Monday, March 31, 2014

Yang banyak berkorban itu adalah yang selalu dipinggirkan

Salam readers...

Dari kecik sampai besar, aku tak pernah mintak apa-apa dari sesiapa pun.
Apa yang diberi, aku terima.
Kalau tak diberi, aku simpan je dalam hati.
Teringat masa kecik dulu daddy bawak family datang KL untuk shopping baju raya.
Pergi Sogo dan sekitar Jalan Tar.
Tengah shopping tu, aku ternampak mainan barbie terbaring dalam stroller kecik.
Aku tenung je mainan tu sambil fikir, "kan best kalau ada duit banyak..."
Memang aku nak sangat mainan tu.
Tapi aku tak mintak kat daddy suruh belikan.
Aku diam je.
Sampai bila aku dah ada duit sendiri, mainan yang lebih kurang sama aku belikan kat Alya.
Baca kat entri ini [klik sini].

 Even masa aku belajar kolej, pernah duit saku aku tinggal 2 ringgit je.
Bila ada pakcik yang jual sate ikan lalu depan rumah, aku teringin sangat nak makan sate tu.
Tapi aku tahan je sebab duit ada sikit je kann...
Nanti kalau aku beli sate tu, dinner aku nak makan ape?
Itupun aku tak mintak duit sesape...
Kalau bebudak lain, duit tinggal 50 hengget pun dah menggelabah call mak ayah mintak duit.

Sekarang alhamdulillah, ALLAH swt beri aku kerja yang bagus, gaji yang bagus.
Sekurang-kurangnya ape yang aku ada boleh disalurkan kat family jugak.

Memang dari dulu aku dah tak sabar nak bekerja.
Aku nak pegang duit sendiri, aku nak belajar berdikari.
Plus yang paling penting, aku boleh bantu family aku.
Aku la satu-satunya anak yang tak pernah lupa untuk hulurkan duit setiap bulan pada mummy dan daddy.
Tak kiralah time tu aku terdesak duit ke, makan ke tidak, tapi duit bulanan untuk family tu yang aku utamakan.
Aku tak shopping pon takpe.

Ya, family adalah keutamaan aku.
Usik la family aku, korang akan tengok cemana aku mengamuk.
Jangan susahkan family aku sebab aku akan susahkan family korang pulak lepas tu.
Orang nak kutuk aku, cerca aku, nak mengata macam-macam..katalah.
Tapi jangan buat kat ahli keluarga aku sebab aku pun aku turut rasa tempiasnya.
Bila salah sorang ahli family aku susah, aku jugak akan rasa susahnya.
Orang kata cubit peha kanan, peha kiri pun terasa.

Aku biasanya akan jadi orang tengah dalam family.
Bila adik beradik susah, dia akan cari aku.
Bila adik beradik nak mintak pertolongan, dia akan cari aku.
Bila adik beradik gaduh dengan B, dia cari aku jugak untuk bambu balik si B.
Banyak kali benda ni berlaku walaupun lepas tu alih-alih aku yang kena attack balik.

Aku tak kisah sebab aku buat semua tu untuk family aku.
Walau apepun yang aku buat untuk family, masih ada suara ahli keluarga yang berkata, "siapa kata ko anak yang baik??"

Ape yang aku buat untuk family, tak cukup untuk membuktikan aku anak yang baik.
Sedangkan adik beradik lain tak perlu buat apa-apapun, tapi diorang dilayan macam orang besar.
Bila balik kampung, diorang disambut gembira.
Bila aku balik, anak-anak sedara je yang beriya-iya sambut aku.
Takpe, aku tak merungut walau sebenarnya aku memang terasa.

Bila aku susah, takde sape yang datang tolong.
Aku takde duit, takde sorang pun datang hulurkan bantuan.
Bila aku sakit, takde sorang pun datang melawat.
Call, tanya khabar sebulan sekali pun tak pernah.
Dah la aku ni sekejap sakit itu, sekejap sakit ini...
Agak-agak kalau aku terlantar kat hospital sakit tenat pun takde sape yang tahu.

Teringat mase zaman sekolah dulu.
Balik sekolah je mesti lapar.
Kekadang bila pergi dapur tengok ada ayam goreng atas meja.
Cepat-cepat nak cop ayam bahagian kepak.
Tapi bila aku baru nak amik, tetibe ada suara, "eh, yang tu untuk adik! Jangan amik!"
So aku mengalah. Aku amik bahagian dada yang memang aku tak suka tu.

Sama jugak bila makan malam.
Biasenya aku akan makan paling lambat sebab dahulukan ahli keluarga lain.
By the time aku nak makan je, semua tinggal sisa.
Takpelah. Aku tak kisah sebab at least aku tahu semua orang dah kenyang.
Lagipun memang aku sendiri yang makan lambat.

