Tuesday, August 6, 2013

Menu-menu berbuka di hari-hari terakhir Ramadhan

Salam readers...

Ini adalah entri auto-publish.
Alhamdulillah... di saat korang membaca entri ni, aku dah selamat berada di kampung halaman tercinta, tersayang, terindu dan ter ter ter lain laaaa.... Agak-agak sekarang ni aku tengah syok membuta kot.
Hehehe...
Aku naik bas semalam kul 10.30malam.
Macam biase, bas pilihan aku ialah bas Sani Ekspres.
Bagi aku, bas ni memang selesa.
Sampai kat Kemaman, adik aku Iwan datang amik.
Nanti aku buat entri pasal ni ye.

Awal-awal Ramadhan dulu, aku memang rajin masak.
Cuma malas nak tayang dalam blog je.
Bukannye ape... aku tak sempat snap.
Tahu-tahu je, lepas azan terus ngapp makanan sampai habis.
Takdan nak snap.
Tahu-tahu je dah tinggal sisa.
Takkan la aku nak tayang sisa makanan pulak kannn...

Walaupun aku masak, aku takde la beriya-iya masak macam-macam lauk. Jimat katanya.
Menu aku simple.
Yang penting ada karbohidrat dan protein.
Tu je....
Maksudnya cukup la bagi aku ada nasi sepinggan, ayam/udang/sotong berkuah dan telur dadar.
Eh, telur dadar wajib ada tau kalau aku masak.
Favvy aku tuuu...

Kekadang je aku beli makanan.
Itupun kalau time kerja overdose kat opis sampai aku rasa cam tak larat nak balik masak kat rumah.
Tapi kalau aku beli pun, beli nasi lemak atau nasi minyak...
Kuih-muih aku tak beli melainkan popia atau murtabak..

Itu awal-awal Ramadhan laaa...
Lately, aku dah jadi malas nak masak.
Serius malas....
Rasa cam balik dari opis terus nak melepekk je atas katil sambil tengok tv, then tunggu waktu berbuka.
Gile malas kannn..
Sebab tu la badan makin besauuu.. hehehe...



Awal-awal Ramadhan ari tu sempat aku buat mee rebus.
Pes kuah mee rebus ni aku beli bawah opis ari tu.
RM12 sepeket. Mahal nak mampsss...
Tapi saje je la nak try kann.
Senang.... panaskan air dalam periuk, masukkan pes.. kacau.
Pastu campak-campak je ayam, udang, sotong, dan sayur-sayur yang lambat lembut macam bunga kobis, carrot...
Tunggu mendidih. Pastu masukkan telur dan sawi.
Sambil tu celur mee kuning.
Siap!
Senang kan... Menu orang bujang kott.. Simple-simple je sudehhh...
Rasanye ok laaa...
Takde la sedap sangat pon. Tapi takde la sampai takleh masuk tekak.



Ari tu tetibe je housemate aku memasing teringin nak makan Chicken Samurai Burger.
Adoyaiiii....
1 rumah makan CSB.
Aku lerr yang tukang mengorder nye...
Tapi McD ni untung besor kann...
Kalau delivery, regenye naik macam hape je.
Tapi teringin punya pasal, tutup mata je la memasing bayor. Huhu...


Tetibe ada hari tu aku teringin nak makan nasi lemak.
FZ willing nak belikan.
Nak harap aku masak nasi lemak, memang tak la kannn....
Nasib badan la dapat gf pemalas cam haku nih. Hehehe...

Balik rumah, aku just goreng telur, karipap dan keropok keping...
Best makan nasi lemak dengan keropok.
Keropok ganu mariiii... haruslah sedappp... :)

Sms FZ bagitahu goreng itu ini...
Harus bagitahu okehhh...
FZ ni kalau boleh serba-serbi aku kena report kat dia.
Kuar nak pergi toilet opis pun kena bagitahu dia.
Sabor je laa....

Dah bagitahu goreng telur, dia cakap dia dah belikan telur mata dahh...
Telur tu ada dalam nasi lemak.
Lerrrr.... padahal aku dah cakap aku nak nasi lemak biase je.
Tapi dia belikan siap-siap telur tu.
Agaknye dia ingat aku ni pemalas gaban sampai nak goreng telur pun tak mau.
So, ari tu aku makan la telur 2 bijik....
Nasib baik esoknye kentut tak bau telur. ngeeeeee.....


Ni menu 2 hari lepas...
Nasi ambeng.

Ahad lepas FZ bawak aku pergi bazar Ramadhan kat Wangsa Maju.
Dia tahu aku teringin sangat nak makan nasi ambeng.
Kat bazar Pantai Dalam takde pulak aku jumpa orang yang jual nasi ambeng ni.

Kitorang beli 2 bungkus.
FZ punya nasi ambeng lauk ayam kicap.
Aku punye nasi ambeng lauk ayam sambal.
Sedap okeh!
RM6.50 je sebungkus.
Itupun dah kire murah sebab nasi memang banyak.
Kire boleh makan untuk 2 orang sebungkus sebenarnya.

Malam ni pes time aku berbuka kat kampung.
Tak tahu la menu ape yang mummy akan masak.
Seronoknyeeee.........
Lepas berbuka, main bunga api lak ramai-ramai.
Baru la fefeeling raya! :)


3 comments:

Emynz said...

Ahhhhhh nak balikkkk, ceshhh!! Selamat ari raya best, n happy holidays

Diana Aziz said...

selamat hari raya emynz.... ko pun best gak raya kat obesee... hihihi

Emynz said...


aku nak type beb terjadi beb , typooo cilakak ceshhh hahah!!, enjoy ur day