Friday, November 29, 2013

Lunch dengan bachelorette

Salam readers...

Perghhh liat tul nak bangun pagi hari ni.
Rasa cam nak EL je tapi sayang lak kat cuti yang tinggal balance sehari je tu.
Guna untuk time emergency la kot.
Mane la tahu kan kena balik kampung serta-merta ke ape.
Kite takleh ramal apa-apa yang bakal berlaku kann...

2 hari lepas punya citer.
Bos takde. Manager semua pun takde sebab ada event kat luar.
Opis anaaa yang punyaaa!! Hahahah!
Eh, takde la seronok macam tu.
Bos ada ke takde ke same je. Maklum laa bos baik.
Bos tak marah kita nak buat apa-apa je tapi yang penting kije kena settle.
Tapi jangan la amik kesempatan sangat.
Opis hour takleh kuar ok. Kuar awal sikitttt takpe. Hehehe...

Memandangkan opismate, Leen dah nak kawen hujung minggu ni, maka marilah kite-kite princess SAU kuar lunch beramai-ramai.
Kite ikut bachelorette. Dia teringin nak makan kat Tappers Cafe.
So, ayuh laaa... Lagipun dekat je cafe ni dengan opis aku.
Jalan kaki 15 minit je dah sampai.

Time kitorang sampai tu, orang tak ramai sangat.
So, dapat la tempat duduk yang selesa sikit.


Aku lapor. So pilih menu nasik. Sweet & sour fish rice.
Tu pun rasa cam tak cukup. Nak tambah makanan lain tapi kat situ takde menu yang lite-lite.
So, telain ailio je la tengok portion makanan orang lain besar-besar.
T_____T

;

Maziah pilih Hainanese Chicken Chop.
Badan nampak je kecik tapi dia boleh habiskan chicken chop ni.
Dah la portion besar... kagum gila. hahahaha....


The bachelorette... azleen.
Dia pilih Panini Fish Burger.
Macam sedap jewww... macam nakk jewww.... :)


Min....
Kitorang panggil dia Yasmin. Padahal nama dia lain.
Dia redha je la orang panggil dia Yasmin. Hahah...
Dia pilih Chicken Parmigiana.
Aku tak tanya pulak sedap ke tak...


Us - princess SAU.
Aku - Cinderella
Maziah - Princess Bella
Leen - Snow White
Min @ Yasmin - Princess Aurora.

Hahaha... pepandai je aku.

Nak tengok list menu kat Tappers Cafe?

By the way, selamat pengantin baru in advance Leen!
Now, Leen pun dah start cuti.
Esok nikah, lusa sanding....
Selamat menempuh alam berumahtangga dan semoga rumahtangga aman selalu dan dibajai dengan kesetiaan, kejujuran dan tolak ansur hingga ke akhir hayat.
Amin.



Thursday, November 28, 2013

Pengaruh


Salam readers...

Kalau dah namanya budak, mesti cepat terpengaruh kan...
Tak kire la terpengaruh dengan hal positif ke negatif ke...
Bebudak ape tau kann...
Dia ikut je ape yang orang dewasa buat.
So, orang dewasa memang patut memainkan peranan penting dalam hal ni.

Last weken aku jaga Alya untuk 2 hari.
Takde la penat sangat pon jaga dia ni sebab dia jenis tak banyak karenah kan...
Kalau kuar jenjalan barulah dia keluarkan her true color.
Dia punye peel memang buat aku menyirapp je.
So, baik duk rumah je.
Senang... dia pun takde buat perangai.
Cuma perangai gedik terlebih tu je la yang aku kena tahan sikit.

Petang Ahad tu aku duk la sesaje melepak dalam bilik sambil tengok tv dengan dia.
Dah tatau nak buat ape kan..
Lagipun tengahari tu aku bawak dia jenjalan kat MV.

Aku lupe dah aku tengok citer ape time tu.
Tapi aku perasan la dia duk main-main dengan towel.
Aku biarkan aje laa... Yela rumah aku kan takde mainan.
So, aku biarkan je la dia main towel tu.

Aku : Baby main ape tu?
Alya : Baby nak akai dung cam umi... *baby nak pakai tudung macam umi...

Aku gelak la kannn...
Adoiii... Macam-macam hal la...


Dia yang pakaikan sendiri towel tu atas kepala dia kononnya tudung.
Yang takleh blah tu, pakai tudung tapi baju sleeveless.
Hahaha...


Abaikan baju berlambak dalam bakul tu.
Semalam aku dah cuci semua dah.

Baby lak pose cam model majalah mangga. Hahahah...

Teringat masa ayah dia datang pick up dia kat rumah aku.
Punyalah dia taknak ikut ayah dia balik.
Pastu siap cakap, "umi, jom... jom..."
Kengkononnya nak aku join sekali balik rumah dia.

