Monday, December 24, 2012

Cerita kursus yang very the fun!

Salam readers...

Hari ni hari Isnin.
Semua warga TM HQ kena cuti paksa kottt...
Haruslah berhappy-happyan sebab tak masuk opis.
Plus esok Christmas, cuti lagi....
Rabu, aku ade training. Ponnn tak masuk opis.
Heaven!
Owh, lately aku memang tensi bile masuk opis.
Semua benda buat aku jadi takde mood.
Kije dah settle betul pon dianggap tak betul.
Soooo frustrated disitu.
But its ok....
Mungkin ada sinar menanti lepas ni. Ewaahhh...
Moga-moga kannn..
I hope uollss faham why aku happy bila berada diluar opis.

4 hari sebulan aku kena attend secretarial course.
Training ni ada 3 batch.
Aku termasuk dalam batch 2.
Training ni kengkonon untuk meningkatkan prestasi kerja as secretary.
Best atau tak best jadi secretary ni sebenarnye bergantung pada attitude bos.
Kalau bos ok, kerja secretary jadi best la.
Kalau bos tak ok, jadi tak best laa.
Well sape pun tak suka kannn kalau bos tak ok...
Buat kerja pon macam tak ikhlas. Iye dok?

Jadi seretary ni bukan senang uollss...
Kitelah admin, kitelah bos, kitelah technician, kitelah tong sampah, kitelah punching bag.
Huhuhu...
Secretary ni kena involve jugak dalam kerja-kerja admin.
Cam aku, aku manage file semua staff unit.
File cuti, file HR, file claim... even hal petty cash pon aku in-charge.
Kite jugak kena jadi bos pada diri sendiri dan orang bawahan sebab kite kena buat keputusan on behalf our boss.
Ingat senang ke nak decide on behalf orang lain?
Susah ohhh...
Silap haribulan keputusan yang kite buat tu dipertikaikan.
Tak ke naya??
Kalau projector tetibe rosak ataupun tetibe mesin fotostat buat hal, orang akan rujuk kite dulu.
Orang akan tanya why is it happen? Kat mana eh rosak??
Secara automatik, secretary bertukar jadi technician untuk check kerosakan yang berlaku.
Kenapa aku cakap secretary ni kekadang jadi tong sampah?
Sebabnya kadang-kadang semua kerja remeh-temeh, orang akan mintak tolong secretary akan buatkan.
Kalau secretary tu tengah free takpelah nak tolong-tolong pon.
Tapi kalau time tu secretary sibuk, cemana?
Nak say no kangg nanti cakap malas buat kerja pulak...
Punching bag?? Kalau bos tengah bad mood, mesti secretary akan takut kan??
Yelah, biasenya secretary akan jadi tempat luahan perasaan bos..
Kalau luahan perasaan secara lembut dan berhemah, takpe la jugak.
Kalau luahan perasaan jenis maki-hamun, carut-mencarut bagai, cemana??
Terpaksalah secretary ni buat hati batu.
Relakan diri tu ditibai dengan kata-kata yang menyakitkan.
Kalau tanya aku, memang la aku tak takut....
Tapi aku jadi tak senang duduk. Sebab aku tahu kalau dia bad mood, semua kerja aku akan nampak tak betul.

Teringat bos pertama aku dulu.
Dia memang super duper baikk...
Macam bapak-bapak.
Bersikap penyabar dan memahami.
Time daddy aku masuk IJN, dia datang melawat.
Time aku pakai seksi-seksa, dia bagi nasihat agama.
Kalau ada ceramah agama kat opis, mesti dia join kalau dia tak bizi.
Kalau dia kuar travel mana-mana mesti dia belikan aku hadiah.
Memang tak lokek.
Kalau buat kerja cepat, mesti dia bagi upah duit makan untuk lunch sampai kekadang aku segan nak amik.
Time raya pulak mesti dia bagi duit raya dan 2 balang kuih untuk aku bawak balik kampung.
Setiap kali aku balik kampung, dia mesti akan kirimkan salam kat mummy dan daddy aku.
Setiap kali lepas aku balik semula ke KL, mesti dia akan tanya parent aku sihat ke tak.
Semua orang cakap aku bertuah dapat bos macam tu.
Yalah, mana nak cari bos baik macam tu kan...
Inilah yang dikatakan leader dan bos yang baik.

