Thursday, March 29, 2012

Baby ku comel menghidap anemia :((

Omaigod!
Pepagi ni aku dapat 1 berita yang memang amat menyedihkan.
Baby Alya menghidap anemia!

Berita terbaru yang aku dapat dari mama dia, sekarang ni dia dirawat di HKL.
Kesiannye baby....
Terus mood aku ke lauutttt sekarang ni.


Baby comel, sembuhlah cepat....... :((

Wednesday, March 28, 2012

Delicious pengubat duka laraku

Ahad baru-baru ni, aku dan FZ pergi ke Mid Valley.
Asal-asalnye pergi sane sebab nak beli barang make-up stage.
Foundation, eye shadow & lipstik aku dah nak habis.


Tapi bile singgah stage, serba-serbi takde.
Foundation takde stok.
Bile aku tanye bila stok sampai, salesperson tu cakap tatau.
Eye shadow pun kaler tak cantik...
Kaler yang aku nak takde stok jugak...
Lipstik pon same.
Kaler merah menyala ader la..
Kaler yang aku nak tu memang takkan kuar lagi dah. Pfttttt!


FZ dah sindir-sindir aku.
Dia cakap Stage ni dah nak bangkrap.
Dulu kedainye besor... sekarang dah jadi kecik..
Stok takde pulak tuu....
T_____T


So, nak tak nak aku kena beralih ke jenama lain pulak... 
Korang tolong suggest kat aku, make up ape yang elok tapi murah? :D


Maka, berdukacitalah aku sebab benda yang aku nak tak dapat.
Kitorang pusing-pusing lagi dalam MV tuh.
Aku ingat nak cari kasut untuk jalan-jalan la...
Kasut yang aku pakai sekarang pon dah nampak buruk benor.


Cari kasut dari Metrojaya hingga ke butik-butik, sampailah ke The Garden...
Langsung takde kasut yang aku berkenan..
Last-last masuk Isetan.


Aku nampak kasut guess same design dengan yang aku pakai sekarang cume kaler je lain.
Yang sekarang ni kaler gold.
Yang baru tu hitam..


Aku ingat nak sambar je kasut tu..
Tapi takde saiz pulak... T_________T


Hape ke malang sangat lah nasib aku ari tu......
Serba-serbi tak dapat.


Dan-dan je kuar dari Isetan, gastrik aku datang.
Datang kuat lak tu.
Menggigil-gigil tangan aku pegang tangan FZ.


FZ pulak membebel...
Katanye nak shopping sangat sampai tak ingat makan....
Kuar The Garden, masuk MV.
FZ duk tanya nak makan kat mana.
Mata aku pulak tertengok Delicious.
Terus ajak FZ pergi makan kat situ.





Dah lama sebenarnye teringin nak makan kat sini...
Tapi tak terjejak kaki....


Bolatnye dagu aku...
Huhuhuhu....


Fake love is not nice...



Teriyaki smoked salmon ape ntah namenye.....
Ni menu FZ...
Salmon tu best......




Ni aku punye..
Traditional Nasi Lemak..
Macam bodo pon ader.
Datang Delicious makan nasik lemak..
Patutnye aku order la benda lain.


Tapi nak buat cemana...
Gastrik aku datang.
Nasi lemak ni je yang aku nampak dalam menu list tu..
Menu lain tak nampak dahh..
Mujur nasi lemak dia sedap.



Iced Longan FZ punye dan Iced Cappuccino aku punye.

Pastu aku order :-





Chocolate brownie with chocolate sauce and vanilla ice-cream.
Terbaekkkkk!
Tak muak makan.
Aku kan penggemar coklat yang tegar.

So far, aku puas hati makan kat Delicious ni sebab makanannye sedap-sedap.
Hilang ke-tension-an aku disebabkan barang-barang yang aku nak tak dapat.

Kasut guess tu nanti aku nak cari kat KLCC laa...
Tak pon pergi 1 Utama...
Kalau tak ada jugak, meraung lagi la aku nampaknye....


Muhasabah diri

Salam readers...
Apa khabar?
Hopefully sihat walafiat.
Tak macam haku...
Suhu badan tak menentu...

Pepagi Rabu ni rase macam nak bermuhasabah pulak...
Hamboi... time tak berape nak sihat ni barulah reti nak bermuhasabah bagai ye, cik Diana!
Time sihat nan adooo nak muhasabah-muhasabah ni!
Hiks...

Aku tak nak cakap pasal orang lain.
Aku nak cakap pasal diri sendiri.

Korang yang kenal aku kompem paham aku ni cemane.
Kekadang tu outspoken.
Kekadang tu pendiam nak mampsss...
Kekadang aku manja meoww meoww...
Kekadang aku garang aumm aumm...
Ha, lebih kurang cenggitu la.
Mood adalah bergantung kepada keadaan.

