Tuesday, October 30, 2012

Raya dan pencuri yang jahat

Salam readers...

Sebelum aku start cerita, sila baca tajuk dengan suara Doraemon ye...
Baru ade feel sikit.

Raya Haji baru-baru ni mummy, daddy, Iwan dan Shahril datang KL.
Kengkononnye nak beraya kat sini la...
Padahal bukan beraya sangat pon.

Entahlah, raya Haji ni macam takde ape...
Kalau aku balik kampung pun, melangut je kat rumah.
Baju baru pun tak tempah.
Apatah lagi masak ketupat rendang bagai... memang yang adoo...
Pagi raya tu mummy just masak nasi ayam je.
Kelass tak pepagi raya makan nasi ayam??
Haha...

Pastu tengahari raya pertama, kitorang pergi ke The Garden- MidValley.
Saja shopping barang...

Eh, aku dah tau sikit-sikit jalan kat KL ni laaa....
Kirenye kalau nak gi mana-mana tu, aku dah tahu dah nak ikut jalan mana...
Sukeee nyeee...
Berkat ajaran FZ la ni. Hehehe..

Malam hari raya, kitorang pergi ke I-city...
Ha, amacam kelasss tak raya-raya pergi I-city??
Orang lain sibuk berkunjung ke rumah sanak-saudara.
Kitorang sibuk pergi I-city.
Moden lerrr sangat!

Ok, citer pasal I-city, nanti aku update kat entri lain eh.
Aku tunggu adik-adik aku upload gambar dalam FB dulu.

Raya kedua, semua orang kuar kecuali aku, abang Zam, Alia dan Fifi.
Kak Long ada ajak aku join pergi Jalan Tar tapi aku malas laa...
Sesak kot kat situ....
Iwan dan Shahril pulak pakse aku pergi area Bukit Bintang.
Punnn aku taknak pergi sebab malas.
Serabut la pergi BB tuh.
Penuh dengan cina-cina dan budak-budak melayu yang nakal.
Tengok diorang punye dressing, aku rasa macam sesat barat pon ada.
Kengkonon nak tiru omputih punya stail tapi isshhh.... tak sesuai.
Sekarang ni diorang duk tiru Korea style pulak...
Lagi la sesak mata aku tengok.
Bukan sebab jeles takleh pakai, tapi kesian kat diorang.
Rasa macam diorang ni tak reti nak create fesyen sendiri sampaikan kena terikut-ikut gaya orang lain.
Memang kesian sangat.

Petang raya kedua tu, aku join family aku pergi Nilai 3.
Saje nak shopping-moping.
Gaji kan baru masuk.

Dah shopping kat Nilai, barulah kitorang singgah kat rumah Kak Long di Bandar Sri Putra tu.
Mase sampai depan pagar, kitorang sume terkejuttt...
Dari luar nampak pintu rumah Kak Long kena pecah!
Mengucap panjang Kak Long aku.

Abang Zam call polis.
Bila polis dah sampai, barulah kitorang masuk dalam rumah.
Check semua barang, alhamdulillah...
Tv, perabot-perabot mahal, alat elektrik semua tak terusik.
Cumanya semua baju abang zam yang ditinggalkan kat situ pencuri angkut. Habis licin.
Tak tinggal sehelai pon.
Dah la semua baju tu original.
Guess, AX, Timberland.
Tau je la abang ipar aku ni memang pakai baju ori je.

Tapi takde la ralat sangat sebab takde barang mahal yang hilang.

Aku syak orang yang pecah rumah ni orang Indon yang bekerja kat projek perumahan baru depan rumah Kak Long.
Diorang mesti dah aim rumah Kak Long selalu takde orang sebab weekdays je mesti rumah Kak Long gelap.
Lagipun kalau pencuri tu betul-betul nak mencuri sangat, kenapa tak diangkut sekali tv dan perhiasan rumah yang mahal-mahal tu?

Pencuri macam ni just nak cari duit segera.
Means dia nak cari cash dan barang kemas.
Tapi tu la.... takkanlah Kak Long bodoh sangat nak letak barang kemas dan cash kat situ kan?
Bila dah tengok barang takde, sebab tu diorang rembat je baju abang ipar aku tu.
At least, takde la sia-sia pecah masuk rumah orang.

Aku syak orang Indon tu sebab cara diorang mencuri tu macam bodoh sangat.
Kasut abang zam jenama Nike dan kasut futsal berlambak-lambak kat rumah tu tapi takde pulak diorang rembat.
Mungkin sebab tak muat kaki diorang kot.
Tapi kalau pencuri tu cerdik, rembat aje la...
Muat tak muat belakang kire.
Kalau muat, pakai.
Kalau tak muat, jual.
Ye dak??

Macam jiran rumah Kak Long.
Rumah dia pun pernah kena pecah.
Tinggal kosong terus.. Habis semua barang pencuri angkut.
Tu namanya pencuri tempatan.

Kalau pencuri Indon, dia nak angkut tv dengan ape?
Paling-paling kena angkut dengan lori.
Indon-indon kat sini mana ada lori.
Pastu pencuri rumah Kak Long ni siap tinggalkan darah secoet kat dalam bilik Alia.
Mungkin darah tu kesan kena kaca kat pintu masuk rumah kot.


Ni pintu masuk utama rumah Kak Long.
Bahagian yang melopong tu la tempat pencuri masuk.
Kat situ sebenarnya kaca berukir.
Polis yang datang tu cakap, pintu macam ni memang senang nak masuk sebab kaca tu just di plaster kan aje.
Kirenye kalau cungkil dengan screwdriver pun dah boleh pecah dah.

So, dinasihatkan kepada sesape yang tengah renovate rumah ke atau nak buat rumah baru, jangan buat pintu macam ni...
Mahal saje je...

Aku suggest kat Kak Long buat pintu kayu penuh.
Kalau nak cantik, tempah yang ada ukir-ukir sikit.
Dah tak payah dah pakai pintu yang ada cermin bagai.
Cantik memang la cantik tapi kalau senang bagi pencuri masuk, buat ape kannn...

Malam tu aku tolong Kak Long bersihkan kaca yang bersepai tu.
Halus-halus pulak kaca tu.
Nasib takde yang terpijak.
Memang sialan betul pencuri tu.