Aku pun ye-ye kan aje la..
Pastu dia boleh cakap, "umi, kai dung...." (umi...pakai tudung) sambil cari tudung aku dalam bakul.
Alamakkkk aiihhh.......
Macam-macam hal la dia ni.
Kelakar betul.

Tapi itu laa...
Budak-budak memang cepat terpengaruh.
Kita yang dewasa ni takyah la buat benda-benda tak elok depan budak.
Nanti dia ikut kang susah.
Aku ni susah payah la duk ajar dia kalau nak makan ke, minum ke, hisap susu ke... kena baca doa dulu.
Kalau dia baca main-main, selagi tu dia tak boleh makan.
Ajar ke arah kebaikan, takpe kan.....
Kalau kita tak ajar dia, siapa lagi kann....




Wednesday, November 27, 2013

Lunch

Salam readers...

Sambil update blog fikir nak makan ape lunch nanti.
Nak lunch pon susah ehh...
Yela, opis aku sekarang ni dah tak best macam dulu-dulu.
Makanan kat food court mahal cam bedil. Padahal tak sedap sangat pun.
Bila dibuat aduan, macam-macam alasan dibagi.
Sewa mahal laa... bahan mentah mahal la...
Baik takyah buat aduan. Jawapan diberi pun menyakitkan hati je.
Eh, teremo pulaksss...

Last week aku, Mimy, Maziah dan Leen keluar makan di luar opis.
Tak mau makan dalam opis... 
Mahal tapi tak sedap.
Baik makan kat luar. Mahal-mahal pun tak kisah la sebab sedap kann...

Kebetulan pulak aku memang teringin nak makan ayam kampung goreng.
Memang dah lama plan nak pergi makan situ tapi kerja banyak, so memang tak sempat nak pergi.
Bila dah ada mase terluang tu, moh la kite pergi makan beramai-ramai.
Lagipun kedai makan ni duk sebelah opis aku je.
Dekat.

Makanan kat kedai makan tu memang sedap.
Berasa.
Aku memang suka makan kat sini. 
Tapi tu la... susah nak dapat meja kalau pergi lewat sangat.
Selalu penuh.
Hari tu kitorang pergi awal sikit dari biasa. Memang banyak la meja kosong.
Sampai kedai tu aku terus terjah ke bahagian ayam kampung goreng tu.
Terus order.
Kang orang ramai nanti susah lak kena beratur panjang-panjang.
Dan paling penting kedai ni ada lauk pajeri nenas.
Favourite aku tu. Makan pulak dengan ikan keli goreng sambal.
Perghhhh.... Terangkat beb!


Leen dan Maziah.


Aku dan Mimy.
Tudung yang aku pakai tu adalah dibeli dari Mimy jugak...
Tudung murah je. Saploh hengget.

Gambar makanan adalah yilek.
Sebabnya perut lapor. Ngapp terus makanan yang ada.
Tapi hari tu aku makan ayam kampung goreng very the marveless seketul, nasi dengan pajeri nenas, ikan keli goreng sambal, ada ubi kentang 2 ketul dan daging gulai sikit dan air teh o ais... total baru RM11.
Kire murah la tu.
Kalau food court opis aku tu makan nasi sikit dengan ikan keli goreng pastu air dah tujuh lapan ringgit dahh...
Dasat tul diorang paw duit staff.

Kadang-kadang bayar lebih pun tak apa.
Asalkan berbaloi dengan apa yang kita makan.
Aku memang pantang sikit kedai makan charge mahal tapi makanan tak sedap.
Macam makan kat hotel-hotel.
Bukan sedap sangat pon. Tapi mahal nak mampss...
Sebab tu aku tak suka sangat makan kat hotel melainkan kalau orang belanje.
Untuk aku pergi sesaje makan kat tempat-tempat cenggitu, memang tak la kann..
Membazir.
Banyak lagi kedai-kedai biasa yang jual makanan yang sedap-sedap.

Ke cane?

Monday, November 25, 2013

Zaman kejatuhan UMNO-BN selepas ini

Salam readers...

Petang-petang...sejuk-sejuk....
Takde kerja nak buat.
Bukan takde langsung tapi sementara menunggu update kerja from few ofismate, marilah update blog.

Tetibe terfikir tentang politik.
Maybe pendapat orang picisan macam aku ni, takde la penting sangat.
Tapi aku still seorang pengundi.
Mengundi for the right person untuk menjadi suara rakyat.
Meluahkan kepayahan rakyat, membantu rakyat yang dalam kesusahan.