Cume 1 je, orang mengata aku cemana pun, aku akan senyum.
Ya, aku suke senyum.
Kekadang je sengih. Huhhuhu...

Ok, pasal outspoken.
Aku memang akan luahkan ape yang aku rasa tak puas hati.
No matter how the way aku luahkan sama ada berdepan dengan ape yang aku tak suka, ataupun tulis dalam blog or wall FB.
Yang penting, aku tak simpan dalam hati.
Macam 1 beban berat kalau aku simpan dalam hati ape yang aku tak suke tuh.

Bukan untuk meraih sokongan dari sesiapa.
Tapi hanye meluahkan.
Well, kita ada hak untuk bersuara kan?

Aku tahu, tak semua orang boleh terima teguran orang lain.
Maklumlah orang zaman sekarang ni semua bajet pandai dan bijak.
So, apa-apa hal pun orang yang menegur tu akan dikatakan bersalah.

Aku pernah bincang benda ni dengan bos aku.
Dia cakap aku kena senyap.
Walau cemana pun aku tak puas hati, kena senyap.
Pendam.

Ok aku amik nasihat dia as positif dan negatif.
Dari sudut positif, memang betul orang kata diam itu damai. 
Biarlah kite pendam sensorang so that benda tu tak jadi makin buruk.
Tak meletup.
Tapi dari sudut negatif, sampai bila kita nak pendam?
Sampai bile-bile?
Kita nak jaga hati orang tapi hati sendiri yang sakit?

Tapi aku rase aku nak ikut sudut positif.
Diam.
Senyap.
Tak kata apa-apa.
Senyap tak beerti kalah, kan?
Tapi aku adalah manusia biase yang memang akan buat silap, khilaf dan salah.
Korang pun sama kan?

Itu antara aku dengan manusia.
Now, nak bercakap tentang aku dengan Yang Maha Pencipta pulak.
ALLAH S.W.T.

Bila difikirkan, aku adalah antara manusia yang jahil.
MasyaALLAH...
Rase kerdil sangat.

Kadang-kadang Tuhan turunkan pelbagai dugaan supaya umatNYA mengingati akanNYA.
Kan?
Betul cakap orang. Susah nak buat apa yang disuruh.
Tapi kalau benda yang tak disuruh tuuu, cepat-cepat je kita buat kan?

Aku khatam Quran semasa umur 14 tahun.
Time tu lancar kemain lagi aku mengaji.
Siap boleh mengaji dengan Quran terbalik lagi.
Terror tak aku?
Siap kadang-kadang mummy suruh aku ajar adik-adik aku mengaji.
Itupun sempat buat seminggu dua je.
Pastu ke lauuttt...
Malas punye pasal, kan?

Makin lama, jiwa aku kepada Quran makin jauh. T________T
Habis sekolah, aku sibuk dengan dunia remaja aku.
Bercintan-cintun..
Pastu masuk kolej, lagilah aku hilang pertimbangan.
Jauh dari mak ayah katenye..
Hinggalah beberapa bulan lepas di mana aku terbukak hati untuk baca Quran balik.
Sedihnya bila aku dah tergagap-gagap nak baca. T____T

Now, lepas belajar balik, dah makin lancar.
Itupun tak sepenuhnya.
Sebab tu hari tu aku beli tafsir Al-Quran.
Untuk lebih menghayati isi kandungan kitab suci itu.
Orang kite banyak yang dah khatam Quran... dah lancar bacaan.
Tapi bila tanya maksudnye, hmm.... tak faham.

Sebab tu kalau boleh aku nak jadikan Al-Quran tu macam novel cinta.
Yang mana kita akan baca, faham dan menghayati.

Sebab tu aku tegaskan, jangan menilai orang dari segi gaya pemakaian.
Kadang-kadang orang yang tak menutup aurat adalah lebih baik dari yang menutup aurat.
Tapi tak semua la kannn....
Kalau kaki clubbing tu lain citer la...

Kadang-kadang kite sibuk menilai orang itu ini, macam tu, macam ni.
Tapi kita ada tak nak menilai buruk baik diri kite sendiri?
Kita mungkin rase diri kite ni je yang bagus, yang baik, yang sempurna.
Kita tak pernah pikir keburukan diri sendiri.

Kalau pompuan la.... memang suke sangat mengumpat.
Keburukan orang suke sangat dijaja.
Tapi ader tak kite nak jaja kebaikan orang?
Tak ada! Tak pernah!
But its human nature, rite?
Benda yang tak baik tu la yang kite suke buat.
Kite lebih suke kumpul dosa dari kumpul pahala.

Aku perlu muhasabah.
Korang pun perlu muahasabah jugak.
Kite semua perlu bermuhasabah.
Kite sibuk nak kenal orang lain tapi kite sendiri tak kenal siapa diri kita yang sebenarnye.

Tuesday, March 27, 2012

Berehat

Belek-belek picture folder, ternampak pulak gambar-gambar time balik dari Melaka ari tuh.
Ader lagi rupenye gambar yang tertinggal.
Haruslah buat entri terusss...
Hehehe...

Time balik dari Melaka ari tu, kitorang ada singgah kat rumah Kak Long di Bandar Seri Putra.
Lagipun Abang Yu tak pernah lagi datang tengok.
Rumah ni dah siap renovate dah.
Barang-barang pon dah banyak yang Kak Long beli.
Bila la Kak Long nak pindah sini eh......



Last aku datang susun atur perabotnye lain...
Kali ni aku datang, lain pulak...
Pasni agaknye aku datang lagi, mesti susun atur lain pulak..
Tapi apepun, aku suke deko yang Kak Long buat. 
Nampak rumah tak semak dan tak padat dengan perabot.
Haihhh... tak tahu la berape duit yang Kak Long perabihkan untuk cantikkan rumah ni.


Daddy saya.....
Daddy, gambor nih buleh wak jadi gambor profile fesbuk... :D


Bergosip-gosipan...
Padahal... berlakon!
Hahahaha...

Aku suke la lepak area ni sebab ada aircond.
Hahahah...
Kekadang aku tido atas kerusi tuh.


Daddy, Shazrin dan aku nampak benor keletihan.
Tak sabar nak balik rumah Kak Long kat Segambut tuh sebab aku nak mandi...
Badan dah berlengas gile dah time tuh.


Gambar last..... padahal ader lagi.
View dalam FB la ye....

So far, alhamdulillah Allah SWT mempermudahkan rezeki aku dan keluarga.
Tak pernah lagi la kami kebulur nak kan harta orang lain.
Apa yang kami dapat adalah hasil dari titik peluh sendiri.
Tapi itupun masih nak mempertikaikan cemana kami dapat duit banyak-banyak.

Jawapan aku mudah saje,

"Segala rezeki datangnya dari ALLAH."

So, jangan la nak berlagak dan kedekut dengan harta yang ada sebab bila-bila masa saja DIA boleh tarik balik kepunyaan kita.


Monday, March 26, 2012

Kasik tepuk dahi dia niih sikit kot-kot la dia terkena sampuk

Tadi aku ader bukak blog ******.com.
Pastu terbaca artikel pasal budak pompuan sewel yang memalsukan kes penculikan diri sendiri awal bulan ari tuh.


-Klik untuk tumbesaran-

Di atas adalah separuh dari artikel yang didapati dalam akhbar Sinar Harian.

Kalu ari tu, dia buat kenyataan kononnye dia diculik tapi rupanye dia sukarela melarikan diri.
And now, dia buat laporan palsu pulak kononnye dia dirogol oleh boypren nye.
Bile dah diperiksa, takde pulak tanda-tanda dia dirogol.

Ape kebenda masalah budak pompuan ni hah?
Kompius aku.
Budak lain sebaya dia pon memberontak jugak bila dikongkong tapi takde la buat peel cam dia nih.

Tapi aku rase boypren dia nih tak nak kawin dengan dia.
Desperate punye pasal sampai sanggup kate dirogol so that boypren dia dipakse kawin dengan dia gak.
Sape nak kawin dengan dia kotttt....
Dah la ader rekod buruk 1 Malaysia tahu...
Umo pulak baru setahun jagung.
Makpak laki tu pon mesti taknak bermenantukan dia.

Haihhhhh....
Umo baru 15tahun tapi dah berani menipu sana-sini.
Adoyaiiii.....
Aku rase budak ni better dibawak je duk kat Tanjung Rambutan.
Join dengan orang-orang kat sane.
Takpun, bagi je duk dalam hutan berkawan dengan monyet-monyet.
Pastu kompen dia akan tahu erti penyesalan!

Jalan-jalan di Aquaria KLCC bersama si dia dan si kenit comel...

Tarikh & hari : 25 March 2012
Destinasi : Aquaria KLCC

Aku bagi idea kat FZ untuk pergi ke Aquaria dengan LRT.
Lagipun time tu Alya aku yang jage.
So, aku saje nak bagi si kenit tu rase naik LRT.
Asik naik kereta je... 
FZ pulak sibuk suruh aku ajar cemana nak guna tiket baru lrt yang guna token tu.

