Thursday, January 31, 2013

Semperit... perit rupanya...

Salam readers...

Semalam tetibe je rasa gatal tangan nak bake something.
Tapi aku tak tahu nak bake ape.
So, check internet.
Cari ape-ape yang simple nak buat.
Aku takmo la yang menyusahkan.

Then, aku jumpa resipi biskut semperit.
Tengok bahan-bahannya macam, "oh, semua bahan ada kat dapur nih."
Bahan-bahan yang senang dan yang paling penting tak amik masa lama untuk siap dan bakar.

So, kul 7 aku dah start duk dapur.
Siapkan barang-barang nak buat biskut.
Wahhh.... rasa macam nak raya pulak. Hiihihihi...

Bahan-bahan untuk 50 biji biskut :-


Setengah cawan tepung gandum
Setengah cawan tepung jagung
Setengah cawan tepung kastard
1 biji kuning telur
Setengah buku buttercup
1 sudu kecik esen vanilla (takde dalam gambar)
1/4 cawan gula aising (takde dalam gambar)
Biji warna-warni (untuk hiasan) -nak letak ceri pun boleh.

Ha, senang je kan bahan-bahan dia...

Ok, cara-cara nak buat pun senang jugak...

1) Pukul butter dan kuning telur hingga sebati.
2) Masukkan ketiga-tiga tepung sikit demi sikit.
3) Masukkan gula dan pukul lagi. Kemudian masukkan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
4) Sediakan dulang pembakar. Giliskan sedikit mentega di atas dulang pembakar supaya biskut tidak melekat selepas selesai dibakar nanti.
5) Masukkan doh ke dalam acuan semperit dan picit ke atas dulang. Hias biji warna-warni di atas doh.
6) Bakar dengan suhu 170 d.cls dalam masa 15 minit.
7) Siap. Tetapi tunggu hingga biskut sejuk dulu sebelum masukkan ke dalam balang kedap udara.

Senang je kan?
Dan resipi ini memang sedap.
Biskut memang melting dalam mulut.
Pegang kasar sikit je, berlerai biskut tu....
Cubalah ye...


Dalam ketuhar.
Baunya sedap sungguh.
Tak sabar nak ngappp!


Dah siap.
Eh, bentuknya leper sikit sebab aku tak reti nak picit acuan tu.
Seksa ohh nak picit doh tu.
Perit gila.
Sampai sakit-sakit ibu jari aku. Huhu...

Patut la harga kuih-kuih ni mahal.
Bukan mahal tang modal. Tapi mahal kat upah buat.
Dah tahu resipi ni, boleh la aku buat sendiri lepas ni.
Boleh buat kudap-kudap sambil tengok tv.
Aku ni suka mengunyah.
So memang haruss sangat la buat biskut ni sendiri.


Amacam? Menyelerakan tak?
Walaupun bentuk tak menjadi sangat tapi alhamdulillah, rasanya memang sedap.

**tetibe bercita-cita nak jadi tauke biskut raya.
Diana cookies.
Amacam? Hahahha....
Better dari cita-cita tubuhkan kelab malam. Iye dok?

Tuesday, January 29, 2013

Nostalgia oh nostalgia... menggamit memori sungguh!

Salam readers...

Duduk sesaje nih tetibe teringat pulak kenangan lalu.
Kenangan masa kecik-kecik sampailah besar.
Kelakar jugak bila ingat balik. Hehehe...

Daddy adalah seorang staff kerajaan.
Tahu je la waktu bekerja 8pagi sampai 5 petang.
Daddy tak pernah buat OT.
Jauh sekali balik lewat malam.
Sharp pukul 5, daddy mesti keluar dari opis dan balik.

Aku pulak asal kul 5 je, mesti tercegat depan pintu grill rumah tu.
Menanti kepulangan daddy.
Hahaha...
Bila nampak je kereta daddy, mulalah terlompat kinja depan pintu tu...
Suke benor daddy balik.
Bukan suka apepun sebenarnya..
Tapi tak sabor nak tunggu daddy ajak keluar jalan-jalan.
Dapat 1 round kampung pun jadi la...
Takyah kuar dari kereta pun takpe.
Yang penting dapat kuar dari rumah.

Dulu mummy kurung aku dan adik-adik kat rumah.
Selagi tak pukul 6 petang, selagi tu la takleh kuar main.
Kejam oh! huhu...
Kalau budak kampung aku dulu, balik sekolah je diorang pergi merayap sana-sini.
Lalu-lalang depan rumah dengan basikal.
Aku tengok telan air liur je la..
Tunggu la kul 6 nanti... kitorang kuar macam baru lepas dari kandang.
Pastu kul 7 dah kena balik.
Sejam je masa untuk bermain. kejam..kejam...kejaaammm...


Pic goggle : mamasayangiman.blogspot.

Dulu mummy selalu beli milo dalam tin.
Aku dan adik-adik suke sangat la kalau mummy beli milo.
Bukan dasar nak minum air milo tapi nak meratah.
Amik cawan pastu letak milo sampai penuh cawan tu.
Makan sambil tengok tv.

Pastu satu hari tu, ada kawan aku ajar menu baru.
Makan milo dengan roti gardenia.
Sedapnyaaa tak terkata.
Dah namanya jenis suka ratah milo, so time aku letak milo atas roti tu memang tebal laa...

Last-last mummy bising.
Milo cepat habis. Dah la mahal.
Mummy bising sebab kitorang bukannya buat air milo.
Pastu asal lepas ratah milo je, mesti sakit perut.
Mananye mummy tak bising.... haha..

Pastu mummy tukar beli ovaltine.
Aku try jugak ratah ovaltine tu. Sekali.. tak sedapp daaaa....
Ovaltine tu tak laku pun kat rumah aku.
Sampai expired benda tu. haha...

Terus sampai ke sudah mummy tak beli milo.
Hahaha...
Sebab tu sekarang ni kalau pergi kedai makan, aku order milo ais tabur.
Sambil minum air, sambil ratah milo.
Sedappp....

Sebelum kena penyakit jantung, daddy aktif sangat main tenis.
Macam aku cakap tadi, daddy balik dari kerja kul 5petang.
Pastu ajak kitorang jalan-jalan keliling kampung.
Pastu balik rumah, daddy siap-siap untuk main tenis pulak.
Court tenis tu duk belakang opis daddy je.

Biase jugak la daddy ajak aku dan adik aku, Iwan pergi tengok dia main tenis.
Kitorang ni macam biase la...
Sukarelawan tukang kutip bola.
Tapi pernah 1 hari tu, daddy taknak ajak.
Aku dan Iwan ni memang dah plan... kalau daddy tak ajak, kitorang pergi jugak.
Nak tahu cemana kitorang plan?
Aku dan Iwan senyap-senyap masuk dalam kereta daddy dan menyorok kat seat belakang.

Tengah menyorok tu, aku dengar daddy tercari-cari kitorang.

Lebih kurang cenggini la ayat daddy masa tu :

"Anak..ooo anak... mana ni? Tak nampak pun anak-anak daddy...."

Aku dengan Iwan time tu terkekek-kekek gelak.
Bila daddy dah start enjin, kitorang menyorok lagi.
Sampai la dah dekat dengan court tenis, barulah kitorang sergah daddy.
Pastu tiga-tiga gelak sakan...

Bila dah besar ni, barulah aku tahu time tu rupanya daddy saje buat-buat tak nampak kitorang.
Mustahil la tak nampak sebab tingkap kereta daddy tu terang-benderang.
Dulu mana ada tinted-tinted nih.
Sweet betul la daddy time tu.

Time kolej pun seronok jugak.
Hidup sendiri.
Family dekat je tapi jumpa time weken.
Hari biase, aku duk asrama.

Dulu memang aku nakal gile.
Time final exam, sibuk meramaikan kat library.
Bukan dasar nak study sangat. Tapi sibuk nak buat kecoh.
Kemain amik buku rujukan banyak-banyak berterabur atas meja.
Tapi bukaknya 1 buku je.