Korang pun tahu aku ni penyokong kerajaan.
Itu fahaman aku.
Watever it is, aku takkan sokong PKR yang diketuai Anwar yang kita tahu penubuhan PKR adalah disebabkan dendam terhadap UMNO.
Untuk sokong DAP adalah tidak sama sekali malahan aku tak paham kenapa orang Melayu kita boleh mengundi DAP.
PAS is ok for me. Tapi kesilapan dia bergabung dengan DAP-PKR hanya semata-mata nak menang besar dalam pilihanraya. Tapi akhirnya kecundang dibawah parti lain.
Kesian.

Contoh terdekat adalah wakil rakyat di kampung aku.
Ape yang dia buat?
Turun padang ketika election.
Kalau tak, duk diam je la makan gaji buta. Untung laaaa...
Tapi orang kampung tak nampak.
Orang kampung undi parti. Bukan undi orang.
Akhirnya parti yang menang tapi orangnya tak buat kerja.
Then, the result for rakyat is zero.
Menang sorak je.

Tapi walaupun aku sokong kerajaan, aku tahu sekarang adalah zaman kejatuhan UMNO-BN.
I can feel it.
Even, aku sendiri pun rasa kecewa dah dengan pemerintahan Datuk Sri Najib.
Dia tahu memerintah negara tapi dia tak pandai.
Dia tak sepandai Tun M.
Dan maybe next-next-next pemerintah pun takkan jadi macam Tun M yang berjaya membawa nama Malaysia ke mata dunia.
Daripada orang tak kenal dimana Malaysia sampai satu dunia tahu -M.A.L.A.Y.S.I.A.
Aku memang tabik springggg kat Tun M.
Love u till forever, Tun M.

Namun, disebabkan DSNR, nama Malaysia juga terkenal.
Tapi terkenal dengan hal-hal yang buruk.
Tengok la rakyat sekarang semuanya dah bangkit.
Mana ada rasa hormat dengan pemerintah. Sebabnya pemerintah tak pandai memerintah.
Menekan rakyat dengan kenaikan harga barang sana-sini.

Dengan gaji yang aku ada sekarang, memang tak rasa sangat dengan kenaikan harga barang yang berlaku.
Tapi macam mana dengan rakyat yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang?
Harga barang yang naik memang takkan turun lagi dah.
Then, bagaimana pulak dengan generasi akan datang?
Hidup merempat kerana kos sara hidup yang tinggi?

Sekarang ni kalau makan pagi di kedai mamak pun dah RM20++.
Tak mustahil di masa akan datang, nasi lemak pun akan mencecah RM10 sebungkus.

Inilah padahnya jika tiada kawalan harga makanan.
Peniaga memang laa akan amik kesempatan.
Minyak naik pun, terus semua barang makanan naik.
Gula naik, kelapa parut naik...
Padahal stok gula pun dibeli borong sebelum harga minyak naik.
Peniaga tak jujur namanya tu!

Macam mana kerajaan nak dapatkan sokongan rakyat kalau begini caranya?
Aku rasa ramai penyokong kerajaan dah jadi macam aku.
Serba-salah.
Nak sokong pembangkang, tidak sama sekali.
Nak sokong kerajaan, nanti barang naik lagi.
Cemana tuh?

Aku rasa DSNR kena kaji balik cara pemerintahan beliau.
Jangan nak kaut semua.
Fikir sikit kepayahan rakyat.
Bukan semua rakyat mampu.
Bukan semua rakyat kaya.
Masih ada yang tidak ada rumah. Masih ramai yang selalu ikat perut sebab nak mampu nak beli makanan.

Atau cara lagi bagus, DSNR bersara je la...
Hahaha... ni gaya aku dah macam muak je dengan DSNR nih!
Tapi serius weehhh... bosan kot.
Sejak DSNR jadi PM, rosak nama UMNO-BN.
Nama Malaysia pun dah rosak.
Cemana? Cemana? Cemana?

Tengok masa Tun M.
Semua orang respek.
Takde Adam Adli budak kurang ajar tetibe jadi femes sebab pepandai turunkan bendera UMNO kat PWTC which is disitu memang rumah UMNO pun.
Takde Abby Abadi yang bangang abadi tetibe perasan jadi maksum.
Takde UAI yang jadi ustaz femes tapi kekadang time ceramah selit sikit kutukan kat kerajaan.
Dah ustaz tu buat la cara macam ustaz. Takyah nak selit-selit hal politik.
Ceramah macam biase tu pun dah best.
Satu-satunya ceramah agama yang aku pergi buat aku tak mengantuk.

Next election tak tahu la aku nak mengundi ke tak.
Maybe undi sebab nak ubah wakil rakyat kampung aku yang tak buat kerja tu.
Maybe tak undi sebab frust dengan DSNR.

