyak tu...

Rumah tuuu....
Kalau takde orang nak datang, bersepah...
Kau akan mengemas ruang tamu bersih-bersih kalau ada kawan-kawan kau nak datang.
Itu biase la kann...
Sebab tu kalau kawan kau baca komplen aku dalam blog ni, kawan kau akan menangkan kau.
Sebabnya diorang tak tahu hal sebenar.

Sorry to say la...
Time kau takde, penghuni-penghuni lain bukan main happy lagi lepak ramai-ramai kat ruang tamu.
Sembang ramai-ramai.
Tapi bila kau ada, masing-masing terperuk dalam bilik.
Lagi 1, diorang sebenarnye tak suka kalau kau tutup lampu utama kat ruang tamu tu.
Time kau takde, rumah tu cerah je..
Semua orang suke duk dalam cerah.
Kau sorang je yang suke bergelap kat dalam rumah tu.
Sekarang ni kau cakap dengan aku, sape yang patut pindah?
Aku ke kau?

Aku takde hak nak halau kau keluar dari rumah tu supaya rumah tu jadi aman.
Tapi 1 cara je yang buat kau keluar dari situ.
Aku doakan kau kawin cepat-cepat dan blahh dari rumah tu.

Sebabnya selagi kau ada, selagi tu aura 'hitam' kau akan menular kat dalam rumah tu.
Dari start aku masuk dalam rumah tu, kau dah bagi aku imagine yang buruk-buruk tentang Ira.
Even masa tu pun aku tak jumpe Ira lagi.
But, once aku dah jumpe Ira, aku tahu Ira baik...

Banyak benda yang kau buat kat aku mase aku mula-mula masuk dalam rumah tu dulu.
Aku malas nak citer kat sini.
Makin hari makin aku tak kenal kau siapa.
Patutlah akak-akak yang pernah duduk kat rumah ni dulu tak sukekan kau.

Lagi 1, please jangan buat barang orang seperti barang sendiri.
Dah la kau suke alihkan barang orang.
Pastu ada hati nak buat barang orang lain macam barang kau sendiri.

Kau tahu ape yang buat aku marah?
Kau pepandai bagi idea kat aku supaya kawal penggunaan mesin basuh aku dengan cara sembunyikan extension masin basuh.
Bila orang nak pakai, orang akan mintak IZIN sekaligus pinjamkan extension tu dengan aku.
Ok la... aku suke jugak idea kau tu.
Tapi yang buat aku menyampah bila kau nak gune extension, ader kau nak mintak izin?
Kau gune sesuke hati kau.
Time aku nak pakai, kau pun nak pakai jugak.
Yalah, kau rase ok la sebab kau tahu aku akan mengalah walaupun itu mesin basuh aku.

Ya... selama ni aku banyak mengalah dengan kau sebab kau lebih tua dari aku.
Aku anggap kau kakak walaupun kau banyak menyakitkan hati aku.
Tapi kau?
Makin hari makin kau amik kesempatan.

Kalau aku buat silap, kau tegur aku.
Dan perbaiki kesilapan aku.
Tapi kau?
Orang tegur sikit, melenting!
Orang tegur sikit, suruh orang pindah!
Apehal?

Selama ni mungkin kau tak pernah jumpa orang yang akan melawan kau.
Tapi bak kata Ira, biar buku bertemu dengan ruas.
Jangan ingat kau dah senior, dah tua,,, orang tak berani nak tegur kau!
Masing-masing punye silap, bila orang tegur, terima je.
Bukan kite je selalu betul.
Kadang-kadang kite kena terima keburukan diri sendiri yang orang lain tak suka.

Macam aku..
Orang tak suka aku sebab aku selalu marah-marah dan reveal everything yang aku tak suke kat dalam blog.
Aku try untuk kawal.
Dan aku rasa dah lama aku tak buat entri macam ni.
Tapi disebabkan aku tak tahan dengan perangai kau terhadap aku dan housemates lain, so aku terpaksa buat entri ni.
Untuk berjumpa face to face dengan kau, memang mustahil sebab aku tahu kau akan cube tegakkan benang yang basah.
Ape-ape hal pon kau tetap akan cakap kau yang betul.

Dan please, jangan cube racun fikiran budak-budak baru dengan mengatakan hal yang buruk-buruk tentang penghuni lain.
Sebab kelak aku yakin housemates lain akan tahu perangai sebenar kau.