Thursday, August 30, 2012

Ceritera Syawal 2012

Salam readers...

Malam-malam cenggini barulah ada mood nak update blog.
Siang-siang tadi banyak sangat kerja.
Usahkan nak update blog, nak blogwalking pon kena curik-curik masa.
Itupun sempat bukak blog Kak Filla je sebab Mimy ada bagitahu adik Kak Filla meninggal.
Innalillah....
Takziah kepada keluarga arwah.

La ni aku nak berkongsi cerita hari raya aku di kampung.
Tahun ni aku memang amik cuti lama.
Kemain lagi kannnn excited betul nak raya.

Tapi tu la... aku tak sempat merasa berpuasa dan bersahur di kampung... sob..sob...
Salahkan Miss P sebab datang jenguk sehari sebelum aku balik kampung.
Kirenye start dari tu aku dah 'beraya'.
Mati-mati aku ingatkan puasa aku penuh tahun ni.
Ye la... tinggal 4 hari lagipun nak raya...
Tup-tup kantoii jugak bendera merah.
Geram betulll....

Aku balik kampung hari Khamis pagi.
Pagi Khamis tu aku jenguk la kejap opis.
Masuk kul 8.... kul 10 pagi aku dah blah dahhh...
Sebabnya Kak Long kata dia nak bertolak awal.

FZ datang amik aku kat opis, then balik rumah aku untuk amik beg.
Pastu bergegas ke rumah Kak Long.

Pukul 11pagi, aku dan family Kak Long bertolak ke Kuala Terengganu, kampung halaman aku.
Kul 3 petang, kitorang dah sampai kat kampung.
Itupun kitorang singgah jap rumah tailor amik baju raya dan singgah kat gerai jual kuih-muih tradisional.

Tahun ni pun aku tak jejak kaki kat bazar ramadhan.
InsyaALLAH tahun depan aku nak jejak kaki kat bazar.
Bazar kat K.T lagi meriah dari kat KL.
Lagipun kat situ lagi banyak makanan yang sedap-sedap.
Kat KL dah banyak diconquer oleh orang indon dah..

Kisahnya, pagi syawal aku bangun awal.
Yela, takut berebut bilik air dengan orang lain.
Bilik air rumah aku ada 3 buah.
Tapi masing-masing suka pakai bilik air kat belakang tuh.

Dah siap-siap, macam biase la aku suruh adik aku snap gambar.


Amboiii... pewooottt aku!!!
Obvious sangat dah kan perut aku tuh.. kan..kan...
Fuhhh... kena minum air masak banyak-banyak nih.
Bagi perut kempis!


Love them both!

Tema kitorang tahun ni adalah BIRU.
Gelombang biru la katekan.. hikhik...


Amisha arieana...
Tetibe je emo pepagi raya.
Aku pon tak tahu kenapa...
Tapi dengan aku sorang elok je.

Aku balik kampung kali ni memang dia manja sangat dengan aku.
Asik nak bertempek kat aku je.
Pelik jugak.
Even dengan Kak Long pon dia tak rapat sangat.
Pantang aku suruh ape-ape, dia buat je tanpa bantahan.
Dia rindu kat aku kottt.... ye tak?


Fifi...
Now, aku panggil dia cibibi...
Uikss.... nakal ya ampun!
Suke benor usik orang.

Aku senang je.... kalau dia nakal sangat, aku usik hantu.
Kalau memalam, dia takut la kalu aku jerit 'orang hitam'.
Sebelah rumah aku tu ada tanah kosong.
Kat tanah tu pulak ada semak-samun dan pokok.
So, aku cakap la kat Fifi, kat pokok tu ada orang hitam tinggal.
Malam-malam orang hitam tu akan cari budak nakal pastu culik.

Dah kena usik macam tu, barulah dia duk diam.
Hihihi...

