Tuesday, July 31, 2012

Perangai

Salam readers...

Lewat sikit hari ni aku update.
Bukan malas ke ape, cuma dari pagi tadi aku diserang gastrik.
Angin aku naik ke kepala sampai buat aku pening dan loya.
Tapi alhamdulillah, aku still berpuasa.
Cuma penat je la sikit menahan sakit.

Aku ni baru je balik dari bazar Ramadhan Kerinchi.
Ha, kalau korang nak jumpa aku, korang boleh la pergi bazar tu.
Sebabnya muka aku kompem ada kat situ tetiap hari kecuali weken.

Banyak jugak menu yang ada kat bazar tu walaupun bazarnya kecik.
Tapi yang aku tak suka, diorang ni start berniaga lewat.
Kul 4.30 petang baru terhegeh-hegeh nak bukak gerai.
Ada tu baru terhegeh-hegeh nak panaskan minyak untuk goreng ayam.
Setahu aku kalau bazar tempat lain, kul 3.30 petang tu diorang dah get ready dah berniaga.
Paham-paham je la...
Bulan puasa ni orang balik kerja awal.

Tadi aku singgah kat satu gerai nasi lemak.
Memang sedap nasi lemak kat situ.
Aku tunggu lama jugak kat gerai tu sebab diorang baru je nak goreng ayam.
Padahal masa aku pergi tu dah pukul 5.30 petang tau!

Ok la... mujur orang tak ramai sangat kat situ.
So, aku tunggu dengan sabar.
Masa aku sampai kat gerai tu, ada seorang pakcik yang dah sampai awal kat situ.
Dia nak beli nasi minyak.
Aku menyampah betul dengan dia.
Ada ke sambil dia order tu, dia baca risalah dari Pakatan Rakyat.
Bukan aku marah sebab dia baca majalah tu tapi aku marah sebab dia tak fokus nak membeli.
By the time dia order tu, orang ramai dah datang kat gerai tu.

Jurujual tu ada tanya pakcik tu,

"Pakcik, mau acar?"

Pakcik tu buat derk... fokus sangat duk baca risalah tuuu...
Jurujual tu tanya buat kali kedua.
Ehhh... pakcik tu tak dengar lagi.
Aku tengok mulut jurujual tu dah mengomel dah.
Customer lain dah pandang-pandang semacam.
Bongok tul!
Kalau rasa nak membeli, fokus la!
Risalah tu balik rumah pun boleh baca nanti.

Time dia nak bayar tu, dia boleh buang risalah tu kat tepi gerai.
Buang macam tu je!
Uihhh... takde kesedaran sivik langsung.
Serius aku menyampah dengan orang-orang macam tu.
Kalau nak buang pon, carilah tong sampah.

*Risalah tu diedarkan oleh ahli PR sambil memberikan kurma percuma kepada pengunjung bazar.

Tu perangai pakcik tua.
Yang kapel-kapel ni pun satu hal.
Dah la jalan lenggang-kangkung... bermesra alam pulak ditengah-tengah orang ramai.
Ni nak bermesra ke, nak beli juadah berbuka?
Kalau nak bermesra, please get a room!
Kalau tak boleh atau tak mampu, ko masuk je dalam semak.
Itu lebih baik dari kau menyemak kat bazar ni.

Sama jugak dengan gadis-gadis yang bajet ayu jelita.
Kalau melangkah tu, alahaiiiiii.............
Semut berjalan pun lagi laju dari kau la!
Ni bazar ok.... bazar.
Bukan tempat nak jaja muka kau kat orang ramai.
Boleh jalan laju sikit tak?
Sebab kau la laluan belakang jadi jem.
Ayu la sangat!

Pastu yang paling aku menyampah bila ada orang berhenti tengah jalan.
Padahal dia dah nampak orang berderu nak lalu kat situ.
Aduhaiii.... kenapa? Kenapa?
Kenapa korang pentingkan diri sangat?
Please la jangan buat perangai kat tengah-tengah orang ramai.
Kau nak membeli, orang lain pun nak membeli.
Kalau tak gedik, tak boleh ke?

Haih, emo aku dengan diorang ni.
Perangai pelik-pelik.

Hah, dah nipis pahala puasa aku hari ni sebab tetibe je emo-emo.
Better aku stop menaip sebab nanti kang ada je benda yang aku nak membebel.
By the way, selamat berbuka puasa uolss...
Makan kenyang-kenyang ye. :)


Monday, July 30, 2012

Kisah Baby Alya

Salam readers...

Bagi korang yang follow blog aku nih, kompem korang tahu aku jadi babysitter.
Just untuk weken je...
Tapi aku jaga sorang je la.
Bukan ramai pon.
Tak larat aihh nak jaga ramai-ramai.
Letih siot...

