Thursday, February 28, 2013

Harapan

Salam readers...

"Pergi sudah tinggalkan aku...
Aku tak ingin engkau ada...
Kembali lagi ke dalam
cerita hidupku ini...
Ku bahagia tanpa dirimu...
 Biar begini adanya aku...
Tanpamu ku temukan sinarnya..."

Tetibe humming lagu "Tinggalkan aku" by Anuar Zain.

pic dilukis sendiri oleh aku. :)

Hari ni 28 Feb.
Esok 1 March which is ada benda baru yang akan berlaku dalam hidup aku.
1 pertukaran dimana aku pun tak pasti baik ke buruk.

Aku just harap semuanya akan baik dan takkan jadi lagi seperti dulu...
Ya, kalau dulu aku rasa mentally tortured.
Hopefully lepas ni aku takkan rasa torture lagi.

Ape taknye... kalau relate dengan dia je, mesti urat kepala aku naik.
Aku jadi cam migrain gitu.
Ya, dia suka besarkan hal yang kecik.
Dan sungguh tak penyabar.

Pagi tadi aku bagitahu kawan yang urat kepala aku selalu timbul.
Kawan aku cakap kawan dia ada yang sampai putus urat tu dan hampir lumpuh separuh badan.
Oo emm geee.... biar betul!
Aku taknak la jadi macam tu.
But seriously, urat kepala aku tegang gila kalau dia timbul.
Urat tu keras je...
Aku takmo lagi sakit kepala camtu.
Cukup-cukup la..

Diharap lepas ni aku dapat la seorang yang penyabar dan memahami.
Also, yang jenis solat dan jaga perilaku.
Bukan demand tapi ini adalah untuk kebaikan semua.

Tolong doakan yang terbaik untuk aku ye, kawan-kawan...
Terima kasih.

Wednesday, February 27, 2013

Kursus lagi

Salam readers...

Mood aku pagi ni adalah HAPPY.
Bukan sebab Happy Chinese new year yea!
Tapi sebab hari ni aku berkursus lagi di Royal Lake Club.
2 hari lak tu.

Aku happy bukannya sebab ape.
Tapi sebab dapat melarikan diri sekejap dari ke'stress' an di ofis tu.
Sebenarnya takde la stress macam dulu-dulu.
Cuma tu la.. kerja kan...
Kerja mana yang tak stress?
Nak-nak kerja cam aku nih.
Kerja menurut perintah. Tukang angguk-angguk je.
Orang suruh A, aku buat A.
Orang suruh B, aku buat B.
Bila aku buat A,B,C,D nanti dikatakan memandai-mandai.
Tapi bila perangai lurus ikut perintah dan tak buat kerja beyond of their expectation, nanti dikatakan aku ni takde ability untuk buat kerja.

Entah la.
Secretary kann...
Ape-ape hal pon, aku jugak yang 'bodoh'.
Ape-ape hal, aku jugak yang salah.
Apa-apa hal, aku jugak yang tak betul.
Ye ye kan aje la.
Yang penting aku tahu ape yang aku buat.

Kadang-kadang bosan kot jadi punching bag orang.
Orang suke suki je 'tumbuk' sepak terajang.
Nak melawan tak boleh.
Pendamkan aje la.
Nak buat cane kan...
Aku ni admin cabuk je!

Sekarang ni aku dah bersiap-siap untuk ke training.
Tunggu Kak Fara datang amik aku kat sini.
Tak sabar nak jumpa secretaries awesome batch 2! :)


Tuesday, February 26, 2013

Saya memang comel.... :)

Salam readers...

Saje bosan-bosan kannn....
Tangan ni rasa gatal nak menaip jekk.
So, haruslah update blog.
Iye laa... ada free time kan.
Kalau time bizi, memang takde nye aku nak update nih.

Tadi duk tengok-tengok folder dalam pc ni.
Terjumpa pulak folder gambar time aku kecik-kecik dulu.
Dan aku tahu, aku memang comel. Hehehe....
Perasan!



Bola kesayangan.
Kesana kemari aku pegang bola tu.


Bersama dengan Abang Yu.


