Friday, October 5, 2012

Berpiknik di Ulu Yam

Salam readers...

Hari ni agak lewat aku update sebab amik mood nak berblogging.

15 September lepas, aku dan FZ plan nak pergi berkelah di Ulu Yam.
Punyalah lama kisah, sekarang baru nak update yeee...

Pagi, FZ ada kerja...
So, kitorang pergi Ulu Yam tu agak lewat... dalam kul 2 lebih.
Itupun aku takut-takut je kot-kot tak jadi sebab aku tengok cuaca cam mendung je.
Aku dah buat backup plan...
Kalau hujan, cancel pergi Ulu Yam tapi kitorang akan pergi window shopping.
Tetengah bulan ni manelah ada duit nak shopping bagai.
Window shopping pon jadik laa...
Kalau ada barang berkenan, telan air liur je la.. huhuu.....

Pegi time camtu, orang pon dah tak ramai.
Parking pun senang nak dapat.
Tempat strategik untuk letak tikar dan barang-barang pun ada.

Aku lebih suke duduk disebalik pokok besar.
Bukannya apa... senang sikit nak salin pakaian.
Aku tak suke salin pakaian kat tempat khas tu sebab kotor dan sesetengah perempuan salin pakaian macam kan dia tengah jahit pakaian... lama gilee....

Kali ni aku bawak baby Alya...
Ni pes time dia mandi sungai...
Jakun la sikit...
Siap melalak time aku letak kaki dia atas pasir sungai.
Geli kot....


Pelampung angry bird ni aku beli kat situ jugak.
Seingat aku harga RM25.
Suke la baby duk dalam pelampung tu.
Tapi dia cuak sikit... mungkin sebab tak biase.


Lama-lama dia dah ok...
Kemain seronok lagi main kejar-kejar.
Time tu aku ada ajar dia perkataan 'Lari'...
Pastu terkejut aku bila dia pandai sebut.
Asal FZ kejar dia je, mesti menggelupur kayu kaki sambil sebut "lari...lari..."
Comel jek suara dia sebut lari tu... hehehehe....


Kaki tercokeng kat situ.. hehehe...
Pelampung tu sekarang aku simpan kat kolam, tempat kije FZ.
Sebab mane lah tahu nanti nak gune time mandi kat kolam.

Masa ni air sungai tu memang sejuk gile.
Dah macam mandi dalam ais.


Kami...
Eh, dah macam family pulak... ngeee....

Bila dah nak naik, baby nangis.
Tak puas mandi kot...
Aku dah agak dah... sebab biasenye memang semua budak-budak macam tu.


Dah namanya berpicnic...
Haruslah ada makanan...
Aku masak mee goreng je...

Aku ni kalau masak mesti meriah.
Kalau buat mee goreng tu, dalam tu mesti ada ayam, fish ball, sayur sawi dan tomato.
Tak reti aku masak mee goreng kosong.


Keropok keping ganu mariii...
Wajib ada kalau makan mee goreng.

Aku ada jugak goreng ayamas drummet.
Pastu aku bawak jugak jajan yang ada kat rumah aku.
Pastu untuk baby aku bawak jelly.
Tapi lupe pulak nak snap.


Behave je dia sepanjang duk kat situ.
Takde pon nak usik barang-barang ke ape..
Bagus tul.


Aku : Baby, tolong amikkan tisu.

Baby pun amik.

Aku : Baby, amikkan umi tuala...

Baby pon amik.

Aku : Baby, amik henset umi dalam beg umi...

Baby pon amik..

Hahahaha...
Good girl!


Atas kepala aku tu tuala...
Rambut tak kering lagi tapi aku malas nak kesat.
So biarkan berkelubung dalam towel.

Baby pulak dah start ngantuk.
Tapi macam biase la... bukannya dia nak tido.

Time nak balik tu, dia pun tolong angkut barang.
Dia tolong bawak pelampung yang kitorang beli tadi.
Hahaha... saje dera dia.
Keji kan?


Dalam pukul 4.30 petang, kitorang balik.
Sekejap je mandi.
Kang mandi lama-lama takut sejuk dada pulak.

Dalam kereta, macam biase la...
Bagi baby hisap susu... dan lepas tu dia pon selamat tido...



2 comments:

Mimy Hamid said...

serius dah macam 1 family

Anonymous said...

tau x pe....haha