Aku dah jaga Baby Alya lebih dari 1 year.
Dah macam-macam karenah dia aku layan.
Paham-paham je la kannn budak kecik.

Rasa cam sekejap je dia besar.
Apa yang orang cakap, semuanya dia faham.
Tapi makin hari makin degil.
Ishhh... menduga kesabaran jiwa raga aku tul.
Aku kata "jangan sentuh", lagiii laaaa dia nak sentuh.
Nak marah lebih-lebih kang, kesian pulak.
Kang tak marah, makin menjadi-jadi.

Walaupun penat jaga dia, tapi seronok.
Nak-nak kalau kita marah, dia buat muka merajuk.
Aduhhh... time tu rasa cam nak gomol-gomol jekk...

Dia ni takut dengan pelekat & getah.
Kalau nakal-nakal sikit, aku usik la dia dengan dua benda tu.
Lepas tu kompem dia diam.

Nak tidokan dia punya la liat.
Kalau tak nangis, memang tak sah.
Kena paksa.
Kalau tak paksa, nanti 1 harilah dia tak tido.
Sekarang ni aku selalu letak dia atas riba aku.
Pastu goyang-goyang sampai dia tertido.
Sekali tertido, sejam lebih gak.
Time dia tido tu, boleh la aku rehat sama.

Kalau bab sepahkan barang, hmmm.... dialah nombor 1!
Habis bilik aku bersepah.
Kadang-kadang lantai bilik aku penuh dengan habuk biskut yang dia makan...
Haiyoohhh.... korang ingat senang nak jaga anak orang?


Ni gambar beberapa minggu lepas.
Kat dapur.. sibuk duk main fridge magnet aku.


Orang suruh pandang kamera, dia tak nak.
Comel tak aku ikat rambut dia?
Heheheh...

Rambut dia sekarang dah boleh ikat.
So, aku pepandai la bereksperimen dengan rambut dia.
Sekejap ikat macam tu.. sekejap ikat macam ni.
Dia pulak dah tahu dah..
Kalau aku nak ikat rambut dia, dia kena duduk diam.


Ini gambar hari Sabtu baru-baru ni.
Kitorang pergi ke Carrefour UOA Bangsar South.
Aku nak beli barang dapur sikit.


Dia ni kalau pergi shopping, senang je..
Letak je dia dalam troli.
Dia memang suka duduk dalam troli.
Pastu geledah barang-barang yang kitorang nak beli.


Haa... yang ini gambar semalam.
Semalam kan panas. Dia pun tak mandi lagi.
So, aku biarkan dia pakai pampers je.
Baby Alya ni memang kuat berpeluh.

Aku snap gambar ni pun secara curi-curi.
Time ni aku pesan kat dia...

Aku : Baby, baby tengok tv kejap ye.. umi nak gosok baju kat luar jap.

Dia angguk-angguk.
Kalau dia angguk maknanye dia paham la tuh...

Aku pun pegi la gosok baju.
Dari luar aku dengar bunyi gelang kaki dia.
Dalam hati aku, ni mesti dia duk usik-usik barang dalam bilik tu.
Aku risau dia main wire extension je.

Aku pergi la intai...
Rupa-rupanya dia tengah syok layan kartun sambil meniarap.
Bertuah punya budak..
Memang mendengar kata sungguh...


Ni kali kedua aku jenguk dia...
Lepas aku snap je, dia toleh tengok aku.
Pastu tersipu-sipu malu.
Hehehe...

Bile tengok baby, aku terfikir cemanalah ada orang sanggup pukul anak kecil dengan kejam..
Tergamak tul.
Aku ni tak sampai hati kott nak pukul budak. Kesian.
Semua budak-budak memanglah nakal, tapi hati kenalah sabar.
Setakat mana sangatlah nakal budak kecik nih.
Kita dulu pun lagi laaa nakal.
Tapi takde pun mak ayah kita pukul kite teruk-teruk kan?
Nak didik budak-budak ni, takyah secara kekerasan.
Ajar lembut-lembut pun, dia ok.


Friday, July 27, 2012

Sedih :'(

Salam readers....

Hari ni pepagi aku dah rase sedih.
Tatau kenapa...
Tetibe datang perasaan sebak sampai nangis-nangis bagai.

Now cuba cari sesuatu untuk menggembirakan hati sendiri.
Tu je update untuk hari ni.
Bye.

Thursday, July 26, 2012

Fefeeling Korea Menjelang bulan Ramadhan

Salam readers...

