Wednesday, July 23, 2014

Realiti raya zaman sekarang

Salam readers...

Hari ni hari last aku bekerja.
Esok tengahari aku aku bertolak balik ke Terengganu.
Lama hoihhh tak jejak kampung sendiri.
Last aku balik kampung mase nenek meninggal akhir bulan 1 aritu.
Lepas tu terus tak balik-balik.

Mood dah teralih kepada raya.
Siapa yang tak happy sambut raya hoihh...
Baik yang kaya, yang miskin, yang tua, yang muda...
Semuanya excited nak sambut raya.

Beberapa hari lepas, aku ada la sembang dengan seorang member.
Member tak member la kan. 
Aku jarang jumpa dia tapi bila dah jumpa memang ada je benda nak sembang.

Dia kongsikan satu cerita which is aku pun pernah mengalaminya.
Cuma aku malas nak endahkan sangat.
Tapi sesetengah manusia memang akan terasa bila terkena.
Kite rasa benda ni kecik but jika ianya kerapa berlaku, seolah-olah there is something wrong happened.

Dah jadi budaya kite untuk saling berkunjung ke rumah jiran tetangga sanak saudara di hari raya.
Yela, kalau hari-hari biasa tu malas nak pulak nak keluar rumah pergi rumah sedara mara dakk..
Harapkan raya je la kite berkunjung antara satu sama lain.

Macam family aku, korang toksah la susah-susah nak datang rumah pada hari raya pertama & kedua.
Memang bayang kitorang pun tak nampak kat rumah tu.
Hari raya pertama & kedua tu memang kitorang 1 family all out keluar jalan-jalan.
Masuk hari ketiga dah tatau dah nak pergi mana.
Kekadang kalau kat Terengganu, start raya ketiga mulalah orang buat rumah terbuka.
Termasuk lah rumah aku sendiri.
Tapi rumah aku tu buat rumah terbuka kecil-kecilan je la..
Jemput sedara-mara dah jiran sebelah rumah je.
Mane la ada modal nak buat rumah terbuka besar-besaran.
Menu pun biase-biase je.

Eh, sebut pasal rumah terbuka, baru aku teringat.
Aku dah tahu menu ape untuk rumah terbuka tahun ni.
Itupun kalau jadi buat rumah terbuka la...
Tengok mood mommy dulu cemana.
Mommy aku tu mood swing.
Kalau mood dia ok, maka jadi la rumah terbuka.
Kalau tak ok, maknanya paham-paham sendiri la ye.

Ok, back to the story.
Member aku citer mase dia bujang dulu, bagi dia raya takde la meriah sangat.
Setakat jumpa sepupu sepapat macam tu je la.
Tapi sejak-sejak dah kahwin dan ada anak, mulalah dia excited nak beraya.
Bukan ape sangat, seronok tengok anak happy jumpa kengkawan di kalangan sedara-mara jugak.
Hari biase memang tak jumpa la kan...
Bila dah berkumpul ramai-ramai memang happening la.

Kisahnya masa dia berkunjung ke rumah mak saudara dia.
Mak saudara dia ada anak semuanya dah besar-besar.
Anak sulung kerja kampung. Yang kedua kerja kerajaan. Yang ketiga pompuan, suri rumah. Husband dia pun kerja biasa je.
Yang bongsu lepas SPM.
Mak saudara dia ni memang baik hati.
Jenis beriya-iya sambut tetamu. Hidang macam-macam makanan.
Tapi paling best mee soto.
Member aku cakap mee soto mak sedara dia buat memang terbaekkk sampaikan sedara-mara semua request nak makan mee soto setiap kali raya.

Masa member aku ni beraya kat rumah mak sedara dia ni, kebetulan ada tetamu lain jugak yang memang datang lebih awal.
Salam-salam sesame sendiri... then masing-masing cari port untuk duduk.
Sembang-sembang, tetamu pertama tadi dah nak balik.
Bila tetamu tadi tu dah balik, si anak yang keja kerajaan tu terus masuk bilik siap ajak anak bini semua.
Pastu tak keluar-keluar bilik dah.

Yang member ni pulak takde la nak terasa hati ke ape.
Cuma pelik la... sedara sebelah ayah dia, boleh pulak sepupu dia beriya-iya layan.
Tapi bila giliran dia (dia sepupu sebelah mak), terus nak berkurung dalam bilik.

Benda bukan sekali dua terjadi.
Setiap kali raya sejak beberapa tahun lepas lagi.

Yang member aku pulak makin lama makin terasa hati la...
Dah kerap jadi sangat kan...
Sepupu datang rumah, kenapa ko tak layan?
Bukannya anak member ni nakal.
Jauh sekali hadap nak duit raya.
Yela, dalam ramai-ramai adik beradik, dia la kot yang paling berjaya.
Ate keroje gomen kann..

Tapi bila sepupu ni datang rumah, takde la pulak member aku ni nak balas balik.
Kite ada adat.. Layan la tetamu dengan baik.
Mungkin ada selisih apa-apa tapi bermaaf-maafan la...
Kate raya kan.

Mendengarkan cerita dari member ni, aku pun tak heran.
Sebab pernah terjadi pun pada family aku.
Mungkin korang pun ada pengalaman yang same... ke takde?

