Friday, January 4, 2013

Panas...panasss....panasss

Salam readers....
Selamat tengahari.

Sekarang ni time lunch dan aku masih terperuk dalam opis.
Orang lain bersenang-lenang memanjakan perut dengan macam-macam makanan.
Haku??

Tajuk aku, panasssss.....
Kenapa panas?
Sekarang kan musim sejuk....

Uolsss.... iolsss ni tengah panas hati.
U know panas hati tu hape??
Panas hati means my heart is wind-wind with ribut kencangsss...
Grrr.............

Geram aku tau!
Serba-serbi salah aku.
Salah sendiri tak pernahnye nak mengaku.
Ha, cane aku hadap benda-benda ni lagi?
Cer cakap... cer cakap...

Kesian aku kat diri sendiri. 
Hidup tak aman je sekarang. Sob...sob...sob...
Happy pon sekejap-sekejap je.
Pastu dah tak happy dahh... :'(

Aku bukan mintak lebih pon.
Just put yourself on other's shoe...
Kite tak tahu kenapa orang tu buat macam tu, kenapa orang tu jadi macam ni....
Kite kena memahami.
Bukannya asik nak herdik orang je.
Kadang-kadang ape yang kite herdik tu, terkena kat kita balik.
Beringat laa...
Bukan selamanya kite kat atas... tul tak?

Ikut la resam padi...
Makin berisi, makin tunduk ke bawah...
Bukannya makin berisi, makin mendada.
Tapi kalau dada tu memang besau, dah takleh buat ape la... huhu

Dunia ni hanya pinjaman je.
Harta benda, pangkat, darjat, rupa...semuanya dipinjamkan ALLAH SWT.
Takleh bawak masuk kubur pon.
Saat nafas terhenti, hanya amal ibadat kat dunia je yang dibawa.
Dannnnn.... doa orang-orang yang menyayangi kite.

Hape ingat orang yang bencikan kite akan doakan kite ke?
Takde maknanye..
Diorang lagi la suka kalau kite mati.
Usahkan doa, agaknya diorang buat party kott kalau kite mati.
Ye tak?

So, takyah la nak kecoh-kecoh kalau benda tu benda kecik.
Takyah la nak tunjuk kuasa sangat sebab kat akhirat nanti kuasa tu dah takleh pakai dah...
Bila kite ada duit, ada pangkat, ada kuasa tapi kite buat baik dengan semua orang, orang akan respect kat kite.
Tapi kalau kite ada duit, pangkat dan kuasa tapi kite duk bangga, bongkak dan tunjuk ego dengan kuasa yang ada, ingat orang nak respek?
Takdenye derrr....
Orang jadi takut kat kite... bukan respek..
Silap-silap time kite tetibe jatuh merudum, takde sape pun nak tolong kite.
Time kite mati pon, takde orang nak datang melawat.
Percayalah...

So, ingat la...
Kau bos ke, kau CEO ke, kau Menteri ke atau tak kire la sapa-sapa je, buatlah baik kat orang.
Takyah la nak bongkak, ego dan bangga sangat.
Kadang-kadang kena dengar jugak idea pekerja bawahan.
Pekerja bawahan ni pun bukannya bodoh-bodoh.
Dan mentang-mentang kite ni orang atasan, tak semestinya semua benda kite buat tu betul.

Adil la pada diri sendiri dan orang lain.
In sha ALLAH, hidup kite akan berkat.


Muke orang yang tengah panas hati.
Eh, makin leborrr pulak muke aku bile pakai tudung cenggini kann?




No comments: