Monday, December 30, 2013

Material kain kegemaran

Salam readers..

Aku just nak share citer.
Last year aku ada attend kursus setiausaha selama 3 bulan lebih.
Banyak modul yang aku belajar.
Salah satu modul yang aku suka ialah modul Personal Grooming.
Dari modul tu aku dapat tahu apa personaliti aku, ape color yang sesuai untuk aku.

Color aku adalah cool winter.
Which is, color yang sesuai dengan aku adalah color yang terang tapi tak terlalu striking.
Kaler oren, merah, hijau epal memang aku tak sesuai langsung.
So, jangan pakai.


Personaliti aku pulak adalah elegan klasik.
Knowing elegant, haruslah material design plain.
Kalau ada corak pun sikit-sikit atau transparent. Tak boleh design yang sarat barat.
Klasik pun sama.
Design classic biasenye design floral.
Tapi bila gabung dengan elegant, elemen floral tak boleh banyak sangat.

Aku pulak jenis badan berisi.
Haihh... bila la nak kurus balik ni?
Makin hari makin bambam pulak...
So, kain jenis lycra adalah sangat tak sesuai.
Lycra kan jenis kain yang melekat kat badan.
Memang nampak la segala-mala spare tyre aku nanti.
No..no..no...
Lemak-lemak itu harus disembunyikan..

Material yang paling aku suka ialah chiffon.
Lembut je kainnya...
Corak pun banyak yang cantik.
Dulu-dulu aku biase pakai kain chiffon yang bercorak floral penuh.
Serius rasa cam kampungdotcom.
Color pulak striking dan tak kena dengan warna kulit.

Kite kan pompuan.
Mestilah kita tahu mana kain yang sesuai dengan tak sesuai dengan kite kann...
Kalau kita rasa tak confident je dengan kain tu, takyah beli.
Kompem-kompem bila kite pakai kain tu nampak tak lawa.

Mase cuti last Wednesday sempena Christmas tuuu, aku ada la pergi Jakel kat Jalan Masjid India dengan Kak Long.
Entri ni aku update later eh.

Berbekalkan ilmu personaliti yang aku ada, aku pilih la kain-kain yang sesuai dengan aku untuk dibuat baju raya yang akan datang.
Aku memang cenggini tau.
Beli siap-siap kain pasang.
By the time balik kampung raya cina nanti, baru hantar tailor untuk jahit.
Sekitar bulan 4, baju dah siap. Kebetulan time tu bonus aku baru dapat.
So, bayar upah tailor dengan duit bonus tu.
Ok tak plan aku? Hehehe...

Mase pergi Jakel tu, aku pilih 2 pasang kain.
Dua-dua jenis chiffon embroidery.
Ni memang material kain yang paling aku suka.
Sebabnya aku tak perlu dahh upah jahit manik ke ape..
Baju siap jahit je, terus boleh dipakai.

Macam yang aku cakap tadi, aku tak boleh pakai yang sarat barat sangat.
Cukup corak floral yang sikit-sikit je.


Kain yang aku pilih lebih kurang camni.
Ada sulam dan kerawang di bahagian bottom kain.
Bahagian atas adalah plain.
Buat kurung moden singkat pun lawa sebab boleh menyerlahkan kerawang kat bawah tu...
Kan nampak klasik bila ada kerawang camtu..

Color yang aku pilih untuk diri sendiri tahun ni ialah cream.
Cream ni takde la cream pucat sangat. Sebab ada mix dengan gold and brown.
Memang in la dengan fashion sekarang sebab guna pastel color.

Kalau orang yang berkulit gelap, memang tak sesuai sangat pakai pastel color sebab nanti warna kulit jadi dull.
Nasib la kulit aku ni sedang-sedang je...
Tak cerah, tak gelap..
Susah jugak ohh nak matching color pakaian dengan warna kulit.


Lagi sehelai kain aku pilih chiffon embroidery jugak.
Color cream mix with dark grey and ice pink embroidery at the bottom.
And plain design at the top.
Gambar kat atas tu contoh je...
Kain aku lain corak dia.
Yang ni mungkin aku akan pakai on 1st day raya.
Belum decide lagi design baju ape..
Nak tengok saiz body aku jugak ni. Body aku kan cepat mengembang.

Tu la... bila dah pilih kain, haruslah kena pilih tudung pulak.
Confirm pening kepala nak pilih warna tudung.
Aku memang fail sikit bab pilih tudung ni.
Tapi yang penting takmo dah tudung instant.
Pakai shawl atau bawal chiffon je laa nanti.

Korang suka material kain ape?
Kongsi laaa...
:)



4 comments:

Liyana said...

sy suka cotton je x panas - very the kampungdotcom haha

sy nye personaliti sesuai pakai mcm mana ek? huwaa x pegi pun training tu sobss

diana aziz said...

Liyana : Cotton pun byk yg lawa2 awk.. tp kurus mcm awk sesuai laa.. sy ni bambam.. pakai cotton lg nmpk bambam... waaaa... jelesnye dgn org kurus..

Mimy Hamid said...

nana dah beli kain baju raya ke...wahhhhhhhhhhhh

diana aziz said...

Mimy : Iye... senang beli awal2. nanti boleh terus tempah je.. hehe