Monday, December 17, 2012

Pakaian tak melambang peribadi... so dun judge a book by its cover okeh!

Salam readers...

Sesape yang memang follow aku dari dulu memang tau yang amat cara pemakaian aku cemana.
Dulu memang aku teruk la...
Singlet tu selambe je pakai time kuar lepak-lepak.
Skirt pendek tu memang banyak laa...
Seluar jeans tu tak pandang sangat.
Gila teruk aku kan?

Time tu ramai gile orang menyampah dengan aku.
Kemain masing-masing kutuk.
Kata kejutan budaya la... lupa diri laa...
Paling teruk bila orang doakan aku mati je.
Voleyyy??

Tapi aku tetap Diana yang biase.
Aku tak masuk kelab, aku tak pergi disko, aku tak minum arak atau amik dadah.
Aku tak buat benda-benda yang memudaratkan diri.
Aku just seksi seksa.
Time tu aku tak amik kisah sangat ape yang orang kata kat aku sebab aku happy dengan life macam tu.
Aku tak hipokrit.
Aku just tunjuk diri sendiri je.

Tapi tu dulu laa....
Sekarang aku dan insaf....
Wahhh... insaf lerr sangat kannn...
Bukannye taubat sampai nak pakai purdah bagai.
Tapi at least takde la seksi cam dulu.
Sekarang ni aku pandai la jugak pakai baju lengan panjang.
Kalau dulu kulit bole jadi miang laa kalau pakai baju lengan panjang.
Poyo gile aku dulu kan?

Perangai aku pun tetap sama macam dulu.
Tak pernah berubah.
Tapi orang makin sukakan aku sebab aku dah berubah dari segi berpakaian.

Korang boleh nampak tak cara orang-orang kite judge orang lain?
Semuanya dari luaran kan??
Tak pernahnya nak nilai orang lain melalui hati dia.

Orang kata pakai tudung tu mesti baik orangnya.
Owh, pleaseeee....
Tak semua yang pakai tudung tu baik okeh!
Ader je yang pakai tudung tapi perangai cam puaka!
Aku dah jumpa sorang......

Orang kata muke nampak lembut mesti tutur katanya sopan santun.
Yang adoooo!
Ader je muke nampak lembut tapi mulut iblis!
Pastu buat salah taknak ngaku.
Siap tunding jari kat orang lain pulak.
*Eh, ader yang terasa ke?

Aku bukannya dengki ke ape...
Tapi kebanyakan perempuan yang perasan cun, lawa, jelita ni biasenye perangai cam puaka.
Bajet semua orang sukakan dia..... padahal....... yang adooo!

Tak cun tapi perasan cun.
Rasa tak confident kat diri sendiri sampai cari jalan untuk tarik perhatian orang walaupun dengan cara kotor.
Kesian kan dengan orang cenggini.

Tapi kannnn......
Muke cun ke tak cun ke,,,, kalau mulut tu busuk cam mulut iblis, tetap jadi tak cun.
Tul tak?


5 comments:

L.O.V.E.P-QaH said...

Nak setuju blh? Jgn ade yg baling selipar kat fiqah sudah la :p tapi mmg btol..org kita mmg perangai camtu..pandang luaran..diorang dah kena sniri br tau..ade je yg pakai tudung, tp x suka tlg org, tak solat, dating pegang2 tangan..apehal tu kan? takpe la, kita je tau apa yg kita buat..be strong! ;)

Diana Aziz said...

Tenkiu P-qah.. :)

Tp mmg org kite slalu judge org kat luaran je. Btw, stuju jgk dgn kata2 awk... :)

acikpurple said...

salam.sy slalu bc blog akak :).sy nak komen sikit (dh komen pon haha).1. mcm ni,kalau baju tak boleh dijadikan alat pengukur kenapa agak2 nya Allah suruh kita tutup aurat? 2.hati manusia hanya Allah yg tahu sebab dia duduk di dalam,jd b/mana manusia nak tahu pasal diri seseorg,cth mcm mana kita nak tahu yg laki tu syg kita?tgok hati ke?of coz kita tengok cara dia layan kita,itu adalah luaran.
3.ya,luaran kdg2 tak betul.tp ada x luaran yg betul?cth:kita tgk ustzh dlm tv pakai bju tutup aurat otometik kita akan nmpak dia nice right?

-menutup aurat adalah pakaian muslimah tp sekiranya hati seseorg tu xbaik lama2 dia akan menanggalkan ''pakaian'' tersebut.

-kita pilihlah utk cantik luar dan dalaman.jgn pilih cntik dlm luaran tidak.sdgkan kita pilih makanan pon kita nak presentation yg cntik kan?

maaf kalau terkasar,sy cuma nak memperbetulkan supaya islam itu nampak cntik.aurat adalah lambang islam :)love u kak

Diana Aziz said...

Acikpurple : Trime kasih sbb sudi follow blog picisan ni.

Sy bsetuju dgn komen acikpurple. Tp maksud sy, jgn tlalu melihat pada luaran dibimbangi kebaikan seseorang itu tidak dipandang hanya kerana keburukan luaran yang dilihat.

Bak kata pepatah, "yang luarannya buruk, tak semestinya dalamannya pun buruk. Begitulah juga sebaliknya."

Ya, Islam itu indah. Tapi manusia kan tak tlepas dr melakukan kesalahan dan kekhilafan. Kite sepatutnya nilai seseorang melalui kebaikannya, bukan keburukannya sebab setiap manusia ada keburukan dan kekurangan.

acikpurple said...

betul2...yg tutup aurat kena bersangka baik pd yg belum tutup aurat sepenuhnya :)