Tapi realiti zaman sekarang.
Raya pun bukannya nak sembang sesame sendiri.
Masing-masing sibuk dengan handset, tab dan gajet masing-masing.
Yang suke selfie tu selfie la... yang suke online tu, asikk la online.
Orang bersembang pun dah tak dengar.
Pergaulan pun terbatas.
Dah tak berapa nak bergaul sangat dah dek kerana ralit dengan dunia sendiri.

Dulu mase aku kecik-kecik, kalau jumpa sepupu sepapat, riuh hoihhhh!!
Orang-orang tua semuanya duk bersembang dalam rumah.
Yang budak-budak kecik semuanya bergelimpangan berlari sana-sini kat luar rumah.
Happy sangat sampaikan melalak-lalak la tak nak balik rumah bila mak ayah ajak balik.

Sekarang ni... ape dah jadi?
Budak-budak beraya pun dalam keterpaksaan.
Beraya sebab nak kutip duit raya.
Kalau takde duit raya, frust....
Terus aim rumah tu tak best sebab tak bagi duit raya.

Mak ayah budak pun sama.
Bila kite datang rumah dia, takde la nak sambut kite sangat.
Macam terpakse layan.
Ada sedara aku tu (sorilah kalau terasa), asal kitorang nak beraya je mesti buat-buat takde kat rumah.
Padahal kereta elok je tercongok kat porch kereta.
Aku rasa takde sedara-mara aku yang pernah pergi rumah dia kot.
Tapi bila giliran dia datang rumah orang, nauzubillah.
Anak-anak dia nakal ya ampun...
Usik barang sana-sini. Gerun je aku tengok bila anak-anak dia duk main-main sebelah bunga kaca mommy.
Kalau pecah tu, ribut taufan la mommy aku aritu. Huhu...
Tapi takde pun kitorang kata apa-apa.
Takde pun kitorang tak layan diorang.
Kita tahu cemana nak layan tetamu dengan baik.

Kita hidup bersaudara, mestilah bermuafakat.
Jangan pentingkan diri sendiri.
Jangan nak tunjuk sombong tak bertempat.
Tak perlu pun nak berlagak depan saudara-mara sebab orang tak heran pun sebenarnya.

Kite beraya nak happy-happy.
Nak mengeratkan silaturrahim.
Saling bermaaf-maafan kot-kot ada la terasa hati, terguris kat mana-mana yang kite tak sengaja buat.
Bukannya nak buat muka ke ape.
Ni untung la sekarang hidup senang.
Kalau hidup susah di masa depan nanti, bukan ke keluarga dan sanak saudara jugak yang kau cari?

Tapi bagi aku setiap kali raya memang meriah.
Abaikan orang-orang yang negatif.
Biarkan diorang. Takde mendatangkan faedah pon.
Time raya ni la aku nak jumpa sedara-mara, sahabat handai yang dah lama tak jumpa.
Rindu semua orang!
Paling penting, pergi melawat kubur arwah nenek-nenek dan datuk-datuk.
Setahun 2-3 kali je aku pergi ke kubur diorang.
Bersihkan apa-apa yang patut & sedekahkan al-fatihah.
Sedihnya tahun ni aku beraya tanpa orang-orang tua yang bergelar datuk dan nenek.
Tahun lepas at least aku ada la sorang nenek.
Tahun ni ade la nenek tiri sebelah mommy tu tapi kitorang takde la rapat sangat.
Jumpe setahun sekali pun belum tentu.

Memandangkan esok aku dah mula cuti raya, maka tak blog ni mungkin takkan berupdate selama beberapa hari sebab aku rasa aku busy kot balik raya kali ni.
Banyak projek yang nak dibuat.
Ada masa barulah aku akan update blog ni.

Ucapan aku : Selamat menyambut aidilfitri.
Maaf zahir & batin.

Serta,

Kembalikanlah suasana hari raya seperti zaman kita kecik-kecil dulu.





Monday, July 21, 2014

Cerita berbuka di Yusof Tomyam, Lucky Garden Bangsar

Salam readers...

13 Julai baru-baru ni, FZ ajak aku berbuka di luar.
Aku pun asik masak je kann...
Malas masak, beli je makanan kat bazar.
Tapi bosan jugak beli makanan kat luar.
Ape-ape hal pun air tangan sendiri jugak yang sedap walaupun ape yang kite masak tu simple.

Teringin pulak nak makan siakap 3 rasa, FZ bawak aku pergi ke kedai Yusof Tomyam.
Kat sini aku tak tahu la nak cakap cemana.
Makanan kat sini semuanya sedap-sedap.
Nak-nak tomyam dia... Terbaekk!!
Punyalah aku terbiasa makan kat sini sampaikan tauke kedai ni pun dah cam aku.
Siap bagi diskaun lagi setiap kali makan kat sini.

Lepas asar, kitorang pergi booking.
Order sekali makanan untuk berbuka nanti.
Bayar kendian.

Sementara menunggu waktu berbuka, FZ bawak aku pergi jalan-jalan dulu sekitar KL.
Tengok ape yang ada kat KL ni.
Lalu kat Chow Kit, amboiihhh meriah betul dengan warga asing.
Kompius kejap, aku ni kat Malaysia ke kat Indonesia nih??

Jalan boleh tahan jem.
Yela, akhir-akhir Ramadhan ni mulalah orang ramai keluar shopping beli baju raya.
Ramai jugak umat manusia kat Jalan TAR.
FZ dah bunyi-bunyi dah dia taknak pergi ke Jalan TAR.
Tapi biase la kannn...
Girlfriend merengek sikitt je, terus la boifren kalah.
Petang tu jugak singgah Jalan TAR.
Hahahahaha!!