Adat study kolej atau U, junior perempuan terasa hot bila senior lelaki nak mengorat.
Cenggitu la aku time tuh.
1 malam tu aku pergi library ramai-ramai. Naik bas kolej.
Dah sampai library, kitorang study.
Study 5 minit, sembang 10 minit.
Tengah-tengah duk sembang tu, ader la sorang mamat senior nih duk pandang-pandang aku.
Ibarat perempuan melayu terakhir, aku tersipu-sipu malu.
Hahaha... panggg sedasss....

Bila dah tahu diri ini diperhatikan...(poyo!), teruslah aku mengadap buku je.
Takde dah sembang-sembang.
Balik rumah barulah memulakan penyiasatan tentang senior itu.
Rupa-rupenye dia tu junior kepada housemate kitorang.
Namanya senior tu Rizan. Diploma Sains.
Wahhh... dip sains tuuuu....
Kat kolej aku, kalau dapat je mamat dari dip sains kire hebat sangat laaa...
Terus berbunga hati.

Hari kedua pun sama. Pergi library.
Mata bertemu mata, terus turun ke hati... Hahahaha.... 
Poyo gila la kau, diana!

Malam tu kitorang berkenalan.
Dia tegur cara pemakaian aku.
Katenya seksi sangat.
Tapi aku bukannye dengar kata.
Eh, suka hati ai la nak pakai apepun!
Tapi sebab mamat tu dah tangkap cintan dengan aku, maka dia redha je dapat makwe junior degil cam aku nih. 
Hahaha...

Mase tu terus nama aku naik dikalangan budak-budak perempuan dip sains.
Mamat tu bukannye hensem sangat pon. Tapi macam aku cakap tadi la....
Junior kalau berkapel dengan senior, itu maknanya junior tu hot.
Padahal takde la hot mana pon.
Aku ni budak kampung. hot apenye.....

Tapi kapel pun tak lama.
Tahan 2 sem je.
Pastu aku mintak putus. Bosan derrr....
Asik kongkong je.
Kebetulan lak L datang dalam hidup aku.
Kejam gile aku... senang-senang je putuskan hubungan.
Maafkan aku.......


Amacam? very the curvy kann body aku...
Ini gambar lama. Tahun 2009. Bulan Januari.
Patut la hot.... 

hahaha.... lempang sekali!

Mase ni pergi Air Terjun Sekayu dengan kengkawan.
Saje menghabiskan masa ramai-ramai.
Seronok.
Weh korang, bila lagi kite nak pergi Sekayu nih??


Ni sebelum pergi kelas pagi.
Seee... kurus gila aku kan.
Haih... bila la nak dapat body cenggini balik?

Zaman study dulu memang best.
Happy je.
Time final exam, masing-masing tahan mata supaya tak tido.
Nak study la katakan....

Pergi mana-mana je mesti bersama-sama.
Takleh berenggang langsung.
Petang-petang pergi jenjalan belakang flat.
Tengok rumah-rumah besar kat situ.

Pastu snap gambar kat rumah pilihan.
Upload gambar tu dalam friendster dan letak caption, "inilah rumah idamanku..."
Ini sangat poyo, okeh! Hahaha...

Lawak tul bila diingatkan semula.
Kenangan manis yang tercatat dalam kamus hidup aku.
Nak ulang balik pun dah tak boleh.
Hanya boleh imbau kembali je.....


Moh pi utagha

Salam readers...

Entri lepas aku citer pasal aku jenjalan di MV.
Rujuk entri ini...

Sebelum balik rumah, aku dan FZ singgah makan kat 1 restoran kat lower ground floor.
Restoran Rasa Utara.
Nak jugak rasa apa yang best sangat masakan kat restoran ni.


Baru perasan ada gambar Tun M kat belakang. 
Respek beliau 200%!


Aku sentap dengan dia sebenarnya masa nih.
Asik dengan tab je!
Nak je aku baling tab tu kat lantai biar berkecai semua.
Kalau dah gila internet, camni la.
Tak kire tempat nak online.
Aku duduk kat depan macam tunggul.
Sape yang tak sakit hati??