Best jugak naik LRT bile bawak budak kecik sebab kompem orang bagi tempat duduk.
Si kenit Alya duk diam kerasss je dalam tren.
Duk pandang kiri kanan... tengok orang ramai kat dalam tren tu.
Bile aku rase degupan jantung dia, dupdapdupdap je...
Bila aku tegur dia, dia kelip-kelip je mate tuh...
Tak berani langsung nak bergerak.
Hahahaha..... Takut la tuh.

Sampai KLCC, kitorang terus pergi ke Aquaria.
Tercari-cari la jugak sebab aku tak pernah pergi sane.
Tapi sambil tu sempat jugak la snap-snap...


Bawak 'troli' sambil dukung si kenit..
Si kenit tu asik nak berjalan sendiri je....
Adoyaiii...


Bagi dia berjalan la senang....
Aku pon letih nak dukung dia...
Sekarang ni kemain semangat lagi tubuh dia...
Berattt...
Nak dukung lama-lama pon dah tak larat.


Suke dia dapat berjalan sendiri....
Terkedek-kedek...


Time ni aku berlari ke depan dan tinggalkan dia kat situ sebab FZ get ready nak amik gambar dia sorang..
Dia berlari kejar aku tapi aku jerit,

"Baby, stop situ.... stop..."

Automatik dia keras kejung kat situ.
Hahaha....
Tengok la jari dia tu.....
Dah macam Rajnikant paddayappa dahh... Hahaha...
Paham pulak dia bila aku cakap stop...
Pandai betul la kenit nih.


Pastu bile aku pegi dekat dengan dia, dia excited la...
Bila aku pimpin, sibuk nak berjalan laju..
Pastu bergurau-gurau nak kejar FZ.
Suara dia gelak je bergema kat lorong otw ke Aquaria tuh.
Suke betul bile tengok baby happy.

Bila dah jumpa Aquaria,  pi bayar tiket.
Dewasa RM35 sorang... 
Baby Alya free sebab dia 3 tahun kebawah lagi.

Aku sampai time tu pun dah dekat pukul 4.
Cepat-cepat aku dan FZ pegi menghadap kolam ikan piranha sebab ade show kat situ on that time....


Inilah ikan piranha....
Nampak macam ikan bawal pon ader...
Muke ikan tu takde la ngeri cam dalam movie.
Ikan ni nampak cam baik je tapi by the time staff aquaria baling bangkai ikan segar besar kat dalam kolam tuh, sekejap je piranha tu ngapp sampai tinggal tulang.
Takjub jugak la aku tengok.
Kekuasaan ALLAH S.W.T kannn....
Takde sape leh tanding kekuasaanNYA.


Aku dan FZ gilir-gilir dukung Alya.
Nak harap aku dukung sorang, matik laaa...
Dia dah berat sekarang ok.


Dah sumbat mulut si kenit tu dengan puting kesayangan dia.
Takut dia bosan dan melalak pulak...
Tapi so far dia sebenarnye enjoy tengok ikan-ikan tu.
Selama ni mama dan papa dia cakap dia suke tengok binatang-binatang dalam national geographic.
So kali ni bagi dia tengok live pulak...



Besar kann ikan kat belakang tuh..... 
Ntah hape la yang ikan tu makan hari-hari...


Kat belakang aku tuh ader akuarium besar.....
Penuh dengan ikan-ikan besar.


Cantik kann akuarium kat belakang tu...


Ikan-ikan pusing-pusing je kat dalam akuarium tuh.
Mancing pon sodap...
Kompem banyak ikan yang kena mata kail.
Leh buat masak sambal..... :D


Patung jerung besarrrr.....


Yang ni la yang dinanti-nanti kan....
Underwater.
Si kenit ni takut masuk kat sini sebab ikan-ikan lalu kat atas kepala kannn...
Ikan besar-besar lak tu.
Ikan pari, jerung, penyu.... Tapi paling banyak ikan pari laa...
Saiz lagi besar dari kite pon ader.
So dia rase ngeri kott...
Hahahaha...
Kerass je dia duk kat dalam ni...


Time duk dengan FZ, dia keras kejung.
Time aku dukung, mulelah nak capai itu ini...
Dalam paper bag tu ader semua barang-barang dia.
Sibuk duk intai botol susu dia.


Lepas masuk underwater, aku berehat kejap bagi si kenit ni hisap susu.
Sian pulak takut dia lapar.


Suruh dia baring, tak nak....
Last-last duduk cenggitu..
Dia ni suke tengok orang ramai.
Bulat je mata bile tengok orang duk lalu lalang.

Uiksss.... aku ni dah macam mak orang kannn...
Hahahaha...


Dah habis susu 1 botol, barulah sambung jalan-jalan lagi.
Kali ni aku bagi Alya jalan sendiri sebelum FZ amik dukung dia...