Nak kata panas, takde la panas sangat.
Tapi FZ punye peluh keluar macam kan dia berlari empat kilometer.
Lelaki kan... mane suka pergi tempat-tempat orang ramai camni.
Takde aircond plak tu.

Sempat la aku beli tudung 2 helai.
Sehelai untuk aku, sehelai lagi untuk kazen aku Emma.
Dia ada kirim tudung kat aku.
Nak kaler pastel. Time-time macam ni memang bertuah sangat la dapat kaler tudung yang kite nak.
Memang payah la sebab semua orang dah beli awal-awal.
Tu tak masuk lagi dengan orang yang beli borong terus.

Dekat pukul 6.30 petang, barulah kitorang beransur ke Yusof Tomyam semula.
Kat sini memang kena book awal-awal sebab meja memang fully booked.
Nasib la kan... Siapa cepat, dia dapat.

Kisahnya, dan-dan azan maghrib berkumandang, kedai arak depan Yusof Tomyam ni pasang sekuat-kuatnya lagi hindustan.
Kedai arak tu India punya la kot...
Dengar je "Allahu Akbar Allahu Akbar", terus bergema lagu hindustan dari kedai cadbury tu.
Aku dah menyirap dah...
Tapi memandangkan orang Melayu Islam lain yang ada dalam kedai tu buat derk je, aku pun buat derk jugak la..
Ikut hati nakkk je aku serang kedai tu.
Tapi kalau jadi apa-apa, takdenye orang Melayu kite ni nak datang tolong.
Kompem!
Ni realiti masyarakat kite sekarang ni.
Berlembut dan tak amik endah.
Tapi bile dalam internet, masing-masing berebut nak jadi keyboard warrior.
Orang main-mainkan je agama kite.
Tapi kite takde amik apa-apa tindakan pun.
Tokey kedai pun duk geleng kepala je.
Mungkin benda ni berlaku dah lama tapi takde sape yang buat report kan.
Lagipun kalau buat report polis, polis boleh buat ape?

Selama ni aku banyak kali dah call polis Pantai.
Buat report itu ini.
Maklum la duduk di tengah-tengah kampung camni, banyak benda-benda yang berlaku.
Macam hari tu, pernah ada majlis ape ntah kat flat sebelah.
Dari Isyak sampai pukul 1pagi diorang duk berkaraoke... Lagu dangdut ko!
Sakitnya hati.......
Yelah, diorang tak fikir ke orang nak tido ke ape..
Kalau rumah berdekatan ada anak kecik, tak ke kesian?
So aku call Balai Polis Pantai...
Kali pertama call, diorang cakap diorang akan amik tindakan.
Tapi haremmmm!
Takde apa-apa tindakan langsung.
Bayang polis pun aku tak nampak.
Bagus betul!


Ok, dah termelalut dah membebel pulak.
Opsss... hihi..

Jom kite layan gambar pulakss...


Amboihh.. putih mulus suci murni kulit abam FZ kite efek dari camera 360.
Hahaha...


Tapi tengok bila dia snap gambar aku...
Dia ni nak amik gambar aku ke gambar bumbung?
Tak center langsung.


Yang macam ni kan lagi elok...
Balance je atas bawah...
FZ ni jenis susah sikit nak pick up kalau orang ajar ape-ape.
Kadang-kadang naik geram gak aku.
Banyak kali dah ajar, tapi langsung tak masuk kepala.
Tapi nak buat cane kan.
Boifren sendiri jugak. Hmmm....


Siakap 3 rasa.


Udang goreng tepung.


Teh o ais limau FZ punya & sirap bandung aku punya.


Tomyam seafood.... pekat lemak pedas manis masam...
Perghhhh!! Memang terbaekk..


Kailan ikan masin.
Yang ni aku boleh makan cenggitu je.


Telur dadar.


Ni semua untuk makan berdua..
Alhamdulillah tiada pembaziran yang berlaku.

Syukur pada rezeki yang diberikan ALLAH swt.



Thursday, July 17, 2014

Tantrum Kiki

Salam raeders...

Wahhh... glemer mak ngah sekarang ye.
Dah puas tantrum depan Uncle Sim, stesen radio berpusu-pusu nak panggil hengko ye.
Ewahhh...ewahhhh...
Polis call, tak jawab.
Stesen radio jemput datang konti, awal-awal pagi dah tercongok dah kat situ.

Aku memang salah seorang yang bengang dan marah dengan pembuli jalan raya yang bernama Kiki.
Hoihhh.. hangin kot aku tengok video tu.
Kalaulah aku berada di tempat uncle tu, kompem-kompem dah lama aku hempuk je dia bagi dia sedar sikit yang dia sedang kurang ajar dengan orang yang sebaya atau lagi tua dari ayah dia sendiri.


Pailang sungguh ni.
Padahal baru je pakai kereta Peugeot.
Belum lagi kereta BMW ke ape..
Padahal kereta Uncle Sim tu 'cium' sikittttttttt je bontot kereta CDM25 tu.
Setakat polish tu, calar boleh hilang laa.
Tapi amarahnya tu macam 1 kereta yang kemek.
Siap pegang steering lock lagi.

Kesian Uncle Sim.
Banyak kali sebut "I don't have any intention.." tapi minah ni tetap la takleh kawal tantrum dia.
Amboiiii... hang ni gengster ke ape mase kat sekolah dulu??