Eh, aku dah termelalut pulak dah duk puji-puji bos lama.
Ok, back to main subject.

Kursus ni habis bulan March 2013.
Ada assessment & exam uollss...
Kena cuci balik karat-marat dalam kepala otak ni kasi bersih.
Kasi senang dapat ilmu.
Hehehe...

Aku pernah buat entri pasal kursus ni..
Tapi time tu kursus tu baru masuk modul kedua.
Baru start laa kirenye.
Sekarang ni kitorang dah masuk modul kelapan.

Kursus dibuat di :-


Area Taman Tasik Perdana.
Tempat kelasss kemain.
Parking pun senang nak dapat.


Aku - mase ni modul berapa ntah.
Dah tak ingat.
Bebaju kurung sebab seluar jeans semua aku basuh takdan nak kering.
Hehehe...
Tapi pakai baju kurung la nampak ayu sikit kannn...


On that day, aku dan Jen Jen Izaicun sempat pergi snap gambar time lunch.
Sempatt okehhh...


Eh, macam tertutup mata lak..
Padahal tak pon....
Ni mesti sebab pipi bambam sangat.


Jen Jen Izaicun yang memang cun.
Hehehehe...
Jeles denga kerampingannnya.
Bile la aku nak jadi kurus balik nehh?


Pose jangan tak pose....



Suke tengok gambar ni...
Cantik...
Nampak fresh dan suci murni.
Ada proses 2 pemeringkatan ke ape nih, jen?
Hahaha...



Dah puas pose berdiri, pose duduk lak eh?
Kihkih...


Yang ni pulak modul ke4 atau ke5.
Tak ingat dah.
Pakai tudung bawal jahit yang dibeli dari Kak Fara.
Best ohh pakai tudung bawal ni.
Senang sebab takyah pakai banyak brooch.


Eh, ader lagi gambar Jen Jen?
Hahahah... dia kan best fren aku dalam training ni.
Kitorang sama-sama blogger.
Ko amik gambar aku, aku amik gambar ko...
Gitu la kekdahnya.
Hahaha...


Jen, dalam gambar ni awk nampak cun...
Tukar profile pic FB sekarang.
Kihkihkih...


Ni lepas lunch...
Rehat-rehat dan bersantai sementara tunggu kelas bermula.


Adehhh.... buruk gile kottt muke aku time ni..
Berkilat semacam je.


Nama group kitorang, group Superb.
Hahaha.... cam hape je nama kumpulan.
Kitorang berempat je 1 group.
Jen jen, aku, Kak Era dan Kak Fara.


Me dalam modul 7.
Berbaju kurung sekali lagi.
Bosan kottt time ni sebab trainer mengajar macam lecturer.
Huhu...


Ingat tak kontroversi surat khabar KOSMO tertipu dengan gambar hantu tu?
So aku gunakan jugak camera 360 tu untuk edit gambar ni.
Pastu buat modal takutkan Jen Jen dan Kak Era.
Hahahaha.....


Masuk bab makanan pulak.
So far makanan kat sini takde la sedap sangat dan takde la sampai tak sedap langsung.
Sedang-sedang je....
Tapi kalau asik menu yang sama je muak la jugak kannn...
Asik-asik masakan melayu tapi chinese style.


Pernah sekali aku TERmakan ikan sungai yang masih terasa lumpur dan hanyir.
Ohmmmgeyyy.... mati terus selera aku.
On that day, semua orang tak sentuh pun ikan tu.


Makanan pagi so-so je....
Ade yang sedap, ader yang tak sedap.
Tapi paling best mase Jen Jen bawak sandwich chicken mayo dan karipap sebab semua kawan-kawan request.
On the same day, Kak Zana pun ada bawak cempedak goreng tepung.
Sedapnye........ kebetulan pulak memang aku teringin nak makan cempedak goreng tepung. 
Batch 2 ni dah macam kenduri makanan dah.
Thanks Jen Jen superb dan Kak Zana yang ohsem! :)
**Lain kali bawak la makanan lagi ye... hahaha.