20 Julai baru-baru ni, yakni sehari sebelum Ramadhan, aku dan FZ plan nak lunch makanan lain selain dari masakan Melayu.
Tetibe je aku rasa bosan nak makan nasik.
Asalnya aku teringin nak makan makanan Barat tapi tengahari kottt... kat mana laa ada makanan barat kan?
Takkan la nak makan chicken chop pizza hut?
Asik pizza hut je.....
Takkan la pulak nak makan burger mekdi... muak dah.

Tetibe aku teringat Seoul Garden.
Ya, dah lama aku ajak FZ makan kat situ tapi sampai ke sudah tak pegi-pegi.
Kali ni memang kena pergi.
Walaupun bukan makanan western tapi still bukan nasik.
Aku muak dah makan nasik.
Nak makan benda-benda lain pulak.

Seoul Garden ni pulak dekat dengan opis aku.
Bangunan sebelah je.
Jalan kaki pon sampai.

Maka, tengahari itu kitorang kuar awal.
Takleh kuar lewat sebab nanti ramai orang.
Lagipun hari tu hari Jumaat.
Nanti takdan puas makan, FZ dah kena balik sebab nak pergi solat Jumaat.

Pukul 12 aku dah kuar opis.
Terus kami berdua terjah ke Seoul Garden.
Mujur time aku sampai tu takde orang lagi.
So, boleh pilih tempat strategik.


Daging ayam sedang dimasak.
Nyum..nyum....

Menggoda nafsu sungguh dibulan puasa ni...


FZ ni kemain lagi.
Dah sampai tahap macam main masak-masak pulak.
Dia la yang duk masak pastu hidangkan kat aku.
Aku ni makan je..
Tengok makanan dah kurang sikit, aku bangun pergi amik lagi makanan kat bahagian buffet.
Hahaha...


Mee tomyam...
Sedappp....

Ya ALLAH haiii... terliur pulak dah aku tengok makanan-makanan ni...





Ice cream...
Nyum-nyum....
Sejuk je tekak makan ice cream...
Ini pun aku tak amik semua flavor.
Flavor buah aku tak amik sebab tak gemorr...

Dari pukul 12 sampai 1.15pm kitorang makan.
Kenyang tak hengat!


Berpinggan-pinggan kitorang makan...
Itupun ada lagi pinggan kat tepi yang takdan nak snap...
Memang berbaloi la dengan bayaran yang dikenakan.

Lepas raya nanti nak pergi lagi la....
Cumenya kalau makan kat sini, nanti baju berbau asap sebab berkepam kannn kat dalam restoran.
Silalah bawak perfume dan sembur banyak-banyak kat baju nanti ye...

**Ha, korang mesti terliur dah ni kann...
Sabar-sabar....
Waktu berbuka tinggal beberapa jam je lagi nih.. :D

Wednesday, July 25, 2012

Followers

Salam readers...

Entri ni khas ditujukan buat semua followers blog ini.

Ekceli, sebelum aku create blog ni, aku dah ada 1 blog yang mana aku dah tutup.
Aku tutup blog tu sebab dalam blog tu aku rasa terlalu jujur dengan diri sendiri sampaikan segala-mala benda luar dalam kain aku pun tersingkap sama.
Jujur tu memang la bagus.
Tapi benda yang terlalu lalu lalu private pon aku tulis kat dalam tu.
So, i was decided to close that blog demi menjaga nama baik sendiri.

So, ini bermakna this blog is the new ME.
Jujur tu jujur la jugak tapi bertapis.
Kekadang je terbabas jugak sebab penapis tu bocor... huhuh!

Kalau korang tengok gaya penulisan aku, mungkin kekadang macam budak-budak.
Straight to the point.
Takdenya nak kona-kona ke lain.
Hah, korang paham tak maksud kona-kona tu??
Kona-kona tu loghat Terengganu sebenarnye.
Perkataan asalnya corner, tapi di transletkan ke loghat Terengganu, terus jadi kona.
Hahaha...
Maksudnye belok ke lain.

Aku sebenarnya tak suka menulis secara berkias-kias.
Nanti susah orang nak faham.
Baik tulis direct je.
Readers pon tak pening kepala nak baca.
Tak gitu readers?

Follower aku setakat ni baru je 39orang.
Sebenarnya aku tak kisah follower aku ada berapa ramai.
Sebab aku tahu masih ada yang tak reveal identiti diorang.
Sebab based on my nuffnang account, blog aku ni dibaca lebih kurang 100orang 1 hari.
Bile weken je kurang sikit sebab mungkin diorang tahu aku jarang sangat-sangat update time weken.
Heheh...