Tak pepasal aku jadi stalker FB dia.
Beribu-ribu komentar yang dia dapat dan kebanyakkannya caci maki.
Siapa yang tak marah oiii...
Nampak sangat kurang ajar nyee...

Ni kalau dia still bujang, bakal mak mertua kompem tak berkenan ni.
Kalau dia kahwin, kompem family masing-masing malu punya anak/menantu yang glemer dengan kebiadapan.
Silap-silap benda ni dia kena bawak sampai bila-bila.
Yela... tak pernah-pernah ada kes pompuan mengamuk macam ni.
Mengamuk tu satu hal la.... berlagak pulak tu. Dah la racist.
Haihhh laaaa...

Sorry to say, I don't think her apology is sincere from her deep heart.
Nampak dari FB dia yang dia still menjawab.
Print screen komen-komen orang.
For what??
Nak tunjukkan orang lain pun ada buat salah?
Aku nak cakap, Kiki ni memang ego.
Well, tengok muka pun dah tahu dia cemana.
Tengok cara dia senyum tu... nampak angkuh sungguh.

Pandai buat, pandai-pandailah tanggung.
Aku rasa kalau video tu tak tersebar, dia takkan mintak maaf pun kat uncle tu.
Ni disebabkan nama dah rosak, so nak tak nak memang kena mintak maaf dengan harapan semuanya akan jadi normal balik.
Memang tak laaa kan.

Sekarang ni, dek kerana kesombongan dan keangkuhan diri, hidup dah tak tenang, ketakutan.
Mana tak takutnye.... kat FB tu dah berlambak-lambak orang share gambar rumah dia.
Orang luar ni pun satu.
Macam dah takde kije lain.
Pergi rumah orang, snap gambar...
Dah macam perompak pun ada.
Gerun pulak aku rase.

Membaca komen-komen dari pengomen kat FB kiki pun, dah buat aku gelak.
Ada 1 komen dari seorang kakak, 

"Maaf cakap, muka adik ni mmg tak lawa. Tapi jagalah perangai. Ini dua-dua dah la tak lawa. Apa lagi yang tinggal?"

Aku rase aku sependapat dengan kakak ni.
Aku lupa nak print screen komen kakak ni.
Try cari dah tak jumpa dia komen kat post mana.
Hahaha...

Bukan nak mengeji ciptaan Tuhan, tapi hakikat kott...
Jagalah perangai tu sikit.
Yang nak mengamuk-ngamuk, tantrum depan orang ramai tu kenapa??
Benda kecik je pun.
Bukannya kemek sangat... bukannya ada cermin pecah ke ape...
Calar sikit je.

Alasan kenapa mengamuk adalah kereta tu ada nilai sentimental.
Haihhh laaa... semua benda yang kite ada memang ada nilai sentimental.
Come on laa...
Tak perlu pun keluarkan steering lock bagai.
Bulan puasa kot.
Bawak la bersabar.
Dah la kau bertudung.
Buat perangai taikk macam ni, tak pepasal imej orang-orang bertudung yang lain tercalar sama.

Ni dah glemer camni, suka la kann...
Bajet retiss la lepas ni.

Kalau aku la... tak beraya dah aku tahun ni.
Baik tido selubung dalam selimut dari nak hadap muka family yang sekarang ni kompem tengah malu dengan kebiadapan ahli keluarga diorang.





Berbuka puasa @ The Chicken Rice Shop Mid Valley

Salam readers...

8 Julai 2014 baru-baru ni aku outing berbuka puasa dengan housemates...

Dah lama kan tak dengar cerita aku outing dengan diorang.
Yela, masing-masing kan busy dengan hal masing-masing.
Lagipun mula-mulanya masing-masing tak berapa nak baik.

Aku just rapat dengan Kak Siti dan Hana je dalam rumah tu.
Macam ada 2 puak pulak dalam rumah.
Tapi selepas kejadian 'penebasan lalang' tu, terus kitorang jadi baik.
Ada hikmah jugak la di sebalik kejadian tragis itu.

Dalam rumah aku ni kompius sikit sebab ada 2 orang nama Diana.
Aku, Nuradiana.
Yang sorang lagi Nurul Diana.
Hahahaha...
Sebab tu aku bahasakan diri aku kat rumah tu as Kak Na.
Senang.... takde la nanti bebudak tu panggil Diana, dua-dua menyahut.
Hihihi...

Lepas balik kerja, aku balik rumah dulu.
Dalam ramai-ramai, aku la yang paling awal sampai rumah.
Ate jarak dari rumah dengan opis tu sekangkang kera je kannn...
Housemate lain terus ke MidValley dari opis.
Aku pulak bersantai-santai dulu kat rumah, mandi, tukar pakaian semua...
Amboiii... santai sangat.

Dekat pukul 6petang, baru la aku turun dari rumah pergi naik bas.
Actually ni pengalaman pertama aku naik bas sorang-sorang!
Gila jakun kot!!
Menggelabah cari bas 361 sampai boleh terlanggar kerusi kat stesen tu...
Sakit kepala lutut aku nih!
Malu toksah cakap la...
Rasa macam orang baru keluar dari gua. Hihihi...

Aku sempat tanya sorang adik tu, "Dik, ni bas ke Mid Valley ke?"

Adik : Ye kak...
Aku : Tambang berapa dik?
Adik : RM1 je kak.... kali pertama ke kak?
Aku : A'ahh....