Aku pernah ditinggalkan beraya aidiladha sorang-sorang kat KL ni.
Sebaknya hati aku bila dengar takbir, ALLAH swt je yang tahu.
Bila diungkit, ada suara berkata "ingatkan takleh cuti panjang".
Speku camtu timbul tanpa bertanya kat aku sepatah pun.
Takpe. Benda dah lepas.

Bila ada hal yang baik, aku orang terakhir yang akan tahu.
Langsung takde sape yang willing nak bagitahu aku.
Call, even whatsapp sekalipun... takde. Padahal masing-masing ada phone.
Sedangkan bila ada hal buruk, aku la orang pertama yang diorang cari.
Even family datang KL pun, sikit pun aku tak diberitahu.
Biasenya aku akan tahu last minute.
Time tu barulah aku menggelabah untuk amik cuti.

Banyak lagi benda yang berlaku tapi tak perlulah aku ceritakan semuanya.
Nanti orang kata buka pekung didada pulak.
Cerita sikit-sikit pun nanti akan ada mulut yang menjaja.

Makin hari, makin aku sedar aku sebenarnya dipinggirkan.
Kalau ikut terasa hati ni, memang dah banyak aku terasa hati.
Apa yang aku buat selama ni langsung tak bagi impak apa-apa.
Aku tak buat salah pun, dipersalahkan.

Bayangkanlah adik aku minta tolong pujuk family untuk terima pilihan hati dia.
Aku as kakak of course nak bantu adik.
Lagipun aku pernah jumpa that girl.
Tak seburuk sehodoh seperti yang diperkatakan selama ni.

Aku try pujuk family elok-elok.
Tapi akhirnya aku dibantai balik.
Aku dikatakan menganjing. Malah aku di attack macam-macam.
Aku dikatakan sibuk hal orang sedangkan hal sendiri pun belum habis.
Aku rasa macam........ entahlah.

Aku bukannya sibuk hal orang luar.
Adik aku yang mintak tolong.
Alih-alih kenapa aku pulak yang kena?
Siapa yang bercinta? Siapa yang berdegil nakkan jugak pompuan tu sedangkan dah tahu family tak suke?
Kenapa aku?
Aku just orang tengah yang cuba nak selesaikan masalah.
Cakap elok-elok pun dikatakan menganjing.

Oh, lupa...
Adik aku tu anak kesayangan dia.
Confirm la sebarang kesalahan yang dia buat, dia takkan kena marah.
Aku ni siapa? Kalau aku takde hak untuk bersuara sebagai seorang kakak, then aku ni ape?
Memang sekadar anak yang dipinggirkan.
Mungkin kalau takde aku pun, diorang takkan rasa apa-apa.





*sekadar entri luahan perasaan.
p/s: kepada saudara mara/adikberadik yang membaca entri ini, mohon perkara ini tidak dilanjutkan kepada mana-mana pihak. habis kat sini je eh... tq.

Friday, March 28, 2014

Spring cleaning

Salam readers...

Hari ni hari Jumaat.
Aku tunggu je pukul 5.00 petang sebab nak balik rumah cepat-cepat.
Minggu ni agak memenatkan walaupun bos takde kat opis.

Aku memang plan nak buat spring cleaning time bos takde.
Yela, kalu buat time bos ada payah jugak.
Dibuatnya tengah duk mengemas, pastu tetibe bos bagi kerja penting, terus aktiviti mengemas tu tergendala.
Aku ni jenis suke buat kerja satu-satu...
Siap satu, baru buat kerja lain pulak.
Aku tak suka buat kerja setengah jalan.
Kalau buat A, aku akan fokus sampai kerja A tu siap.
Pastu baru aku beralih buat kerja B pulak.
Gitu la kekdahnya.

So sepanjang seminggu bos aku takde, aku hanya fokus spring cleaning.
Mana files yang dah tak relevan, aku suruh admin aku pergi hantar kat stor.
Banyak jugak rupanya file lama yang ada dengan aku.
Barang-barang lama pun banyak yang aku dah buang.
Rupanya tempat aku ni dah macam tukun muzium dah.
Serba-serbi ada.
Barang-barang secretary lama pun still ada but now semuanya aku dah hantar kat stor.

Ada ketika masa aku tengah mengemas, tetibe kepala aku terhantuk bucu meja.
Ya ampunnnn... rasa berdengung kepala aku.
Terus duduk kejap atas kerusi.
Nasib tak berbonjol dahi aku ni.

Semalam, semua dah settle.
Workstation aku pun dah bersih sampai kebanyakkan staff tegur meja bersih.
Hahah,.. nampak nau selama ni workstation aku semak.
Bawah meja aku ni pun dah kosong.
Sebelum ni bawah meja aku ada banyak kotak besar-besar.
Lepas ni boleh la tido bawah meja.
Hehehe..



Disebabkan dah berhari-hari mengemas, maka setiap hari bila aku balik rumah, aku melepekk je atas katil.
Time mengemas tu tak rasa lenguh sangat.
Tapi bila balik rumah, mulalah aku rasa letih semacam.
Kaki pun macam kebass je.