Sepanjang aku terlibat menjadi penulis blog ni, aku ada dapat beberapa email dan mesej dari readers.
Tadi aku try jugak carik dalam yahoo mail aku.
1 je yang aku jumpa.
Itupun sebab email dia masih baru lagi.
Email-email lain semuanya yang awal tahun dan tahun-tahun lepas.


-Klik untuk tumbesaran-

Thanks to her.

Aku jugak pernah dapat email seseorang dari FB yang request aku untuk buat entri mengenai Islam.
Ekceli, aku ada jugak terfikir nak buat entri tu tapi aku takut.
Aku takut salah bagi fakta.
Yela, bab-bab agama ni bukannya boleh dibuat main-main.
Kang nanti tak pasal-pasal aku dapat dosa free.

Aku tahu sebenarnya aku bukanlah penulis yang baik dan bagus.
Aku tulis apa yang aku rasa dalam hati.

Terima kasih banyak-banyak sebab korang sudi baca blog aku yang suka mengarut dan merepek-raban ni.
Walaupun blog ni tak best, jarang ada humor dari aku, tapi korang tetap gigih jugak nak bukak blog ni semata-mata nak tengok entri dari aku.
Yela, aku ni kalau tak cerita pasal FZ, mesti cerita pasal politik...
Kalau tak cerita pasal politik, mesti cerita pasal budak-budak dalam rumah aku tuh.
Kalau tak cerita pasal diorang, mesti cerita pasal kerja.
Tu je la... 
Entri takde input namanye.. Huhuh...

Apapun, terima kasih kepada semua yang follow blog aku.
Setiap hari aku akan cuba update at least 1 entri.
Okeh?

Muahhh!! :)

Kegilaan dia

Salam readers...

Korang apa khabar?
Puasa tak hari ni?

Aku bersyukur sangat-sangat sebab bulan puasa ni Tuhan menguatkan perut aku untuk meneruskan puasa.
Aku kan ada gastrik teruk.
Biasenya kalau aku makan malam, pastu esoknya aku tak lunch, memang perut aku akan kena gastrik.
So far, sepanjang bulan puasa ni aku just makan nasi time berbuka dan sahur.
Sahur pon bukannya macam korang yang bangun pukul 4-5 pagi tu...
Aku sahur pukul 2pagi.

Kenapa aku sahur pukul 2pagi?
Sebabnya kalau aku bangun pukul 4 pagi, nanti pukul 6 pagi aku dah kena bangun untuk pergi kerja.
Terasa cam tak cukup tido di situ.
Daripada aku mengantuk kat opis, baik laa aku bangun sahur awal.

Ok la, dah terlajak cerita pulak dahh...

Cerita hari ni adalah cerita yang berlaku pada akhir bulan lepas.
Hahaha... lama gila kann...
Sekarang ni pun dah akhir bulan Julai dahh...
Tengok la betapa malasnya aku nak update.

Kalau korang follow blog ni dari awal, korang pasti tahu FZ ni suka main wau.
Memang kegilaan dia la..
Tapi disebabkan aku ni minat tak minat je dengan wau ni, so hilanglah mood dia nak main benda alah tu.

Dah lama jugak la dia tak main wau.
Nak-nak selepas aku start jaga Baby Alya.
Memang susah la kan nak main wau kalu ada budak kecik.

Akhir bulan lepas, kebetulan aku tak jaga Baby Alya.
Teruslah FZ sibuk ajak aku main wau.
Kesian la pulak kannn.... dah lama sangat dah wau tu terperap je dalam rumah.


Dah banyak penjaja yang menjual makanan dan minuman kat situ.
Pilih je apa yang korang nak.
ABC, nuggets, pisang goreng, ice blended.... uikss bermacam-macam la...
Aku ni pantang tengok makanan bergoreng ni.
Menggelupur la nak beli.


FZ dengan wau kesayangan dia.
Kemain lagi laa dia bawak 2-3 wau lain.
Tapi wau yang tu jugak dia suka main.
Huh!


FZ duk hepi sensorang main wau.
Aku pulak hepi sensorang snap-snap layan instagram.
Hahaha...

Aku sebenarnye bukannya tak minat langsung main wau.
Minat tu adalah sikit sebab dulu daddy aku pun main wau.
Even dulu daddy aku pernah beli wau bulan besar 2kali depa aku kott.

Cumenye...........main wau ni terdedah kepada cahaya matahari.
Nanti hitam kott kulit aku...
Dah la kulit aku ni memang jenis senang rentung....
Huhuhuh.....
Kalau dah rentung nanti, huduhla aku.
Tak pasal-pasal duit hantaran untuk aku nanti jadi kurang.
Ha, cane...cane..cane?