Dia ni paling suka bila dapat duit raya.
Hadoii... lawak betul bila ingat gelagat dia.
Dia bersalam dengan orang sebab nak dapatkan duit raya.
Tapi kalau dia tengok kakak dan kazen-kazen dia tak dapat duit raya, dia akan mintak dengan orang tu.
Hadoii laa...
Mimy pun salah sorang mangsa.
Malu aku dibuatnya sebab dia ni memang tak segan nak mintak.
Hahaha...


Nur Alia Shahirah.

Anak dara dah ni.
Baru darjah 6.
Pemalas hampas nak study.
Dah la UPSR dah dekat.
Tapi bab gaya, serah kat dia la.
Budak baru nak up kannn... so ikut gaya remaja la.

Dia nih pemalu dengan orang ramai.
Penakut pun ya.
Hahaha....
Kan memalam astro citra tayang citer hantu.
So dia takut la nak tengok.

Kalau bab duit raya, dia segan-segan je nak amik.
Hehehe...
Dia suke kalau aku ajak kuar.
Sebabnya dia tahu kalau aku ajak kuar mesti aku bawak ke tempat yang best-best.


Alyssa Adriena.

Yang ni bolokss wokss orang Ganu kate.
Aku nak translet pun tak reti.

Raya tahun ni dia set rambut baru.
Rapat sangat la dengan Fifi.
Raya tahun ni dia ada bagi aku 2 keping surat.
Kreatif jugak anak sedara aku yang sorang nih.
Dia selalu nak temankan aku tido malam-malam.

Ada 1 malam tu aku tido dalam bilik mummy sebab ada air-cond.
Alyssa pun join sekali.
Kekadang dia berebut dengan adik dia sebab nak tido dengan aku.
Hadoii... mimpi indah ke kalau tido dengan angah nih?
Heheheh...

Aku malas nak tepek gambar banyak-banyak.
So aku skip eh....
Kalau tengok gambar aku yang selebihnya, pi kat FB aku ye.

Dah settle bersalam-salaman mohon ampun sesama ahli keluarga, kami bergerak ke rumah Cik Rus, adik mummy.
Itupun sebab nenek aku ada kat sana.


Baby yang Kak Long pangku tu namanya Haris Audi.
Kalau tak silap aku laaa...
Haris ni anak kazen aku, Emma.
Suke betul nenen...


Nenek dan mummy.

Nenek ni aku panggil as Mak.
Aku tak sure la berapa umur mak sekarang tapi alhamdulillah dia sihat walafiat.
Cumanya dia tak mampu dah nak berjalan jauh.

Setiap kali raya, memang aku akan bagi mak duit raya.
Yela, tanpa mak, aku takkan ada mummy.
Ye tak?
Lagipun masa aku kecik-kecik dulu, aku selalu mintak duit dengan mak sebab nak beli jajan.
Nak mintak dengan mummy dan daddy?? Memang jangan haraplah dapat.
Mummy kan tak bagi anak-anak dia makan jajan.
Biasenya aku mintak dengan mak 20sen, mak bagi 50sen.
Kalau aku mintak 50sen, mak bagi singgit.

Uihhh... dulu singgit tu dah kire besar nilainye tau.
Dah boleh beli 5 jenis jajan tauu...


Beza betul aku dengan Kak Long kann...
Kak Long aku dari muda sampai sekarang selimmmm aje.
Aku jugak yang dah macam beranak saploh.
Huhuhu...


Alia pun dah sama saiz dengan aku.

Gambar ni di snap kat depan rumah Cik Rus.


Mummy - aku - daddy

Aku kan suka amik gambar.
Adik aku hangin je sebab asik kena paksa amik gambar aku.
Hahahah...
Aku kan kakak... so, gunalah kuasa veto untuk pakse adik.
Ape guna ada kamera mahal-mahal kalau tak snap-snap.
Tul tak?
Huahahahahah.... *gelak syaitoonn!


Shahril.