Disebabkan keletihan melampau, semalam aku demam sampai ke saat ni pun aku demam lagi.
Lemah je badan.
Opismate suruh aku amik mc je.
Aku malas la pulak nak amik mc sebab bos takde kan. Rugi je.
So, diorang suruh aku rehat dan tido.
Boleh je nak tido tapi aku kena siapkan statistik dulu.
Selagi kerja tak siap, selagi tu la hati aku ni tak tenang.
Tapi sebenarnya badan aku ni rasa cam dah tak larat sangat dah.
Mata ni asik berair je dari tadi.
Batuk pun dah makin teruk.
Nak sembang pun takde mood sangat... Tekak rasa perit.

Ok la.. setakat ni je dulu.
Nanti kalau aku rasa gagah sikit, aku sambung membebel lagi eh.


Tuesday, March 25, 2014

MH370 - Berakhirnya satu persoalan

Salam readers...

Aku baru dapat tahu tentang progress terbaru flight MH370 pagi tadi yang dikhabarkan berakhir di Selatan Lautan Hindi.
PM dah umumkan semalam tapi aku tido awal. So tak sempat tengok pengumuman itu.
Aku tahu pun awal pagi tadi melalui status kawan-kawan dalam FB.
Terkejut, sedih...
Dan aku yakin seluruh dunia juga terkejut dengan berita yang memilukan ini.
No miracle happened as everybody wish, my dear.. >__<''

Pagi tadi juga sempat aku tengok astro awani.
Suasana sedih menyelubungi keluarga yang terlibat.
Ada keluarga yang kelihatan redha dengan berita itu.
Ada juga keluarga yang masih sukar untuk menerima.

Sekarang ni apa yang aku harapkan, penemuan semua mangsa-mangsa yang terlibat dan kotak hitam.
Biar satu dunia tahu ape sebenarnya yang berlaku.
Ya ALLAH, permudahkanlah urusan mereka. Amin.

Apapun, salam takziah dari saya, Nuradiana kepada keluarga-keluarga mangsa.
Al-Fatihah buat mangsa-mangsa yang beragama Islam.
Condolence kepada mangsa-mangsa beragama lain.



DariNYA kita datang, kepadaNYA jua kita kembali.
Percayalah pada percaturanNYA.
DIALAH sebaik-baik perancang atas sesuatu kejadian.
Ada hikmah disebaliknya.
Wallahualam...


Jamuan makan unit

Salam readers...

Last week keluarlah result SPM bagi student tahun 2013.
Ramai yang dapat result yang memberangsangkan.
Alhamdulillah.
Yang dapat result biase-biase je tu, jangan putus asa.
Masih ada harapan untuk berjaya.
Rezeki kan ada dimana-mana untuk sesiapa saje.
In sha ALLAH.

Salah seorang anak staff unit aku adalah antara student yang dapat keputusan cemerlang.
Memang cemerlang sungguh laaaa anak dia tu.
Sejuk perut mak mengandung. :)

Maka, hari Jumaat lepas staff unit aku menganjurkan jamuan kesyukuran.
Dia just bagi duit aku kat aku dan aku kena arrange nak makan ape.
Atas request ramai, diorang bersetuju nak makan nasi berlauk.
Oleh kerana para lelaki kena pergi solat Jumaat, maka staff pompuan 4 kerat ni la yang kena bertungkus lumus pergi membeli lauk-pauk.

Dan inilah hasilnya :-


Macam-macam kuah ada...
Macam-macam lauk ada.


Pengat pisang pon ada.
Ayam seketul tu special request from one of my staff.
Dia tu memang gedik sikit.
Itu ini tak makan...


Kari kambing ada, kari daging pon ada...


Pajeri terung ada, asam pedas ikan pari pon ada...
Pilih je nak kuah apa...


Terung masak sambal pon ada.


Aneka jenis sos pencicah.
Tapi yang paling sedap is kicap pedas tuuu...



Menu yang palingggg laku..
Ayam kampung goreng.
Makan panas-panas, cicah dengan kicap pedas.... fuuuhhhh, terangkat!


Yang belah hujung kiri berbungkus dalam daun pisang tu ikan kembung bakar.
Beli sikit je sebab ayam kampung tu dah beli banyak.



Ni antara staff unit aku yang tengah makan.
Masing-masing baru balik dari solat Jumaat.


Farid lebih senang makan kat tempat sendiri...
Aku pun makan kat tempat sendiri jugak.


Maziah tengah amik makanan..
Malu-malu pulak dia.. hehehe...


Ezzat. Admin unit aku.

Masing-masing kelaparan sebab lunch lewat sangat...
Bos aku time ni takde sebab dia pergi jumpa bigboss.
Kesian bos aku makan paling lewat...

Tapi sangat puas hati makan camni.
Better makan camni dari beli fast food.
Tak sampai RM150 pon belanja.
Kenyang pon kenyang...