Tadika.
Acu cari aku.
Jumpa tak?


Aku memang suka pakai skirt.
Sekarang kalau duk rumah pun aku prefer pakai skirt.


Kat Pantai Teluk Lipat.
Dulu banyak batu-batu kat pantai tu.
Sekarang ni je pantai dah terhakis teruk.


Gemuk kan?
Hehehe...





Baru aku realized yang aku adalah kanak-kanak yang riang.


Ayu je kan?
Hehehe...


Rasanya ni kat tasik titiwangsa kot...
Ke tasik lain... lupa dah.


Rambut ai rebonding uollss...
Hahaha...
Memang dulu rambut aku cantik.
Sekarang ni je macam hantu kak limah.


Rugged tak?
Dulu mummy dan daddy banyak belikan aku skirt pendek.
Yela, anak perempuan kan.
Harus la pakai skirt.

Ini je la gambar-gambar yang sempat aku scan.
Ada banyak gambar lagi.
Apepun aku tetap rasa aku comel.
Hahahaha....

Bila kecurangan berlaku di depan mata...

Salam readers...

Aku frust. Sangat laaa frust.
Teringat-ingat kot dalam kepala otak aku ni setiap detik apa yang berlaku antara diorang berdua.
Depan mata aku ok!
Cemana aku nak lupa?!

Masa tu memang berapi jugak la dalam hati.
Ikut hati aku ni nak je aku sekeh kepala perempuan tu.
Tapi aku diam.
Malas nak masuk campur.
Aku biarkan je.

Till now, aku terbayang muka perempuan tu.
Tak cantik. Muka pun penuh parut jerawat dan rambut kerinting serabai.
Tapi kelebihan dia, dia ada body menarik.
Memang boleh buat semua lelaki terliur.
Nak banding dengan body aku ni, memang bagai langit dengan bumi la.

Mungkin perempuan tu desperate, sunyi dan perlukan teman.
Sebab tu sanggup serahkan body pada lelaki tu.
Lelaki tu pun bukannya hensem sangat.
Tapi mulut manis ooo...
Memang boleh buat perempuan cair.
Yela, kalau mulut tak manis, cemana dia boleh kahwin dua kan?




Haha... mesti korang ingat FZ yang curang kan?
No laa!
Korang ingat kalau FZ curang depan aku, aku akan biarkan??
Silap-silap aku hempuk je diorang berdua.
Serius!

Ni kisah kawan sekerja FZ.
Aku pernah cerita pasal mamat ni dalam entri yang lepas-lepas.
Sebelum ni dah macam-macam perempuan dah yang dia angkut.
Kali ni perempuan lain pulak.

FZ cakap nampak gaya diorang cam serius.
Tapi tak tahu la kan...
Sebab mamat ni memang gile p*p*k.
Ooopppsss...... takleh sebut direct ye.

Macam yang aku bagitahu korang dulu, aku kenal dengan kedua-dua isteri lelaki tu.
Tapi aku paling kesian dengan isteri no.2.
Sebabnya isteri yang kedua ni dah la kawin tak bersanding.
Diorang kawin kat Siam.
Pastu dia terima lelaki ni pun sebab dia ingat lelaki ni bukan kaki perempuan.
Yela, mamat tu kalau cakap bab agama memang lebatt punya.
Hanya rakan sekerja je yang tahu perangai sebenar dia.

2 hari lepas aku singgah ke kolam jumpa FZ.
Time tu FZ tengah mengajar swimming class.
Dah habis kelas, FZ siap-siap sebab kitorang nak pergi beli barang kat Carrefour Bangsar South.
Time nak keluar tu, mamat 'itu' datang bersama-sama dengan wife no.2.
Aku tak sembang pun dengan wife dia sebab wife dia memang jenis dingin sikit dengan orang lain.
Setakat senyum-senyum gitu je la.

Then, aku dan FZ terus keluar pergi Carrefour.
Memula kitorang plan taknak singgah kolam dah lepas tu.
Ntah cemana pulak FZ tetibe nak makan makanan bergoreng kat kaki lima rumah aku pulak.
So, kitorang order la makanan dulu then singgah sekejap kat kolam.