Walaupun hanya baju je yang hilang, tapi diikutkan kerugian agak besar jugak.
Sebabnya tak pasal-pasal Kak Long kena tempah pintu baru.
Pastu kena buat grill baru sebab grill rumah tu dah patah dikerjakan pencuri.
Kesian Kak Long.

Now, Kak Long dah menggelupur pi pasang ADT Security system.
Bayar je la RM75 sebulan pon.
Yang penting, keselamatan terjamin.

Apepun, aku puji la cara polis bekerja.
Sekejap je dah sampai kat rumah.
Pastu siap ada 2 orang pegawai penyiasat lagi datang untuk check cap jari.
Kirenye cepatlah respon diorang.

Kak Long cakap dia tak halalkan ape yang pencuri tu amik sampai bila-bila.
Takpelah Kak Long... kat akhirat nanti pencuri tu akan melutut kat Kak Long mintak ampun.
Time tu, tiada maaf bagimu pencuri!



*Mummy tak kasi sebenarnya aku update pasal benda ni sebab taknak nanti sedara-mara sibuk bertanya itu ini tapi niat aku hanya nak berkongsi sebagai pengajaran dan panduan kepada semua..
So, sedara-mara ku yang baca blog ni, janganlah pi tanya mummy/daddy atau sesape je sebab aku dah citer secara detail dah dalam entri ni apa yang dah berlaku, k....




Monday, October 29, 2012

Beban

Salam readers...

Pagi ni 'atmosfera' kat sini totally berubah.
Tak macam dulu..
'Cuaca' kat sini tersangatlah mendung.... macam menunggu kilat petir je.
Kalau dulu, hujan...panas...hujan...panas...
Sekarang ni...ribut banjir adalah perkara biase.

Aku dah sesak dada menghitung masa.
Rasa serabut...stress...
Aku memang tak suke berada dalam keadaan macam ni.
Senak otak beb!
Rase macam nak lari tapi kemana??

Dah tatau nak cakap cemana...
Diluahkan pun langsung tak meringankan beban kat kepala ni.
Makin lama makin berat aku rasa beban yang ditanggung..

Maaflah andai korang tak paham entri ni.
Hanya yang berkenaan sahaja akan faham.

Aku dah penat!

Thursday, October 25, 2012

Takyah tengok kat panggung pun tak apa

Salam readers...

Aku kebosanan! Huhu...
Help..help...!
Kalau la ari ni boleh half day, takpelah jugak.
Duk opis, melangut je macam kerang busuk.
Huhuu..... 
Kalau boleh balik awal, bolehlah aku kemas-kemas rumah sikit.
Pastu bolehlah aku pergi rumah Kak Long awal sikit.
Pastu bolehlah aku main-main dengan Fifi...
Pastu boleh la aku baring-baring... tido.. tengok tv.. makan...
Huhuhu...

Ok, dah start mengarut dah!

Berbalik kat tajuk....
Aku sebenarnya nak tuju kat penggiat filem kat Malaysia ni...
Terutamanya si Ahmad Idham.

Ape ke heyyll nye dia buat filem tajuk "Apa celop toqq"??
Oit, ape maksud "Toqq" tu wehh?
Ade dalam kamus dewan bahasa dan pustaka ke?
Tak paham aku.

Aku rasa makin lama filem kite makin tak berkualiti.
Banyak filem sampah dan banyak citer bodoh.
Nak-nak filem David Teo dan Ahmad Idham ni....
Tatau mana kualiti filem diorang.
Dah la sesuka hati create bahasa rempit.
Pastu nak commercialize jadi tajuk filem pulak!
Aku rasa macam @%#%^#^&*&$!!!

Dalam tak sedar, perbuatan diorang ni akan merosakkan bahasa Melayu kite.
Wehhh, aku rase cam diorang ni... ishhh.... ngok-ngok la...!
Ari tu buat drama Ape celop.
Sekarang ni Ape Celop Toqq pulak!
Ishhh... mengarut je!

Filem camni takyah tengok wayang pun takpe la...

Seingat aku last aku tengok wayang filem Melayu adalah filem Syamsul Yusof.
KL Gangster.
Aku rasa filem tu ada kualiti sikit walaupun filem tu kisah gangster.
Tapi at least ada la kisah kekeluargaan dan takde lawak bodoh.
Lawak Zizan dalam filem tu pun takde la lawak bodoh sangat.
Kire logik akal laa...

Tapi kalau filem MIG nih...... haih laa...
Tak pernah kot aku tengok wayang filem diorang nih.
Rugi...
Kalau rase nak tengok sangat, aku bukak blog malaymoviesfull tu.
Semua movie ada.
Free.. yang penting kena ada internet la..
Kalau tak pun, tunggu time raya.
Mesti astro atau TV3 akan tayang movie diorang.

Cemana la standard filem kite nak naik kalau gini la caranya kite buat filem....
Buat filem sebab nak untung.
Bukannya sebab nak hasilkan produk terbaik untuk tontonan umum.

Aku tau la selera penonton sekarang ni lebih suke filem yang ringan-ringan je.
Takde la movie berat macam filem Bunohan dan Merong Mahawangsa tuu...
Tapi at least buat la filem yang takde unsur-unsur kebodohan.
Maksud aku, takyah la nak hasil filem yang ada lawak bangang yang dibuat-buat tapi takde pon orang nak gelak.
Paling takleh blah bile siap cakap nak menjenamakan perkataan "Apa Celop" tu..
Haihh... Ahmad Idham, Ahmad Idham...
Geleng kepala aku dibuatnya.
Meluat pun ada orang macam ni.

Eh, aku ni macam sakit hati dengan AI ni kan....

Korang jangan pulak cakap aku dengki dengan AI nih.
Aku langsung tak dengki.
Tapi tu la..... dia buat filem sampah.
Aku tatau la ada orang yang memuja AI ni kann..
Tapi bagi aku, dia ni perosak bahasa la..

Aku ni pun perosak bahasa gak sebab aku eja KITA as KITE.
Aku eja kadang-kadang jadi KEKADANG.
Tapi takde melampau siap nak menjenamakan perkataan tu.

Apepun, masing-masing punya pendapat sendiri.
Aku punya pendapat macam ni.
Korang punya pendapat macam tu.
Buah fikiran masing-masing kan berbeza.