Kesian betul aku dengan adik aku yang sorang ni.
Bekerja keras cari rezeki sampai ke awal pagi.

Shahril ni dah bekerja as office boy kat 1 kompeni tu.
Malam pulak dia buat part time kat kedai makan jual satay kat area flat kolam, K.T.

Malam raya tu aku tido lewat jugak sebab tunggu Shahril balik.
Tapi last-last aku tido dulu sebab tak tahan ngantuk.
Seingat aku malam tu dia balik kul 4 pagi kot sebab katanya ada tempahan satay banyak kat kedai tempat dia bekerja.

Sebab tu la pagi raya tu kemain lagi dia mengantuk.
Asal singgah je rumah saudara-mara mesti dia tido.


Aku ni pun ngantuk jugak sebenarnye.
Tapi muka tetap nampak segar je.


Lihat la pinggangku...
Makin ramping kann...
Hahahaha.... korang mesti muntohh kan?



Kak Long's family.


Lepas berkunjung ke rumah Cik Rus, kitorang gerak ke rumah Ayah Chik Zul pulak.
Ayah Chik Zul ni adik daddy.


Ayah Chik Zul - daddy

Muke seiras kann...
Masa aku kecik-kecik dulu pun aku selalu kompius.
Sekarang ni Fifi pulak jadi bahan usikan.
Dia pun selalu kompius mana satu atuk dia yang sebenar dengan atuk sedara dia.
Hehehe..


Mummy dan daddy lagi.

Gambar ni aku yang snap.
Bukannya ape.. better snap gambar diorang banyak-banyak buat kenangan.


Ni gambar mahal kitorang 4 beradik yang masih bujang.
Hahahaha...
Bongok tul memasing kan...
Rasa cam kelakar gile amik gambar camni.
Dah siap snap, masing-masing duk gelak tengok muka sendiri.

Paling suka pergi rumah Ayah Chik Zul ni sebab dia hidangkan kuih sarang semut.
Sedapp ohh!
Sekarang ni dah tak banyak rumah yang hidangkan kuih sarang semut yang sedap.

Dah puas lepak kat rumah Ayah Chik Zul, kitorang beransur pulak ke rumah aunty aku sebelah daddy lagi.
Mak Dik Nab.
Mak Dik Nab ni adik kepada daddy aku.

Daddy aku ni ada12 orang beradik.
Tapi 2 orang dah meninggal... tinggal lagi sepuluh orang.
Itupun ada anak-anak sedara daddy aku yang dah beranak-pinak.
Memang banyak la rumah yang kitorang berkunjung setiap kali raya.
Sebab tu raya sebelah family aku ni meriah.

Gambar kat rumah Mak dik Nab aku tak masukkan kat sini.
Tapi menu raya Mak Dik Nab yang paling aku suka ialah nasi minyak.
Memang terbaekkk!

Then, kitorang pergi ke rumah aunty aku sebelah mummy pulak.
Aku panggil aunty aku as Ma.
Ma ni tauke besar kedai karpet kat Terengganu.
Sekarang ni kedai dia ada 2 buah.
1 kat Jalan Air Jernih, 1 lagi kat Jalan Pasir Panjang.
Dengar citer nak bukak 1 lagi cawangan kat Hiliran.
Jutawan dah sekarang.

Menu yang Ma hidangkan untuk raya kali ni sama macam tahun-tahun lepas.
Laksa dan nasi impit sambal ikan.
Nasi impit tu sedap.
Tapi laksa tu aku makan sikit je sebab aku tak minat sangat laksa sebenarnya.


Gambar mummy dan daddy lagi.
Mummy ni tak pernah nak senyum time amik gambar.
Haihh... tokmi...tokmi...


Daddy yang masih hensem... :)
Sayang daddy sangat-sangat!





Gambar tuan tanah haruslah berlambak kannn....