Dari luar aku dah nampak mamat tu dengan sorang perempuan.
Serabun-rabun aku, aku still cam muka perempuan tu.
Amboi.... kemain ye duk rapat-rapat.
Mesra betul!

Bila dia perasan aku dan FZ datang, terus perempuan tu bangun.
Pastu berjalan ke hulu hilir macam orang takut.
Mamat tu pun bangun jugak dan terus masuk dalam ofis.

FZ dah jeling-jeling kat aku.
Aku senyum je la kann...
Tapi cam sakit mata pulak tengok diorang berpura-pura macam tu.

Mamat tu buat-buat cakap banyak dengan FZ tapi FZ tak layan sangat.
Aku diam je la.
Geram pun ada.

Yela, tadi ko dengan bini ko.
Bila bini ko dah balik, ko jumpa dengan skandal ko pulak.
Ko biar bini ko terkontang-kanting balik rumah sorang diri.
Ape penyakit ko nih?
Tak cukup-cukup lagi ke bini 2 orang??
Memang dasar kan...

FZ : Hari tu dia dah kantoi dah dengan E.

*E ialah wife kedua mamat itu.

Aku : Ooo.. yeke? Kantoi cane?
FZ : Hari tu E datang kolam. Pastu dia cari N. Cari punya cari, rupanya N duk kat hujung kolam tengah sembang dengan pompuan tu. E nampak je terus balik dan merajuk.

N ialah mamat itu.

Aku : N pujuk tak?
FZ : Pujuk laaa....
Aku : Padan muka.. Tahu pulak takut.  Tapi kenapa E tak serang je mase nampak tu?
FZ : Ntah.
Aku : Kalau sayang laaaa, sayang pergi je hempuk dua-dua ekor. Cari pasal sangat kan?
FZ : Yeke? Sayang pergi serang eh?
Aku : Eh, mestilah! Nak sangattt kan?

FZ senyum.

Eh, mesti la kot..
Benda dah jadi depan mata.
Takkan la biarkan?

Pernah dulu sorang student swim class duk sms FZ.
Kebetulan time tu aku ada dengan FZ.
Ape lagi, menyirap la!
Aku call je pompuan tu guna hp FZ.
Dia angkat!
Terus la aku jerit maki bagai.

Lepas tu kalau terserempak je dengan perempuan tu kat mana-mana, tahu pulak dia takut dengan aku.
Takdenye nak tengok muke aku ke ape.
Jalan mesti tunduk.
Yela, bukannya dia tak tahu FZ dah ada aku.
Lagi nak kacau hak orang kan?
Memang cari nahas la jawabnya!

Eh, terEmo pulak.
Huhuh...


Thursday, February 21, 2013

Dungun, tempat membesar dan bermain... rindunya...

Salam readers...

Kalau korang ingat, aku ada bagitahu daddy nak bawak aku jenjalan ke Dungun.
Hari Khamis last week aku ke sana.
Mummy, Alyssa dan Amisha join sekali.

Dah lama gila tak jejak kaki kat Dungun.
Jejak pun mase zaman kolej dulu.
Itupun sebab aku kapel dengan orang sana.
Tetibe teringat mase tu si dia hantar aku ke rumah member dia yang jugak member aku zaman kecik dulu.
Dia hantar aku kat situ sebab hari tu dia kerja.
Petang balik kerja, dia ajak aku jalan-jalan sekitar Dungun dan hantar aku balik.

Itu 7 tahun lepas. Kisah lama.
Mase tu Dungun tak banyak sangat berubah.
Baru-baru ni aku pergi, memang aku terkejut.
Serius banyak sangat yang berubah.

Taman tempat aku bermain dulu-dulu dah bertukar wajah.
Dah jadi tempat jogging.
Tanah lapang tempat budak-budak kampung main bola dulu dah jadi dataran.
Sungai yang memisahkan pekan Dungun dengan Seberang Pintasan dah ada jambatan.
Sekitar Pantai Teluk Lipat pun dah banyak kedai makan.
Dan yang paling mengharukan rumah yang pernah aku dan family tinggal sekarang ni dah terbiar.
Macam dah bertahun takde orang.
Pagar berkarat.
Depan rumah penuh lalang-lalang tinggi.
Sedih sangat....