Tapi aku tetap tak suke bila dia buat macam tu.
Aku rasa pihak yang berkenaan harus amik tindakan dengan penggunaan perkataan yang bersesuaian untuk dijadikan tajuk bagi satu filem atau drama atau apa-apa saja supaya tiada pihak boleh sesuka hati menggunakan perkataan yang bukan-bukan untuk ditayangkan kepada umum.

Pendapat korang cane?


Salam aidiladha

Salam readers...

Sekarang ni aku sensorang je kat opis.
Orang lain sumenye dah cuti kecuali bos aku.
Bos kuar pegi mana ntah. Dia tak bagitau.
Aku ni bukannya taknak cuti tapi balance cuti aku tinggal sikit je lagi.
So, memang takleh cuti la kannn...

Rase lemau gile nak melangkah pergi opis hari ni sebab tau semua orang takde...
Tinggal aku dengan bos je.
Harap-harap hari ni kerja tak banyak sebab mood nak buat kerja memang langsung takde.

Eh, esok raya kann...
Wahhh... seronok la sesape yang balik kampung tu...

Buat sekalian tahunnya, aku tak balik kampung raya haji kali ni.
Salah satu sebab ialah takde cuti.
Sebab kedua, malas nak balik...

Yela... kat KL ni cuti raya haji sehari je.
Kalau kat Terengganu tu, cuti 2 hari.
Kan best kalau raya cuti 2 hari.
Lama la sikit duk kat kampung.
Kalau setakat balik 3-4hari je baik takyah balik langsung.
Penat pun takdan nak hilang.

Tapi raya kali ni parent aku datang KL.
So, bolehlah beraya dengan diorang kali ni.

Tadi aku dah call diorang.
Katanya baru je bertolak.
Doakan semoga diorang selamat sampai ye...

FZ pulak dah berseronok kat kampung.
Lepas call kampung tadi, aku call dia.
Dia tengah otw nak pergi mancing dengan kawan-kawan dia.
Seronok lerr tuh tinggalkan aku sensorang kat sini... :(

Tak sabarnyeeee la nak jumpa family.
Last jumpa mase raya puasa ari tu.
Kire dah lama jugak la tak jumpe.
Winduuu..... :)

Apepun, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada pembaca blog ni.
Saaayangg uolls! Hiks :)




Tuesday, October 23, 2012

Minum petang sorang-sorang... loserr ke??

Salam readers...

Just a quick update.
Saje nak mengisi mase lapang...
*Nampak nau takde kije. hehehe...

Tadi bos suruh aku pergi beli makanan petang.
Alang-alang dah turun, aku order la minuman sekali.
Minum sensorang.

Nak ajak kawan, aku ni mane la ader kawan sangat.
2-3 kerat je kawan aku kat TM ni.
Lagipun opis hour kot...
Mane boleh kuar sesuka hati kan?

Tadi aku just order teh ais je.
Nak minum cepat-cepat kang, tak boleh.
Nanti sengal lak kepala nih.
So, minum lah dengan penuh keayuan.

Time minum tu, aku perasan ada 3-4 mata duk pandang-pandang.
Kalau mata tu mata lelaki, mungkin aku perasan dia nak ngorat aku kan...
Hehhee.. gataiii!
Tapi mata-mata tu mata pompuan.
Pandang-pandang, pastu diorang sembang bisik-bisik.
Pastu pandang-pandang lagi....

Kalau korang berada kat tempat aku, ape perasaan korang?

Aku memang rase tak selesa sangat-sangat.
Terfikir gak, ader benda pelik je kat muke aku ni?
Aku try la buat-buat betulkan tudung.
Kompem takde ape yang pelik.

Aku pandang diorang bertiga.
Aku senyum.
Diorang pandang, pastu bisik-bisik lagi.

Eeeeiii... geram tau!
Teruslah aku minum air cepat-cepat dan pergi bayar.

Ntah ape la yang diorang umpatkan...
Ke diorang pikir aku ni loserr sebab minum petang sensorang?

Bagi aku, tak salah pon minum sensorang.
Lagi la bangga sebab rase diri tu independent..
Bukan semua orang mampu minum sorang-sorang kat food court.
Ye dak?


Menu lunch di hari weken saya & resipi masak lemak ketam :)

Salam readers...

Aku ni bukannye reti sangat masak.
Pastu kalu masak pon seminggu sekali je.
Pemalas lerr katekan.

Kalau sesape fren dengan aku kat dalam FB, mesti terperasan aku ada upload gambor kat bawah ni :-


Menu lunch aku beberapa minggu lepas.
Nasi putih + masak lemak ketam + ayam goreng + sotong goreng tepung.

Aku ni jenis tak makan sayur.
So, memang sayur takde dalam menu ye...

Ni bukan untuk aku sorang je makan.
Tapi untuk FZ sekali.
Alhamdulillah dapat pujian masak lemak tu sedap.
Cume 1 je la, kurang pedas.

Tengok orang lain asik share resipi je, aku pon nak share jugak la..
Hehehe...
Kalau yang dah pandai tu, takpelah.
Aku share kepada kengkawan yang baru bertatih dalam masakan... :)

Resipi :-

Masak Lemak Ketam Diana Style
*nak jugak ada nama sendiri :)

Bahan-bahan :-

2 ekor ketam - dipotong dua, dibersihkan, ditoskan & diketuk-ketuk sikit kulitnya
1 biji bawang besar - dikisar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
Kelapa parut*
Cili padi - nak lagi pedas, letak la banyak ye*
1 sudu kecil lada giling*
1 batang serai
Air
Gula, garam dan ajinomoto

Cara-caranya :-

1- Amik blender. Masukkan bahan-bahan bertanda *  ke dalam blender.
Masukkan air secukupnya... jangan terlalu banyak dan jangan terlalu sedikit.
Blend bahan-bahan tadi sampai lumat.

2- Tapis bahan-bahan yang dikisar tadi diatas penapis. Perah kelapa parut beberapa kali hingga santannya dah tak keluar lagi.

*Tujuan blend semua bahan-bahan tadi dengan kelapa parut sebab nak bagi warna dan rasanye sekata.

3- Tuangkan hasil perahan ke dalam periuk dan panaskan di atas dapur.

4- Jangan lupa masukkan ketam dan serai.

5- Sementara menunggu kuah mendidih, masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.

6 - Siap dihidangkan... hidang panas-panas lagi best.