Bila aku dah buat muka sentap, tahu pulak nak offline.
Eeeeiiii.....

Eh, teremosi lak! Huhuhu.......


Milo ais gunung keriang aku punye.... Nama kemain lagi.
Aku suke milo dia sebab kaw punye...
Dan ice lemon tea FZ punya.


Ni menu aku.
Sedap gilossss....
Ayam goreng cili lagenda + nasi lemak (nasi ditanak dengan santan) dan kuah masak lemak cili padi.
Pedasss yang amat sampai milo ais aku tak cukup.
Pedas-pedas pon tetap sedap....
Masak lemak dia pun boleh tahan.
Nampak tak sambal belacan tuh?
Pedas dan manis..... sedapppp....
Terangkat uollsss..


Ni plak menu FZ.
Ikan masak lemak cili api + nasi putih.
Sedap jugak......
Filet ikan sangat lembut.

Sangat berpuas hati.
Makanan sedap.
Layanan pun cepat.
Sangat recommended untuk datang makan kat sini.
Korang cubalah ya!


Monday, January 28, 2013

Bila dah rajin

Salam readers...

Virus RMT menyerang aku.... Huhu...
Bukan Rancangan Makanan Tambahan tu....
Tapi virus Rajin Masak Terlajak.
Mulut asik nak mengunyah je.
Tangan pulak gatal nak masak.
Bukak peti ais, tengok-tengok takde lauk.
Sob...sob..... sedehhh...

Terus menggedik mintak FZ sponsor beli barang dapur.
Hehehe...
Minggu lepas shopping kat Checkers, PJ.
2 hari lepas shopping kat Carrefour Bangsar South.
Hehehe...
Semangat memasak gitu.
Bior le tak sedap pun... yang penting rajin.
Iye dok?

Aku sebenarnya takde bakat masak.
Masak benda sama 2-3 kali pun belum tentu menjadi.
Mangsa yang kena makan makanan tak sedap tu memang takde orang lain... FZ la...
Hehehe...
Makanan tak sedap pun dia telan jugak.
Takut betul aku merajuk kalau dia tak makan.

Pernah aku masak ayam masak tumis santan tapi dia tak suka.
Dalam tak suka pun, dia tetap sentuh walaupun sesuap.
Sampai sekarang aku dah tak buat lagi kuah tu.
Bukan tak sedap tapi kuah tu bukan selera dia.
Masakan timur kannn...

Kadang-kadang datang jugak rasa malas nak masak.
Tapi perut aku ni takleh lapar sikit.
Nanti gastrik pulak.
Nak order mekdi delivery kang, mahal sangat...
Nak jimat, kenalah masak.


Makanan paling cikai...
Goreng filet ikan dory tempura, ayam goreng ayamas dan nugget.
Pastu cicah dengan sos keju.

Goreng-goreng ni pun amik masa lama tau.

Eh, terliur pulak.
Sat lagi nak goreng ayam la...



Virus rajin dah datang.
Masakan untuk lunch.

Nasi putih + kuah sardin + ayam goreng + telur dadar + ubi kentang masak sos plum.
Masak simple je tapi kenyang.
Modal pun kecik.
Kan boleh jimat...


Dah muak makan nasi berlauk, aku masak pulak nasi goreng kampung.
Terlebih masin... hahaha...
Tapi makan sorang-sorang je pun.
Masin pun masin la... telan je.
Nasib baik telur dadar tu sedap.


Yang ni aku masak semalam.
Nasi putih + ayam goreng + telur dadar dan ketam masak lemak cili padi.
Semuanye sedap kecuali masak lemak tu je tawar dan cair sikit.
Tapi FZ tetap makan.
Habis jugak nasi sepinggan.
Hihihi...
Ketam tu fresh sangat.
Baru beli dari carrefour.

Kalau dah datang rajin, camni laa...
Tapi tunggu la bila virus M datang.
Berbulan-bulan aku tak masak nanti. Hehe


Duta midvalley kah aku?

Salam readers...

