Friday, July 26, 2013

Kepanasan di Jalan TAR dan kesejukan kebekuan di pagi hari

 Salam readers...

Hoihhhh aku terlalu busy semalam sampai takdan nak update blog.
Satu hari buat kerja opis sampai naik lenguh bahu kiri aku.
Kalau ada yang urut ni memang best gile ahh.

2 hari lepas, aku kuar dengan bebudak rumah aku pergi ke Jalan TAR.
Berempat. Aku, Hana, Qilah dan Aishah.
Bajet-bajet kengkononnye nak shopping baju raya.
Yela, kat sana kan banyak bazar.
Mesti banyak pilihan baju.

Balik kerja, naik LRT terus ke Masjid Jamek.
Pergi time macam tu orang takde la ramai sangat.
Nak shopping time ni memang tenang la.
Tak sesak kan... kalau sesak, nak shopping pun susah.
Nak tengok barang pun tak boleh.

Hana cakap dia nak pergi ke kedai kasut Bata.
Sambil berjalan menuju ke kedai kasut, kitorang survey-survey barang.
Wahhh... memang banyak baju-baju murah.
Banyak baju kurung kain cotton RM50 je.
Kotak tisu ade, jubah, telekung... semua murah-murah.
Sesape yang jenis jimat berbelanja tu memang berbaloi la datang sini.
Dah la boleh tawar harga.
Tapi tetap kena hati-hati jugak.
Kadang-kadang ada peniaga yang ketuk harga kaw-kaw punye.
Lagi 1, pergi tempat macam ni kena extra careful... handbag kena jaga, barang-barang kemas jangan pakai sarat sangat. Bahaya.

Tapi paling seronok bila tengok gelagat penjual.
Macam-macam gaya ada.
Yang terjerit-jerit panggil pelanggan pun ada.
Paling kelakar ada penjual lelaki yang pakai baju kurung siap dengan tudung pastu duduk sopan ayu atas kerusi depan bazar.
Hahaha... bongoksss gile.
Tak leh blah bila tengok dada dia besor kemain...
Kalah pompuan ori. hahaha....

Bila dah menginjak malam lepas berbuka, barulah orang makin ramai.
Sesak jugak la nak membeli time tu.
Kadang-kadang diorang ni berjalan main langgar-langgar je orang lain.
Sakit jugak la bahu aku ni asik kena langgar je.
Geram!
Dah la dah start panas dan berpeluh.
Naik berlengas dah badan aku.


Kat kedai Bata.
Sempat bergambar hokeh. hihi...
Dari kiri : aku, Hana (tudung merah) dan Aishah (tudung hijau).
Comey-comey je semua...

Dah dekat dengan maghrib, kitorang patah balik pergi Masjid Jamek.
Nak solat kat situ.
Shopping tu shopping la jugak kann....






Puas ajak Qilah amik gambar sekali, dia tetap taknak.
Haihh... pemalu bebenor. ;)


Lepas maghrib, orang ramai dah start serbu kat sini...
Meriah hoii...
Lagu raya pulak dipasang sana-sini.
Kecoh suasana.... rasa cam raya dah dekat je....
Tetibe rasa cam tak sabar pulak nak raye.. hehe..


Hana tengah try baju...
Teringin sangat dia nak baju kaler mustard. 


Inilah Qilah.... baju kurung merah dan beg polo merah..
Gambar candid nih.
Kalau ikut dia, memang takkan nye nak amik gambar. hehehe...
Qilah, jangan mareee.. haha

Malam tu kitorang berbuka pukul 11 malam...
Rela tahan lapar semata-mata nak shopping kann...
Tapi lepas solat maghrib tadi kitorang ada la alas perut dengan bubur lambuk dan air.

Aku ni dah lama dah tak kuar ramai-ramai dengan housemate macam ni.
So far, rumah aku sekarang ni harmoni je.
Perangai masing-masing pun gile-gile.
Selalu je gelak, selalu je ada gosip, selalu je ada benda kelakar yang terjadi.
Syukur sangat-sangat. At least aku dapat housemate yang best.

Ok, cerita lain.....
Sejak-sejak bulan puasa ni aku rasa kemain sejuk lagi opis.
Rasa cam dah sampai tahap beku.
Sekarang ni masuk opis je terus berselubung dengan shawl pastu peluk bantal kecik.
Uihh... rasa hangat je.

Start pukul 9 pagi je, mesti mata aku jadi layu...
Minta diri nak tido sekejap.
Tapi nak buat cemana kann.... dah namanya kije.
Mana boleh tido.
So kena la tahan mata tu walaupun hazabunnn...


Gambar 2 hari lepas...
Mata layu gile...
Senyum pun ikhlas tak ikhlas je...
Lentuk sikit je kepala atas meja, kompem lena terus.


Ni gambar pagi tadi...
Senyum lebar sebab time ni tak ngantuk lagi...
Tapi dah start dahh peluk bantal.

Alhamdulillah lepas sejak hari keenam Ramadhan, aku tak pernah tinggal puasa.
Berkat kesungguhan.... ALLAH S.W.T beri kesihatan yang baik (terutama bahagian perut) untuk aku berpuasa.
Kan kalau hari biasa aku selalu sakit perut pagi-pagi.
Sejak puasa ni jarang la sakit.
Kalau sakit pun sakit biasa je...
SYUKUR ALHAMDULILLAH.

9 comments:

Emynz said...


part yang pakai baju perempuan ngan tudung tu mmg taleh blah hahaha!!

rindu pulak nak g jalan tar time raya nak dekat, time tu arga mmg gile gile jatuh kow kow

Emynz said...


part yang pakai baju perempuan ngan tudung tu mmg taleh blah hahaha!!

rindu pulak nak g jalan tar time raya nak dekat, time tu arga mmg gile gile jatuh kow kow

Diana Aziz said...

Iye emynz.. mmg lawak gile. serius mcm makcik2.. hahah... ada lg sorang siap mnari atas kerusi. adoyaii... lawak btl.. mmg la hrge jatuh tp susah nk try bju2 kt situ sb kwsn sempit.

Anonymous said...

Salam..hi..tjumpa blog awk bila google psl uptown.danau kota..awk kjer TM yer..bleh tanya x cmne nk apply yer..

Diana Aziz said...

anon : wslm, hi... Kne rajin online lmn web tm career... Klu ada jwtn kosong, blh terus apply mngikut kelayakan... Klu ada rezeki, InshaALLAH akn dterima masuk tm...

Anonymous said...

Oh..mekasih awk..dlu sy pnah jd customer serv offcer utk tm streamyx..tp dh resign..sbb kontrak under vads..tu igt nk.apply.under.tm.teros..btw sy shiela.. :) slm kenalan

Mimy Hamid said...

wahhh dah ke jalan TAR mencemar duli heheh...mimi je belum hmm nak gi ke tak pikir Fayel takkan nak tinggal...tak gi kot...serba serbi dahbeli...kang terbeli lagi rabak aku...

p/s: nana nampak housematte budak baik...Alhamdulillah

Diana Aziz said...

Anon : i see.... btw, hi shiela.. salam perkenalan. :)

Diana Aziz said...

Mimy : Tu la.. kwsn dia sempit n sesak mimy.. x sesuai bwk baby... mmg diorg baik2 pn mimy. syukur sgt2 ada housemate cam diorg..