Tips - kena selalu kacau kuah tu sebab taknak bagi pecah santan.

Aku tak gune pati santan segera tu sebab kebanyakkannya santannya rasa lain.
Lagi prefer pakai kelapa parut sebab santannya fresh dan berbau sedap.
Dan resipi ni memang tak guna minyak.

Senang je kan?
Cubelah...

Ayam goreng tu aku celup je dalam tepung kentucky tu...
Senang.
Sama jugak dengan sotong tu...
Tepung serbaguna kentucky tu memang senang guna.
Takyah dah nak tambah garam ke ape sebab memang rasa dia pun dah masin.










Monday, October 22, 2012

Isnin lagi??

Salam readers...

Tengok tajuk aku pon dah lemau semacam kan?
Isnin?? Adess.. lemah tul bile tibe hari Isnin.

Aku ni asal ari Isnin je mesti psiko...
Mesti merungut-rungut.
Mesti lemau.
Mesti takde mood.
Mesti bosan.
Mesti...mesti...mesti....
Huhuhu......

Aku bosan nak mulakan kerja.
Bile ari Ahad menjelma, mesti aku akan start fikir...

"Esok Isnin... ape la pulak akan jadi kat opis esok..."

Setiap hari Ahad okeh aku akan pikir macam tu.
Penat pulak asik nak kena pikir-pikir.
Try jugak taknak pikir pasal opis time weken tapi tak boleh.
Mesti kena pikir jugak.
Paling tak pon mesti terlintas jugak dalam pikiran ni.
Ha, cane tu?
Pikir...pikir...pikir...

Aku tau korang pon same je macam aku.
Asal Isnin je mesti mengeluh.
Ye dak??
Ngaku je la... huhu...

Aku tak bosan dengan kerja aku.
Cumanye bile ianya melibatkan sesuatu yang aku tak tahu, aku jadi kelam-kabut.
Bukan semua benda kot yang kite tahu....
Pastu kerja aku ni lebih banyak melibatkan fail, dokumen dan benda-benda yang confidential.
Tu yang aku lemahh sangat tuu...
Ada fail lama yang 7-8 tahun lepas yang aku tak tahu admin dulu letak kat mana, still staff opis aku tanya.
So, aku nak jawab ape??
Staff lama pun dah lama kuar unit.
Aku pulak baru 4tahun duk dalam unit nih.
Fail pulak ada beratus-ratus.
Tak ke pening kepala aku.

Ini pun nasib la aku dapat bos yang tak cerewet.
Dia cerewet pasal timing je...
Dia tak suke lembab-lembab.
Dia tak suke buat kerja slow.
Tapi kekadang perangai dia tu buat aku menggelabah la jugak.
Nak-nak kalau dia suruh aku cari dokumen lama.
Uihhh.. pening jugak kepala aku.

Paling aku menyampah bila staff tanya pasal benda yang takde kaitan dengan aku.
Contohnye baru-baru ni ada staff tanya pasal dokumen pembelian aset dalam unit aku.
Dokumen-dokumen tu manalah pernah aku pegang atau simpan.
Lagipun yang buat aku menyampah bile staff tu duk suruh aku cari.
Tak ke bongok!
Bukannya dia tatau dokumen tu ada pada admin sebab admin yang jaga segala benda berkaitan dengan bajet & pembelian.
Pegi la tanya admin. Takyah la tanya aku.
Ni tak, sibuk nak serabutkan kat aku.
Bila aku suruh dia tanya admin, dia suruh aku cari jugak dokumen tu.
Haihh laaa........
Cemana aku tak stress??
Pastu bile admin tak jumpa dokumen tu, sibuk menggelabah depan aku.

Aku sebenarnya taknak sesakkan pikiran dengan benda-benda yang takde kena-mengena dengan aku.
Please laa...
Aku pun ada kerja lain nak buat.
Bukannya 1 opis ni aku kena cover.
Matilah aku......

Ha, kan dah banyak aku merungut ni...
Better aku stop sekarang daripada aku terus merungut tak habis-habis.
Kang bosan pulak korang nak baca rungutan aku nih..

Babai...







Wednesday, October 17, 2012

Ronda-ronda di Putrajaya

Salam readers...

Dengar aje Putrajaya mesti kite terbayang bangunan-bangunan unik kat sana.
Ada macam-macam reka bentuk kat sana.
*Tapi ader je pihak yang sibuk nak jual Putrajaya 1hari nanti......sape ye??

Kagum aku dengan kejayaan Malaysia sekarang.
Dah maju.
Macam-macam ada.
Kalau dulu orang tatau pun ada negara nama Malaysia.
Sekarang ni, kalau sebut Malaysia je, orang dah tahu dah...
Orang dah terbayangkan KLCC dan menara KL tuu...
Korang tak bangga lagi ke?

Eh, termelalut lak....
Sowiiii...

16 September (lama punya citer), aku dan FZ ronda-ronda kat Putrajaya.
Bawak Baby Alya sekali.
Kitorang pergi lepas Asar tapi cuaca kat sana panas kemain...
Takde angin langsung.
Orang pulak ramai.
Berpeluh-peluh aku dibuatnya.


Baby ceria la sebab dapat jejak tanah.
Masa otw tu dia tido kejap.
Yela, kalau kat rumah memang yang ado dia nak tido.
Balik-balik asik ajak aku main dengan dia je...

Tapi bile dah duduk dalam kereta, diam je dia.
Last-last tido.
Aman dunia aku nak bersembang dengan FZ.

Itupun sekejap je dia tido.
Yela, perjalanan dari rumah aku ke Putrajaya ni pun tak lama.
Dalam 30 minit je.


Pesen terbaru kalau amik gambar.
Mesti nak senget-senget.

Dalam gambar cuaca nampak cam mendung je.
Padahal panasnye....ya ampun.
Tuhan je yang tahu.


Tuu dia.....
Belajar cemana nak buat peace.
Siap 2 tangan lagi tu.


Alahaiiii...
comelnye gambar ni.
Baby nampak cinonet je.
Hihi....


Berlatar belakangkan masjid Putra.
Cantik tul seni bina masjid nih.
Dah la kaler pink kannn.....
Suke.... :)

Dah penat jalan-jalan, kitorang singgah makan kat Secret Recipe.


Mase ni baru lepas kena marah dengan aku sebab nakal sangat.
Tak reti duk diam.
Melalak la jugak bile kena marah.
Tapi sekejap je.....