Sunday, March 23, 2014

Live update- kolam pusat sukan bangsar

Salam readers....

Sekarang aku berada di kolam Pusat Sukan Bangsar.
Saje la lepak kat sini dengan FZ. 
Ramai gile orang mandi manda....
Penuh 2 bijik kolam kat sini.

Bekerja untuk public ni memang payah kan...
Ada je manusia yang jenis tak ikut peraturan.
Dah datang nak mandi kat kolam, harus la pakai swim suit.
Ini tak, ada yang degil nak pakai t-shirt biasa.
Ingat mandi kat sungaii ke ape.
Aku yang nengoknya pun sakit mata.

Bila FZ tegur, siap marah-marah FZ balik.
Deyy minachi, ini kolam ada peraturan maa...
Staff hanya buat kerja saje.
Aiyoo yoooo.....

Aku try upload gambar tapi tak dapat plak.
Esok la aku upload.
Lagipun aku tak biase update blog guna tab ni...
Nak menaip pun payah jugak ni. Kekok.

______________________________________________________________

Update : 25 March 2014

Baru ada masa nak upload gambar.


Orang ramai datang mandi on that day.
Macam-macam kaum ada.
Melayu, Cina, India, Omputih... orang Myanmar pon ada.

Tu FZ yang pakai baju oren tu.
Dia duk perati je sesape yang langgar peraturan.
Kekadang orang ramai ni tak paham.
Nak masuk tempat orang, kena la ikut peraturan.
Tak boleh la main langgar je.


Aku pulak seronok tengok budak-budak mandi.
Berlari sana-sini dengan mulut becoknya...
Hahah...


Buah hati saya...
Tetibe hari tu dia tegas sikit buat kerja.
Biasenya dia abaikan je sesape yang langgar peraturan.


Me of the day.
Kepanasan hoihh temankan dia kerja.
Siap on kipas letak depan muka lagi. Heheh...


Ni salah sorang yang langgar peraturan.
Muka kena crop ye...
Orang kata jangan pakai seluar pendek biase, dia pergi pakai jugak.
Padahal kat situ ada je seluar tight untuk disewa.
2 hengget je pon.

Kadang-kadang aku menyirap jugak dengan orang yang tak reti bahase ni.
Ada jugak yang jenis poyo tak bertempat.
Tegur sikit, nak marah.
Padahal ada sebab la kenapa dia ditegur.
Lagi taknak mengaku salah.

Bila aku perati, kaum yang paling suka bawak masalah ialah kaum K.
Korang paham-paham je la ye kaum K tu kaum ape.
Kang nanti aku dituduh racist pulak.

Diorang ni kebanyakannya jenis pentingkan diri dan keras kepala.
Tatau la kot-kot diaorang ni tak paham bahasa Melayu ke ape.
Tapi diorang ni pesen takleh ditegur.
Bila ditegur je, melenting.
Pastu marah kite balik kononnya dia tu tak salah.

Pastu diorang jenis poyo tahap gaban jugak.
Tak reti berenang, tapi bajet nak berenang kat tempat dalam.
Kolam Bangsar ni dalamnya kira-kira 4 kaki hingga 12 kaki.
Diorang takdenya nak mandi kat 4 kaki tu...
Diorang terus pergi kat 12 kaki.. bajet la katekan.

FZ kata diorang ni la yang ramai lemas kat kolam 12 kaki tu.
Nasib tak mati je...
Haihhh...

Tapi sebenarnya tak kisah sape-sape pun, kaum mana sekalipun, kita ni same je.
Ada yang elok perangai. Ada yang poyo.
Ada yang baik. Ada yang degil.
Pokok pangkal adalah hati dan akal fikiran.
Cuma 1 je la.
Kita ni diajar untuk hormat tempat orang.
Nak buat ape kat tempat sendiri, buat la...
Tapi kat tempat orang, kite kena hormat dan jaga perlakuan diri.
Jangan main hentam je.


Monday, March 17, 2014

Hanya kerana watering can...

Salam readers...

Aku ni ada tabiat pelik.
Sebelah bantal aku mesti aku akan letak botol penyembur air yang kecik tu.
Ala, botol yang kite guna untuk sembur air time gosok baju tuuu...

Sekarang ni kan musim panas.
Kalu tido tu, mesti aku pusing kiri kanan sebab tak selesa.
Kipas dah pasang sampai nombor 3 tapi still panas.
So, kekadang aku renjis-renjiskan air dari watering can tu atas kaki aku ke, tangan dahi aku ke...
Bila dah kena air, kurang la sikit rasa panas tuu..
Hehehe... pelik kan.
Well, aku tak kisah pon sebab aku tahu semua orang ada tabiat pelik jugak.
Bezanya nak bagitahu kat orang ke tak jee...

Semalam watering can aku tu rosak.
Ntah kenapa tetibe je dia rosak.
Geram pulak hakak ni kannn...

Terus aku bagitahu FZ.
Bagitahu aku nak cari botol penyembur tu.
Tak kire la...kena cari jugak.

FZ bawak la girlfren dia yang gile ni ke Aeon Big Bangsar South.
Menggelupur cari botol penyembur tu..
Pusing 2 kali tempat yang sama, baru la jumpa...
Fuhh... legaaaa..

Mission accomplished!
Perut pulak rasa lapar.
FZ bawak aku pergi makan kat Tappers Cafe.
Kitorang order fish & chips je tapi kongsi 2orang sebab FZ dah kenyang.
Aku pulak pesen tak suka makan sensorang.
So, kitorang share.
Rase macam romantissss pulakk makan share share... hehehe... lempang kang!


Aku pakai baju yang memang dah digosok. Muke tak make up.
Pastu pakai selipar jepun... sempoiii...
 FZ kata aku selekeh malam tuu...
Haisshhhh..... sukati makk la nak selekeh ke ape.
Dengki tul.


Dia ni kemain lagi dengan baju Polo, beg Polo, jeans romp dengan kasut polo bagai...
Mane laa aku tahu dia pakai kemas camtu... 
Kalau aku tahu, mesti aku dress malam kaler merah ngerlip-ngerlip ada berlian.... T___T


Restoran makanan murah. Hehee..


Goo leng peng.. Nama kemain. Padahal sirap bandung je pun..
FZ order teh o panas.
Tetibe dibawaknya teh o takde gula.
Kelat gile.. Hahah..


Ni je yang kitorang makan semalam.
Diet katanye....

Ok, tu je aku nak citer.
Hahaha... babai!



Friday, March 14, 2014

bizi...bizi...bizi...

Salam readers...

Hari ni ai is totally busy since morning...
Nak tengok internet pon susah.
Ni pun selit kejap sebab kije dah hampir siap.

Banyak benda yang kena settle on the same time.
But so far, aku boleh manage lagi.

Pagi tadi busy dengan statistik.
Plus aku manage email dalam outlook.
Terlalu banyak spam email. Junk email pun banyak.
Email email yang tak penting aku dah delete semua.
Semak okeh.
Setakat ni aku dah sort out semua email yang penting masuk dalam folder.
Alhamdulillah settle.

Kerja sebagai secretary ni sebenarnya susah jugak.
Serba-serbi, kanan kiri kerja datang.
Aku la technician, aku la tukang photostate, aku la tea lady, aku la cleaner, aku la itu, aku la ini.......
Hoihhh, patah pinggang aku.

Lunch tadi sempat berlari jap pergi Aeon Big Bangsar South beli barang-barang pantry.
Nasib opismate, Leen dan Min join sekali.
Boleh la teman dan tolong angkat barang.
Kalau harap aku sorang je, memang patah bahu aku.

Balik opis, sambung buat kerja-kerja opis pulak.
Opis aku ada projek next month.
Aku one of the committee in the project.
Memang banyak kerja walaupun kerja senang.
1 kerja dah settle.
Tunggu next week pulak nak pergi check barang dan amik quotation.
Hopefully semua akan berjalan lancar.
Lagipun masa dah suntuk sangat ni...
Masih banyak preparation kena buat.
Semua orang rushing...

Ohh, 1 more thing aku realize dalam kerja ni.
Kebanyakan orang yang berpangkat tinggi atau menjaga orang-orang yang berpangkat tinggi akan menjadi kerek.
Yes, kerek. Bukan cerek ya.
Sometimes dalam kerja, kita tak perlu untuk menjadi kerek.
Sebab kerek ni adalah menyusahkan.
Memang ia tak menyusahkan diri sendiri tapi ia menyusahkan orang lain.
Kerja yang senang akan jadi susah.
Kerja yang simple akan jadi complicated.
Dan ya, biasanya orang tak suka dengan orang yang kerek.

Aku ni dah biase deal dengan orang yang kerek.
Tahun lepas aku penah deal dengan orang yang terrr sangat la kerek.
Naik pening kepala aku.
Dah la bos aku time tu jenis tak penyabar...
Si kerek ni pulak lagiii laaa menyusahkan kerja aku.
Last-last si kerek ni kena sound.
Terus dia insaf... tapi dengan unit aku je la..
Dengan unit lain dia kerek lagi kot..

Sometimes kita tak perlu nak menyusahkan orang camtu.
Tak salah kalau kita nak jaga reputasi dan ke'ekslusif'an kita.
But kite fikir la.... ape yang kita buat ni efek orang lain tak?
Apa yang kite buat ni buat orang terasa hati tak?
Kite tak fikir kan?
Orang lain pun ada kerja dia.
Orang lain pun ada masalah dia.
Benda yang senang, yang dia boleh settle kan cepat tu, kita bantu la..
Jangan menyusahkan.
Kita tak tahu dia ada banyak lagi komitmen lain yang dia kena buat.
Kadang-kadang bila kita tolong orang, 1 day nanti Insha ALLAH Tuhan akan bantu kita balik.
Ok, renung-renungkan.

Sekian saje nasihat dari pakar saiko-loji (psikologi) yang saiko... :)
heheh..








Thursday, March 13, 2014

2 hari tanpa internet di ofis

Salam readers...

Semalam dan pagi tadi internet ofis kat tingkat aku down.
Semua kerja stuck.
Email tak masuk, even printer pon takleh pakai sebab printer kan guna server internet.

Meroyan hoih takde internet.
Satu hampasss kerja pun takleh buat.
Semua pakat sembang, duk saje, discuss pasal kije.
Nasib ada whatsapp.
Leh discuss apa-apa yang patut kat situ.

Baru sedar, internet sekarang ni bukan lagi kehendak.
Ianya adalah keperluan.
Meroyan aku takleh update blog, takleh email email dengan kengkawan.

Oh nak citer.
Tadi aku sempat balik rumah time lunch.
Sekarang ni kan rumah aku kena catu air.
Kebetulan hari ni air ada.
Sebelum ni memang aku ada takung air dalam tong besar.
Cuma lama-lama air tu jadi berkeladak.
Karat hoihhh...
Takkan aku still nak mandi dengan air berkeladak macam tu kan.
Rosak kulit aku nanti.
Ni pun dah ada jerawat kecik-kecik tumbuh kat muke.
Nasib tak melarat.

So, tadi mintak FZ hantarkan aku balik rumah.
Aku tukar semua air takungan aku dengan air yang baru.
Air yang baru ni jernih sikit.
Pastu tadi sempat jugak aku mandi...
Hehehe... seronok. Segar je lepas mandi.
And now datang opis balik dengan wangi-wangi... ngeeeee.... :)

Balik opis, terus check internet.
Yeayyy!! Internet dah ada.
Boleh la check email.
Nasib takde email yang urgent. Fuhhh....

Ok la. 
Ni je update untuk hari ni.
Nanti-nanti ada masa aku update lagi eh.
Itupun kalu rajin. Hehehe... :)


Tuesday, March 11, 2014

Barulah nampak kemas desktop saya! Sukeee...

Salam readers...

Aku ni kan secretary.
Secretary ni kena pandai dalam menguruskan hal-hal filing sebab secretary ni biasanya menyimpan banyak fail-fail sulit dan tak sulit mengenai unit atau jabatan.

Aku memang tak berapa reti nak kemas desktop sendiri.
Bila tengok desktop pc aku, aku sendiri pon boleh pitam.
Berselerak fail uollsss...
Gambar-gambar pun merata-rata.
Folder sampai nak penuh skrin.
Bila orang suruh cari fail je, aku menggelabah.
Yela, sebab tak tahu nak uruskan cemana.

Kadang-kadang, bila aku ada masa free aku akan kemas desktop aku.
Barulah ok...
Pastu takdan 2-3 hari, berselerak balik.
Pastu kemas balik...
Pastu 2-3 berselerak balik.
Pastu...pastu..pastuuu.... buat ulang kali...
Huh!

Semalam, opismate aku Farid bagitahu ada 1 software yang sangat best.
Software untuk mengemas desktop supaya tak padat.
Bila dia bagitahu je, terus aku install.


Desktop aku padat penuh sarat lebih kurang camni la...
Mana tak menggelabah bila orang suruh cari fail.
Maunya makan masa.

Setelah install software itu, desktop aku terus jadi kemas seperti ini :-


Tadaaaaa!!!

Kemas kannn....
Senang nak cari fail ikut tajuk.
Comel pulak tuu...
Ni pun aku tengah godek-godek kot-kot boleh buat kaler-kaler.
Hahaha...
Takde kije kann...

Nak tahu software ape?

Fences.

Search kat google : fences software free download.
Berlambak-lambak ada.
Tapi aku download kat cnet.

Ok, selamat mengemas desktop anda.


Kisah Feb

Salam readers...

Ni citer bulan Feb lepas tapi baru nak kongsi.
Hehehe...
Maklum la virus malasss melanda diri. Tengok tajuk pun dah tau dah tahap kemalasan aku.
Tahu je la aku kannn...
Diana dan malas memang tak dapat dipisahkan. ngeeeeee...

Memandangkan on that day aku kena jaga Alya, seperti biase FZ akan bawak kitorang jalan-jalan kat MV.
Bawak budak kecik ni memang payah sikit nak pergi tempat lain.
Kat MV ni kan serba-serbi ada.
So senang...

Hari tu kitorang bawak Alya pergi ke Toys R' Us.
Saje je la kan bawak dia pergi tengok mainan kat situ.
Lagipun mak Alya dah pesan, belikan barbie untuk dia sebab Alya sekarang suka sangat dengan barbie.
Duit pun dah diberi.