Ok, tajuk adalah takleh blah.
Biase la... pakat hentam je.
Malaihhh nak pikir tajuk vogue-vogue.
Yang penting entri ni ada tajuk... tak gitu?

24hb baru-baru ni, aku dan FZ pergi shopping barang kat midvalley.
Eh, best okeh shopping kat situ sebab ada banyak kedai.
Butik mahal ada, murah ada..
JJ ada... Metrojaya ada.
Nak up sikit, jalan kaki pergi ke bangunan sebelah.
The Garden.
Kat situ ada Isetan.
Butik mahal like LV, Coach, Gap pun ada.

Hari tu pergi JJ je sebab nak beli barang rumah.
Sangat best shopping sebab terapi stress.

Hari tu MV agak sesak.
Maklum laa cina-cina shopping untuk CNY.
Eh, sebut pasal CNY, aku dah beli tiket balik sebelum aku pergi ke MV nih.
Hoyehhh...
Alhamdulillah.
Tak sabar nak balik sampai termimpi-mimpi.

Cina yang nak raya, aku pulak yang excited.
Hehehe...


Decorations at center court Mid Valley...



Putih nau nampak kulit aku...
Spot light nye pasal. Hehehe...


Deco yang sangat cantik.....


Baju merah.... sesuai sangat la dengan CNY.
Hehehe...
Mid valley ni memang cenggini.
Pantang ada perayaan, mesti deco cantik-cantik.
Takde deskriminasi.
Kalau shopping mall lain aku tengok, pilih kasih.
Kalau perayaan A, kemain dia punya deko.
Tapi kalau perayaan B, deko cikai-cikai je.

Eh, puji MV nampakk.....

Ader je sebenarnya aku nak kutuk.
Pasal ladies parking kat area A P2.
Please laaa... tak effective langsung ok.
Lagi menyesakkan ader la.
Di saat orang yang ada family bersesak-sesak cari parking sampai jem kat dalam tu, tetibe kat ladies parking ada 70 parking lot kosong.
Tak ke kesian?
Kalau ye pun nak buat ladies parking, buat sikit-sikit je dah la...
So far sepanjang 3-4kali seminggu aku pergi MV, aku tak pernah lagi tengok ladies parking tu penuh.
Mungkin management cuba nak elakkan kes-kes seperti rompak dan culik untuk pemandu wanita tetapi tahukah area situ yang perompak akan aim dulu?
Entah la...
Mungkin management ada alasan sendiri.
Tapi aku tak setuju management reserved kan ladies parking sampai beratus-ratus.
Kalau setakat 50 lot parking tu, munasabah lagi.

Ke cane?
Ada yang tak setuju dengan pendapat aku?

Sunday, January 27, 2013

Mulut manusia


Salam readers...



Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...

kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect

kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!

kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...

kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..

kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang

kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam

kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar

kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen

kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....

kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on

kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

_________________________________________________________________________

kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap:: woow, ciri-ciri isteri idaman...

kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul...

kalau perempuan lawa berbuat jahat
Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman nih... kesian

kalau perempuan tak lawa berbuat jahat
Lelaki akan cakap: dah la tak lawa, perangai pulak huduh...

kalau perempuan lawa menolong Lelaki yg diganggu
Lelaki akan cakap: heroin sejati... !

kalau perempuan tak lawa menolong Lelaki yang diganggu
Lelaki akan kata: taktik nak ngorat le tu...

kalau perempuan lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: ok gak la... .

kalau perempuan tak lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: kesian..mesti kena bomoh lelaki tuh!

kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu btl mamat tu... .

kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata:... patut pun kena reject...

kalau perempuan lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: perasaannya halus... penuh kasih sayang

kalau perempuan tak lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela ni.

kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: musti anak org kaya ni..

kalau perempuan lawa tak mau bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar

kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: caring sungguh... .

kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring le tu... .

kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy forever

kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit2 nak nangis!! mengada2...






Mulut manusia kannnn.....
Yang buruk sering dipandang hina.

p/s : sometimes yang elok dipandang itulah yang buruk. Yang tak sedap dipandang itulah yang elok.
Pandang ikut mata hati.