Berubahlah UMNO demi kebaikan.
Tapi apepun, aku tetap sokong kerajaan.
Dulu, kini dan selamanya!
Kalau aku berubah pun, bukan berubah ke arah pembangkang.
Tapi aku just nak ubah status jadi "atas pagar".
Nak tengok pemerintah-pemerintah kerajaan dan pembangkang promote diri sendiri untuk dapat undi dengan janji manis.
Dan aku nak tengok penyokong-penyokong kerajaan dan pembangkang yang bodoh berbalah sesama sendiri kerana politik.

Apepun ingatlah, politik itu kotor.

Thursday, November 21, 2013

Lembab

Salam readers...

Aku ni memang pengguna setia LRT.
Yela, pergi kerja balik kerja dengan LRT.
Kekadang nak gi memana tanpa FZ, aku memang akan guna LRT.
Senang dan murah. Selesa pulak tu.

Tapi aku ada 1 je masalah time naik LRT ni.
Lembab.
Bukan LRT tu yang lembab. Tapi sesetengah pengguna terutamanya perempuan.
Ya ALLAH, dia punya lembab tu macam orang kena gout yang susah nak melangkah.



Pankek lembut dan sedap idaman kalbu

Salam readers...

Ni bukan entri share resipi ke ape ye...
Aku ni kalau bab masak tu memang malas bebenor.
Nak tunggu virus kerajinan tu memang takde nyee melainkan kalau terpaksa masak.
Tapi kalau suruh aku masak megi, laju je..
Malang tul sape yang jadi laki aku nanti. Asik makan megi je. Hehe..

Semalam aku call FZ.
Bagitahu tetibe je aku teringin nak makan pankek mekdi yang lembut tu.

Aku : Nak makan pankek mekdi.
FZ : Yela, esok abang belikan ye.....

*Loncat-lancat kehepian...

Aku : Beli banyak tau... mihmihmih...
FZ : Yela... awak kan suka menketedarah. Sebab tu perut buncit.
Aku : Ala, bukan selalu pun makan pankek tu.
FZ: Yela la ayang..... makan la selagi boleh makan...

Yeayyy...
Semalam duk dalam bilik sensorang teringat-ingat je pankek tu.
Uihh... over sangat kan!
Mengalahkan pompuan pregnant tau!

Pastu aku sengaja tak remind FZ.
Nak tengok dia cakna ke tak kat aku ni.
Kalau dia cakna, mesti dia ingat permintaan aku tu.
Kalau dia tak ingat, maknanya tak cakna laa tuu...
Kalau tak cakna, maknanya tak sayangkan aku la tuhhh.... sobss..sobss...

Dan hari ini adalah hari yang dinanti-nantikan.
Sampai opis, aku text dia.
Then dia call.

FZ : Ayang, abang otw pergi opis ayang ni. Abang dah belikan pankek. Nanti ayang turun eh.
Aku : Yeayyy....
FZ : Abang beli 4 terus...
Aku : Banyaknyee...
FZ : Yela, kan sayang cakap nak banyakk... so abang beli la 4.

Gila la sampai 4 keping.
Mana larat nak habiskan. Isyyyhhh.....


Inilah pankek yang lembut dan sedap tu.
Tapi aku makan dengan butter je.
Aku kan tak suke makan dengan maple syrup atau honey.
Eh, honey honey tak main k.
Horny takpe. Hahaha...... lempang se dasss baru tahu!

Terima kasih abang belikan sayang pankek ni.
Hilang kempunan nak makan.
Ni belum mengandung lagi.
Kalau mengandung tetibe teringin nak makan daging unta kat arab tu, cemana?
Get ready je la, wahai sesiapa bakal suami ku.
Hahaha!

Wednesday, November 20, 2013

Birthday celebration by ofismate... surprise yang tak menjadi. heheh

 Salam readers...

Kata FZ, start dari 13 Nov ari tu tak habis-habis dengan birthday aku.
Eh, sokati la kann...
Dah diorang nak celebrate. bia laaa...
Dengki la tuh.. weekkk!

14 Nov petang, tetibe opismate aku Min datang tempat aku.
Merayu-rayu suruh aku temankan dia makan kat Secret Recipe on the next day (15 Nov).
Katanya teringin benor nak makan pasta.
Aku ni ok je. Tak kisah la kan.
Lagipun SR tu bawah opis je. Dah lama tak makan SR.
Last makan mase dengan FZ bulan lepas.
Min suruh aku booking table. Takut kalau tak book nanti tak dapat seat.
So, aku book je la.

The next day, aku cam biase datang opis.
Awal-awal pagi Min sibuk la duk tanya "jadi eh lunch hari ni.."
Aku cakap jadi je laa...
Sikitt pun aku tak suspect ape-ape.

Sampai laaa ada mase terluang aku pegi lepak kat tempat Min.
Aku dah lupe ape yang aku tanya sampaikan tetibe je Khairol nyanyi lagu happy birthday.
Aku dah macam...errrrr???