Ok la..ok la...
So mari kite tengok barbie dalam kedai permainan itu.

Punyalah rambang mata minah cinonet tu nak pilih barbie.
Semua dia nak.. semua dia nak beli..
Hoih.... untung laaaaa...
Aku dulu ada sekor je patung barbie. Nama Annie.
Itupun daddy belikan sebagai hadiah aku dapat nombor 1 dalam kelas.
Lepas tu tak dapat-dapat lagi dah barbie.
Kalau daddy beli mainan pon, dia beli set masak-masak.
Nak suruh anak dia minat masak la tuh...
Padahal sampai ke sudah anak reti sangat masak. heheh...

Akhirnya dapat jugak patung barbie yang Alya berkenan.
Susah betul la budak ni...
Macam-macam patung barbie yang aku tunjuk.
Dia asik nak yang mahal jekkk...
Haih!

Dah bayar semua, kitorang singgah kat Gelato Fruity.
FZ teringin nak makan aiskrim kat situ.


Punyalah suka dapat barbie sampai dia tak layan aiskrim yang sedap tu.
Kemain kann...


Kalau bab posing memang serah kat dia je la...
Takyah diajar pun.





Itulah patung barbie nye.
Lawa la jugak.
Yang penting, mesti ada kaler pink...
Pengsan aku layan karenah cinonet ni!

Monday, March 10, 2014

Flight MH370

Salam readers...

Sekarang ni memasing sibuk amik tahu berita perkembangan mengenai flight MH370.
Entah apa nasib yang menimpa mangsa. Wallahualam.
Aku ni pun tak penah-penah tercongok depan tv semata-mata nak tengok berita.
But disebabkan peristiwa ini, aku boleh bangun awal, on tv terus cari channel yang tayang berita tentang ini.
Jarang sekali aku bukak tv1, tapi semalam 1 hari aku bukak.
Aku nak tahu perkembangan kes ini.

Sedih. Terkejut. Takut.
Itu perasaan yang aku rasa ketika dapat tahu mengenai misteri kehilangan flight tersebut.
Sedih mengenangkan nasib mangsa-mangsa dan keluarga mangsa.
Semoga tabah semuanya.
Terkejut sebab tak sangka kejadian macam ni boleh berlaku.
Malah ianya sangat misteri.
Flight hilang macam tu tanpa dapat dikesan!
Takut.... ya, aku takut.
Air transportation yang dikatakan paling selamat, boleh hilang camtu je.
Bukan salah sesiapa. If ALLAH said, "Kun fa ya kun", semuanya boleh berlaku dalam sekelip mata.
 Ianya sudah ditakdirkan.

Paling tak puas hati bila orang-orang kita sesuka hati speculate macam-macam.
Aku sendiri pon tak paham dengan orang-orang kite ni.
Suka sangat jadi "attention seeker".
Bukan dapat award pun kalau ape yang korang speculate tu diterima orang...

Ada yang speku, flight hijacked by terrorist la.
Ada yang speku, flight kena bom la..
Paling takleh blah bila ada yang kaitkan dengan politik.
Ba alif ngang! Masing-masing sibuk nak jadi wartawan lantik sendiri.
Sikit pon takde nak fikir perasaan ahli keluarga mangsa yang mengharapkan berita baik.
Ntah pape je kan.
Ni la manusia kite. Manusia yang dikurniakan akal tapi tak guna.
Manusia yang suke buat perkara yang sia-sia.

Apa yang kita sepatutnya buat ialah berdoa.
Berdoa supaya mangsa-mangsa semuanya selamat.
Berdoa supaya mangsa-mangsa boleh kembali kepada keluarga masing-masing.
Jika sebaliknya, berdoa supaya ahli keluarga yang terlibat tabah menghadapi ujian ini.
Berdoa juga supaya semua mangsa ditemui dan boleh diuruskan dengan baik.

Sekarang ni pun aku still mengikuti perkembangan peristiwa ni.
TV takde... yang ada hanya internet.
So, aku follow yahoo news... (klik sini).
Kena refresh sebab berita akan di update dari masa ke semasa.
So far yang aku tahu, belum dijumpai apa-apa bukti lagi.
Takpe... in sha ALLAH dalam masa terdekat kita akan tahu juga.
Sabarlah dengan percaturan ALLAH swt.







Friday, March 7, 2014

Dilanda demam mengejut

Salam readers...

Semalam aku EL.
EL yang sepatutnya MC.
Aku dilanda demam tonsil.
Sepatutnya semalam aku pergi klinik mintak ubat dan mc, tapi ate sakit kann...
Mana larat nak bangun keluar rumah bagai.
Maka, aku berkuak lentang je atas katil seharian.
Langsung tak kuar rumah.

2 hari lepas aku ada beli cheese kek kat bawah opis aku ni.
Time lunch, aku makan cheese kek tu.
Mungkin lepas makan tu aku tak minum air, so cheese tu melekat kat tekak.
Maka, tonsil membengkak la...
Dan-dan tu jugak suhu badan aku naik.