Orang kata, takut bertanya, sesat jalan...
Daripada aku sesat jalan, baik aku tanya orang...
Gittewww kekdahnya!

Naik bas, kena berdiri pulak sebab takde tempat duduk.
Amboii... romantis sangat sebab berdiri sebelah abam driver.
Whatsapp Kak Siti bagitahu aku dah on the way.

Sebelum ni memang aku pernah naik bas tapi at least berdua.
Ni first time kot naik sorang-sorang.
Dengan jalan jem nyee...
Ketaq lutut gak wehh.. Hahaha..
Ok, tak klaka.

Dah sampai MV, contact bebudak ni lagi.
Diorang duk dalam Aeon Jusco.
Shopping hadiah birthday kengkawan.
Aku ok je bab-bab shopping ni walaupun bukan aku yang beli.

Dah dekat waktu berbuka, barulah kitorang pergi ke The Chicken Rice Shop (TCRS).
Aku suka makan kat sini sebab murah.
Ayam roasted dia pun sedap.
Tapi paling sedap pai tee dia. Hoihhhh... favvy aku tuh!


Inilah Nurul Diana.
Panggil Diana jugak....


Ni pulak Kak Siti....
Super senior dalam rumah kitorang...


Sarah...
Dia ni pulak super junior dalam rumah kitorang.
Dia masuk awal tahun aritu.


Hana...
Minah ni memang rapat dengan aku.
Tetiap malam mesti dia datang lepak dalam bilik aku tengok tv sesama, gosip sesama...
Kekadang TER mengumpat sesama... haha... TER ye.. TER.
Kalau ada TER tu maksudnya tak sengaja... kahkahkah...
Ok, tak klaka lagi. T___T


Minah ni aku malas nak cerita.
Sebabnya dialah yang paling cun, lawa, vogue the vassssss dalam rumah tu.
Jangan jeles dengan dia sebab she's dun even care. 
Haha hakkkk tuihhhh!!!


Ni la menu yang kitorang makan.
Penuh meja kitorang ni haaa...
Lepas makan, masing-masing diam. Kenyang sangat katanya sampai dah tak larat dah nak bercakap.

Time balik, kitorang naik bas lagi.
Dalam bas tu, kisahnya aku duduk kerusi double.
Sebelah aku kosong sebab yang lain duk kerusi lain.
Tetibe ada mamat indon masuk, nak duduk sebelah aku.
Punyalah cuak aku!
Wehhh, aku taknak duduk sebelah indon laa.
Budak-budak rumah siot je gelakkan aku sebab diorang tengok muka cuak aku tadi.
Dah la diorang tahu aku jakun naik bas. Hahaha!
Yela, mane tak cuak.
Indon kot... Laki pulak tuu..
Mamat tu pun satu. Berlambak-lambak kerusi kosong dalam bas tu, sebelah aku jugak yang dia aim nak duduk.
Bongokss tul la.
Last-last aku duk tengah-tengah kerusi double tu.
Aman.... Besar ruang aku.
Hahaha...

Macam-macam hal la kannn...
Tapi bila ingat balik, cam kelakar pun ada.
Menggelabah jugak aku rupanya.




Wednesday, July 9, 2014

Sempat aje

Salam readers...

Ya ampunnnnnn... aku bizi sebizi bizinya..!
Hoihhh... kepenatan dah aku hadap kerja 1 hari.
Dah la aku tak cukup tido.
Dengan opis sejuknyaa...
Serius rasa macam duk melepak dalam peti ais bahagian sejuk beku.

Bayangkan laa nak menaip pun, tangan terketar-ketar.
Sebab tu la aku jarang update blog sejak-sejak puasa ni.
Tak selesa la nak menaip.
Huhu...

Dah 3 hari berturut-turut aku hadap statistik.
Ohhh maiiiii.... memang lagiii buat mata aku mengantuk.
So far ada 1 lagi data aku kena masukkan.
Pening tu memang la pening tapi bila dah siapkan kerja... kepuasan tu tak tahu la nak cakap.

Ni dah nak masuk waktu balik rumah.
Opis aku bagi balik awal kul 4.30.
Yahooooo!!
Balik pulak FZ yang datang pick up tetiap hari.
Memang goyang kaki je la kan..

Sebizi-bizi aku pun, akan sempat jugak amik mase 5 minit untuk bukak google usha menu-menu untuk berbuka.
Perlu sangat-sangat untuk menggugel ye kawan-kawan.
Aku bosan hari-hari biase duk makan makanan gerai.
So, bila dah bulan puasa ni, balik pulak awal, memang right time la untuk makan masakan sendiri pulak.

Menu mestilah berubah-ubah setiap hari kan.
Aku pun taknak la masak benda same je.
Macam hari ni aku dah ada menu untuk berbuka!
Yeaaaa!!


Goreng ikan bawal.


Telur masam manis.

Dan mungkin aku buat sikit ikan bilis cili hijau tu.
Makan pulak dengan nasi panas-panas..
Hoihhhh.. terliur dah ni.

Tak sabar nak transform jadi masterchef.
Hehehe...

Korang berbuka apa hari ni?
Ke menu tunjuk-tunjuk je? :D

Apepun, SELAMAT BERBUKA PUASA uollsss!

Tuesday, July 8, 2014

Sepandai-pandai tupai melompat...

Salam readers...

Susulan dari kes housemate aku pakai gunting tu...