Tengok la tuh...
Dia tengok FZ macam kann tak pernah jumpe FZ selama ni.
Hehehe


Ikan jerung...
Elok je duk rehat kat situ.


Obor-obor...
Cantik....
Aku tenung je obor-obor nih... lembut je pergerakan dia.
Ikut hati nak sentuh je.. nak rase kelembutan tu.
Indahnye ciptaan Tuhan kan?


Kuda laut pon ader jugak..
Selama ni aku duk tengok kuda laut yang dibuat key chain je...
Sekarang ni tengok real.
Cemana dia bergerak gune sirip belakang...
Takjub sangat sebab cantik...
Slow je dia bergerak..


Patah balik kat obor-obor tadi sebab Alya suke tengok...

Pas sampai kat bahagian kuda laut tadi, kitorang pon sampai kat kedai cenderahati which is exit area.
Banyak jugak barang-barang yang cantik.
Geram aku tengok...

Tapi ini je la yang aku dan FZ beli :-


Frame gambar RM19.90, fridge magnet RM 7.90 dan pic frame FM (lupe pulak harge).
Sebenarnye ader lagi 1 FM dan 1 keychain tapi tak sempat snap, FZ dah amik bawak balik rumah dia.
So semua sekali RM80++..

Frame gambar tu aku beli sebab aku nak letak gambar yang pihak Aquaria snap mase kat entrance tadi.
Memang wajib diorang snap gambar kite sebelum kita masuk tapi terpulang lah kat kita sama ada nak beli gambar-gambar tu ke takk...
Gambar-gambar tu boleh diambil di kedai cenderahati tu.


Tadaaaaa...
Inilah gambar kitorang dalam 4 saiz yang berbeza.
Gambarnye cantik so sangatlah rugi kalau tak beli.
Untuk 5 keping gambar ni, harganye RM35.

Jauh lebih murah kalau nak banding time aku pergi Menara Taming Sari ari tu which is 1 keping gambar = RM25!
Cekik darah betul sesame Malaysian.
Kalau dengan foreigner tu takpelah jugak!


Kasik zoom sikit....

Wahhhh... dah macam keluarga bahagia kannn.....
Hahahaha... uweekkk!


Balik rumah, terus aku masukkan gambar dalam frame...
Nanti boleh letak kat atas meja opis... hehe


FM ni pon dah selamat letak gambar and now dah tepek kat fridge aku.
Hehehe...

Balik dari KLCC pon kitorang naik LRT.
Alya kepenatan sangat sampaikan dia tido dalam tren.
Sian betol.

P/S : Ade orang kate muka Alya ada iras aku tapi air muka ikut FZ...
Hahahaha....
Lawak pulak bila orang cakap macam tu.
Tapi bile orang luar tanya aku, "anak ke?"
Aku akan cakap, "ya..."
Hehehe...


Thursday, March 22, 2012

Rahsia kekayaan Apek

Salam dan selamat pagi readers.
Pepagi ni aku dapat email dari kawan secretary aku.
Ni aku nak share dengan korang.
Renung-renungkanlah....


Kisah 1:

Seorang cina kaya membeli 10 bungkus nasi untuk seekor kucingnya setiap hari. Apa ada dalam fikiran melayu?
Sayang kucing? Kucing makan banyak?

Jawapan cina, "Saya beli banyak sebab kawan saya baru buka kedai makan, bagi duit mesti tak nak.
Jadi, ini saja cara saya untuk membantu dia."

Kisah 2: 

Seorang melayu pergi membeli kedai cina yang buruk, hanya untuk melihat anak tuan kedai cantik.
Satu hari gadis itu tiada, setelah ditanya rupanya sudah pergi sambung pengajian di England. Apa ada dalam fikiran melayu?
Kedai buruk tapi duit banyak? Bergadai tanah atau meminjam dari orang?

 Jawapan cina, "Saya dari keluarga Lim, bila anak saya nak pergi belajar, semua Lim yang kaya akan bantu Lim yang miskin.
Tak perlu bayar balik, bila Lim miskin sudah jadi kaya, Lim kaya yang baru itu akan bantu Lim miskin yang lain pula."

Kisah 3:

Pihak masjid mahu mengubahsuai masjid, bajet hanya 20 ribu. Dicari kontraktor melayu. Apa dalam fikiran kontraktor melayu?
Sebut harga hanya 20 ribu katanya. Pihak masjid mencuba pula dengan kontraktor cina. Terkejut imam kerana harga hanya 12 ribu.

 Jawapan cina," Tempat ini kan dibuat untuk orang sembahyang, tak boleh la ambil mahal nanti tuhan marah."
** 

Masyaallah, tak malukah wahai bangsaku?