Tuesday, July 24, 2012

Sangat tak suka

Salam readers,

Mood berblogging aku hilang kejap sebenarnye.
Sebab tu aku tak update.
Entahlah, rasa malas pulak nak menaip.

Sementara aku tengah menunggu waktu berbuka ni, ada jugak baiknya kalau aku update sekejap.

Eh, aku nak tanya korang ni especially secretaries?
Korang suka tak kalau bos orang lain sibuk kacau kerja korang?
Like korang ni secretary diorang?

Oo emm gee! Aku tersangatlah tak suka.
I have my own boss. I manage my boss. ONLY!
I obey to all my boss's instructions and  directions.
When my boss told me to do A, then I will do A.

Boss lain, you already have your own secretary.
Just disturb your secretary. But not me!
Aku bukannya apa.
Aku taknak nanti aku dikatakan tak efektif buat kerja just because of boss lain sibuk nak judge aku.
Yela, lain boss lain perangai.
Ingat senang ke nak manage boss?
Di awal-awal masa, kena fahamkan betul-betul cemana perangai bos.
Lepas tu kena fahamkan gaya kerja dia. Kena faham apa yang dia suka, apa yang dia tak suka.
Then adapt to it!

Sepanjang kerjaya aku as a secretary, aku dah jaga 2 orang boss.
Dua-dua punya perangai yang berbeza.
Tapi, mereka buat aku makin efektif bekerja.
Tapi bila ada bos lain yang menempel, stress la aku.

Please la...
Bulan puasa ni control la sikit your temper.
Kata ini bulan mulia... bulan tambah pahala.
Kalau asik marah je, cemana nak dapat pahala? Kan?
Aku pun tak pasal-pasal badan cergas, terus jadi lemah-longlai sebab hilang mood.

Ok, itu hal opis.
Hal rumah pulak memang tak habis-habis.
Kalau time bulan Ramadhan pon rasa nak khianat dan sakitkan hati orang, aku rasa tak guna la dia pergi Umrah hari tu.
Pesen tak puas hati kat orang sedangkan orang takde pun kacau life dia.
Jenis hati busuk tak habis-habis.
Tak malu ke umur dah tua tapi still buat perangai macam budak-budak??

Like sengaja tinggalkan potongan ayam mentah dan hati ayam dalam sinki sebab nak sakitkan hati aku.
Yela, aku je yang duk cuci sinki tu kalau kotor.
Ini bulan puasa... takkan nak khianat kat orang lagi?
Entahlah, tak reti dah nak cakap ape...
Kalau hati dah kotor + penuh dengan lendir hitam, memang payah nak jadi putih dan suci balik.
Pergilah umrah dan haji patploh kali pon, tetap macam tu jugak.
Insaf-insaflah wahai kakak tua.
Perangai tu takyah la kotor sangat.

Readers, korang suka ke dengan orang yang berhati busuk macam kat atas tu?
Tak suka kan?
Aku nak mintak tolong korang la..... tolong doakan supaya si kakak tua diatas tu insaf dengan perbuatan dia.
Doakan supaya Tuhan tunjukkan diri dia yang sebenar.
Aku ni bukannya apa.
Kesian kat dia... hidup tak tenang sebab duk sakit hati kat orang.

Ok, apepun SELAMAT BERBUKA PUASA kepada korang semua.
Makan sampai kenyang ye.
Jangan lupa niat berbuka puasa sebelum makan.
Jangan gelojoh tau! :D

Monday, July 23, 2012

The Amazing Spider-man

Salam Ramadhan readers...

Korang puasa tak hari ni?
Jangan tak puasa tau. Berdosa.
Kan berpuasa ni salah satu daripada 5 rukun Islam.

Hari Rabu 2 minggu lepas (dah lama tapi sebab malas nak update kannn), aku dan FZ pegi tengok movie The Amazing Spider-Man.

Credit pic : google

Ingat nak amik midnight.
Tapi takut tertido pulak kang...
So, amik tiket kul 8.45pm.
Kitorang tengok kat GSC MidValley. Amik yang 3D punya.



Tetibe aku terbukak hati pulak nak pakai tudung malam tu...

FZ : Ayang ni buang tebiat ke? Tetibe je pakai tudung... Selama ni takde pulak.
Aku : Saje.... Abang tak suka ke?
FZ : Suke laa... Abang sebenarnya lagi suka kalau sayang pakai tudung.

Entahlah... Terasa jugak kekadang nak berubah ke arah kebaikan.
Terasa macam terbukak hati je nak pakai tudung secara full-time.
Yela, selama ni aku pakai tudung kat opis je.
Luar opis aku tak pakai.
Apapun, doakan supaya aku terbukak hati sepenuhnya untuk pakai tudung ye kengkawan.