Wahhh, ramai benor yang nak tahu ending kisah ni kan.
Hahaha...
Yela, citer ni rare kot.
Hanya orang-orang terpilih je yang mengalami peristiwa yang teramat tragis ini....

Kan aritu aku de syak budak rumah aku guna gunting aku untuk tebas 'lalang-lalang' dia.
Korang paham la maksud aku kan...
Sebenarnya time tu aku cuba la bersangka baik.
Kot la dia memang guna untuk gunting rambut ke ape.
Kejijikkan tu takde la teruk mana kalau setakat gunting rambut.

Tapi memang nature diri aku, aku suka find the solution.
Aku suka dapatkan explain dari orang.
Aku suka dengar pengakuan dari mulut orang tu sendiri sebab aku memang tak suka nak anggap-anggap, tak suka nak rasa-rasa, tak suka nak fikir-fikir.
Kang dibuatnya orang tu tak buat ape yang aku fikir, aku pulak yang berdosa.
Tak ke sia-sia je dapat dosa free?

Hari Jumaat malam.
Petang sampai malam aku kuar dengan FZ.
Berbuka sama-sama pastu jalan-jalan KL.
Balik dalam pukul 9 lebih camtu.

Mase balik, rumah memang takde orang.
So, aku berkurung la dalam bilik.
Tv aku kan semua ada dalam bilik.
Aku ingatkan takde la orang balik ke ape.

Dekat kul 10 camtu, baru aku kuar bilik sebab nak gi dapur minum air.
Terkezuttt gak aku tengok tetibe 'si dia' dah tergolek-golek depan tv kat ruang tamu.
Bersantai nampakkk...

Jantung aku ni dah dupdapdupdah ni....
Nak discuss ke tak nak... nak discuss ke tak nak.
Ragu-ragu sebenarnya sebab hati aku cepat panas sekarang ni kalau tengok dia.
Aku masuk bilik semula.
Fikir elok-elok dulu sebelum buat keputusan.
Takleh jadik ni... memang kena discuss jugak.
Dah pikir, aku keluar balik dan pergi kat M.

Aku : M, K.na ada benda nak settle dengan awak ni....
M : Hah? Ok...ok...
Aku : Perlahankan la sikit tv tu...

(For korang punye info, aku tatau la dia ni pekak ke ape... setiap kali dia tengok tv, volume tv tu kuat macam kan nak bagi 1 blok dengar. Bergegar rumah aku.)

Aku ada rekod perbualan aku dengan dia selama 3 minit.
Aku try upload dalam entri ni tapi tak dapat pulak.
Asik error je.

Dalam discussion tu, dia asik la duk tanya gunting mana..gunting mana.
Aku cakap gunting dapur la...
Pastu boleh pulakk dia deny.
Memula dia ngaku la yang dia guna gunting tu tapi untuk potong rambut.
Aku serkap jarang lagi...
Aku cakap aku pernah nampak rambut halus camtu & rambut dia tak halus seperti rerambut yang ada di gunting.

Tapiii dia tanya lagi, "gunting mana ni?"
Aku cakap la, "gunting dapur la..."

Aku cakap aku ada bukti.
Dia boleh tanya aku apa bukti.
Aku geram, aku cakap, "Sebelum awak amik gunting tu, ada tak awak tanya sesapa pasal shaver?"

Time ni memang nampak dia terdiam.
Ko nak deny sangat kan?? Deny la sekarang!

Pastu dia terus cakap "Takpe la M ganti baru.."
Aku cakap, "K.na nak awak mengaku je..."

M : Mungkin kot sebab gunting takdak mase tu...

What the??
Ekslusif sungguh pengakuan dia tu...
Sebab mase tu gunting dia takde, dia boleh guna gunting aku??
Gunting dapur pulak tuuu!!

Dia : M tatau pun tu gunting dapuq.
Aku : Takkan la awak tak tahu! Tengok bentuk gunting pun orang akan tahu la tu gunting dapur. Gunting kertas, bentuk lain! Gunting jahit bentuk lain! Dah sah-sah K.na letak gunting tu kat dapur memang untuk masak.

Aku : Ok fine kalau memang betul awak tak tahu tu gunting dapur. Tapi tu gunting orang!!! Bukan gunting awak! Awak guna gunting orang untuk kerja jijik tu!! Kenapa? Terdesak sangat?? Dah panjang sangat dah ke?? Ada kutu??

Tapi budak ni memang suka twist citer.
Salah memang pada diri dia tapi dia nakkkk jugak korek salah orang.
Macam-macam la yang dia kata & salah satunya dia kata aku layan dia teruk.

Aku : Awak rasa bila K.na start layan awak teruk?

Dia diam.
Dah kalau betul dia ada fakta tentang ni, cakap la..
Ini tak, diam semata-mata.

Aku : K.na takde pun layan awak teruk. K.na cuma tak tegur awak je. Sejak bila?? Sejak hal mesin tu. Awak tak dengar kata! Awak expect K.na nak senyum lagi ke lepas awak buat camtu??

M : Tapi kalau K.na nampak saya duk kat ruang tamu, K.na cepat-cepat tutup pintu semua...

Aku : Tak payah la, M. Tak payah... Lepas kejadian tu, awak ingat K.na nak hadap lagi ke muka awak? Tengok muka awak pun K.na tak nak la!

Banyak lagi sebenarnya benda yang dia cakap.
Sampai 1 tahap aku dah naik bosan bila dia asik duk cakap, "Kenapa k.na camtu... kenapa k.na camni..."