Baby ni kalau dengan aku, cemana aku marah pun mesti dia akan balik kat aku.
Kalau bab makan, memang dia suke dengan aku.
Bile FZ suap, sikit je dia makan.
Kalau aku suap? Dengan sudu-sudu sekali kott dia nak telan.


Dah berlengas dahhh....
Mau nye tak berlengas... kat luar tadi panas gile.
Peluh ni sampai mengalir kat tulang belakang.

Dah habis makan, kitorang terus nak naik ke kereta.
Tetibe baby nampak pulak taman permainan.
Kesian pulak kat dia.
So, bagi dia main permainan kejap.

Time ni memang stress gile aku.
Baby susah gile nak kawal.
Dia nak main gelongsor untuk budak-budak besar punye.
Mane boleh!
Tinggi kott...
Eehhhh, dia ape kire... nak main gak.
Dia lari keliling permainan tu.
Aku ni kejar la kan...
Dia tu kecik lagi. Mana boleh lepas tangan.

Nasib baik kat situ ada air pancut.
So, aku ajak dia pergi tengok air pancut tu.
Fuhh... lega kejap.


Dah macam potret ibu dan anak pulak.
Hehehehe...

Baby ni suke tengok air.
Kalau bawak dia jalan-jalan, dia akan menggelupur excited bile nampak air pancut.
Pastu mulut dia mesti cakap, "air...."
Kekadang dia sebut "oter..." (water...)

Dah habis tawaf Dataran Putra, kitorang pergi pulak ke Presint 8.
Kat kelab tasik putrajaya tu.
Cantik rupanya pemandangan kat situ.


Dibelakang Masjid Putra.


Tengok la tuuu....
Senget lagi.
Haihh la.. memacam tau dia nih.


Sebenarnye pemandangan kat sini redup gile.
Kalau nak berpiknik kat sini pun best.
Gambar ni nampak cerah sebab aku edit lighting.


Kat tasik sebelah FZ tu tempat orang main kayak.
Bolehlah kalau sesape yang teringin nak main kayak, datang la ke sini.

Dekat maghrib barulah kitorang balik.
Penat jugak walaupun sekadar berjalan-jalan...


Tuesday, October 16, 2012

Lepas kahwin terus jadi poyo??

Salam readers...

Aku just nak kongsi citer sikit.
Ini bukan pengalaman aku tapi pengalaman kawan baik aku sendiri.
Dia ada laa meluahkan ketidakpuasan hati dia kat sorang kawan dia zaman sekolah dulu.

Aku bagi nama kawan aku ni as N.
Kawan N ni pulak aku bagi nama as M.

N ni kenal M sejak di bangku sekolah menengah.
Nak kata rapat tu takde la sangat.
Tapi selalulah bergurau-senda sama-sama.

Bile dah tamat sekolah, N sambung belajar.
M pulak mengganggur sambil cari kerja. Tak sambung belajar pon.

Time tu kalau M terserempak dengan N, pasti M akan tegur N.
Begitu jugak kalau N nampak M kat mana-mana, mesti N akan tegur M.

Sekarang ni masing-masing sibuk dengan hal masing-masing.
N sibuk dengan hal kerja dia.
M pulak sibuk dengan hal rumah tangga dia.
Lagipun M dah ada sorang anak lelaki.
So, memang tak contact sangat pun walaupun masing-masing adalah kawan dalam fb.

Kisahnya baru-baru ni.
N terserempak M kat pasar malam.
Time tu pulak bukannya ada ramai sangat orang.
N nampak jelas pada mulanya M berjalan jauh dari husband dia.

Tapi nak dijadikan cerita, bila M ternampak N nak tegur dia, terus dia merapatkan (baca as memeluk pinggang) laki dia.
Paling takleh blah M ni buat-buat tak kenal N.
Si N ni terasa hati la kann....
Meluat pun ada sebab nampak fake sangat.
Macam saja nak tunjuk diorang tu laki bini yang romantis...
Padahal.................

Terus N decide lepas ni jangan harap nak tegur M lagi.
Lepas kawin je terus jadi poyo.
Terus tak ingat kawan.

Aku kenal M tuuu tapi memang tak berapa tegur sangat sebab dulu M tu nakal sikit.
So, aku tak berapa gemor dengan perangai dia.

Macam kazen kepada kazen aku gak.
Kazen aku nama G.
Kazen dia nama H.

Sebelum kawin, G dan H ni rapat kemain.
Sekarang ni dua-dua dah kawin.
G dapat husband yang biase-biase je.
H pulak dapat husband yang kaya.
Lagipun H tu cantik..... opkos la dapat laki kaya kan...

Kisahnya sekarang ni H pun tak berapa tegur G dah.
Paling kesian masa H pergi KL...
H ingat nak jumpa G tapi G buat alasan dia bizi.
Tapi bile tengok dalam instagram, G bizi dengan kawan-kawan korporat dia kat pusat karaoke.

Lagi 1, masa H bersalin hari tu, G takde pun nak ucap congrats ke ape.
Batang hidung pun lagi la tak nampak...

Sampailah G tu cakap kat aku...

"Takpelah, na... agaknya dia malu dengan aku kot. Dia kan orang senang. Kaya. Malu la nak kawan dengan orang susah cam aku ni..."

Persoalan :

Perlukah jadi macam tu selepas berkahwin??



Monday, October 15, 2012

Cerita masterchef

Salam readers...

Pagi ni hujan lebat melanda KL.
Buat aku jadi malas nak pergi kije jekk.
Haiii laahh hujann... Kenapa la turun time hari kerja?
Hari tak kerja, tak turun pulak...

Pagi tadi berlenggang berpayung la aku pergi kije.
Kain kompem basah lencun sebab air bertakung kat jalan. Grrr....
Pepagi dah comot... tak suke!
Pemandu kereta pulak ada yang tak reti bahase.
Bawak kereta laju-laju.
Dah tu diorang lalu kat tempat air bertakung tu.
Nasib air tak terpercik kat aku.
Kalau tak, memang aku baling batu je kat kereta dia!
Memang tak reti bahase sangat kan.

Eh, terlebih emo pulak...
Ok... meh kite sembang pasal benda lain pulak...

