Tuesday, October 8, 2013

Idam mengidam nak makan ituu....

 Salam readers...

2 hari lepas tengah duk syok tengok tv kat dalam bilik, tetibe Qilah bersuara,

Qilah : Kak na, nak order cheese tart tak?
Aku : Tak mau. Kak na tak suke cheese tart.. Kak Na suke egg tart je..
Qilah : Eh, sama macam bf saya la.. tapi yang kepsi punye sedap kann...
Aku : Tak sedap langsung... Kak na pernah rasa yang lagi sedap..
Qilah : Sedap la Kak na...
Aku : Tu tart yang dah diubahsuai guna pastri keras tu... tak best... Kak na pon tak paham kenapa orang luar suke ubahsuai resipi... Yang kat Terengganu tu sedap...

Tetibe terbayang tat telur yang biasa aku makan tuh....
Adesssss.........

Kalau nak bandingkan makanan kat KL dengan makanan kat Terengganu, memang jauh panggang dari api.
Orang KL makan makanan KL, diorang kata sedap.
Tapi bila orang Terengganu makan makanan KL, kompem diorang kata tak sedap.

Kenapa?
Sebab makanan KL banyak yang dah diuabhsuai.
Resipi asal ditokok tambah. Campur dengan perasa tu la, ini laaa...

Sebab tu bila orang KL kata, "makanan kat kedai tu sedap la..." tapi orang Terengganu cakap "tak sedap langsung...", please jangan marah atau mengata orang Terengganu tu.
Sebabnya orang Terengganu penah merasa makanan yang lagiiiiii sedap dari tu.

Betul..
Sikit pon aku tak tipu.
Kuih-muih tradisional yang dijual kat KL, semuanya dah 'rosak'.
Rosak sebab dah lari dari resipi asal.
Sebab tu kat KL ni aku jarang beli kuih-muih.
Semuanya dimasak tak ikhlas... pentingkan keuntungan semata-mata.

Kalau aku balik Terengganu, mesti aku menggelupur sibuk order itu ini.
Nak makan itu ini...
Mangsanya, daddy laa...
Dia la yang bertungkus-lumus carikan kuih-muih yang aku nak.
Saaayyaaaannngggg daddy sangat-sangat!

Disebabkan Qilah dah bunyik pasal tart, tetibe je aku rasa mengidam nak makan tart telur terbaeekkkk dari Ganu kitee ituu..
Terbayang-bayang dah depan mata...

Terus whatsapp family kat group whatsapp.




[klik untuk tumbesaran imej]

Ni dah tahap mengidam tahap gaban dah ni...
Adoiii....
Tolong laaa...
Pos pun pos la... tak kire!

*kalah orang pregnant ngidam camnih. hehehe...


Inilah tart telur yang dimaksudkan...
Terliur tak? Terliur tak?
Pastri tu rapuh sangat-sangat.
Kire kalau letak atas lidah je, mesti cair.
Melting in mouth, omputih kate.
Pastu takleh pegang kasar-kasar.
Sebab nanti dia pecah.
Filling telur tu tak hanyir langsung...
Lembut plak tuuu...

Perghhhhh..... enak banget neh!

Hoi, adik-adik! 
Cepat la pos.
Kakak mu dah mengidam bebenor dah ni!
Kalau nak pos tu, pos banyak-banyak.
Saploh paket pon boleh.
Hehehe....
Tamak takpe....asalkan habis.
Heheh.. kuarkan fatwa sendiri pulakss...



4 comments:

Abil Fikri Ahmad said...

Mana perginya entry Jangan di jentik sarang tebuan tu?..

Mimy Hamid said...

beza eh dengan kl nya hhuhuhu

Diana Aziz said...

En. Abil : entri tu sy masukkan dlm draf balik... sbb ada bnda yg sy nk edit.... once dh siap, sy publish ye.. hehe

Diana Aziz said...

Mimy : beza sangat2 mimy... nanti kalau mimy balik Trg, mintak megat beli tat telur kat pasar pagi chabang tiga....