Aku : Kenapa awak asik tanya, kenapa k.na camni..kenapa k.na camtu?? Kenapa awak tak tanya sendiri, kenapa awak camni...kenapa awak camtu?? Kenapa awak tak fikir tentang orang lain?? Kenapa diri awak camni?? Yang awak asik nak pointing finger kat orang ni kenapa?? Dah awak salah, just down to earth and say sorry. Then full stop!! Tak payah dah nak question kenapa orang ni camtu camni! Ni tak... awak dah salah, lagiiiii awak nak korek salah orang lain! Muhasabah la, M!!

Dan paling tak tahan bila dia start melaga-lagakan orang-orang dalam rumah.

M : Hana & Sarah rapat ke?
Aku : Dia opismate, kerja sama-sama.. mesti lah rapat.

Dia sengih.

M : K.na tak tahu Sarah ada cakap belakang...

Aku : Hei, M! Tak kisah la cakap belakang ke ape. Tapi sekarang masing-masing dah ok. Semua orang ada keburukan yang buat orang lain cakap belakang pasal dia. Bos kite ada cakap belakang pasal kite, kawan-kawan kite ada cakap belakang pasal kite, even mak ayah kite sendiri ada cakap belakang pasal kite. As long as depan elok, takde buat masalah, bagi k.na itu bukan masalah besar.

Seriously aku tak faham kenapa dia nak melaga-lagakan orang.
Macam yang aku cakap la, kalau dah salah, just down to earth, saya sorry and thats all.
Takyah lanjut-lanjutkan benda-benda lain untuk heret orang lain untuk join jadi pesalah jugak.

Masing-masing ada salah silap.
Kalau benda tu kite boleh let go, then let go.
Omputih kate, let bygone be bygone.
Tapi kalau kau dah silap and still sibuk nak point finger kat orang lain pulak, what do u expect??
Simpati orang??
Nak brain wash orang??
Nak buat orang lain gaduh sesame sendiri pulak??

Semalam budak-budak bilik dia buat meeting bilik.
Aku tak join la sebab aku kan duk bilik lain.
Roommate dia sendiri pun ada banyak sangat benda nak discuss dengan dia.
Bukan niat nak cari pasal tapi nak menyedarkan dia tentang attitude dia yang tak menyenangkan tu.

But STILL, dia duk bercakap pasal aku.
What theee!!!
Dah kau kenapa budak??
Kau buat salah, kau lagi nak tunding jari kat aku!
Depan aku, kau laga-lagakan orang-orang dalam rumah.
Depan roommate, kau buruk-burukkan aku.
Penyakit ape kau nih??

Meeting habis, Hana datang masuk bilik dan ceritakan semua.
Aku gelakkan aje dengan ketidakmatangan M ni.
Tatau dah aku nak buat cemana.
Hana kata M menangis.
Aku tak caya dengan airmata dia tu.
Mungkin betul dia sedih. Tapi bukan dia insaf.
Dia sedih sebab semua orang hentam dia.

Malam yang aku discuss dengan dia tu pun, dia ada jugak say sorry.
Siap salam cium-cium pipi lagi....
Tapi last-last ape dia buat?
Burukkan aku jugak...
So, bagi aku permohonan mintak maaf dia tu takde makna...
Maaf yang tak ikhlas.

Kite ni kalau tak buat silap, takdenye orang nak tegur.
Kite buat silap la, ada orang yang menegur.
Kalau bila ditegur asik nak sentap je, cane?
Ditegur sentap... tak ditegur, kite pulak yang sakit hati.
So, cane nak buat?

Tak tahu la aku.
Bergaduh dengan budak tak matang ni, payah sikit.
Dia salah pun, dia kata orang lain salah jugak.
Dia guna gunting aku untuk potong bulu pepek dia, last-last nama aku jugak yang diburukkannya.

Lantak kau la dik non.
Asalkan kau bahagia bila semua orang tak suka kau.

Tuesday, July 1, 2014

Bodoh

Salam readers...

Tak pepasal pahala puasa aku kurang hari ni.

Aku tatau la kenapa dan mengapa wujudnya manusia-manusia begini?
Yang takde kesedaran sivik, yang takleh berfikir dengan waras sedangkan dikurniakan otak yang normal.
Adakah dia ada mental disorder?
Atau tahap kebodohan yang bertingkek-tingkek tahap nirvana?
Ataupun kebangangan tahap cipan?

Entah.
Aku memang takde jawapan.
Sebab tu aku tanya korang....... huhu.

Begini ceritanya....
Semalam aku bersembang dengan housemate aku, Hana.
Sekali dia bukak cerita....

Hana : K.na, tadi Diana cerita kat Hana pasal M.
Aku : Hah, kenapa?
Hana : K.na ingat tak masa K.na cari gunting dapur K.na tu?
Aku : Ingat laa... kenapa?

Seriously aku dah panik..
Macam tatau je ape yang bakal Hana citer...
Tapi ku tungguuuuu....

Hana : Memang M yang pakai pun.
Aku : Dia guna untuk haaaaaaaa!!

Hana : K.na ni... tunggu la Hana citer.
Aku : Hahah... ye ye. K.na tunggu.
Hana : Sarah cakap sebelum dia guna gunting tu, dia ada whatsapp Sarah tanya Sarah ada shaver extra tak? Tapi Sarah kata takde. Dia tanya Diana jugak. Pun takde. Mase dia tanya Hana, Hana pun kata takde. Padahal Hana ade je. Haha..