Dah puas tido agaknya, akhirnya Shahril bangun dan bertenaga.
Kalau tak, asik lembik je sebab ngantuk.
Hensem tak adik aku?
Available lagi ni...
Dah la boleh diharap, rajin.... baik lak tu.
Meh-meh isi borang dengan aku neh.


Ni la photographer pada hari itu.
Shah photography nama komersilnya.
Kemain lagi kannn...

Gambar awek kemain lagi rajin nak snap.
Sebab tu la aku asik paksa dia snap gambar aku je.
Kalau tak, pemalas hampagas!
Huahaha...


Ni adik bongsu aku.....
Juga boleh diharap, rajin.....
Kesayangan aku nih.

Setiap malam sebelum tido mesti dia mengemas rumah dulu so that bangun pagi esok hari rumah nampak dah kemas.
Pastu dia bukan macam budak-budak sebaya dia yang asik mintak mak ayah belikan itu ini...
Dia senyap je..

Macam ari tu dia ada bunyi nak amik lesen motor kat Kak Long.
Tapi Kak Long cakap tunggu la lepas SPM dulu.
Yela, takut jugak dia join mat rempit ke ape...

Tapi aku percayakan adik-adik aku.
Aku tahu adik-adik aku tak kan join benda-benda yang tak berfaedah.
1 day aku tengok fb dia.
Aku nampak gambar kawan-kawan dia pergi BBQ kat pantai buat adik aku tak dapat join.

Aku cam kesian pulak.
Aku faham jiwa adik aku.
Kebetulan pulak aku dapat bonus.
Aku bank-in duit kat dia untuk amik lesen motor.
Alhamdulillah, sekarang ni dia dah ada lesen.
Aku tengok, dia takde la keluar rumah sangat.
Keluar pun kalau aku suruh dia beli apa-apa.



Ha, yang ni pun jurukamera tak bertauliah.
Asik la amik gambar aku.
Hahaha...
Takyah disuruh, dia sendiri yang sukerela snap gambar aku.
Gambar orang lain dia tak snap sangat.
Dalam memory card dia, penuh dengan gambar aku je.
Hahaha...


Last but not least, gambar Alia- Shazrin-Shazrin dan Daddy.

Aku pun tak sedar bila masa diorang amik gambar ni.
Kalau aku tahu, mesti aku dah menyelit.
Hehehe....

Next rumah sape pulak yang kitorang serbu eh??
Tunggu tau entri seterusnya...
Aku dah penat menaip dah nih... :)



Wednesday, August 29, 2012

Kerja...kerja...dan kerja...

Salam readers...

Ni aku menyelit jap untuk update blog.
Since balik dari kampung, kerja datang bertimpa-timpa.
Hari ni pon aku bizi teramat.
Fuhhh... nak jenguk FB pon kena curik masa...
Ni la padahnya kalau cuti lama sangat.
Kerja memang berlambak.

Ok, aku nak sambung buat kerja nih.
Ada masa nanti aku update eh.
Babai!

Tuesday, August 21, 2012

Sunyi

Salam readers...

Sunyi sepi blog aku sepanjang raya ni kan?
Bizi la katakan....
Hehehe...

Cemana raya korang?
Best tak?
Aku cam tahun-tahun lepas la. Best aje.
Seronok tengok gelagat anak-anak sedara yang berebut kutip duit raya.
Kihkihkih...

Dulu pun aku macam diorang gak.
Sibuk kumpul duit raya.
Bila dah habis raya, pakat compare dengan adik-beradik lain sape yang dapat duit raya banyak.
Biasenya aku la yang dapat paling sikit.
Sebab dah besar kan...
Pastu nak elak malu, aku tambah duit raya dengan duit tabung sendiri.
Hahahah....

Meh aku up 1 gambor raya... :)


Selamat hari raya uollsss....

*Berapa kali dah aku ucap...heheh...

Saturday, August 18, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam readers...