Pokok jambu depan rumah yang dulunya aku dan adik-adik selalu panjat pun dah ditebang.
Pokok ape ntah namanye tapi buah dia kaler oren besar kacang peas tu pun dah takde.. Dah kena tebang.
Buah tu takleh dimakan.
Mase kecik dulu selalu petik buah tu pastu baling kat adik-adik.
Sakit ohhh...
Kadang-kadang kitorang main masak-masak guna buah tu.
Paling takleh blah kitorang amik batu pastu ketuk buah tu kat lantai simen dan dinding rumah.
Mummy bising terus sebab habis dinding dan lantai jadi kaler oren. hehehe...

Rumah tu sebenarnya kuarters kerajaan.
Rumah kecik je tapi kami selesa duk dalam rumah tu.
Mummy pandai susun atur perabot sampai perabot banyak pun tak nampak semak.
Ruang tamu pun luas.

Mase lalu kat depan rumah tu, sebak pun ada.
Rumah dulu yang bersih, siap ada pokok bunga, cantik... dah berubah jadi buruk.
Rumah tempat aku membesar dan main sembunyi-sembunyi dulu dah bertukar jadi berkarat dan kotor.

Ok...ok...
Stop citer pasal rumah tu.
Kang ada jugak yang nangis sambil menaip nanti kang...
Huhu...

Hari tu daddy bawak jugak jenjalan ke Pantai Teluk Lipat.
Pantai tempat dating zaman sekolah dulu.
Hahaha... merenyam sungguh!
Tecit tecit pon dah berpakwe eh.
Piat bontot tuh nanti...

Pantai ni memang dah teruk terhakis.
So, kerajaan tempatan dah bina benteng dan pagar kat sesetengah tempat.
Mase mula-mula berpindah dulu, aku kerap mimpi pantai ni dilanda tsunami.
Serius takut...

Dah alang-alang sampai ke sini, daddy bawak sampai ke hujung pantai.
Hujung pantai ni ada kampus UiTM cawangan Dungun.
Time aku pergi tu UiTM cuti kott...
Kalau tak, penuh la dengan bebudak student kat situ.


Gambar adalah gelap sebab aku snap guna tab.
Biase la kalau guna tab.
Mp kecik.


Mummy dan daddy kesayangan.
Ni pun terlebih saturn pulak... huhuh...
Malas dah nak edit.


Alyssa - mummy - Amisha


Mummy dan daddy lagi...
Kena amik gambar diorang ni banyak-banyak sebab aku takde banyak gambar diorang bersama.


Orang lain kemain pakai baju berkaler-kaler.
Aku sorang je yang asik pakai baju kaler hitam.
Maklum la hitam boleh buat aku nampak kurus sikit...
Sikit je laa ..... huhu...
Takleh terima diri ini dah gemokkk... wuuuuuuuuuu...!



Dulu, ada jambatan yang menghubungkan tasik ni dengan bukit kat belakang sana.
Tapi oleh sebab ramai sangat yang mati lemas dan maksiat yang berlaku kat sana, terus jambatan tu dirobohkan.
Tapi versi lain pulak aku dengar jambatan tu roboh sendiri sebab selalu kena air pasang dan kayu dah reput.
Wallahualam.
Tak tahu mana 1 yang betul.
Tapi pasal mati lemas tu memang aku selalu dengar pun..







Ini je la gambar yang ada.
Malas nak snap banyak-banyak sebab kejar mase.
Kitorang plan nak pergi pasar malam kat Dungun.

Memang banyak gile makanan dijual kat pasar malam tu.
Bundle pun banyak okeh.
Dulu aku memang layan jugak pakaian bundle.
Sekarang ni je dah tak berapa nak layan.
Jarang pegi la pasar malam sekarang.

Kat sane aku beli rojak ayam.
Beli pulak kat gerai kawan daddy.
Harus la buy 1 free 1. heheh...
Sedap ohhh.... dah lama tak makan rojak ayam. 
Melayu pulak tu yang masak.
Kat KL ni rojak asik yang mamak punye jeeee....
Bosan!