Korang tengok masterchef Malaysia tak?
Aku follow jugak rancangan ni.
Best la tengok diorang masak-masak.
Kreatif je memasing.

Tapi yang tak bestnye musim kedua ni banyak sangat drama.
Pastu ada 2-3orang peserta mulut longkang.
Cakap main lepas je.

Kalau dulu Atiqah... tapi dia dah terkeluar.
Lagi sorang Dean.
Ya ALLAH, dia ni terlalu jujur kot sampai kata-kata yang dia keluarkan tu macam menyakitkan hati.
Kalau Joharis tu agak panas baran sikit.
Tak suke gak dengan perangai dia.

Kalau dulu aku meluat dengan Che Lah.
Suke nau berdrama.
Perasan cantik.... *tapi memang dia cantik pun...
Kalau ada cabaran berkumpulan, mulut dialah yang paling kecoh.
Tapi sekarang ni dia dah slow down sikit.
Mungkin dia tahu orang tak suke sebab kepoyoan dia kot...

So far yang aku suke ialah Ilaika...
Takde la suke sangat tapi dia kira ok la.
Personaliti dia yang biase-biase je tu buat aku suke.
Kak Nina pun aku suke...
Takde banyak karenah. Nampak lembut je orangnya.
Diorang berdua ni takde buat banyak sangat drama.

Tapi kalau nak tengok the true color of them, kena tengok time cabaran berkumpulan.
Masing-masing akan keluarkan perangai masing-masing.
Quite interesting tapi tu la... kekadang menyampah tengok perangai masing-masing.
Ha, semalam Hafiz dah terkeluar.
Lepas ni tatau la sape yang akan terkeluar pulak.

Juri yang paling aku suke ialah Chef Zubir.
Lawak okeh dengar loghat Utara dia.
Semalam dia duk tergelak-gelak sebab kena suapkan peserta dengan makanan dalam ujian rasa.
Tengok muke dia pun aku dah rasa lawak kot... haha.

Juri diorang yang paling aku tak gemar ialah Chef Jo.
Kekadang dia tak bagi komen apa-apa pada masakan peserta.
Please la.... at least bagi la komen walau sepatah ayat.
Ni mesti dia bajet-bajet nak jadi macam Chef Joe Bastianich dalam Masterchef US.
Kan Chef Joe US tu tegas gile sampai semua peserta Masterchef US takut dengan dia.
Tapi tu kat US kott...
Kite ni kat Malaysia.
Takyah la nak tegas sangat.
Lagipun peserta semua amatur punya.
Bukannya yang dah pro.

Eh, teremo lagikk...
Huhuhu...

Oleh sebab aku minat sangat dengan rancangan ni, aku siap bermimpi lagi semalam.
Hahaha... bongoksss gilosss...
Aku jadi salah sorang peserta masterchef.
Ntah la.. tetibe aku termasuk dalam cabaran penyingkiran yang mana kena siapkan 1 hidangan dalam mase 60 minit.
Nak tahu apa yang aku masak??
Mee goreng basah jeeeee..........
Tapi siap ada telur mata la..
Hahaha...

Pastu juri komen :

"Awak masak ni je dalam mase 60 minit?? Kalau setakat masak mee goreng je, saya boleh siapkan dalam masa 5 minit je..."

Hampa okeh!
Terus tersingkir.
Bongok gile sampai bermimpi bagai kan...
Hahaha..


Friday, October 12, 2012

Surat cinta

Selamat pagi readers...

Nak bagitau nih......
Masa aku balik kampung time raya ari tu, aku dapat 1 surat cinta...
Berbunga-bunga kemain bahasa dalam surat.
Terkezutt la jugak kan sebab memang dah lama sangat aku tak dapat surat cinta nih.
Sekarang kan zaman IT.
Nak bagi ayat-ayat bunga pon through sms je...
Nak jimat, gune bbm atau whatapps je. Free....

Teringat zaman kecik-kecik dulu.
Asal nak bagi surat cinta je, mesti pergi beli kertas yang wangi tu.
Kalau sangap sangat takde duit, tabur je bedak atas surat tu.
Hahaha.. lawak pulak bile ingat balik.

Dulu (masa tingkatan 2) aku pernah la berbalas surat cinta dengan sorang mamat sekolah. *Hamboii.. kecik-kecik dah bercinta...*
Dia ni asal bagi surat je mesti disertakan hadiah.
Hadiah paling mahal aku pernah dapat time tu adalah rantai silver berloket huruf pangkal nama dia.
Kire mahal la tu kannn...
Lupe dah nama budak tu...
R ke M... gitu laa...

Aku pulak memang selalu ada stok kertas corak bunga-bunga dan wangi tu...
Asal balas surat je, mesti guna kertas tu.

Ayat dalam surat tu jangan cakap la...
Pujangga habis....
Biasenya di akhir ayat tu, mesti disertakan pantun...

Pecah kaca,
Pecah gelas,
Lepas baca,
Harap balas.

Adoyaii... sengal tul bile ingat balik.

Ha, berbalik pada surat cinta yang terima mase kat kampung tu, uollss jangan la salah faham pulak.
Surat tu dari anak sedara aku, Alyssa.
Hehehe... saje je kan buat uolls fikir bukan-bukan..

Alyssa ni jenis penyayang sikit.
Kalau aku balik kampung, dia excited la...


Siap letak permata kaler-kaler lagi...
Ada love angah... 
Ya, angah pun love kakak... :)

Dia suruh aku rahsiakan apa yang dia tulis dalam surat tu dari ahli keluarga aku.
Tapi aku kan suke menyakat.
Aku bagi ibu dia baca, aku bagi Kak Long aku baca...
Semua orang gelak je sebab ayat dia kelakar.
Hehehe... Alyssa pulak tergedik-gedik la malu.


Ini surat cinta kedua...
Dia bagi sehari  sebelum aku balik ke KL.
Kelakar jugak ayat dia...
Bersemangat sungguh dia buat surat.

Pagi sebelum aku balik KL, Alyssa kena pergi sekolah.
So aku tak sempat jumpa dia.
Aku buat 1 surat untuk dia dan Misha sekali.
Pastu letak atas meja solek dalam bilik dia.

Angah sayang kakak! :)

Thursday, October 11, 2012

Cerita kosong

Salam readers...