Hari ni adalah hari last berpuasa.
Esok pulak dah masuk bulan Syawal.
Maknanya esok hari raya laaa...
Hooreeyyyy!

Ewahhh.. kemain seronok lagi nak berhari raya.
Uikss... opkos la hepi kan...
Nak melaram dengan baju baru la katekan. Hikhik...

Tahun ni aku rasa raya meriah sikit sebab 1 family aku berkumpul.
Tahun lepas Kak Long aku takde sebab balik kampung Abang Zam dulu.
So, tak cukup korum.
Lagipun tahun ni aku cuti lama.
So, bolehlah raya puas-puas.
Yea!

Raya tahun ni aku ada plan something new untuk family aku.
Tapi biarlah ianya rahsia dan biarlah ahli keluarga sahaja yang tahu.
Yela, selama ni setiap kali raya asik buat benda yang sama je.
So, tahun ni nak buat benda berbeza pulak.

Sempena raya kali ni, aku nak memohon ampun dan maaf andai aku ada terkasar bahasa, tersilap cara hingga ada yang terluka.
Aku manusia biase yang selalu membuat kesilapan dan kekhilafan.
Semoga lebaran kali ni membawa sinar dan mengukuhkan ikatan ukhuwah sesama kita.


-Photo taken by Shah Photography-

Dari,

Diana Aziz :)

Kemeriahan di kampung

Salam readers...

Aku sebenarnye dah update entri ni petang semalam.
Tapi takdan nak save, baby Fifi kacau pastu dia usik aku sambil tekan-tekan skrin tab aku ni.
Apelagi, terus browser force close.
Makanya, hilang terus semua yang taip tadi...
Grrrrr!

Aku sekarang ni sedang berbaring atas kerusi di kampung.
Ewahh... seronok kemain dah balik kampung.



Makanan berbuka usah cakap laa...
Macam-macam ada.
Kesedapan tu memang takleh pertikai la.. memang selalu sedap.
Menu pulak mesti berbeza hari ni.
Cam 2 hari lepas menu utama sambal sotong.
Semalam ikan bakar dan ayam golek.
Hari ni sambal udang pulak. Heaven!

Biasenye aku duk rumah sunyi sepi.
Aman damai jekk.
Kekadang je terdengar rengekan gedik budak perasan tak cukup umur dalm rumah aku tu yang menyesakkan fikiran.
Geli ok bile tengok pompuan tergedik-gedik merengek macam budak kecik..

Tapi bile dah balik kampung, havoc jadinya.
Riuh-rendah dibuatnya.
Tapi kelakar la tengok anak-anak sedara kekadang gedik melampau.
Siap berdrama bagai... haha..
Budak kecik kalau gedik takpe sebab nampak comel.
Tapi kalau pompuan yang dah layak jadi mak budak pon nak menggedik memang macam tadah muke suruh lempang la kann...

Apapun memang seronok bila dah berada di kampung bersama family.
Tambah seronok bile lepas berbuka pakat main bunga api dengan anak-anak sedara.
Best...

Friday, August 17, 2012

kemeriahan di kampung

Salam readers...

Aku sebenarnye dah update entri ni petang tadi.
Tapi takdan nak save, baby Fifi kacau pastu dia usik aku sambil tekan-tekan skrin tab aku ni.
Apelagi, terus browser force close.
Makanya, hilang terus semua yang taip tadi...
Grrrrr!

Aku sekarang ni sedang berbaring atas kerusi di kampung.
Ewahh... seronok kemain dah balik kampung.






Makanan berbuka usah cakap laa...
Macam-macam ada.
Kesedapan tu memang takleh pertikai la.. memang selalu sedap.
Menu pulak mesti berbeza hari ni.
Cam semlam menu utama sambal sotong.
Hari ni ikan bakar dan ayam golek pulak. Heaven!

