Monday, July 15, 2013

Iftar

Salam readers...

Orang lain punye laa duk tayang gambar menu berbuka puasa.
Kemain kann korang ni...
Buat aku terliur je nak makan memacam.

Aku sebenarnya takde mood nak beriya tayang menu berbuka ni sebab aku bukannya puasa pon.
Tapi InshaALLAH esok aku akan start berpuasa.
Time tu korang hadap la menu berbuka aku. Hahaha...

Tapi hari ni aku nak kongsi la menu berbuka aku hari Sabtu lepas.
Nasib baik sempat snap gambar sebelum Baby Alya datang menyibuk.
Owh, 2 hari weken aku kena jaga baby Alya.
So far jaga dia memang senang sangat-sangat.
Ikut kata... rajin pulak tu.
Rajin menyepahkan barang... pastu bila pitching aku naik, barulah sibuk dia kemas balik. Hahah...
Dia la peneman aku time aku masak.
Dia la yang rajiiiinnnnn sangat tolong aku menyapu kat balkoni rumah.
Sibuk jekk rampas penyapu dari aku. Grrr....


Menu berbuka pada hari Sabtu.
Sambal udang homemade dari air tangan FZ.
Sambal sardin dari air tangan aku..
Telur dadar dari FZ.
Nasi pun FZ yang masakkan.
Ada 1 lagi menu... ayam panggang black pepper.
Beli kat Tesco Ampang.
Tapi mase nak berbuka tu ayam masih dalam oven, aku panaskan balik.

Tu je la menu hari tu.
Simple tapi sedap.
Sambal udang yang FZ masak tu pun sedap.
Aku simpan buat lunch untuk hari Ahad. Heheh...

Sebenarnya kalau memasak sendiri, barulah puas makan.
Sedap ke tak sedap ke lain citer.
Tapi acu beli kat bazar... dah la mahal. 
Kebanyakkan makanan tak sedap pulak tu.

Teringat masa berbuka hari Jumaat...
FZ belanja banyak gile kat bazar Pantai Dalam.
Ikan pari bakar, nasi + pajeri nenas + telur masak kicap + kuih muih 3-4 jenis...
Lebih RM30 gak la habis mase tu.
Tapi bila makan..???? Telan sajorkk la...
Kesian FZ.. Dah la puasa.

Kadang-kadang peniaga sekarang ni pentingkan keuntungan je.
Makanan tak sedap sangat pon.
Berkat ke berniaga macam tu? Hmmm....


2 comments:

Mimy Hamid said...

masak sendiri lagi puas nana.....horey kitaorg dah 6 ramadhan tak beli makanan kt pasar ramadhan kecuali air je

Diana Aziz said...

Bagus tu Mimy... nana ni sb x puasa. so malas nk msk. dh dpt puasa nti, bru nk start msk.. klu pegi bazar pn just beli kuih2 utk kongsi dgn bdk2 rmh je..