Lepas maghrib barulah kitorang balik semula ke KT.
Rojak ayam tak sempat snap sebab dah habis makan baru teringat nak amik gambar. 
Hehehe....

Apepun, seronok sangat dapat jenjalan kat tempat aku membesar dulu.
Teringat memori zaman kecik-kecik dulu. 


Selamat pengantin baru kazen, Huda & Safari

Salam readers...

Sehari sebelum raya Cina, kazen aku Huda selamat menjadi isteri orang.
Alhamdulillah.
Selamat dah anak beranak Tik Siah.
Semua anak-anak dia dah selamat mendirikan rumah tangga masing-masing.

Aku datang awal sebab akad nikah dilangsungkan di masjid berdekatan dengan rumah pengantin.


Aku memang suka pergi majlis akad nikah orang.
Majlis akad nikah sendiri pun belum tentu lagi bila...

Dengan 2 kali lafaz, Huda dan Safari selamat menjadi suami isteri.


Time ni aku dah sampai rumah pengantin selepas majlis akad nikah kat masjid.

Korang layan gambar je la ye....
Tak reti aku nak letak caption banyak-banyak.




Bapa pengantin perempuan.




Ibu pengantin perempuan menepung tawar pengantin.


Pengantin bersama-sama dengan ibu bapa pengantin lelaki.


Antara sedara-mara aku yang hadir.


Mummy pun tak terkecuali menepung tawar pengantin.




Orang lain dah makan dulu.
Aku pulak terpakse jadi minah sanggup tukang pegang tab orang.
Aduhaii...





Gambar aku adalah sikit sebab aku balik awal.
Cuaca panas terik dan badan aku berlengas gila.
Memang tak selesa sangat-sangat.
So, aku suruh Shahril hantar aku balik rumah.
Misha pulak nak ikut.

So, tinggallah aku dengan Misha kat rumah berdua.

2 hari lepas tu, majlis sambut menantu pulak berlangsung di kampung sebelah pengantin lelaki.
Kampung Felda Mengkawang.
First time masuk felda dan aku adalah jakun.
Felda tu bersih dan rumah teratur.
Plan nak amik gambar banyak-banyak kat kampung orang tapi hujan lebat pulak.
So, sekeping gambar pun takde.
Memang ralat jugak la...

Tapi takpela.
Itu namanya takde rezeki.

Gambar-gambar lain sila view dalam facebook aku ye...

Apepun, selamat pengantin baru Huda dan Safari dan selamat menjalani hidup sebagai suami isteri.
Semoga rumah tangga kekal selamanya. In shaa Allah..


Wednesday, February 20, 2013

Kesukaan masa kecil

Salam readers...

Mase kecik-kecik dulu, parent aku jarang belikan jajan.
Dulu aku tak panggil jajan as jajan.
Tapi aku panggil cikedis.
Kalau singgah mana-mana kedai runcit, mesti terliur nak beli cikedis.
Dulu duit sekolah bukannya buat belanja time rehat.
Tapi belanja time balik sekolah beli cikedis kat gerai depan pagar sekolah tu.
Oh, memori sungguh.

Sekarang ni bile dah ada duit sendiri memang aku akan beli cikedis.
Tapi jarang-jarang la.
Cikedis favvy aku ialah super ring.
Memang sampai sekarang aku suke.
FZ pun geleng kepala je bila tengok aku syok sangat makan super ring sampaikan jari pun boleh tukar jadi kaler oren. Hehe...

Back to the memory, walaupun parent aku tak bagi makan cikedis, tapi diorang allow aku makan ais krim.
Ala, bukan ais krim connetto tu.
Tapi ais krim seposen sebatang tu.
Ada ais krim milo, ais krim sirap bandung, ais krim asam, ais krim oren....
Uihhh... suke benor aku makan ais krim tu.
Kalau beli je mesti 2-3 batang sorang.

Balik kampung baru-baru ni aku tetibe teringin nak makan ais krim tu.
Kalau kat KL, aku tak tahu kat mana ada.
Mungkin kedai runcit biase ada kott...
Tapi tak tahu la kannn....