Tetibe Leen pulak cakap,

"Hoih, mulut lembik tul la..."

Kat situ baru aku tahu yang the girls plan untuk celebrate birthday aku.
Kantoi disitu... aku gelak syaitoonnn je.
Kahkahkah....
Surprise tak jadi... serius lawak...

Dan tibalah waktu lunch.
Aku, Leen, Maziah dan Min turun pergi SR.
Order makan semua.
Tetibe lepas order makan tu, waiter tanya,

"Tadi aku order extra kan? 1 slice red velvet cake?"

Aku terpinga-pinga.
Setahu aku masa aku booking seat, takde pulak aku order kek.
Leen, Min dan Maziah dan tersengih-sengih.
Ooo... diorang order kek without pengetahuan aku rupanye...

Leen : Adoiii.... kenapa tanya sekarang?

Aku gelak-gelak.
Diorang kantoi lagi. Kahkahkah....

Barulah aku tahu, lepas aku booking seat, Maziah dengan Leen turun senyap-senyap pergi SR order red velvet.
Serius aku gelak macam nak pecah perut.
Kesian diorang.
Punyalah plan macam-macam, tetibe kantoi cenggitu je.


Maziah. Adik manis dalam opis aku.
Ha, single lagi ni...
Contact aku kalau rasa-rasa berkenan.
Paling penting, dia pandai buat puding jagung. Hehehe...


Min... single and available.
Siapa yang berjaya curik hati dia, memang aku tabik spring.
Tak pernah kapel dari kecik nih.... anje angat-angat!
Kalau berkenan, contact aku jugak. hehe...


Leen... minah kelate yang homel-homel...
Dah nak tawen dah bulan depan...
Beli blender je la untuk kawin dia.. boleh?
 Hahahah....


Eh, tetibe gambar menu pulak.
Yang ni menu Leen. Curry laksa kot.
Macam sedap je... macam terliur je....


Spaghetti Maziah punya.
Min makan nasi. Tatau la ape nama menu dia.


Yang ini pilihan aku.
Fish & chips.
Serius aku suka makan fish & chips.
Ate orang Ganu kite kann...
Haruslah tak lari dari ikan.


Inilah kek red velvet nye...
Siap ada lilin bagai...
Malu ai tau.
Pastu diorang semua nyanyi lagu happy birthday to you.
Hoihh... dah tua-tua ni still nak sambut birthday.
Pastu diorang saje je tau nyanyi kuat-kuat.
Isshhhh... nasib orang meja sebelah tak dengar.


Pastu diorang terliur tengok rv cake aku.
Terus diorang beli jugak rv cake tu.. hehehe...


Eh... birthday girl la...
Hahaha... poyo sangat!


Tiup-tiup cake...
Hehehe... cam kanak-kanak ribena plak rase.


Olo..olo..olo... main suap-suap lak...
Over tau!
Hahaha...

Terima kasih la kat kengkawan yang ingat birthday ai yang dah tua ni...
28 tahun dah kot umur aku. Waaaa... dah tua dahh...
Terima kasih sebab belanja Kak Na.
Terima kasih sebab buat Kak Na happy dengan celebration ni.
Terima kasih kerana sudi luangkan masa untuk sama-sama celebrate birthday Kak Na.
Sayang korang ketat-ketat.

Eh, citer tak habis  lagi laaa...
Dah naik opis, Mimy lak call.

Mimy : Nana ada opis tak?
Aku : Ada. Meh la naik...

Opis Mimy kan tingkat 19.
Opis aku pulak tingkat 51.
Tinggi tu.....

Mimy sampai je opis aku, terus dia hulur something.
Wahhhh.... dapat kek lagi.....
Eh, bukan tu je.
Ada benda lain jugak laa..


Dapat kek coklat cheese dan popcorn ala-ala garrett.
Sedap...
Tak pasal-pasal ada opismate yang order popcorn tu.
Sebijik macam garrett. Paling penting, harga dia jauh lagi murah...
Btw, TQ mimy atas kek yang sangat sedap tuu...
Serius sedap..!
Mimy tahu aku memang peminat tegar coklat .
So cake ni memang sesuai la dengan selera aku. Pekat gile coklat.

Terima kasih YA ALLAH kerana mengurniakan aku kawan-kawan yang baik.
Syukur alhamdulillah!






Monday, November 18, 2013

Bunyi baby menangis dan jeritan perempuan terjatuh dari lif di Highland Tower... serius seram!

Salam readers...

Citer awal bulan baru-baru ni.
Dah laa aku memang tak 'sihat'.
Pastu lagi gatal nak tengok citer seram bagai kann...