Malam tu aku dah melepek dah atas katil.
Tapi still boleh sembang lebat dengan housemate aku, hana tuu...

By the time bangun pagi esok nak pergi kije, aku memang dah lemau sangat...
Bulu roma ni tegak je... seriau...
Suhu badan memang naik mencanak.
Mata pun nak terpejam je... padahal bukannya ngantuk pon.
Lemah kononnye.

Whatsapp bos bagitahu nak mc.
Bagitahu whatsapp group opis jugak.
Takde la nanti diorang tercari-cari aku.

1 hari rehat kat rumah.
Tido, tengok tv.. tido tengok tv...
Rasa gagah sikit, aku kemas dapur.
Pastu sambung tido.
Kul 3 lebih, FZ datang rumah hantar makanan.
1 hari kot aku tak makan apa-apa.
Dia hantar nasi beriani ayam madu beli kat Mahbub Bangsar tu.
Pastu dia beli jugak teh ais...

Syabbasss betehh... syabbasss!
Elok je tonsil tengah bengkak, dia boleh bawah teh ais??
Nak suruh tonsil aku makin bengkak ke hape?

Tapi aku layankan aje.
Lagipun aku memang addict teh ais mahbub tu.
Sedap kauuu!

Dah makan semua, badan aku rasa kuat sikit.
Larut malam, badan panas balik.
Ingat nak mintak mc lagi tapi taknak la cari pasal.
Opis aku ni semacam sikit.
Mc lama-lama nanti ada mengata belakang pulak.

Pagi tadi, aku bangun tonsil ada lagi tapi dah macam surut sikit.
Tengahari tadi pun macam ok je...
Aku aktif la jugak.
Cuma saat aku menaip ni, suhu badan aku naik balik...
Tadi dah pergi klinik mintak ubat.
Hopefully, demam aku akan sembuh cepat.

Demam mengejut ni..
Mengejut sebab makan cheese kek.
Boleh??

Wednesday, March 5, 2014

Lunch bersama ofismate

Salam readers...

Selit sekejap sebelum masuk waktu lunch.
Sat lagi aku ada lunch date dengan geng-geng secretary.
Rindu nak makan dan gelak sama-sama.

Dah jadi tabiat dalam opis aku, pompuan kena beli makanan untuk staff lelaki.
Diorang ni nak sumbat perut sendiri pun asik suruh orang je...
Kekadang kalau aku malas, aku buat dunno je.
Pastu diorang akan suruh staff pompuan lain pulak yang belikan.
Hahaha... kesian betul.

21 Feb lepas, bos aku nak belanja staff.
So, as his PA aku kena decide nak makan ape under my boss's budget.
Memule decide nak makan nasi beriani la, nasi kandar la...
Last-last atas perbincangan bersama, kitorang 1 opis decide pergi makan kat Secret Recipe bawah opis aku ni je.
Bos pulak on je..

Aku booking table sekali dengan menu.
Senang.
Kalau tak, lembss...

Lepas solat Jumaat, masing-masing berkumpul kat SR.


Spaghetti meatball - Farid punya.
Bos aku pun order yang sama.


Carbonara - Maziah punya...


Ini Maziah dan Min.
Dua-dua single. Dara pingitan uolsss..
Berkenan? Meh rapat-rapat dengan aku.
Nanti aku kenalkan kat korang.
Hehehe


Ini Farid.
Satu jawatan dengan Min dan Maziah tadi.
Single jugakkk...
Pandai masak ni... bertuah bakal bini.
Heheh


Leen.
Muka berseri-seri sejak kahwin.
Tapi perangai gile-gile tu still tak berubah. Hahah...


Khairol.
Ate amik gambor dari camera 360.
Jadi muka memasing cam bersih bersinar je.


Yang hujung pakai baju kelabu tu la bos aku.
Yang tengah bersungguh tuang sos tu Rosman.
Yang tengah menikmati makanan tu Raj.
Yang tengah layan phone tu Zul.
Rosman, Raj, Zul, diorang semua ni manager aku.


Diorang ni kekadang kaki khianat.
Suke kenakan Min dan Maziah.
Kesian betul. Haha..


Chicken parmigiana.
Boleh la tahan.
First time aku makan.


Orange strawberry splash mocktail.
Sodapppp!!


Chocolate lava with ice cream.
Sodappppp nya ya ampun!!



Mushroom soup.
Muak sikit... mungkin jugak sebab perut dah kenyang...

Yang lain, ada yang order irish lamb, banana split, red velvet cake...

Total semua RM400++...
Terkezuttt semua orang.
Tapi bos kata, sekali sekala belanja...

Terima kasih bos...

Dah habis makan, naik opis.
Memasing dah lemau nak buat kerja sebab perut dah kenyang.
Aku pulak terus tak makan malam sebab kenyang sangat...