Owh, agak kelewatan aku update hari ni.
Iolss bizi la uollss..
Semalam duk ngadap mesin fotostat 1 hari.
Hari ni pun kena ngadap lagi mesin tu..
Banyak dokumen yang kena dikopi.
Penat ohh asik berdiri je..
Haiyarkk! Lama-lama muke aku pon bertukar jadi rupe mesin tu...

Sekarang ni baru boleh rehat sikit.
Lega sebab kije 'memotosetet'dah siap.
Bos pulak takde.. kuar meeting.
Sangat heaven disitu! Hehehe...
Sape yang tak hepi kalau bos takde? Acu angkat kaki...
Aku jamin semua orang hepi kalau bos takde...
Baik ngaku!

Esok petang pulak aku ada program opis.
So, start tengahari sampai petang memang aku takkan online.
Yela, bizi kot nak organize event. 
Bukan event besar pon... tapi gitu la...
Kena make sure segala benda berjalan dengan lancar.
So far semuanya ok....
Assistan manager (AM) aku banyak sangat membantu.
Thanks, Lin! :)

Eh, nak kongsi cerita sikit pasal bebudak baru rumah aku tu...
Diorang quite nice.
Memula susah jugak nak bersembang-sembang.
Maklumlaa baru nak kenal.
Kalau terserempak je dalam rumah tu, just say hi.
Tapi sekarang ni dah ok sikit.
Dah start sembang-sembang.

Memula aku rasa cam penghuni lama rumah aku tu macam nak pedajalkan aku sebab dia bawak masuk non-muslim duduk sekali dalam rumah tu.
Tapi, maaflah... agenda nak mempedajalkan aku tu GAGAL.
Tahu je la aku ni easy going dan mudah mesra dengan orang.
Memula memang orang akan anggap aku ni sombong tapi lama-lama diorang akan tahu aku ni cemana.

Sekarang ni dalam rumah aku ada 5 orang penghuni.
Aku, Kak Siti, Izah, Marissa dan Natalie.
Marissa dan Natalie tu non-muslim.
Aku sebenarnya tak kisah sangat sebab diorang ni hormat aku as orang Islam.
Diorang gune peti ais aku tapi takde pon letak daging oink oink....
Tambah pulak diorang hormat aku as senior dalam rumah tu.
Kirenye diorang tu takde buat hal la...

Hari tu pun parent Marissa datang.
Kitorang tegur macam biase.
Memang takde masalah.

Rumah pon nampak bersih sebab dah takde barang sangat.
Kak Siti pun macam aku... kemas barang-barang dalam bilik.
Barang Kak Siti memang banyak...
Sebelum ni dia tak tahu nak susun kat mana sebab ruang tamu dah penuh.
So nak tak nak dia sumbat je barang-barang dalam bilik sampai bilik penuh dengan segala macam benda.

Bile semua barang dah dibawa pindah, barulah Kak Siti ada semangat nak kemaskan bilik dia.
Dulu bilik Kak Siti sangatlah bersepah.
Kalau nak bukak pintu pun separuh je sebab belakang pintu pun ada barang.
Sekarang Kak Siti dah beli katil dan almari baru.
Semua barang-barang lama dibuang..
Yela, buat apa nak simpan lagi kannn....

Hari Ahad lepas, parent Kak Siti datang tolong mengemas...
Mungkin hari Ahad ni parent dia datang lagi sebab masih ada barang yang perlu dikemaskan.
Takpe, kemas slow-slow.
Lepas ni bolehlah deko kat ruang tamu pulak...
Bagi rumah nampak cantik sikit.
Barulah tak segan nak bawak mak ayah datang.

Sebut pasal mak ayah, mummy dan daddy kemungkinan beraya kat KL tahun ni.
Minggu depan diorang sampai.
Hoyehhh....
FZ pulak bolehlah balik kampung.
Dah lama dia tak beraya korban kat kampung.
Sejak kenal aku, memang dia tak balik raya korban sebab aku kesian aku beraya sensorang kat KL ni..

Yela, kalau raya korban bukannya family aku sambut sangat pon.
Kalau balik kampung, duk terperuk kat rumah je...
Acu kalau orang Kelantan,.... raya korban diorang sangat meriah..
Lebih meriah dari raya puasa.

Ari tu aku call daddy, dia tanya aku balik raya kampung tak?
Aku cakap la aku takleh balik sebab baki cuti aku tinggal sikit je lagi.
Kak Long aku pun memang taknak balik sebab cuti dia pun tinggal sikit je.
Sebab tu parent aku decide nak beraya kat KL ni.
Daddy cakap, nak rase raya kat KL pulak...
Heheheh...

Tadi sempat aku call kampung. Tanya khabar.
Alhamdulillah diorang semua sihat kecuali anak sedara aku, Misha, kena lelah.
Adoyaiii... dia tu dari kecik ada sakit lelah.
Risau pulak.
Angah doakan Misha cepat sembuh ye!

Ok la, rasa cam dah panjang sangat aku menaip.
Kaki dah la tengah lenguh, tetibe tangan pulak yang lenguh nanti kang.
Ada mase nanti aku update lagi ye.

Babai...... :)

Tuesday, October 9, 2012

Isu bertudung

Salam readers...

Pagi ni aku just nak ajak korang sembang-sembang.
Berkongsi pendapat, bertukar idea...

Korang follower tetap aku mesti tahu aku ni cemana kan?
Kekadang emosi aku tak menentu..
Sekejap happy, sekejap serius...
Sekejap marah-marah, sekejap sedih...
Sekejap rasa down, sekejap rasa bangga diri...
Hahaha... aku kan manusia.
Punya hati dan perasaan macam korang jugak..

Aku ni bukanlah seorang yang perfect.
Ada benda yang aku buat betul.
Ada benda yang aku buat tak betul.

Tapi atas pandangan orang, mereka akan nampak benda yang tak betul je..
Benda yang tak elok pada aku, itulah yang diorang duk point sangat.
Yang pelik tu, kenapa nak membesarkan kesalahan orang?
Kenapa tak hebahkan kebaikan orang?
Tak pun, kenapa tak menghebahkan keburukan sendiri instead of sibuk cari kesalahan/ kesilapan orang?

Tentang bertudung...
Aku tahu ada orang yang tak suka cara aku pakai tudung.
Sekejap pakai... sekejap tak..
Pergi opis, pakai.
Luar opis, buang.
Macam mempermainkan tudung dan hukum menutup aurat.
Seolah-olah aku ni hipokrit. Tak jadi diri sendiri.