Ok, back to the story.
Bagi aku cerita ni best jugak.
Cuma permulaan cerita je agak bosan (sampai aku menguap banyak kali sebab mengantuk) sebab banyak cakap dari action.
Movie ni bukanlah sambungan dari sequel yang lepas tapi ibaratkan seperti cerita permulaan how terjadinya Spiderman hingga ke Uncle Ben mati dibunuh hinggalah berlakunya pergaduhan antara Spiderman dengan The Lizard dan juga kisah cinta antara Spiderman dan Gwen Stacy.
Cara pengolahan movie ni memang simple dan senang difahami.
Takyah pening kepala nak fikir lebih.

Dan sangat berbaloi tengok 3D sebab memang banyak adegan 3D yang ditayangkan.
Terasa seolah-olah kita pulak yang bergayut dengan jejaring lelabah.

Eh, aku taknak la citer lelebih.
Kalau korang nak tahu best ke tak, korang tengok la sendiri.
Sekarang ni still ditayangkan di pawagam.
Kalau tak berkesempatan, korang tunggu je la dvd kuar nanti ye.

Rating for this movie : 4 out of  5.

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan


Salam readers...

Esok dah masuk bulan Ramadhan.
Sekejap je masa berjalan kann...
Tup-tup, esok kita dah kena berpuasa lagi.

Sempena bulan Ramadhan al-mubarak yang barakah ini, aku menghulurkan tangan memohon ampun jika selama ni aku ada terkasar bahasa, terkasar perbuatan, terlajak bicara hingga ada yang terluka & terasa hati.

Kepada keluarga,
K.Ngah tahu adik sedang membaca blog K.Ngah ni.
Hopefully adik dapat memahami cemana K.Ngah yang sebenarnye dan how much K.Ngah sayangkan family kita.
So far, sejak K.Ngah bekerja, dah banyak sangat K.Ngah melabur untuk kesenangan family kita.
K.Ngah tahu K.Ngah bukanlah anak, adik & kakak yang baik tapi K.Ngah cuba untuk jadi yang terbaik dalam keluarga kita.
K.Ngah senang, K.Ngah takkan biarkan keluarga kite susah.
Biar kita susah sama-sama, senang sama-sama.

Kepada yang tercinta FZ,
Ini dah masuk ramadhan ke-3 dalam hubungan kita.
Perghh... dah lama rupanya kann, bang.
Macam biase mesti abang stress sebab setiap kali sahur abang akan kejutkan sayang tapi sayang tak bangun-bangun. Hikhik....
Tahun ni InsyaALLAH sayang akan bangun sahur.
Kan sayang ada gastrik. Kompem la kena sahur.
Abang macam biase kena kejutkan sayang yee...... Jangan putus asa.. hehe :D

Kepada saudara-mara,
Sebelah mummy atau sebelah daddy....
Nana sebenarnya tak berapa rapat sangat dengan sedara-mara kann... lebih-lebih lagi sebelah daddy.
Kalau sebelah mummy tu selalu jugak jumpa.
Sebelah daddy, kalau jumpa pon time raya atau ada kenduri.
Tapi apapun, Nana tahu nana bukanlah anak sedara atau kazen yang baik...
Segala teguran yang dibuat bukannye atas sebab nak tunjuk baik atau berlagak tetapi hanya untuk kebaikan bersama.
Mungkin tersilap cara dan gaya, tetapi lihatlah pada niatnya...
Itu lebih penting.
Semoga Ramadhan ini memberi kite sinar yang baru...

Kepada BFF (Sue dan Wahida),
Aku tau korang baca blog aku ni..... tapi tak pernah pon korang nak komen kannn!
Cit! Hehehehe....
Aku mohon maaf andai sepanjang persahabatan kite ni, aku ada buat korang terasa hati.
Aku sayangkan hubungan kite nih.
Raya ni kite jumpe eh!
Lagi best kalau jumpa ramai-ramai...
Pastu citer pasal kawin-kawin... hahaha...
Dan memang tak pernah miss untuk imbau kembali tentang zaman kite belajar dulu... :D

Kepada kawan-kawan TM,
Nana memang tak ramai kawan kat TM ni.
Almaklumlah opis nana ni terceruk kat hujung-hujung atas menara rebung nih.
Tapi sesape je kawan-kawan TM yang mengenali Nana, Nana nak mohon maaf jugak andai Nana ada buat silap.
Kite ni sama-sama bekerja dan makan gaji.
Masing-masing punya kesilapan sendiri.
So, kekadang kalau tercakap kasar dalam phone ke ape ke, Nana mintak maaf banyak-banyak.
But so far, rasenye takde kottt....

