Friday, December 13, 2013

Transfer

Salam readers...

Terbaca entri from blogger opismate, Liyana.
Tentang isu transfer kerja.
Sebenarnye aku dah lama fikir pasal benda ni.
Tapi aku takut nak buat keputusan je.

Kalau ikutkan gaji aku sekarang, memang la dah ok.
Lagipun aku ni belum kahwin lagi. So, komitmen tu takde la besar sangat.
Cume disebabkan aku duk di KL, sekadar cukup makan cukup pakai je la.
Nak bermewah-mewah tu, biase-biase je.

Acu dengan gaji sekarang tapi aku duk kampung...
Silap-silap suzuki swift tu dalam tangan!
Kalau duk KL, ape dapat?

Kalau duk kampung, sewa rumah dah tak payah.
Makan minum pun takde la mahal sangat.
Mungkin aku just bayar bil-bil utiliti rumah je.
Sense of responsibitlity tu kan kena ada.
Bantu la mak ayah kalau mampu.
Bil-bil tu berapa sen la sangat.
Takkan la nak duduk free je kat rumah tu kann...

Perbelanjaan aku sekarang lebih kurang cam kat bawah ni (contoh):-

                                                          Sewa bilik    = RM450
                                               Duit bulanan parent = RM200
                  Bil-bil utiliti (astro, api, air, broadband) = RM250
                                                         Loan CIMB  = RM250
                                            TOTAL EXPENSES = RM1150

Ni perbelanjaan kasar la...
Tak campur lagi makan minum dan perbelanjaan lain. 
Makan pun paling RM20 sehari. Tambang LRT semua tuh tak kire lagi.
Mane saving wehh?? Huhuhu...
Ni pun mujur aku tak pakai kereta.
Kalau pakai, silap-silap aku makan biskut kering je la kot tetiap hari..
Hazabunn betul hidup sekarang.

Acu kalau duk kat kampung.
Sewa bilik tu dah boleh buat saving dah. LRT pun tak perlu dah.
At least ada duit lebih, boleh aku bagi duit bulan-bulan kat mak ayah tu lebih sikit.
Tak pun belanje dapur tu biar aku je yang tanggung.
Kan senang gitu.
Ringan beban mummy dan daddy.
Tu je harapan aku sebenarnya..

Lagipun duk jauh-jauh dari family ni payah sikit nak-nak kalau ada emergency.
Tengok mase nenek aku sakit tu la...
Menggelupur aku balik kampung. Nasib cuti ada lagi.
Kalu duk dekat, takde la kena cuti bagai.
Plus daddy pulak sakit jantung.
Kalau ada apa-apa, tak ke susah.

Memang ada pro and con kalau aku transfer.
Yang bagusnya kalau transfer is dekat dengan family and more saving.
Yang tak bagusnya, no more cinema, no more manhattan fish dan kompem2 dah takleh kuar malam.
Kena kongkong dengan family.
Hahaha...

Actually, tinggal sendiri mengajar aku untuk berdikari.
Belajar melayan karenah manusia yang macam-macam.
Tapi duk dengan family, maybe aku lebih terkawal.

Agak-agak ape pendapat korang kalau aku transfer?
Ada orang kata kije kat state tu lagi teruk.
Lagi busy, lagi susah nak promote.
Entah laa...


6 comments:

Mimy Hamid said...

nana tunggu dulu la...tunggu dah tua sikit baru transfer hehe..

Jen Jen Areff said...

awak stay sini dulu, kalau pindah state kena buat sales la. hehehe. lagi pun bukan senang jugak kecuali dah memang rezeki cepat. huhuhu. yana tu pun lagi lama mintak. saya pun tak nampak bayang2 lagi. huhuhu

diana aziz said...

mimy : hahah... takut makin tua nti makin xde peluang...

diana aziz said...

Jen Jen Areff : mmg ada kosong kat bahagian sales je ke awk? taknak la sale.. huhu... susah jgk kann nk apply ni..

emi mohamad said...

kalau nana selesa dgn keadaan skrg better stay je..
esp. kalau nana dan si dia nk kawen..mesti susah kalo dia nk cr keje sana plk kan..
mmg gaji kt sini cukup2 makan..
kt tgnu kalo single rs mcm gaji tu byk.bila dh kawen duduk umah sendri rsnya lbh krg jgk nana..

diana aziz said...

Emi : dok thu la, emi. susoh jugok nk bt keputusan ni... kena tnye family jgk sb kdg2 family thu ape yg tbaik utk kite...