Biasenye aku duk rumah sunyi sepi.
Aman damai jekk.
Kekadang je terdengar rengekan gedik budak perasan tak cukup umur dalm rumah aku tu yang menyesakkan fikiran.
Geli ok bile tengok pompuan tergedik-gedik merengek macam budak kecik..

Tapi bile dah balik kampung, havoc jadinya.
Riuh-rendah dibuatnya.
Tapi kelakar la tengok anak-anak sedara kekadang gedik melampau.
Siap berdrama bagai... haha..
Budak kecik kalau gedik takpe sebab nampak comel.
Tapi kalau pompuan yang dah layak jadi mak budak pon nak menggedik memang macam tadah muke suruh lempang la kann...


Apapun memang seronok bila dah berada di kampung bersama family.
Tambah seronok bile lepas berbuka pakat main bunga api dengan anak-anak sedara.
Seronok...


Wednesday, August 15, 2012

Berbuka puasa di rumah anak yatim

Salam readers....

Hari ni aku nak berkongsi cerita tentang pengalaman kali pertama aku berbuka puasa dirumah anak yatim.
Benda ni berlaku di minggu pertama bulan Ramadhan.
Asalnya ni plan bos aku la..
Kononnye nak buat amal kebajikan.
Manager aku ditugaskan untuk cari rumah anak yatim yang dapat peruntukan sedikit.
Maksudnya rumah anak yatim yang struggle la.

Manager aku cari punya cari, jumpa 1 rumah anak yatim dan asnaf kat Tanjung Malim.
Aku dengar dah macam jauh sangat.
Tanjung Malim kat Perak kottt...
Takkan la nak pergi sana kan?

Memula aku memang berat hati nak pergi.
Merungut jugak la kannn....
Transport takde, nanti nak balik cane, balik lewat malam la..ape la.... 
Macam-macam alasan.

Tapi oleh sebab ni cadangan bos, so ikutkan aje.
Nak-nak aku ni PA dia.
Wajib la kena pergi kan...
Dah tu, aku kena korbankan janji nak berbuka dengan FZ hari tu semata-mata cadangan bos ni.

Hari Jumaat, 27 Julai 2012, aku dan 4 orang lagi opismate pergi ke Baitul Mahabbah dengan menaiki 1 kereta.
Pukul 4 kitorang bertolak ke Tanjung Malim.


Duit raya untuk anak-anak yatim dan asnaf yang kitorang berkunjung.

Otw ke Tanjung Malim tu, kitorang ada la singgah masjid untuk solat.


Aku pakai serba pink hari tu.... :)

Dah solat, kitorang sambung perjalanan ke Tanjung Malim.
Itupun tak pergi direct ke rumah anak yatim tapi kitorang singgah ke bazar Ramadan dulu.
Aku la yang duk bising sebab risau nanti takde makanan untuk sahur.
At least kalau pergi bazar, boleh la beli makanan sikit-sikit.


Ustaz Khairol....
Hahahaha..... dia la ustaz dalam unit aku.
Ada sebarang kemusykilan agama, aku akan rujuk kat dia.
Hahaha... jangan marah ye Khairol! Ngeeee....


Taiko tai pada hari itu...
Dia ni la driver kitorang hari tu.
Ya ALLAH, dia drive dah macam pelesit.
Aku yang duk belakang dah fefeeling naik roller coaster.


En. Zul - baju merah tepi sebelah kanan.

Bazar kat situ memang best.
Meriah.
Banyak gile kuih-kuih tradisional dan nasi campur Melayu.

Dah puas tawaf bazar Ramadhan, kitorang bergerak ke KFC.
Beli 1 bucket ayam goreng sebagai makanan tambahan untuk anak-anak yatim nanti.


Inilah rumah anak yatim tersebut.
Rumah batu setingkat - 2 lot.


Pusat Jagaan Anak Yatim dan Asnaf Zakat
Baitul Mahabbah.



Aku dan Leen yang comey loteyy.
Minah dari kelate tapi 'murtad' sebab duk kekal dengan family di KL. Hehehe...
Kitorang je la "bunga" dalam unit SAU.