Makanan tengahari biasenye banyak lauk.
Ikan, sotong, sayur... kadang-kadang ada ayam.
So, kenyang laa...
Tapi tau la kann.. bila perut kenyang, mulelah timbul rasa mengantuk.



Dalam banyak-banyak menu sarapan pagi, aku paling suka nasi lemak Kampung Baru.
Aku kan peminat tegar nasi lemak.
Makan nasi lemak tetiap hari pun takpe.


Group Superb with Encik K.
Encik K, Kak Fara, aku, Kak Era dan Kak Azah.
Ni mase modul kelapan baru-baru ni.
Encik K as trainer...
Wahhh... panggil Encik K... tak agak-agak.... hahaha...


Group Sexytary...
Kak Suryati, Ayu, Zatil dan Izzrin.
Jangan terkejut ye kengkawan...
Batch 2 tu memang gitu...
Nama group tak agak-agak.. hahaha....


Eh, group Superb lagi.....


Group Watever.
Malia, Sherina, Nora dan Ziana.
Khusyuk tul Ziana tu sampai tak sedor orang amik gambar. Hehehehe...
Group paling sempoi dalam batch 2..
Diorg buat hal sendiri je.
Suke attitude diorang yang sempoi tu. :)


Group Ohsemm...
Kak Aziyah, Kak Azlina, Kak Zana, Kak Norlim dan Dayang (duduk membelakangkan kamera).
Group ni group senior.
Tapi sangat boleh masuk kepala.
Takde la nak banding-banding exec tak exec, senior tak senior....
Diorang ni very the sporting terutamanya Kak Zana.
Pecah perut kalau Kak Zana start bukak mulut.
Adoyaii... kecoh suasana.
Hahaha...


Kak Era dan Kak Azah tengah ralit buat group assignment.
Aku plak duk sibuk posing.
Hahahaha...


Batch 2 yang sangat happening!
Next modul ada sesi photoshoot lagi... Ade tema lak tuu...
Mane la aku nak cari baju ni??
Huhuhu....


6 comments:

Mimy Hamid said...

ramai gak mimi kenal..sharina, ziana, ayu, nora, kak norlim, kak era...huhu tak terbilang..ni la circle of tm secretary

Diana Aziz said...

kan... xmo join batch 2 ke, mimy? hihi

Anonymous said...

Hοωdy! I κnow this is kindа off topic neνerthelеss I'd figured I'd asκ.
Would you bе interested іn exchanging links
or maybe guest ωгiting a blog post or vice-νersa?
My ωebsite dіscusses a lοt of the samе topicѕ
as yours anԁ I thіnk we could greatly benеfit from еach other.
If you might bе interesteԁ fееl
frеe to shoot me an e-maіl. I look
forωard to hеaring frοm
you! Fantastic blog by the ωay!

Take a look at my web blοg: exercise to lose belly fat for men
Also see my page - how to lose belly fat fast for women naturally

Anonymous said...

Ι am reаlly inspired with уour writing abilitіes as well aѕ with the layout on your weblog.
Iѕ this a paid ѕubject matter οr did you
customize it yourѕеlf? Either way stay up the nice high qualіty ωriting, іt's rare to peer a nice weblog like this one these days..

My webpage; battery operated cars for kids

Anonymous said...

I do not evеn understand how I stopped up here, but I thought
this publish ωаs onсe gοοԁ.
I don't know who you are however definitely you're going to a well-κnοwn blogger if you are nоt аlгeady.
Chеerѕ!

Also ѵisit my hоmepage ... http://Canyougetridofherpes.Blogspot.com

Anonymous said...

First of all I would like to say ехсellent blog!

I had a quісk question which I'd like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your head prior to writing. I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Cheers!

Feel free to visit my web site how do i get taller fast