Ari tu aku tanya Kak Ejam.

Aku : Teringin pulak nak makan ais krim milo.
Kak Ejam : Ari tu kitorang dah makan....
Aku : Yeke? Kat ne ada jual?
Kak Ejam : Tuuu... kat gerai pisang goreng celah lorong rumah kita tuuu....

Terus la aku suruh Shazrin pergi beli.
Tapi kedai pulak tutup.
Maklum la time tu raya cina.
Tauke kedai pisang goreng pun nak cuti gak....

Sampai la hari terakhir aku kat kampung.
Barulah gerai tu bukak.
Aku pesan kat Shazrin suruh beli RM2.
Yela, takkan aku nak makan sensorang.
Kena laaa beli banyak sebab adik-adik dan anak sedara pun nak makan jugak..

Tapi yang ada cuma 5 batang je.
Dah la flavor yang ada pun just sirap bandung dan oren je...


Sekarang dah 20sen sebatang.
Tapi puas hati dapat makan.
Aku makan flavor sirap bandung.

Seronok betul dapat makan makanan zaman kecik-kecik dulu kan?
Sedappp.....

Tuesday, February 19, 2013

Makanan Ganu kiteee...

Salam readers...

Korang dah dinner ke belum?
Aku ni belum dinner lagi.
Nak makan lewat sikit sebab lepas makan nanti aku nak telan ubat dan terus tido.
Badan aku tak berapa sihat lagi ni.
Pagi tadi ingatkan takmo mc.
Last-last aku tak tahan sangat, terus turun pegi klinik.
Dan-dan doktor bagi mc sebab suhu badan aku tinggi plus aku ada batuk dan selsema.
Serius aku tak larat.

Dah sms boss tapi dia macam tak suke je aku mc.
Nak buat cemana... bukan aku yang mintak sakit macam ni.
Aku ni pulak jenis antibodi tak kuat.

Ni pun aku melepekk je atas katil.
Tak larat sangat.
Tu ada kueh teow kungfubeli petang tadi.
Tapi sampai sekarang tak makan lagi.

Sebut pasal makan, teringat masa balik kampung hari tu aku ada beli cucur udang kat pasar malam Shahbandar.
Kemain teringin nak makan cucur udang tu.
Memang dari kecik aku beli cucur udang kat situ.
Mase kecik-kecik dulu beli seringgit pun dapat 5 bijik.
Sekarang ni sebijik pun dah 50 posen.
Tapi aku beli jugak sebab memang sedap.
Resipi dia dari dulu sampai sekarang tak berubah langsung.
Ari tu aku beli RM5.



Pic : google.

Lebih kurang cenggini la rupa cucur udang tu.
Bentuk dia macam senduk besar tu.
Separa bulat cantik je.
Kat luar rangup. Dalam gebu je.
Udang pulak besar. Kalau udang kecik, dia akan letak 2 ekor.
Lupa nak snap gambar cucur udang tu sebab pelahap sangat.

Tetibe teringin nak makan lagi.

Lepas pergi pasar malam, Iwan ajak singgah pantai Batu Burok pulak.
Katanya nak makan ais krim goreng.
Terus terliur.


Aku yang tembam....


Iwan


Shazrin.


Inilah ais krim goreng.
RM3 sepinggan.
Belah kiri tu ais krim vanilla.
Belah kanan tu aiskrim goreng.
Memang sedap!


Alang-alang dah singgah gerai makan, kompem la amik makanan goreng tepung.
Tapi kat sini takde sotong goreng tepung pulak..
Kempunan aku.
Tapi takpelah. Dapat udang goreng tepung pun dah kire ok.
Secucuk tu ada 3 ekor udang = RM2.
Bagi aku mahal sikit la sebab udang tu kecik.
Ingat nak pergi kat Pantai Pandak Chendering sebab kat situ ada gerai jual seafood goreng tepung.
Fresh pulak tu.
Tapi takdan pulak pegi.

Inshaa ALLAH ada umur panjang balik kampung nanti nak singgah makan kat sana.
Tapi makanan di Terengganu memang sedap-sedap... Kan?