Aku : Haha... nasib dia tak tanya K.na sebab K.na pun ada gak sepaket k.na beli.
Hana : Hana pun ada sepaket. Hahaha..

Kitorang gelak-gelak jap.

Hana : Sarah & Diana cakap mungkin dia guna gunting K.na....

Aku : Hah??!!!
Hana : Sarah nampak gunting tu ada dalam bilik air. Pastu dia nampak ada macam rambut kat gunting tuu...
Aku : Hahh???!!

Aku pergi jumpa Sarah dan Diana.
Mase tu diorang duk tengok tv kat ruang tamu.

Aku : Korang, betul ke Hana citer tu? T___T

Diana : Iye la kot... Kitorang nampak.
Sarah : Banyak K.na rerambut kat gunting tu....

Gulppp!!!!

Memang mase tu aku mencari-cari gunting aku tu sebab aku potong cili ke, ikan ke, aku memang guna gunting tu.
Patut la mase tu takde.. rupa-rupanya tersadai dalam bilik air.


Macam ni la rupa dan kaler gunting aku tu.
Sebijik sebijan...
Tapi gambar ni aku cilok dari google.

Aku tak paham betul la mane M letak otak dia.
Bukannya dia tatau gunting tu digunakan untuk hal-hal masak.
Boleh pulak dia guna untuk cantas 'lalang-lalang' dia tuuu...

Hana suruh aku bersangka baik.
Kot la M tu guna gunting aku untuk benda lain ke...
Ok, aku try bersangka baik.
But still aku kena tanya dia jugak. Just to make sure.
Kot la dia guna untuk potong rambut ke....
Who knows kan...

But still, aku takleh terima.
Tu gunting untuk dapur kot.....
Untuk gunting makanan-makanan, sayur-mayur..... bukan untuk gunting rambut, gunting kertas, gunting bulu pepek!!
Ha, kan dah TERR sebut!
Stressss aku lahh!
Kalau dia guna gunting tu untuk gunting benang ke ape, aku boleh la consider lagi!

Well, takde yang nak dihairankan pun...
Memang 1 rumah tahu dia pengotor + selekeh + tak reti kemas sejak dia mula-mula masuk lagi.
Cara dia susun barang... pinggan mangkuk berhari-hari tak cuci.
Sampah sarap dibiarkan atas kabinet dapur..
ATAS okeh... sampah duk atas kabinet..
Bukan dalam bakul sampah atau atas lantai..

Kalau dia tapau makanan balik rumah, plastik dibiarkan berterbangan.
Cawan gelas Hana yang dia pinjam (tak bagitahu pun sebenarnya) dia tak cuci berhari-hari.
Dah la tak cuci, dibiarkan gelas-gelas tu bergolek-golek atas lantai dalam bilik diorang.

Cane rumah aku nak nampak kemas??
Acu cakap?

Kalau nak bercerita pasal dia ni, sampai esok pun tak habis...




Awas, gambar makanan ada disini!

Salam readers...

Amboii... tajuk cam ngeri benor!

Dah memang jadi masalah utama kitorang bile keluar je, mesti tatau nak makan kat mana.
Kalau jenis aku ni, bawak la kemana-mana pun aku tak kisah.
Aku telan je semua.
Tapi FZ ni la... tekak dia lain sikit.
Nak ajak pergi restoran mahal-mahal sikit, dia janggal.
Tatau la ape yang dijanggalkan sangat.
Nak ajak pergi restoran makanan Jepun ke, Korea ke, memang lagiii la tak.
Mana dia makan makanan camtu.
Asik-asik dengan dia ni makan makanan Melayu atau western.
Idok le aku muak tapi kekadang nak jugak merasa makanan lain.
Ye dak?

Citer ni awal bulan aritu.
Dah nak masuk bulan lain, baru sibuk nak citer ye, Diana!

Itulah yang dinamakan pemalas hazabunn!
Korang tau je la tuan tanah blog ni kan pemalas gile.
Nak menaip pun kena ada mood. Cano tuh?

Ok, back to the story mory.
Aritu aku ajak la FZ pergi makan ke Restoran Azmi.
Rindu pulak nak makan kerang bakar dia.
Sodapp ohh!

Eh, sebelum review gambar, aku mintak ampun awal-awal ye kot la ada yang terliur nanti.
Tak pepasal aku pulak yang berdosa.


Pulut mangga...
Sedap.
Lemak-lemak gitu.. harga pun tak mahal.


Ni la orangnya yang suke sangat makan pulut mangga kat sini..
Aku tengok pun dah menjejess ailio ni ha..


Tuan tanah yang femalasss ittewww..
Nampak pucat je kan muka aku dalam gambar ni..
Mungkin sebab tak make up kot.


Nasi goreng daging merah FZ punya.


Nasi goreng belacan aku punya.

Memula ingat nak order makanan western je.
Tapi tetibe perut lapor semacam nak makan nasik pulakss...
Tu yang order nasik tuu...


Telur dadar yang gebuss gedebass...


Ice blended milo dan fresh orange.

Lupe aku nak amik gambar kerang rebus.
Kerang sampai je, terus ngapp sampai habis.
Hehehe..
Lapor, cenggitu la ghupanya.

Nampak ice blended tu cam sedap je kan...
Boleh la buat untuk berbuka nanti...
Sejuk sampai perut laa nanti.. hehe