MIG ada menerbitkan filem seram baru - Highland Tower.
Aku ni kalau setakat filem Jangan pandang belakang congkak tu takde nyee aku nak labur duit tengok wayang. Membazir.
Tengok free dalam internet pun dah kire membazir waktu.
Inikan pulak nak tengok wayang kann...
Tapi kali ni filem Highland Tower memanggil-manggil aku untuk booking online tiket wayang.
Aku booking without pengetahuan FZ lak tu.
Lantak la kann... kalau aku kata aku nak tengok, nak tak nak kena jugak tengok.
Tengok trailer pun dah seram meremang tengkuk aku bagai..
So, aku rasa berbaloi tengok movie ni.
Dann lagi bestt kalau tengok di waktu malam.. haha..
Saje je kan cari nahas.

Ikutkan hati aku nak amik tiket paling lewat malam.
Tapi on that day tiket yang paling lewa pun pukul 8 malam je.
Takpelaa... Consider malam jugak tu.

Lepas maghrib, aku dan FZ kuar pergi MV.
Suke la pergi tengok wayang kat MV sebab seat dia best.
Pastu ruang menunggu besar.
Kalau tengok kat E-Curve aku rimas sikit sebab dah la ruang kecik, dia punya siling pun rendah je... Rimas aku!

Ape-ape hal pun, sebelum tengok wayang, marilah kite makan malam dulu.
Kitorang masuk dalam Aeon Big.
Makan kat Hot deli - western food.




-kami-


Spaghetti baked seafood.
Sedap!
Ada udang besar-besar, mussels yang tak hanyir, lala yang sedap dan sotong yang lembut!
Ha, terliur tak? Terliur tak?


Milo ais aku punye, oren jus FZ punye..


FZ order chicken chop.
Pun sedap... FZ suap sikit-sikit pun buat aku rasa cam nak telan semua. hehe..

Dah makan, marilah naik ke tempat wayang.
Eh, senang gak booking online ni kan.
Takyah beratur beli tiket.
Dah la wayang kat MV ni selalu ramai orang.


Gedik sungguh tak padan dengan tua.... anak sape la ni?


Yang ni control hensem je manjang..... padahal takut nak tengok movie ni.. dah tau dahhh...


Imej aku sekarang. Imej ler sangat kannn...
Hahaha...

Sekarang ni seperti yang korang sedia maklum, aku dah start bertudung.
Tapi tak sepenuhnya lagi tau..
Kekadang ade jugak la terbabas malas pakai.
Contohnye kalau nak turun pergi kedai bawah rumah tu ke....
Ataupun kuar kejap pergi area dekat-dekat dengan rumah.
Slow-slow la nak berhijrah kann..
Tapi so far setakat sekarang ni tak pernah lagi la aku kuar jauh-jauh pergi shopping mall free hair.
Alhamdulillah la...
Doakan supaya aku terus berhijab ye uollss...


Dah masuk dalam hall.
Memula masuk aku tengok tempat banyak yang kosong.
Bila dah pukul 8 lebih tu, tengok-tengok hall penuh.
Indon pun ramai.
Bebudak sekolah pun ramai. Datang dengan pakwe makwe masing-masing.
Over sangat kannn berani tengok citer hantu memalam.

Tapi filem Highland Tower ni memang berbaloi la tengok kat wayang.
Menyeramkan dan menakutkan.
Tambah pulak filem ni dilakonkan di kawasan highland tower tu sendiri.
So, boleh la tengok ape yang ada kat sana.
Kalau nak pergi tengok sendiri memang tak laa kan... confirm la lalu depan Highland tower tu pun aku tak mau.
Tu cari nahas namanya...

Tapi dalam filem ni dikatakan bunyi suara baby menangis dan perempuan menjerit jatuh dari lif tu memang betul.
Wallahualam.
Kalau betul, memang seram la sebab bunyinye tu Ya ALLAH boleh gugur jantung aku ni ha...
Aku ni sampai tutup telinga..
Ya, memang aku penakut.
Hoihh, sape yang tak takut bile dengar pompuan menjerit seram macam tu.
Korang dengar kucing mengiau tengah malam pun boleh terkincit, ini kan pulak dengar pompuan menjerit.

Oleh sebab tak puas tengok wayang movie tu,  aku langgan movie tu dalam astro first.
Heheh... FZ cakap membazir.
Tapi aku ade pe hal? Dah movie tu best.
Tengok ulang kali pun tak muak... tapi makin kite tengok banyak kali, makin kurang la seram dia tuu..

Apepun, movie ni memang best!
Thumbs up!!

