Tuesday, November 27, 2012

Durian crepe oh durian crepe

Salam readers....

Sekarang ni kan macam-macam musim makanan yang ada kan?
Kalau dulu kite duk tertunggu-tunggu musim buah.
Sekarang ni buah tumbuh pun dah tak ikut musim dah.
Sepanjang masa je ada.

Sebut pasal musim makanan ni.... dulu ada musim macaroon.
Kemain semua orang duk cakap pasal macaroon. 
Ramai jugak la kengkawan dalam fb yang try buat macaroon tu.
Aku pulak takde la try.
Aku beli kat kedai je.
Bagi aku macaroon memang tak masuk tekak aku la.
Manis bebenor.
Kaler memang cantik. Comel jekk.

Habis musim macaroon, kuar pulak musim pavlova.
Pavlova ni aku try buat.
Kali pertama buat memang menjadi walaupun whipped cream tu cair sikit.
Tapi bile letak dalam peti ais, whipped cream tu jadi keras.
FZ tak makan sangat.
So, aku bagi sikit kat mak ayah Alya.
Mak Alya kemain suke. Sedap katanya.
Tak manis sangat.
Memang la tak manis sangat sebab aku kurangkan gula.
Aku tak suke makanan yang terlalu manis.

Kali kedua, kali ketiga sampailah kali kelima kott aku buat, terus tak jadi.
Tak tau ape silap, meringue aku tak keras.
Dah la masa bakar tu amik masa sampai 3 jam.
Tetap tak keras-keras gak.
Now aku fed up.
Membazir telur aku je..
Dah la sekali buat gune 4 bijik telur.

Lepas musim pavlova, datang pulak musim durian crepe.
Semua orang cakap pasal durian crepe.
1st aku try durian crepe ni masa kat MV last month.
Aku singgah kat kiosk Sumptuous desserts.
Beli yang 2 bijik je dulu. RM4 kott...
Bagi aku mahal la sebab bendanya secoet je pon.


Bagi aku durian crepe ni sedap la.
Mungkin sebab aku ni peminat durian.
Tapi takde laa sampai tergila-gila selalu nak makan.
Cemana rasa durian, gitulah rasa crepe durian ni.
Lempeng tu macam tak bagi apa-apa rasa pun.
Ala, nama sebenarnye lempeng durian je kannn...
Saje je letak CREPE sebab nampak macam kelasss sikit.
Kang letak nama lempeng durian macam tak best pulak... kann?

Aku ada resipi crepe durian ni tapi tak buat-buat lagi.
Padahal berlambak je durian dijual kat pasar malam tu.
Takpelah... nanti-nanti aku buat.
Ingat nak buat 2 jenis.
Crepe durian dan crepe mangga.
Tengok sedap ke tak.... :)

Korang pernah makan crepe durian ni?

4 comments:

Emynz said...


fenomena durian crepe ni mencanak canak lak , 2 thn lepas tadek sape pun kisah. pelik betul aku...dulu tetiap minggu bantai durian crepe ni kat mv heeee

ko nyer kisah pavlova amat keliwon beb.. patutnye letak tepung jagung dah maintain mase bakar ..pelik betul

Diana Aziz said...

emynz : tahu xpe... aku buat 5 kali kot, x jadi2... sakit jiwa pun ada..

Mimy Hamid said...

mmg betul cakap min...dah lama dah baru ni je fenomena...MV nya mmg sedap nana..terbaik dari lain...dan yang mimi beli dari cikmin tu pun best..crepe ni kulit dia kena nipis senipisnya baru sedap

Diana Aziz said...

tu la mimy.. Nana nk try bt skali. Bile mnjadik, nti kli kdua bt bru bg kengkwn rse...