Tuesday, February 11, 2014

Salah eja

 Salam readers...

Korang mesti pernah tengok bangla-bangla yang salah eja kat notis yang ditampal.
Berlambak-lambak orang share dalam FB kann...
Sumpah lawak wehh...
Tapi aku tabik spring kat diorang sebab dia mampu belajar bahasa kite.

Usahkan bangla, orang Melayu kite pon kekadang ada jugak yang salah eja.
Contoh :

Demam dieja sebagai 'deman'.
Bekerja dieja sebagai 'berkerja'.
Selsema dieja sebagai 'selesema'.

Nampak simple tapi sebolehnya takyah la salah eja camtu.
BM kite kan simple je...
Kat sekolah pun dari tadika sampai tingkatan 5 diajar subjek BM kan...
Takkan la kite nak jadi setaraf dengan bangla pulak kann...


Bangla mari... Taboli.... sepatutnya 'tak boleh'.
Adoyaii....


Yewam eh?
Cam best la pulak sebut yewam... hahaha....
Geygey...... adoiii... takleh blah hoii!

Bangla oh bangla....!

Hari tu mase aku naik lif kat rumah, ada 1 notis tertampal kat button lif.
Aku tak sempat nak amik gambar sebab lif penuh mase tu...

Kat notis tu tertulis :

'Baten rosak. Kalu nak pergi ting.5, tekan ting.6 kalu."

Baten??
Button okeh! Adoii... Ni aku tatau la kerja bangla ke atau kerja orang-orang kite jugak.

By the time aku nak guna lif sekali lagi, bajet nak snap gambar notis tu.
Sekali bahagian "baten' tu dah dikoyakkan.
Tatau la sape yang koyakkan. Hahaha....

Ada 1 lagi.
Mase aku balik kampung baru-baru ni, aku sempat la pegi kedai tailor tempah baju untuk raya.
Sementara tunggu turun nak ukur badan, aku belek la kain-kain yang dijual kat situ.
Sekali aku nampak ini :-


Koteng??

Cotton okeh! Cotton! Bukan koteng...
Oh my Ganu sangat!
Hahaha...



2 comments:

Beautyfull_Maria said...

hehehe...tu blum tgk kt youtube yg bangla nyanyi lagu kita..mcm2 bunyi ade...

diana aziz said...

Btl2... heheh... tp tabik la kat diorg sebab cepat blaja bahasa kite. kite ni belum tentu cepat pick up bhase diorg...