Kepada readers dan sesape saja yang mengenali diri Nana,
Nana tahu Nana bukan penulis yang baik dan bagus.
Kalau menulis tu gak, tunggang-langgang je.
Suke suki nak taip apa... ikut kata hati.
Kalu hati tengah suke, kemain berpuji-pujian.
Kalau marah, habislah dihamburkan kata-kata yang tak enak...
Nana tahu ada yang tak suka dengan penulisan Nana...
Takpelah, nak buat cane.
Nana tak boleh menulis dengan cara menjadi diri orang lain.
Myself is myself.
Apa yang Nana tulis, itulah perasaan sebenar Nana...
Nana takmo sorok-sorok.
Baik takyah ada blog kalau kite asik menulis sesuatu yang bukan diri kita...
Nana takmo jadi hipokrit.
Please fahami Nana...

Apapun, sekali lagi Nana nak ucapkan Salam Ramadhan.
Selamat berpuasa dan selamat bershopping untuk hari raya.
Sale dah start kott...
Baik gi shopping cepat-cepat terutamanya kasut.
Kang nanti takde saiz.

Oppss... terlajak topik lak...
Ok la.... Nak chow dulu.
Jangan lupa ya malam ni niat puasa....


Niat puasa Ramadhan
Lafaz niat untuk sebulan puasa

Doa Niat untuk sebulan sekali doa
Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala.

Lafaz Niat Puasa (harian)

Niat doa puasa untuk sehari sekali
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Alalh Ta’ala.


Doa Berbuka Puasa

Doa semasa buka puasa
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Doa Selepas Berbuka Puasa

Doa selepas selesai berbuka puasa
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.

Biasenya aku baca niat puasa harian dan doa bukak puasa je...
Korang cane?



Thursday, July 19, 2012

Jalan-jalan sekeluarga di hari Ahad

Salam readers...

Korang cane hari ni?
Sihat walafiat?
Hari ni hujan la uollss...
Aku kemain lagi rasa malas gila nak datang kerja.
Yela, kalau tarik selimut baring atas tilam empuk time hujan, memang heaven gila kann...
Sejuk jekk...
Takyah nak pakai aircond segala. jimat lektrik katanya...

Hari ni aku ada masa terluang.
Kerja yang bos aku bagi tu dah siap.
Lega rasanya...
Itupun nanti bila dah submit, kena discuss pulak dengan dia...
Owh, sangat malas disitu.
Tapi keterpaksaan jua... dah namanya kerja kann...

Ok, aku nak sambung citer pasal kedatangan family aku kat KL awal bulan baru-baru ni.
Mummy, daddy, dan 2 orang adik aku (Shahril & Shazrin) datang KL sebab daddy aku check up kat IJN.
My dad was suspected of having kidney problem.
OMG!!
Terasa sebak jugak bila daddy menghidap banyak penyakit.
Cukuplah dia hanya ada masalah jantung.
Takmo dah tengok dia menghidap penyakit lain lagi..... tskkk

Kan aku ada cerita yang aku dalam keterpaksaan pergi ke Bukit Bintang sebab adik-adik aku nak shopping kat sana...
Dah la paksa aku pergi sana, pastu pau aku lak tuu...
Keji kann kamu, wahai adik-adikku.... :P
Rujuk entri ini (Bertajuk : Kena dera lagi... pastu kena pau pulakk...sob..sob..).

Hari Sabtu malam tu juga, adik-adik aku balik ke Terengganu dengan bas.
Maklumlah, hari Ahad kat sana hari kerja dan sekolah.
So, diorang takleh cuti.
Terpaksalah balik....

Tengah malam, time tu aku dah tido...
Tetibe henset aku berbunyi.
Ingatkan mesej dari Celcom ke ape....
Yelah, kekadang Celcom ni perangai cam cibaiss tau.
Tengah malam & awal pagi dah hantar mesej promote barang & services dia.
Tensi aku!

Tapi oleh sebab bunyi ringtones henset tu kuat, so aku gagahkan jugak pergi tengok.
Time tu henset aku cas kat dapur.
Tengok-tengok mesej dari Shahril.
Katanya, tayar bas pecah.
OMG!! Kejutan lagi!

Risau gila aku malam tu.
Yelah... sape yang tak risau kann...
Tapi nasib baik adik aku bagitau diorang selamat.
Bas pon takdelah tergolek terhumban kat mana-mana.
Just tersadai tepi jalan je....
Pagi tu, adik bongsu aku Shazrin tak pergi sekolah sebab diorang sampai kat kampung pon dah lewat.
Nak mampos pergi sekolah lewat.
Maunya kena denda.

