Tuesday, October 23, 2012

Menu lunch di hari weken saya & resipi masak lemak ketam :)

Salam readers...

Aku ni bukannye reti sangat masak.
Pastu kalu masak pon seminggu sekali je.
Pemalas lerr katekan.

Kalau sesape fren dengan aku kat dalam FB, mesti terperasan aku ada upload gambor kat bawah ni :-


Menu lunch aku beberapa minggu lepas.
Nasi putih + masak lemak ketam + ayam goreng + sotong goreng tepung.

Aku ni jenis tak makan sayur.
So, memang sayur takde dalam menu ye...

Ni bukan untuk aku sorang je makan.
Tapi untuk FZ sekali.
Alhamdulillah dapat pujian masak lemak tu sedap.
Cume 1 je la, kurang pedas.

Tengok orang lain asik share resipi je, aku pon nak share jugak la..
Hehehe...
Kalau yang dah pandai tu, takpelah.
Aku share kepada kengkawan yang baru bertatih dalam masakan... :)

Resipi :-

Masak Lemak Ketam Diana Style
*nak jugak ada nama sendiri :)

Bahan-bahan :-

2 ekor ketam - dipotong dua, dibersihkan, ditoskan & diketuk-ketuk sikit kulitnya
1 biji bawang besar - dikisar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
Kelapa parut*
Cili padi - nak lagi pedas, letak la banyak ye*
1 sudu kecil lada giling*
1 batang serai
Air
Gula, garam dan ajinomoto

Cara-caranya :-

1- Amik blender. Masukkan bahan-bahan bertanda *  ke dalam blender.
Masukkan air secukupnya... jangan terlalu banyak dan jangan terlalu sedikit.
Blend bahan-bahan tadi sampai lumat.

2- Tapis bahan-bahan yang dikisar tadi diatas penapis. Perah kelapa parut beberapa kali hingga santannya dah tak keluar lagi.

*Tujuan blend semua bahan-bahan tadi dengan kelapa parut sebab nak bagi warna dan rasanye sekata.

3- Tuangkan hasil perahan ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur.

4- Jangan lupa masukkan ketam dan serai.

5- Sementara menunggu kuah mendidih, masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.

6 - Siap dihidangkan... hidang panas-panas lagi best.

Tips - kena selalu kacau kuah tu sebab taknak bagi pecah santan.

Aku tak gune pati santan segera tu sebab kebanyakkannya santannya rasa lain.
Lagi prefer pakai kelapa parut sebab santannya fresh dan berbau sedap.
Dan resipi ni memang tak guna minyak.

Senang je kan?
Cubelah...

Ayam goreng tu aku celup je dalam tepung kentucky tu...
Senang.
Sama jugak dengan sotong tu...
Tepung serbaguna kentucky tu memang senang guna.
Takyah dah nak tambah garam ke ape sebab memang rasa dia pun dah masin.










4 comments:

Jen Jen Izaicun said...

wahhhhhh terbaik.... best2.. tere la awak msak gulai ketam... kikikiki

Mimy Hamid said...

bagus rujukan masa depan..nak pindah ni..konpom kena masak..huhu

Girl Girl said...

Jen2 : Xde la terror.. smbil msk, smbil call mak kat kg.. tnye resipi. hehehe....

Girl Girl said...

Mimy : sng je, mi.... org ganu kate, kacangggg je...