Saturday, January 26, 2013

Culik

Salam readers...

Manusia sekarang semakin kejam kan?
Makin moden hidup kita, makin kejam jadinya.

Setiap hari kite dengar kes ragut, rompak, culik, bunuh...
Kat mana-mana je boleh berlaku.
Baik dalam negara mahupun luar negara.
Baik kat bandar mahupun kampung-kampung.

Tapi akhir-akhir ni banyak kes culik kanak-kanak yang kedengaran dalam negara kita.
Culik dan bunuh.
Macam dah jadi trend dah.
So far aku takde lagi dengar berita budak diculik dan dijumpai selamat.
Ada?
Ke aku yang ketinggalan? huhu...

Nak tunding jari kat siapa?
Penculik? Pihak berkuasa? Masyarakat? Jiran tetangga? Diri sendiri?
Atau PM? 
(duit hantaran melambung pun ada pihak yang salahkan PM. Vuduss tul!)

Aku taknak cakap lelebih.
Kang disalah tafsir.
Tapi apapun, berhati-hatilah.
Kite tak tahu ada yang berdendam dengan kita... kita tak tahu ada orang nak mengkhianati kita.
Kita tak tahu ada orang tak suka tengok kita bahagia lalu mereka merancang untuk membuatkan kita derita.
Bak kata pepatah, "rambut sama hitam, hati lain-lain".
Tapi sekarang ni rambut dah macam-macam kaler.
Merah, ungu, pink...
Hati manusia pulak makin hari makin kejam.
Sanggup bunuh-membunuh demi kepuasan diri.

Mangsa yang paling mudah ialah kanak-kanak.
Yalah, apalah daya seorang kanak-kanak nak melawan kudrat orang dewasa.
Bukan nak menuduh, tapi kebanyakan kes yang berlaku adalah kerana kecuaian ibu bapa.
Ibu bapa membiarkan anak-anak berjalan seorang diri.
Ibu bapa meninggalkan anak seorang diri di satu tempat.
Ibu bapa terlalu leka dengan sesuatu sehingga mengabaikan anak-anak.
Cukup-cukuplah cuai, wahai ibu bapa.

Jika anak-anak meminta untuk bermain-main di taman permainan, temanilah.
Jika anak-anak mahu pergi ke kedai untuk membeli coklat, ikutlah.
Anak-anak pergi dan balik sekolah, hantar dan jemputlah.
Jika anda ada urusan, bawalah anak sekali. Jangan sesekali tinggalkan mereka di dalam kereta walaupun kereta itu berkunci.
Akal kanak-kanak memang kita takleh duga.
Seperti kata-kata Ben Ashaari, biar penat badan sekarang dari menyesal seumur hidup.

Ya ALLAH, jauhkanlah keluargaku dari segala kesusahan dan kesulitan.
Jauhkan juga keluargaku dari perlakuan jahat orang di sekeliling.
Amin...


Friday, January 25, 2013

Berliplapliplap dan kesejukan di I-city, Shah Alam

Salam readers...

Selepas setahun berjanji dengan aku, barulah dia tunaikan...
Shuweeeetttt sangat kan... huhu...

Ni la buah hati aku.
Kemain lagi janji dari awal tahun lepas nak bawak aku pergi I-city ni.
Last-last 9 Januari 2013 baru-baru ni dia bawak aku pergi.
Hehehe...
Actually aku tak kisah pun cepat ke lambat dia tunaikan janji dia.
Yang penting, janji ditepati.
Wahhh... macam nak berpolitik plak.

Prinsip aku, kalau berjanji tepatilah.
Kalau rasa takleh nak tepati atau tunaikan, baik jangan berjanji.
Sebab berjanji ni maksudnya bagi harapan.
Kalau bagi harapan palsu, kecewa jadinya...

Excited jugak la aku bila dengar FZ nak bawak aku pergi I-city.
Walaupun aku baru je pergi dengan family, tapi suasana tu lain.
Pergi dengan family excited nya lain.
Pegi dengan buah hati excited nya lain.
Ye tak?