Kalau ada kawan buka kedai, tak malu meminta diskaun?

Saudara mara ingin sambung belajar tidak dibantu, malah dihina jika miskin.

Membina masjid pun mahu mengaut untung lebih?
Malangnya, kisah diatas adalah kisah benar. Semak diri sendiri….



Nota Kaki : Citer diatas bukan psl apek (gol keeper) atau apek (pelakon) tu...



=========================================
Nota aku yang panjang :-


Aku tertarik dengan kisah 2.
Sebab kisah tu ada kena mengena dengan aku.

Betapa keluarga Lim bersatu padu menolong sesame mereka yang didalam kesusahan.
Tapi dalam keluarga Melayu kita??
Sesama darah daging sendiri pon belum tentu akan tolong.
Lagi mengutuk ader laa....

Pernah 1 keluarga kaya menabur janji kepada kepada keluarga aku untuk membawa dan menanggung salah seorang ahli keluarga aku untuk mengerjakan suruhan ALLAH nun jauh di tanah suci.
Last-last bila tiba masanya, keluarga kaya itu memungkiri janjinya.
Masalahnya sekarang, aku tertanya-tanya....
Kenapa berjanji jika taknak ditepati?

Aku tak kisah kalau keluarga aku yang meminta-minta semua tu dan dia taknak tunaikan.
Tapi masalahnya, keluarga kaya itu sendiri yang membuat janji.
So?
Apa perasaan aku bila orang buat macam tu kat keluarga aku?
Marah, sedih, kecewa........ semua ada.

Aku ingat lagi time tu daddy aku nak guna duit RM500 untuk bayar duit pengajian aku.
Time tu daddy aku takde duit.
So, mintak pinjam dengan keluarga kaya itu.
PINJAM!
Bukan mintak free.
Tapi tahu tak ape keluarga kaya itu cakap kat daddy aku??

"Takde duit la... Bisnes tak berapa nak jalan bulan ni...."

Nak luruh jantung aku bila aku dengar daddy aku cerita.
Tambah pulak time tu aku nampak air mata daddy aku mengalir.
Ape perasaan aku sebagai seorang anak bila lihat air mata ayah dia??

Seorang JUTAWAN boleh cakap 'takde duit'???
Logik akal tak?

Last-last kawan daddy aku yang bekerja sebagai NELAYAN yang bagi free duit RM500 tu.
Bagi FREE!!
Nelayan yang bagi....bukan seorang jutawan!
Tapi daddy aku tetap bayar balik duit tu sikit-sikit.

Nampak tak beza budaya orang Melayu kite dengan orang Cina?
Aku bukan nak mengutuk orang Melayu kita tapi renung-renungkanlah.

Cina akan tolong sesame diorang supaya masing-masing sama-sama hidup senang.
Orang Melayu kite pon tolong juga tapi tolong mengutuk.
Kalau macam ni la cara kite, sampai bila-bila pon bangsa kita takkan maju.

Wednesday, March 21, 2012

Karaoke

Sabtu baru-baru ni aku dan FZ plan nak karaoke.
Dah lama sesangat dah tak karok.
Habis hilang tune suara aku yang lunak merdu..... *muntoohhh..


Kitorang karok kat Redbox The Garden.
Sampai sane dah pukul 12.30.
Habis karok kul 3.

Banyak jugak lagu-lagu baru yang kitorang nyanyi.
Tapi bile time nyanyi lagu Ombak Rindu, dua-dua suara ke lautt..
Hahahaha...

Macam biase kalau ke Redbox, sambil nyanyi sambil tu laa makan....


Yang dalam mangkuk tu, bubur kacang.
FZ makan bubur kacang tu...
Sedap katenye....
Dalam pinggan tu pulak ada potato wedges, crab meat, murtabak dan chicken filet.
Crab meat tu tak sedap.
Macam hape je rase....


Nasi tak pernah dilupakan....
Redbox kat sini biasenye memang akan hidang nasi lemak...
Boleh tahan la sedap nasi lemak dia tapi nasi tu lembik sikit.
Sambal dah sedap dahhh....


Lobster, pulut, fruit tart, chocolate cake dan sweet corn.
Lobster tu hanyir gile..
Aku ingatkan diorang buat separuh masak ke ape...
Tapi rupanye tak masak langsung....
Fruit tart tu sedap.
Pulut tu euuwwww.....
Cake tu sangat sedap.
Sweet corn tu tak berapa nak sweet jeeee....

*Tetibe berlagak cam juri masterchef.... huhu...