SINOPSIS
Kisah dua sahabat iaitu Mika dan Nizam yang ingin membuat dokumentari pendek di sebuah tempat seram di bangunan bersejarah Highland Tower. Dengan bantuan produksi MIG, Mika dan Nizam berjaya mendapat dana untuk merealisasikan impian mereka.
Pihak produksi telah menambah pasukan Mika dan Nizam dengan kemasukkan Edy, Shima Anuar dan Atikah. Pada malam pertama membuat liputan, macam-macam kejadian aneh berlaku sehingga ada yang mendengar bunyi yang sangat membingitkan dan kamera lampu tiba-tiba terpadam.
Lagi mengejutkan, Shima telah hilang dan disembunyikan oleh sesuatu.Team Mika dan Nizam berasa susah hati dan mereka mencari Shima sehingga jumpa. Selepas kejadian itu, mereka semua meninggalkan Highland Tower dan ada benda yang telah mengikut mereka.



Friday, November 15, 2013

Makan black spider fried rice... ader berani?

Salam readers...

Amboiihhh... semua lemau je ekk nak gi kije hari ni...
Tau la hujan lebat kat luar tuh.
Aku pun liat jugak nak bangun.
Dah bangun pukul 5:45pagi.
Tapi memandangkan bendera merah, maka marilah kita sambung tido semula sampai pukul 7.

Tu la untungnya rumah duk dekat dengan opis.
Bangun lewat pun takpe.
Pastu aku takyah hadap traffic jem bagai sebab guna LRT.
LRT pulak selesa.
Setiap 3 minit je sampai. Takde la kena tunggu lama-lama.
Orang lain kuar rumah pun tergesa-gesa nak sampai opis.
Aku ni relax je bersantai-santaian jalan kaki dari stesen lrt ke opis sampai menikmati angin pagi.
Gitteww kannn... Heaven gile!
Hahhaa... poyo!

Ok, nak kongsi citer 2 Nov lepas.
Aku hajat nak sangatt makan kat DipnDip.
Tapi sampai ke sudah tak dapat sebab asik ramai orang je.
Setiap kali nak pergi, mesti tempat penuh.
Siap ada yang beratur kat luar tunggu meja kosong.

Aku ni kalau bab-bab beratur ni memang malas la kann...
Lain kali je la pergi kedai tu.
Mungkin belum sampai rezeki aku makan kat situ.

Masalah utama kalau aku kuar dengan FZ ni adalah bab makan.
Aku ni tak kisah dia bawak aku makan kat mana-mana.
Sebab aku makan je semua. Japanese food, asian food, indian food... semua aku telan.
Tapi FZ ni leceh sikit sebab tekak dia ni terima masakan melayu je.
Makanan separuh masak ni dia kurang gemor sikit...
Padahal try je la makan ape-ape je kann..
Kalau tak suke, jangan habiskan... begitu.
Ate nak try...
Tak kenal makan tak cinta kannn...
Kalau tak try, cemana nak tahu sedap ke takk..

Tengok DipnDip tu dah penuh, FZ terus tanya nak makan kat mana.
Aku ni memang blur sikir kalau tanya tempat makan ni.
Area bangsar memang aku dah biase tapi kedai biase yang aku pergi pun Yusof Tomyam dengan Mahbub je.
Kadang-kadang singgah Syed Bistro. Tu je..
Kedai lain aku tatau.

Lalu depan Bangsar Village, tetibe teringat blogger kathyjem.
Dia selalu makan kat Wondermama.
So, aku suruh FZ masuk Bangsar Village tu.
FZ duk tanya jugak aku makanan ape yang ada kat Wondermama tu.
Aku just cakap, nanti makan je ape-ape.
Hahaha...
Yela, mane la aku tahu ape menu kat situ.
Ini pun 1st time aku nak pergi makan kat situ.

Dari hujung sana ke hujung sini aku jelajah dalam BV tu untuk cari restoran Wondermama.
Tak jumpa hoihh...
Last-last tanya orang.
Rupa-rupanya restoran ni just duk kat luar BV tu je.
Cisss!

Memule tengok menu...
Ok, ada western dan masakan Melayu.
So, marilah kita duduk dan order.



Mamat tekak Melayu pure.
Haihh.. susah tul nak belanja dia makan.


Aku yang sukarela nak belanje hari tu sebab dah sekian lama asik diaaaa je yang belanja aku makan.
Segan gak asik duk makan duit orang je kannn...


Pandang atas siling.
Rupa-rupanya ada list of menu...
Kreatippp..


Kat dinding pon ada menu list jugak.


Ni FZ punya menu.
Beef fried rice.
Ok la... yang penting ada kicap cili tu.. best...


Aku order bandung 3 layer.
FZ order pandan 3 layer.
Amboii... nak berlayer-layer bagai. hehehe...