Terbayang-bayang dah aku nak main salji dalam Snow Walk.
Hehehe...

Kitorang bertolak lepas Isyak.
Pergi time weekday orang takde la ramai sangat.
So, sangat senang nak dapat parking dan jalan pun tak sesak.
Suke..suke....

Korang layan je la eh gambar-gambar kat bawah.
Malas pulak aku nak letak caption satu-satu...
Huhu... 







Patung harimau ni memang menakutkan aku...
Macam real la..


Eh, dah masuk dalam area snow walk...
Malaysian dikenakan RM35/orang.
Foreigner RM40/orang.
Tak jauh beza kan.
Sepatutnya malaysian RM25 atau RM20/orang jadi la...
Mahal ler... huhu..

Tapi mahal-mahal pon masuk juge...


Bears kat situ semuanya cute...
Geram tengok.



Serius kat dalam ni sejuk.
Sejuk gile.
Kena hati-hati dengan lantainye yang licin.
Ada budak perempuan jatuh depan kitorang.
Eh, bukan budak sangat pun.
Mungkin umur 14-15 tahun.
Time dia bangun balik, dia gelak...
Adik lelak dia pun gelak jugak kat dia.
Aku dan FZ pun tak tahan tengok dia jatuh punnn gelak sekali.
Sorry ye dik... hahaha


FZ dah kesejukan.
Dia ni bukannya tatau kitorang nak masuk Snow Walk.
Lagiii nak pakai seluar pendek.
Mase otw tu aku bising jugak dalam kereta.
Sebab aku pernah dengar orang cakap sesape yang pakai seluar pendek, takleh masuk.
Tapi mujurlah hari tu boleh masuk.
Kalau tak, kompem aku merajuk.




Suka tengok dia happy. :)


Dia ni memang suka masuk dalam rumah igloo ni.
Kat sini la budak perempuan tu jatuh. hehe....


Me and mine! 


Ada sorang budak perempuan cina yang volunteer nak amik gambar kitorang.
Kitorang ok je..... hehe
Lupe plak nak tanya nama budak tu.
Baik orangnya.


Colorful zebra.
Time ni aku dah beku sebenarnya sebab ais dah masuk dalam kaki aku....


Pandaikan diorang ukir ais jadi kapal sebesar nih...


Macam red riding hood lakk...


Eh, awat gambo ni tersesat kat sini lak??


Jaan...... hehehe...
*Tiru style leuniey.



Last pic dari dalam Snow Walk.

Kitorang ada beli gambar yang disnap oleh kakitangan snow walk tu.
RM30 sekeping untuk 8R.
Mahal gile bagi aku. Serius makan duit la diorang nih.
Tapi sebab gambar tu cantik dan kenang-kenangan aku dan FZ, aku beli jugak.
Ada jugak gambar lain yang diorang snap tapi tak beli sebab kualiti tak cantik dan harge pulak mahal.
Kalau diorang jual RM10 pun dah banyak untung dah.
Tapi takpe.
Dah namanya tempat pelancongan kan..
Redha je la dengan harga yang diorang tetapkan.

Dan sesi bergambar kat luar pun bermula....



Suka gambar ni sebab suasana nampak terang je...





Eh, ada lagi gambor tersesat rupanya.
Ni gambar kat dalam snow walk ni.
Time ni aku nak turun menggelusur kat situ.
Kat sini la ais start masuk dalam kasut aku sampai kebas habis 1 badan aku sebab sejuk.








Ok... dah habis sesi bergambar.

Sebelum balik kitorang singgah makan kat kedai mamak dalam kawasan I-city tuh.
Aku tak ingat nama restoran tu.
Tapi makanan dia punya laa takleh masuk tekak...
FZ makan 2-3 suap je.
Aku lak sebab lapar kan, so telankan aje.
Tapi tak habis jugak.
Bau kemain sedap tapi bila dah makan, blueeekkk....

Benda ni aku dah citer dalam entri ini.

Ok, sekian saja cerita untuk hari ini.... :)
Nanti ader cerita lagi aku kongsi dengan korang ye..