Time aku nyanyi lagi 'Beribu Sesalan', tetibe je air mata aku bergenang.
Nak nyanyi pon tetibe rase sebak.
Sensitip tetibe.
FZ pon diam je time aku nyanyi tu.

Aku rase cam lirik lagu tu menikam kat hati aku nih.
Ntah la. 
Susah nak explain.
Tapi memang terasa laaa....

Sia-siaku
Mencintaimu...
Setia padamu...
Percayakanmu...
Sebak dadaku...
Retak hatiku...
Luka jiwaku...
Dihiris pilu...
Beribu sesalanku....

Monday, March 19, 2012

Bajet ke Melaka

Sebelum pergi Melaka hai tu, aku ada buat bajet.
Mesti la kannnn sebab taknak nanti tak cukup duit pulak.
Sebab aku dah janji nak tanggung 100% perbelanjaan kat sana.
Minyak kereta, tol, penginapan, tiket, makan semua.....

Mase buat bajet tuh, semua sekali RM1985.
Itu kiraan kasar je la...

Sehari sebelum pergi Melaka, aku siap-siap keluarkan duit dari bank.
Aku kuarkan RM2K.
Dalam purse aku ada RM400.
So, semua sekali RM2400.

Mase daddy dan Abang Yu kat Melaka, aku bagi diorang duit RM320.

So :-

RM2400 - RM320 = RM2080.

Otw ke Melaka, kitorang singgah kat stesen minyak Sungai Besi.
Kat situ aku bagi abang aku RM50, daddy aku RM50 untuk minyak + tol Ayer Keroh.
Pastu aku topup minyak FZ RM50 jugak...
Yela, aku yang ajak dia kannn....
So, kat situ habis RM150.

RM2080 - RM150 = RM 1930.

Pastu singgah A Famosa, tak kena ape-ape bayaran.
Tengahari, makan.....
Air RM35 untuk 10orang.
Nasi ayam RM 55.
Semua sekali RM90.

RM1930 - RM90 = RM 1840.

Pastu check-in.
Apartment 2 bilik RM320.
Apartment 1 bilik RM190.
Tapi pihak hotel mintak aku bayar RM600 sebagai pendahuluan.
Bila aku tanya kenapa amik lebih, diorang cakap tu pekeliling dari management.
Nanti bile kita check out, barulah diorang pulangkan duit baki.
Ok fine...
Aku malas nak cakap banyak.
Hulur je RM600.

RM1840 - RM600 = RM1240.

Malam, jalan-jalan kat Mahkota Parade.
Pastu pergi makan kat Nasi Lemak Antarabangsa.
Semua sekali RM99.20.
Ok, aku kire RM100.00 laaa....

RM1240 - RM100 = RM1140.

Hari kedua, kitorang pergi MRC.
Tiket RM10 dewasa. RM5 kanak-kanak.
Time tu yang naik 6 dewasa, 4 kanak-kanak.
Semua sekali RM80.
Tapi kak Long bagi balik RM20 kat aku.
Katanya ni bahagian family dia.
So, duit yang aku pakai RM60 je..

RM1140 - RM60 = RM1080.

Pastu kitorang naik Menara Taming Sari pulak.
Tiket Taming Sari RM10 untuk dewasa, RM5 untuk kanak-kanak.
Time ni yang naik 7 dewasa, 2 kanak-kanak.
So, bayar RM80.

RM1080 - RM80 = RM1000.

Turun dari MTS, aku beli gambar yang diorang snap.
Gambar tu RM25.

RM1000- RM25 = RM 975.

*Muzium kesultanan Melayu Melaka Shahril yang bayar.

So, semua yang aku belanja :-

RM2400 - RM975 = RM1425 sahaja.

Tapi keajaiban telah berlaku........
Setelah kira-kira dibuat, baki duit aku sepatutnya tinggal RM 975 sahaja.
Tapi bila dikira semula (tambah dengan baki duit hotel RM90), duit aku sepatutnya ada RM1065.
Tapi duit aku still ada RM1100++.
Macam tak logik pon ader...
Takkan aku salah kire sebab bukan aku je yang tukang kire.
Mummy aku pon join jugak kire duit aku.

Seolah-olah duit tu bercambah.
Tapi bercambah seratus je laaa....
But still la kannn....

Puas aku kire kot-kot ada terkira lebih...
Tapi tak pulak...

Tetibe aku terfikir, kalau kite nak buat baik, Tuhan akan tolong kita.
Teringat kata-kata akak admin group opis aku...
Dia pernah cakap,

"Kita selalu merungut bila beri mak ayah duit... tapi kita tak sedar hasil keberkatan itu, duit kita sebenarnya makin bertambah."