Helloooo.... 
Sebelum judge orang, boleh tak kenal dulu orang tu cemana?

Ok, ni aku nak citer.
Aku memang full-time freehair.
Even depan parent aku pun, memang aku free hair.
Mummy selalu jugak bising, tapi cam biase la..
Anak derhaka... cakap mak bukan nak dengar kan?

Tapi sejak sekolah rendah lagi, aku dididik kalau pergi sekolah, kena pakai tudung.
Tu peraturan sekolah. Wajib.
Luar sekolah, kalau tak nak pakai pun takpe.
Tapi jangan sampai terserempak dengan ustazah la... kalau terserempak, memang bila datang sekolah tadah telinga aje la kena ceramah.

Aku start pakai tudung kat sekolah masa darjah 3.
Itupun sebab aku dilantik jadi pengawas.
So, since that sampai lah habis sekolah tingkatan 5, aku memang pakai tudung (kat sekolah aje la..).
Luar sekolah, aku free hair.

Same thing masa aku masuk kolej.
Dalam kolej memang aku pakai tudung sebab wajib.
Kalau tak pakai tudung, tak boleh masuk dalam kawasan kolej.
Paling takleh blah aku pernah kena panggil dengan pengawas disiplin kolej sebab aku pakai baju kurung kain selisih belah.
Kain tu bukanlah terbelah apepun, cumanya terselak sikit time angin kuat.
Kat kolej ok! Disiplin dia mengalahkan sekolah asrama.

Bila dah kerja kat Taman Tamadun Islam, kompem-kompem la kena pakai tudung time bertugas.
Tapi bile diluar waktu bertugas, memang aku freehair.

Eh, dun get me wrong ok!
Aku citer ni pun bukan sebab aku bangga aku ni freehair.
No...no....
Aku citer sebab aku nak bagitahu kenapa aku sekejap pakai, sekejap tak pakai tudung.

Sebab awal-awal tadi asik la kena paksa pakai tudung, so aku decided untuk pakai tudung ketika bekerja.
Tak kisahlah bekerja kat mana-mana.
Ni memang keputusan aku. Ni memang diri aku.
Sehinggalah aku dapat kerja kat TM ni.
Memang setiap hari aku akan pakai tudung datang ke pejabat.
Tapi diluar pejabat, aku tak pakai...
Jarang-jarang sekali aku pakai.

Even kalau aku join event opis pun, aku memang pakai tudung.
Tapi kalau ada seminar atau kursus kat luar opis ke, memang aku akan free hair.

Cara aku pakai tudung pulak memang proper.
Aku takde la nak pakai ketat-ketat bile pakai tudung.
Tengok sesetengah orang, pakai tudung tapi baju jarang...
Pakai tudung tapi baju singkat nampak bontot terbonjol.

Contoh macam kat bawah ni......
*Pic dr mr.google..




Berkelubung dengan shawl bagai tapi peha nampak jelas....

Yang ni lagi la....
Bertudung tapi pakai sleeveless dan baju singkat...
Ntah ape-ape punya fesyen!

Kalau nak pakai tudung, pakailah elok-elok.
Hormat sikit kat tudung tu...
Macam aku, kalau nak pakai tudung aku akan pastikan baju aku longgar dan berlengan panjang.
Kalau tak lengan panjang pon, paling tak lengan aku paras siku.

Ada jugak yang pakai tudung sebab trend dan fesyen.
Orang lain sibuk berhijrah bertudung, ko pun sibuk nak berhijrah jugak...
Itu namanya tak ikhlas...
Pakai tudung bukan sebab untuk dipuji...

"Eh, awak dah berhijrah? Cantiknya awak bile dah bertudung..."

Please la..............

Macam aku dulu laa...
Pakai tudung sebab sekolah mewajibkan pakai tudung.
Tak ikhlas.
Tapi lama-lama, mesti kite akan ikhlas pakai tudung.
Pasti akan terbukak jugak hati ni walau sedikit untuk pakai tudung.

Macam sekarang ni, aku dah berjinak-jinak untuk pakai tudung diluar opis.
Sampai kekadang FZ sindir,

"Dah dapat hidayah ke??"

Aku tahu bertudung itu wajib.
Tapi kekadang kite kalah pada hasutan syaitan.
Memang betul aku ada terbukak hati untuk full time hijab.
Tapi bile tengok klip rambut cantik yang tersadai atas rak solek, terus niat nak bertudung tu terbatal.
Tu la orang kata iman tak kuat...

Memang susah nak ubah perbuatan yang memang kite dah biase buat.
Bagi ruang masa....
Kalau nak berubah secara drastik, memang susah sangat.

Contohnya laa....
Lelaki yang merokok...
Diorang ni kalau nak berhenti merokok secara drastik memang cukup payah.
Bagi diorang masa...
Kalau sebelum ni dia hisap rokok 10 batang sehari, mungkin dia kurangkan kepada 7 batang sehari.
Dan semakin hari, semakin berkurang hinggalah dia rasa dia dah tak perlukan rokok lagi.
Cepat atau lambat progress tu, biarlah as long as dia ada niat.

Macam aku jugak...
Mungkin sekarang ni setiap hari bekerja aku pakai tudung.
Lepas ni aku up satu hari lagi untuk pakai tudung secara tetap...
Dan lepas tu insyaALLAH aku akan full time berhijab.
Yang penting, doakan supaya diteguhkan iman.
Bukannya dikutuk atau mengata.

So, kepada sesiapa yang nak mempertikaikan apa yang aku buat, pertikaikan dulu apa yang buruk dalam diri sendiri.
Kalau rasa nak bagi nasihat, nasihatlah dengan baik.

Lagi satu, orang lain tak pakai tudung sibuk dipertikaikan...
Diri sendiri yang merokok dan tak puasa tu, apedehal perempuan?

Moral of the story :

Jangan sibuk selak kain orang sedangkan dalam kain sendiri yang busuk tu pun buat-buat tak nampak.

***
Tak faham... terangkan [bukan diketawakan]
Tak betul... dinasihatkan [bukan diumpatkan]
Tak tahu... ditunjukkan [bukan dimarahkan]
Tak jelas... jelaskan [bukan dirumitkan]

Renung-renungkanlah....