Salah seorang kanak-kanak di pusat jagaan tersebut.
Iqram namanya.

Honestly, aku rasa bersalah pulak sebab merungut.
Sebenarnya ada kebaikannya juga datang tempat-tempat camni.
Sekurang-kurangnya aku rasa diri aku ni bertuah sebab still ada mak ayah.
Dari kecik aku dijaga dan ditabur dengan segala macam benda.
Tak pernah kurang kasih-sayang dari keluarga.


Budak-budak ni semuanya pemalu.
Segan-segan je aku nak tegur diorang.
Islamik pun ya...

Masing-masing nampak macam tak larat je sebab berpuasa.



Diorang ada buat persembahan untuk kitorang.
Suara pun boleh tahan. Sedap.


Masa diorang menyanyi, sayu je rasa hati aku.
Sedih.
Diorang hidup tanpa mak dan ayah kandung.
Membesar dengan kawan-kawan.
Hidup ala kadar
Tapi bab agama memang tiptop.
Diorang sangat disiplin.

Kita?
Hidup senang-lenang, serba-serbi lengkap.
Pakai pakaian mahal-mahal...
Makan pulak makanan yang sedap-sedap.
Itupun kite tak rasa bersyukur lagi.

Ini laman web pusat jagaan diatas :


p/s :- Korang dah tengok iklan raya Bernas?
O emm gee, aku melalak masa tengok iklan tu.
Sedih siot...


Tuesday, August 14, 2012

Bertiga berbuka puasa - *(ubahsuai)*

Salam readers...

Agak kelewatan aku update blog hari ni.
Bizi gituuu.....

12 Ogos baru-baru, aku ajak FZ berbuka puasa di The Manhattan Fish Market kat MV tu.
Teringin sangat nak makan kat situ.
Memandangkan diorang tak terima booking through phone, kitorang awal-awal lagi dah pergi MV untuk booking tempat.
Bila booking tu, terus kena pilih nak makanan ape, then terus kena bayar.
Takde deposit ke ape... korang kena terus bayar amount keseluruhan.
Tapi leceh kannn...
Kita dah takleh ubah menu.
Apepun nak buat cemana kan... tekak dan perut panda aku ni asik teringin je nak makan kat sini.
Mujurlah FZ tu layan je permintaan aku nih.


No meja kitorang....


Side dish - Quad delight.
Ada sotong, ada udang, ader mushroom.... coleslaw pun ada.
Sedap jugak...
Si tecitt Alya suka sangat makan mushroom.


Si tecitt yang sentiasa menguji kesabaran aku.
Nakal tau dia nih sekarang. Grrrr...

Tuu dia tengah makan coklat jelly.
Nak pegang sendiri.
Makan pulak, gigit sikit-sikit...
Pastu bila manis coklat tu dah takde, dia ludahkan balik.
Manalah aku tak sakit hati kann...

Paling aku tak suka bila dia lap tangan kotor dia tu kat baju.
Eeiii... geram...geram...

Eeeiii... gomol kang baru tahu!


Tengok tuu...
Bila aku amik je, mulalah nak melalak.
Suara pulak nyaring.
Haiyoohhh! 

Nasib baik la kat situ ada ramai orang.
Kalau kat rumah dia buat perangai macam ni.... hmmm.... dah lama dah kena bebel.
Aku ni membebel sampai tahap dia merajuk tau.
Dia ni kalau merajuk mulalah kepala tertunduk-tunduk pastu jeling kat orang.
Bila orang sentuh dia je, mulalah dia tepis tangan kite nih.
Hok oloh.... kelakar tau!

Aku ni bukannya apa.
Tak suke tengok tangan dia berlengas.
Kotor...


Tapi melalaknye kejap je sebab aku usik patung.