Yang ni menu aku.
Mama black spider fried rice.
Nama menu pun dah pelik. Spider tuu...
Ingatkan dia hidang spider goreng ke ape... Hoihhh... kembang tekak aku haa.
Rupa-rupanya maksud spider tu adalah soft shell crab.
Or dalam bahasa Melayu kite maknanya ketam kulit lembut.
Ala, kaki ketam tu kan macam ala-ala kaki spider..
Nama menu haruslah glemer sikit. Baru la boleh tarik orang datang makan.
Sedap...
Nampak portion macam sikit.
Rupa-rupanya jenuh jugak la nak habiskan.

Exactly total price aku tak ingat. Tapi ader la dekat RM50..
Sekali-sekala kann..
Kalau selalu, tauke balak pon bangkrup. Hehe...


Thursday, November 14, 2013

Selamat hari tua, Diana!

Salam readers...

Semalam genap umur aku 28tahun.
Waaaa... dah tua!
Takpe tua pada umurnye je... tapi jiwa raga ni still muda.
Giteww kann...
Tetibe kuar bahasa cacat kengkonon nak tunjuk jiwa tu muda... kihkihkih...

Aku sengaja je hide kan date birthday aku kat dalam FB.
Aku nak tengok sape yang ingat birthday aku.
Uji katanya.
Rupa-rupanya 2-3 kerat je yang ingat.
FZ of course la ingat... kalau dia lupe, maunya aku sentap patploh hari patploh malam.
Pastu ada la a few friends yang wish birthday through call and sms.
Dan kengkawan opis yang wish jugak.
Tq sangat-sangat sebab ingat birthday aku.

Pastu bila aku unhide aku punya DOB dalam FB, barulah a few friends dan kengkawan blogger yang wish.
Thanks jugak...
Sayang korang semua!

FZ awal-awal dah bagitahu hadiah tunggu gaji.
Ala, aku sebenarnya tak kisah pun ada hadiah ke tak..
Yang penting dia ingat birthday aku sudah..
Dia sebenarnya pening tatau nak belikan hadiah ape.
Banyak kali dia tanya aku nak apa.
Aku just cakap tatau je.
Kang cakap nak handbag coach satu, melopong lak.
Hehehe...

Malam semalam dia tak sihat.
Batuk teruk sampai termuntah-muntah.
Tapi tetap jugak gigih nak ajak aku kuar makan sempena besday.


Muka orang tak sihat...
Mata merah je sebab duk tahan batuk.


Besday girl.
Ada benda yang aku sentap sebenarnya semalam.
Bukan sentap kat FZ. Sentap kat orang lain.
Tapi aku tetap senyum. Hidup mesti happy...


Kitorang order udang goreng tepung.
Boleh laa telan walaupun tepung tu lembik.


Ketagihan aku sekarang, teh ais.
Orang batuk minum teh o limau panas je.


Kitorang makan kat sini.
Servis cepat sangat-sangat...
Makanan pun boleh tahan la sedap.
Ingatkan pergi hari kerja, takde la ramai sangat orang.
Rupa-rupanya penuh 1 kedai.


Selera orang tak sihat : chicken chop with brown sauce.
Sedap!


Fish and chips pilihan aku.
Ok la tapi tepung ikan tu keras sikit.

Total semua RM29.50.
Tak sampai 30 hengget pon.
Murah kan...
Ikutkan FZ, dia suruh je aku makan ape yang aku nak makan.
Ikut perut aku ni semuanya aku nak makan.
Memula ingat nak amik dessert banana split.
Tapi FZ lak batuk. Takkan aku nak makan sensorang kan.
So, cancel.
Pastu tetibe teringin nak makan keropok lekor pulak.
Nampak sedap je... nampak best je...
Tapi cancel jugak sebab keropok kan berminyak.
Nanti makin batuk pulak jadinya.
Takpe.. lain kali boleh datang makan lagi.

Otw balik ke rumah, aku suruh FZ singgah kat Sentul Boulevard.
Pergi klinik kat situ mintak mc.
Dia kan batuk teruk.
Takkan nak kerja jugak kan...


Klinik favourite aku sekarang...
Doktor dia baik-baik sangat...


Ingatkan doktor India yang incharge.
Rupa-rupanya doktor lelaki Melayu.
Baik jugak... layan pesakit elok je..
Dia check proper lak tu.
Tak macam sesetengah doktor. Check gitu-gitu je.


Tengok la tu.
Tengah sakit pun sempat buat  muka macam mafia.
Tak takut laaaa.....

So, itu la cerita hari besday aku semalam yang jatuh pada 13-11-13.
Cantik je tarikhnya...
Dalam bulan Islam pun cantik gak 9 Muharram 1435H.
Ramai yang berpuasa semalam termasuk la bos aku.
Aku ingat nak puasa gak tapi tu laa... merah pulak...
Takpe, Insha ALLAH tahun depan aku puasa.