Ahad menjelma........
Pagi tu aku terpaksa temankan mummy, daddy, Kak Long dan Alia pergi ke Jalan TAR.
Ini pun satu tempat yang aku susah sangat nak pergi.
Malas.... ramai sangat orang.
Pastu meluat menyampah tengok minah indon ramai sangat.
Aku tengok dah macam takde pekerja Malaysian dah kat situ.

Aku pulak pagi tu rasa tak sedap perut.
Gastrik kottt...
Tapi tahan jugak.. Nasib baik daddy yang drive.

Kalau pergi Jalan TAR, tak sahlah la kalau tak masuk Sogo dan jalan-jalan kat arkib kann...
Bosan gila....
Tapi bosan-bosan pon, aku sempat rembat tudung 2 helai.
Kihkihkih...

Ader la dalam 3-4 jam jalan-jalan, aku dan Alia mintak diri nak lepak dalam kereta je.
Dah penat kott jalan-jalan.
Tapi sebelum lepak dalam kereta, kitorang pergi beli ice blended kat depan Semua House tuu..
Sedap...
Dah beli ice blended, ternampak pulak keropok lekor...
Terliur pulak.... so, tak banyak cakap, terus je pergi beli.

Lepak dalam kereta sambil makan keropok lekor panas dan ice blended chocolate memang besttt!
Dah la time tu cuaca panas...

Bila diorang semua dah habis shopping, terus balik rumah.
Dah sampai rumah, apelagi melepekkk la aku atas katil.
Perut aku sakit bukannya sebab gastrik tapi rupanya miss P datang... hmmm....

Aku baru je nak lelap mata, tetibe mummy kejutkan suruh siap-siap sebab nak pergi Putrajaya.
Halamakkkk!
So, siap-siap balik. 
Aku packing barang siap-siap sebab lepas pergi jalan-jalan, aku nak balik apartment aku.
Yelah, Isnin kan aku kena kerja.

Jalan-jalan kat Putrajaya tak sahlah kalau tak singgah Alamanda...
Aku bosan sikit kalau pergi Alamanda sebab tak banyak benda menarik.
Kak Long singgah butik Guess.
Tengah diorang duk pilih baju, aku ternampak sepasang pasangan romantis sedang berdating-datingan.
Terus la aku snap gambar diorang...


Amboii... dating kemain yee............

Teruslah aku sound,

"Amboiii.... dating kat Alamanda..."

Diorang pon menoleh.
Laa... mummy dan daddy aku rupenye...
Hahaha...


Kemain senyum meleret daddy...
Haiii.... ingat masa zaman dating-dating dulu ke? Hehehe....


Pastu si kecik ni masuk line.
Dia ni memang pantang tengok orang amik gambor.
Ader je menyibokk.

Hmmm... yelah...
Snap aje la gambar kau.
Nasib baik la pandai posing...


Nah, up satu lagi gambar...

Fifi ni takyah diajar bergaya..
Dia sendiri yang pandai-pandai posing.
Baju dan aksesori pon dia pilih sendiri.
Haihh.... tak padan ngen kecik!


Pandai je kitorang atur kannn...
Dari kanan, paling tinggi sampailah kiri yang paling rendah... :D


Kan aku dah cakap dia ni penyibuk...
Aku amik gambar dengan mummy dan daddy, dia pon nak jugakk...
Apepun, comel!

Sekejap je pun pergi Alamanda...
Then kitorang bertolak ke rumah Kak Long di Bangi.
Tapi sebelum tu singgah makan kat restoran ape ntah...
Kat area Bangi jugak.



Daddy nampak letih je...
Yelah, hari ni banyak benor berjalannye....


Mummy ku yang sentiasa nampak muda...
Nak tau ape rahsianya?
Selalulah minum air panas.......


Alia...
My oldest niece.
Dia ni asik la nak berkepit ngen aku.
Maklum lahh aku kan mak sedara kesayangan.


Ni lah si kecik camwhore nih...
Eee... geram je tengok...
Comel!!


Me, Fifi, Kak Long dan Abang Zam....

Dah habis makan, terus ke rumah Kak Long.
Itupun aku tak rehat jugak sebab sibuk download software Zune.
Alia kan guna henset Nokia Lumia..
Ishh... leceh la guna henset tuu...
Kena download software bagai....

Baik guna henset cam aku ni... Experia.
Best pon best.
Tahan lasak, friendly user, kamera ok... design pon cantik...
Berbaloi....

Lepas maghrib, barulah Kak Long hantar aku balik rumah.
Fuhhh... lega boleh rehat.....
Terus malam tu aku tido awal.