Owh, lupa nak citer...
Baby Alya ni takut dengan patung-patung kat shopping mall.
Alaaa, patung orang yang tayang baju tuu...

Kalau dia start buat perangai je, mesti aku cakap...

"Syhhhh... jangan nangis. Nanti patung datang amik baby..!"

Pastu, dia mesti tak jadi menangis.
Biasenya aku tanya dia balik,

"Baby nak patung amik baby? Nak? Nak?"

Kompem dia akan geleng kepala, "Nanak!"

*Nanak = tak nak.

Hahahaha...
Tahu pon tak nak.

Paling dia takut kalau pergi kat kedai kasut sukan.
Sesetengah kedai kasut sukan patung dia kan kaler merah.
Nampak macam menakutkan je.
Boleh melalak dia tau kalau nampak patung tu.

Kalau kat shopping mall pulak, patung yang dia takut adalah patung yang jenis takde muka.
Maksudnya patung tu ada kepala tapi takde mata, takde hisung, takde mulut.
Kosong.
Agaknya dia nampak macam hantu kot..
Hahaaha...
Kelakar gila bila tengok reaksi dia time dia takut.
Kompem dia peluk aku kuat-kuat bila nampak patung macam tu.


Kan dah diam.
Dia ni jenis kene usik je selalu.
Barulah reti duk diam.
Kalau tak... hmmm.............. perangai mengalahkan budak lelaki.


Nakal-nakal dia pon, aku tetap sayangkan dia.
Telatah dia sekarang ni memang kelakar.
Asik buat aku gelak je.

Lagi 1 benda yang dia takut adalah penyapu.
Hahaha...
Kalau dia nakal kat rumah, aku akan amik penyapu dan sapu kaki dia.
Mulalah kelam-kelibut dia lari.

Aku : Eeeiii... penyapu datang.........
Dia : Nanak...nanak....

Hahaha...
Tu je la perkataan yang ko tahu, baby.
Nanak...nanak....nanak......
Nasib baik tak sebut Nang Nak... Huhuu...


Dah habis coklat jelly, umpan dia makan nasi pulak.
Mak dia ni ada mengadu katanya Alya susah nak makan.
Kalau makan nasi tu, 2-3 suap je.

Tapi hari tu banyak jugak dia makan nasi.
Agaknya sedap sangat kot nasi kat sini.
Sampai nak habis nasik aku dia makan.
Lagi satu aku perasan Baby Alya suka sangat makan ikan.
Bagi la dia ikan apapun, asalkan tak pedas, semuanya dia bedal.
Berselera je tengok dia makan ikan.


Dia ni puasa mengalahkan budak-budak.
Asik lapar je...
Hehehe....
Sebenarnya kitorang penat sangat sehari suntuk shopping raya.
Lepas raya nanti kompem masing-masing pokai...
Huhuhu....

Sebelum datang MV, kitorang pergi ke Bukit Bintang.
Nak pergi butik kasut sukan.
FZ teringin nak beli kasut Puma Ferrari yang femes sekarang ni.
Banyak design yang cantik-cantik.
Pilih punya pilih, dia sambar sepasang kasut.
Tercapai jugak la impian dia nak kasut tu.


Ni aku punya, small flame.
Sedappp.....
Udang tu memang terbaikkk.
Ikan grill tu pun sedap. Fresh dan juicy.

FZ order fish and chips.
Sedap jugak.


Ice cream.
Aku pilih flavor vanilla dan coklat.
Sedap.

Kire puas hati la makan kat sini.
Kenyang sampai aku pun tak sahur.
Nasib baik puasa esok harinya aku tak rasa lapar langsung.
Walaupun sesetengah orang rasa makanan kat sini mahal, tapi bagi aku ianya berbaloi dengan apa yang kite makan.

Tapi kata FZ,

"Makan mahal, nanti masuk dalam perut lama-lama jadi t**k jugak".

Cis..cis..cis.....
Kesitu pulak dia!