So, pengajaran kepada readers, jangan la lokek untuk menghulurkan wang kepada keluarga.
Kita bagi RM100 tapi InsyaALLAH Tuhan akan bagi kita balik RM200.....
Percayalaha pada keberkatanNYA...


Friday, March 16, 2012

Renung-renungkanlah

Zaman aku sekolah rendah dulu, aku jadi pengawas.
Tapi aku dulu ikutttt je cakap orang.
Susunan jadual tugasan pengawas diberi oleh ketua pengawas sekolah.
Pengawas-pengawas lain adalah kawan baik kepada ketua pengawas.
So, diorang boleh pilih tugasan mana yang diorang suke.

Dalam banyak-banyak tugasan, naikkan bendera dan baca ikrar adalah tugas yang paling dibenci.
Tapi oleh sebab aku ni tak banyak karenah, makanye tugasan tu asik akuuuuuu je la yang kena.
Minggu ni kena baca ikrar time perhimpunan.
Minggu depan tetiap hari aku ditugaskan untuk naikkan bendera mase permulaan waktu sekolah dan turun dan simpan bendera bila waktu sekolah berakhir.
Tiap-tiap hari okeh!
Tak kire la time tu hujan ke panas ke.... 
Tugasan tetap kena dilaksanakan!

Bile naik sekolah menengah, aku dah tak jadi pengawas dahh...
Malas laaa...
Baik jadi student biase.

Tapi tensi la plak...
Sekolah aku tuh pengawas salah gune kuasa.
Cikgu suruh jage kelas yang takde cikgu, dia pergi jadi cikgu...
Siap denda sape yang takleh jawab soklan.
Sialpalis tul!

Tingkatan 3, aku tukar sekolah.
Time ni aku nekad untuk jadi garang sikit dan tegas.
Aku pegang jawatan dalam kelas.
Tapi itupun vote dari cikgu...
Bukan aku vote diri sendiri yee...

Sampailah tingkatan 4, cikgu amanahkan aku untuk jadi penolong kelas + bendahari.
Tapi keputusan tu dibantah oleh gengster bohsia kelas aku, Mek Nor.
Huihhh... dia punye anti kat aku tak tahu la kenapa...

Dengar citer dia meluat tengok life aku macam orang KL...
Aku diam je la kannnn...
Sebab tu life aku dengan family aku.
Takde sangkut paut dengan hal sekolah.
Kawan dia bagitahu aku, dia pernah nampak aku pakai singlet dan skirt kat perkarangan rumah.

So what??
Takkan itu punca untuk bencikan aku..... kan?

Oh, untuk pengetahuan readers, rumah aku dekattt sangat dengan sekolah.
Kalau intai kat dapur rumah aku tuh dah boleh nampak bangunan sekolah.
Lagipun jalan depan rumah aku adalah laluan utama untuk ke sekolah.

Siap nak gaduh bagaiii...
Tapi aku kan dah nekad nak jadi tegas dan garang.
So, aku lawan Mek Nor.
Tapi takde sape menang, takde sape kalah.
Keberanian aku melawan dia membuatkan ego dia tercabar.

Everyday mesti dia cari pasal untuk menyakitkan hati aku.
Pernah dia panggil geng-geng dia untuk serang aku.
Tapi aku buat derk je laaa....
Sampailah dia kena tukar sekolah sebab terlalu banyak rekod buruk.
Aman dunia aku bila dia takde......

Dari cerita aku kat atas, aku rumuskan 1 benda je...
Kalau kite baik sangat, orang pijak kepala kita.
Kalau kite jahat, orang jadi benci pulak...

So, serbi-serbi tak kena....
Semuanya tak betul.. 
Kalau buat salah sudah tentunya salah, tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.. 

Aku marah-marah dalam blog ni pon bukannye ape.
Sebab aku dah tak tahan.
Sekali orang buat kat aku, aku diam lagi...
Dua kali dia buat kat aku, aku tahan lagi...
Tapi masuk kali ketiga buat benda yang sama, meletus laa bom atom aku!
Sape yang tahan beb!
Orang baik dengan kite, jangan pulak kite amik kesempatan!



Aku nak kongsi quote yang aku publish dari FB :-

Bila kita jadi jahat, ORANG BENCI... 
Bila jadi baik, ORANG MELUAT... 
Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita BERLAGAK ALIM... 
Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata "ASTAGHFIRULLAH.. APA LAA NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?..." 

Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita SKEMA... 
Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN... Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni BAJET BAGOS... 
Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni KURANG AJAR... 
Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni 'KAMPONG GILERR'... 

Bila kita pakai 'dedah sana-sini'.. ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free... 
Bila kita bagi nasihat, ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!....." 
Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?.."... Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"... 
Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata "APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?"..  


Renung-renungkanlah!