Wednesday, September 17, 2014

Soalan bocor

Salam readers...

Agak terlambat untuk aku bicarakan tentang benda ni.
Tapi ketidakpuasan hati para ibubapa & guru-guru mungkin masih ada disebabkan perkara ini.

Anak saudara aku, Alyssa is one of the student yang menduduki UPSR tahun ni.

Alyssa Adriena

Kesian dia asik merungut je sebab tak dapat merdeka lagi.
Dia kata dia dah jawab sehabis baik dah....
Ibu dia pun cakap, dia berusaha sungguh-sungguh nak dapat 5A.
Aku cakap kalau dia dapat 4A keatas, baru dia dapat hadiah.

Tapi disebabkan kebongokkan dan kebangangan sekor dua manusia, habis semuanya rosak.
Kena repeat exam.
Cam cadbury sangat kan!
Tak kesian ke kat budak-budak?

Setakat UPSR tu kemana sangat kalau dapat pergi pon.
Lain la kalau SPM ke, SPTM ke, atau soalan-soalan exam U ke..
Kalau bocor tu takde la heran sangat.
Ni setakat UPSR?? Watde....

Mak bapak bangang memang macam ni kot.
Sangap sangat nak anak dapat full A.
Dah tahu anak tu jenis bongok belajar tak reti-reti, tu yang guna cara macam ni.
Dengan harapan bile anak dapat full A, boleh masuk surat khabar dan tv.


Kebangangan yang telah menyusahkan banyak pihak.

Tak rasa berdosa ke?
Tak rasa bersalah ke?
Dek kerana pentingkan diri sendiri, orang lain yang mendapat susah.
Diri sendiri dapat ape?
Dapat masuk jail kan...

Paling bangang guru besar pon terlibat sama!
Hadoiiii... tak sangka ada guru besar yang bangang kat Malaysia ni.
Tak berintegriti langsung.

Tapi kan... bile dilihat dari sudut yang lain, aku rasa macam ada sesuatu la...
Well, selama ni dah bertahun-tahun negeri Terengganu yang dikatakan kampung dan darat ulu tu mendapat keputusan paling cemerlang dalam semua peringkat peperiksaan.

Kot la penang sibuk nak caras pulak kan..
Yang dapat nama nanti pemimpin negeri jugak..
Tak gitu?
Well, tak mustahil sebab semua yang berlaku memang mempunyai agenda tersendiri.
Politikkk.......


No comments: