Thursday, November 28, 2013

Pengaruh


Salam readers...

Kalau dah namanya budak, mesti cepat terpengaruh kan...
Tak kire la terpengaruh dengan hal positif ke negatif ke...
Bebudak ape tau kann...
Dia ikut je ape yang orang dewasa buat.
So, orang dewasa memang patut memainkan peranan penting dalam hal ni.

Last weken aku jaga Alya untuk 2 hari.
Takde la penat sangat pon jaga dia ni sebab dia jenis tak banyak karenah kan...
Kalau kuar jenjalan barulah dia keluarkan her true color.
Dia punye peel memang buat aku menyirapp je.
So, baik duk rumah je.
Senang... dia pun takde buat perangai.
Cuma perangai gedik terlebih tu je la yang aku kena tahan sikit.

Petang Ahad tu aku duk la sesaje melepak dalam bilik sambil tengok tv dengan dia.
Dah tatau nak buat ape kan..
Lagipun tengahari tu aku bawak dia jenjalan kat MV.

Aku lupe dah aku tengok citer ape time tu.
Tapi aku perasan la dia duk main-main dengan towel.
Aku biarkan aje laa... Yela rumah aku kan takde mainan.
So, aku biarkan je la dia main towel tu.

Aku : Baby main ape tu?
Alya : Baby nak akai dung cam umi... *baby nak pakai tudung macam umi...

Aku gelak la kannn...
Adoiii... Macam-macam hal la...


Dia yang pakaikan sendiri towel tu atas kepala dia kononnya tudung.
Yang takleh blah tu, pakai tudung tapi baju sleeveless.
Hahaha...


Abaikan baju berlambak dalam bakul tu.
Semalam aku dah cuci semua dah.

Baby lak pose cam model majalah mangga. Hahahah...

Teringat masa ayah dia datang pick up dia kat rumah aku.
Punyalah dia taknak ikut ayah dia balik.
Pastu siap cakap, "umi, jom... jom..."
Kengkononnya nak aku join sekali balik rumah dia.

Aku pun ye-ye kan aje la..
Pastu dia boleh cakap, "umi, kai dung...." (umi...pakai tudung) sambil cari tudung aku dalam bakul.
Alamakkkk aiihhh.......
Macam-macam hal la dia ni.
Kelakar betul.

Tapi itu laa...
Budak-budak memang cepat terpengaruh.
Kita yang dewasa ni takyah la buat benda-benda tak elok depan budak.
Nanti dia ikut kang susah.
Aku ni susah payah la duk ajar dia kalau nak makan ke, minum ke, hisap susu ke... kena baca doa dulu.
Kalau dia baca main-main, selagi tu dia tak boleh makan.
Ajar ke arah kebaikan, takpe kan.....
Kalau kita tak ajar dia, siapa lagi kann....




No comments: