Monday, September 29, 2014

Boring

Salam readers...

Hello.. hello... hello.....
Rindu kite tak?? 
Ape?? Tak rindu? Tak rindu takpe..
Haku merajuk la macam ni...

Merajuk merajuk pon tetap aku nak update.
Currently aku kat dalam ballroom attending a boring class.
Semalam 12 jam duk dalam kelas.
Sehari suntuk uollss!!
Naik kematu bontot aku duduk atas kerusi.
Aku rasa macam nak mengamuk dengan organizer.
Seriously macam tak consider langsung dengan orang lain.
Aku yang tengah PP ni dah naik sakit pinggang.
Dah la tak selesa nak tukar pad bagai...
Cam bahabsss sangat!
Langsung tak bagi ruang untuk participant beristirehat.
Dah la tak ikut schedule.

Sepatutnya kelas habis pukul 5.
Last last drag sampai pukul 6:30petang.
Time tu barulah boleh check in bilik.
Tak sempat nak rehat pon, kena gosok baju & susun barang. 
Mandi-mandi dan bersiap.
Lepas maghrib dah kena turun bawah pergi dinner.
After dinner ada kelas yang sama lagi sampai pukul 11 malam.
Tapi drag jugak sampai pukul 11:30 malam.
Balik bilik, ape lagi...... cuci muka, terus berkuak lentang atas katil la.
Penat gile kot.
Cam sial je jadual.
Baik takyah attend teambuilding kalau macam ni.
Baik aku duk opis kije cam biase.
At least dapat balik on time kul 5:30 petang.
Takde la penat sampai macam ni sekali.

Hari ni katanya kelas habis pukul 1 tengahari.
Aku nak tengok je kot-kot dia drag lagi.
Organizer buat diam je kalau kelas ni drag.
Langsung tak ikut schedule.
Aku ni dah la tak cukup rehat & tidur.
Kang ada yang mengamuk nanti.

Aku bukan nak komplen sangat.
Tapi agak-agak la buat program macam ni.
Tak attend, wajib attend katanya.
Nak tak nak kena join jugak. 

Unit lain buat program happening je.
Takde pun stress.
Kalau unit aku buat, hmmm..... makin darah tinggi aku dibuatnya ade la..

Bosan!

Wednesday, September 24, 2014

25 Facts about me

Salam readers....

Hari ni aku nak buat entri suka-suka.


25 fakta tentang aku


1-   Aku ada bermacam-macam nama panggilan. Diana, Nana, Na, Nura, Angah, K.Ngah, Mek. Ngah... Tak kisah panggil aku apepun tapi agak-agak la.. jangan la pulak panggil aku Jennifer Lopez.

2- Sebenarnya aku anak yang ke-4 dalam family. Tapi memandangkan anak yang ke-3 (Kak Nuraida) meninggal sebelum aku dilahirkan, maka aku dinaikkan pangkat jadi anak yang ke-3. Mungkin sebab tu jugak personaliti aku ni pelik sikit.. Api + angin. Paham-paham je la ye.

3- Aku cepat kalah dengan family. Adik-adik & anak-anak sedara mintak ape-ape je, mulalah lembik lutut. Aku akan bagi tapi cepat atau lambat je. Mummy & daddy pon takde mintak apa-apa tapi naluri manusia kan, sebagai anak reti-retikanlah bagi hadiah kat mak ayah. Setahun sekali at least 1 hadiah yang aku akan bagi kat diorang. Harga barang mesti lebih kurang. Adil katanya.

4- Aku tak suka selekeh-selekeh. Which means baju kotor-kotor, tak bersih, pakai baluse cantik tapi pakai selipar jepun. No..no....no.... Biar tak bergaya tapi kemas. Sebab tu la aku akan make sure lengan baju aku ada side... bukan ber side side ye. Seluar dalam aku pun aku gosok. Eh, takde kije kan. hahah...

5- Pencinta yang setia! Ewahhhh.. poyos sangat kan. Tapi itulah hakikatnya. Aku dah malas nak kenal dengan lelaki lain. Malas nak start all over again. Eh, malas segala-galanya laaa. Baik setia je pada yang ada sekarang. Lagipun aku kalau dah confirm orang tu sayang kat aku, aku akan sayang kat dia beribu-ribu lemon.

6- Emo, kuat merajuk, suka nangis especially sebelum tido. Tatau la ape penyakit. Kalau ada benda yang tak kena siang hari, aku tahan dulu air mata. Nanti dah nak tido baru nangis. Saiko tak? Hahha...

7- Masa zaman sekolah dulu aku pernah jadi mangsa buli sampai tahap mintak tukar sekolah. Tapi mummy bising kata aku penakut. Boleh?? Sorang lawan 5-6 orang bohsia kot mummy. Memang la Nana kalah. And 1 more thing zaman sekolah rendah dulu aku ada 2 nama gelaran. Epal & anakonda. Epal sebab aku pernah ada ketumbahan kat belakang telinga sebesar epal. Till now parut still ada kat belakang telinga kiri aku. Tapi kan kekuasaan ALLAH, budak-budak yang gelarkan aku Epal tu semuanya terkena penyakit yang sama selepas aku sembuh. Tu la, gelar kat orang lagi. Time diorang panggil aku epal tu, aku down gile-gile kot. Anakonda pulak diberi sebab gigi depan aku ni patah separuh. Kebetulan time tu femes dengan citer anakonda. Nokharom sangat kan!

8- Aku selalu dikatakan berlagak dan sombong. Eh, belum kenal belum tahu tau. Jangan nak judge macam-macam kalau tatau ape-ape. Aku memang tak banyak cakap dengan orang yang aku tak kenal atau baru kenal. Acu kalau dah lama kenal aku, agak-agak korang salotape mulut aku ni kot.

9- Tak suka subjek math, account, add math atau ape-ape je yang berkaitan dengan kire-kire. Aku ni dikire lembab tahap gaban bila disuruh buat kira-kira.

10- Aku suka kaler pink, purple, biru laut, hijau, putih dan hitam. Selain dari tu aku kureng sikit gemor. Tapi kalau bab baju tatau la kenapa aku banyak sangat beli kaler hitam. Mungkin sebab hitam itu menawan kot. Heh!

11- Boros. Aku memang seorang yang sangat boros. Aku jarang shopping. Tapi sekali aku shopping sendiri mau ingat laa... Aku cerewet bab kasut. Tapi bile aku dah berkenan, maknanye memang kena beli jugak. Kalau tak beli nanti teringat-ingat sampai termimpi-mimpi. Over sangat kan.

12- Aku memang jenis tetap pendirian. Tak mudah ubah keputusan. Sebab tu aku anti sikit manusia-manusia yang suka ubah-ubah keputusan. Nak-nak keputusan tu melibatkan orang lain. Kalau untuk diri sendiri nak ubah 30-40 kali pon takpe.

13- Tepati masa. Kalau bab time management, memang takyah bimbang. Aku memang jenis tepati masa. Kalau janji kul 12, pukul 11:55 tu aku akan make sure aku dah ada kat situ. Sesetengah orang janji pukul 12, 12:05 minit baru sampai. No..no...no... prinsip aku, biar aku tunggu orang. Bukan orang tunggu aku.

14- Orang kata aku ni jenis kepala batu. Tatau la betul ke tak. Tapi kalau ramai yang cakpa camtu, rasanya betul la tu kan...

15- Plan. Everything has to be planned. Aku tak suka buat benda secara adhoc.

16- Menggelabah. Uihhh kalau bab kerja memang aku cepat gelabah. Takut kerja tak dapat disiapkan dengan sempurna.

17- Boifren pertama aku adalah pada zaman tadika. Amboihhh, tecit-tecit pon  dah pandai kapel eh. jangan tatau, hubungan tu kekal sampai darjah 4 ok. Hahah... setia lama tu. Putus pun sebab aku sendiri tak nampak hala tuju. Hahahah.... bongek betul la mase tu!

18- Pelupa tahap gaban. Tak tahu la pulak aku ni ada keturunan alzheimer ke ape. Tapi aku memang cepat lupa. Benda yang jadik 2 minit lepas pon aku boleh lupa. Pekak pon boleh tahan gak aku ni. hihi...

19- Suka deko-deko dan kemas bilik. Bilik dah kemas pon, aku tetap nak kemas lagi. Ade je benda tak puas hati kan.. haha..

20- Aku takut dengan kucing, katak dan ular. Even ular plastik sekalipun, memang aku takut. Geli okehh bersisik & muka garang camtu. Oh maiiii!! Takuitt!!!

21- Aku sangat suka coklat! Suke..sangat suke... dan teramat suke! Sebab tu aku suka makan kat DipNDip. Mujur kat situ makanan mahal. Kalau murah, tetiap hari aku pergi makan kat sana.

22- Aku suka tengok movie seram dan bunuh. Hohoh.... berlambak dvd movie seram & bunuh yang menjadi collection aku. Lepas tengok, mula la takut nak gi kencing sensorang tengah-tengah malam.

23- Kepantangan aku bila aku tido ada orang yang kacau. Hoihh, boleh angin satu badan kot! Pernah aku tengah tido, tetibe pukul 1 lebih pagi ada sms masuk. Rupa-rupanya kawan aku mesej just to ask, "Weh, ko call aku ke tadi?". Pffttttt!!! Takleh tunggu esok pagi ke, kawan? Adoyaiiii!!

24- Aku adalah seorang yang kuat tido. Pantang ada masa sikit, mesti aku tido. Kekadang tengah buat kerja kat opis pun, aku boleh terlelap. Dan aku jugak kuat makan nasik. Sehari at least sekali aku kena makan nasik. Kalau tak makan nasik, aku akan kelaparan untuk 1 hari tu. Jadi, untuk elak aku lapar, aku tido laa.. haha

25- Yang ni paling horror. Aku pernah digilai oleh orang gile tua pada umur 10 tahun. No one yang tahu pasal benda ni. Aku tak citer kat sape-sape pun selama ni. Aku takut takde orang yang percayakan aku. Orang gila tu aku tatau nama ape tapi orang gelarkan dia 'alalalala tok'. Masa tu femes dengan lagu 'Alalalala tok jangan saman" nyanyian Poe. Orang gile tu memang akan marah dan kejar sesape je yang nyanyi lagu tu depan dia. Aku perasan dia suka kat aku sebab kalau aku balik kampung, mesti dia ada kat mana-mana je tempat aku bermain. Dia tengok aku dari jauh dan kadang-kadang dia datang betul-betul dekat dengan aku. Of course la aku freak out. Paling horror masa aku pergi ke pasar malam kat kampung naik basikal, tetibe aku terlanggar dia. Dia punyalah tunjuk baik siap tolong angkatkan basikal aku yang jatuh.. tapi lepas tu dia try nak heret aku jenjalan dengan dia, Memang tak la!! Lepas tu dah tak jumpa dia dah. After beberapa tahun tak jumpa orang gile tu, tetibe boleh pulak terserempak dengan orang gile tu masa umur 12 tahun. Terus aku tak keluar rumah main dengan kengkawan. After a few months, barulah aku kembali keluar main-main. Itupun lepas aku yakin orang gile tu dah tak ada kat kawasan rumah aku. Fuhhhh, selamat!!

_______________________________________________________________

Ni la 25 fakta tentang aku. Ada yang ok, ada yang tak ok. Biase la kan. Manusia mana ada yang perfect.

Korang share la fakta-fakta tentang korang pulak. Best jugak baca fakta tentang orang lain ni... hihi


Monday, September 22, 2014

Jalan-jalan, shopping, karaoke, makan & makan lagi

Salam readers...

Macam kan banyak sangat aktiviti tengok dari tajuk tu. Hihi...

Ni citer 2 minggu lepas.
FZ off day weken tu. So dia bawak aku jenjalan sekitar KL.
Aku pulak takdenya nak jenjalan saje takde arah tuju.
Awal-awal aku cakap kat dia bawak aku pergi Campbell Complex.
Aku nak pegi potong seluar kaler-kaler aku dan buat skinny sikit.
Almaklum la peha den ni besauu.
Mana ada seluar skinny saiz aku ni.
Nak tak nak kena beli seluar yang straight cut. Pastu nanti upah potong.

4 helai total RM60.
Mahaiiiii.... eh ke murah dah tu?
Entah. Haha..
Korang kalau ada tempat upah potong seluar lagi murah bagitahu aku tau.
Ate sharing is caring kannnn.
Share yang area KL je la.
Jangan pulak korang bagitahu area Ganu ke ape... ade jugak kena lempang nanti.


Dua-dua bambam.
Acaner tu??

Dah alang-alang ada kat Campbell, kami berdua jenjalan la kat dalam.
Tak banyak kedai pun.
Tapi ader la kedai yang jual kasut sport.
Entah tetibe rasa cam nak beli kasut sport untuk teambuilding opis akhir bulan ni.
Dah la kasut sport aku semua dah rosak.
Alang-alang tu belilah sepasang.



Red Ferrari Drift Cat 6 Trainer.
Amboiii kemain nama kasut kan..

Tapi aku memang berkenan betul.
Aku publish la gambar ni dalam FB.
Adik-adik aku tetibe komen mintak suruh belikan jugak.
Tak terkecuali anak-anak sedara aku semua kata kasut ni cantik dan mintak dibelikan sekali.

Amboiiii, angah korang ni memang cop duit kannnn...
Ni saiz junior pun dah 200 lebih.
Kalau saiz kaki lelaki yang gabak tu, 300 sampai kot...
Huhuhu... rabakk poket wehh!

FZ pulak haremmm duk gelak kat aku sebab pakai kasut saiz junior.
Dia kata kaki aku cinonet.
Biar laaaa.... cinonet tu la comel. huh!

Sementara menunggu seluar potong tu siap, FZ ajak aku naik Sogo pergi karok.
Wahhh, dah lama dah tak karok.
Tapi sebelum pergi karok tu, sempat la tinjau-tinjau kat ruang legar bawah Sogo tu.
Ade sale kan.
TER sambar pulak sandal Sembonia.
Hihihi....


Redbox Ria ni ada di tingkat 7 Sogo ye.


Aku ni kalau pegang mic memang dah lupa diri dah.
Asik aku je la yang nyanyi.
Hahaha...


Bagi peluang pulak untuk FZ nyanyi.
Kesian dia. Tukang bayar tapi tak nyanyi.
Tak aci la kannn...



Kitorang order nasi goreng ayam.
Nyum nyumssss...


Ayam goreng tu memang very the delicious!
Sedapp hingga menjilat jari uollsss!!



Dah habis karok, kitorang patah balik pergi ke Campbell.
Amik seluar potong tadi.
Suke...suke...suke........!!
Boleh pakai seluar kaler-kaler dah.

Malam masih muda...
Kitorang menghala pulak ke MidValley.
Aku nak beli barang dapur.

Lately aku suka sangat masak.
Jadi ke tak jadi ke, lain citer.
Yang penting masak.
Habis segala mak nenek herbs aku beli.
Kononnya nak try buat aglio olio.
Tapi setakat ni belum try buat lagi.
Aritu je sempat buat spaghetti bolognese.

Ni pun aku duk men'google' resipi yang menggunakan daging.
Tetibe pulak transform jadi karnivor.
FZ ada janji dengan aku nak belikan pemanggang ajaib tu.
Aku rasa tahun depan pun belum tentu aku dapat kot... huhu..

Dah shopping semua, kitorang singgah makan sekali lagi.
Wahhhh... banyak betul aku makan ni.
Habis diet aku!



Makan...makan...makann....
Aku suka makan!
Cane badan tak gemok kan? Huhu...

Dah settle semua benda, barulah FZ hantar aku balik rumah.
Kompem la dah penat mase tu kan.
Maka bermulalah acara kuak lentang atas katil tu.
Serius syok penat-penat terus baring atas tilam empuk.
Lemak pon bermaharajalela....

:)


Thursday, September 18, 2014

Bilik

 Salam readers...

Aritu aku ada citer kan yang aku de buat spring cleaning bilik aku.
Tukar perabot yang rosak, beli yang baru.
Ingat tak? Ingat tak?

Pokai makk tau!

Berminggu-minggu jugak la aku amik masa untuk kemas bilik aku tu.
Takde la banyak sangat barang (barang kecik tu banyak la.. hihi) tapi aku kan alah habuk semua.
So, kerja pun kena la buat slow meloww..
Tu pun aku dah demam on off 2 minggu.

Member request nak tengok perabot cemana yang aku beli.
Kemain kan sebelum beli tu nak berangan nak cari katil ala-ala princess bagai.
Pastu nak cat bilik pinky pinky... kononnye la kann...
Walhal... hmmm....

Tapi aku rasa tenang la bila tengok bilik kemas.
Bilik aku kecik je tapi selesa la aku duk sorang-sorang.
Semua barang aku letak dalam bilik.
Senang jaga barang sendiri.
Kalau letak kat ruang tamu tu risiko sikit.
Masing-masing punya perangai, barang aku barang aku. barang ko aku tak amik tahu.
So, kalau hilang ke rosak ke even disebabkan orang lain, pepandai la nak settle sendiri.

Jadi bagi mengelakkan aku sakit hati disebabkan benda-benda macam tu, baik la aku jaga barang-barang aku sendiri.

Aritu aku ada beli katil & almari baru yang sama kaler dengan drawer ikea aku.
Kononnya nak bagi nampak 1 set la.


Katil kayu.
Memang puas hati aku beli katil ni sebab memang tahan.
Kayunya pun berat je.
Matikk la kalau nak berpindah nanti kena angkut benda alah ni...


Almari kayu.


Aku beli 3 pintu kali ni.
Ada 4 laci dan 4 lagi compartment.
1 compartment ku susun segala mak nenek pakaian.
1 compartment lagi aku susun handbag.
Aku kan banyak handbag.
1 compartment aku letak cadar dan selimut spare.
Kot la nanti ader kengkawan atau sedara mara nak tumpang tido.
Dan last compartment aku letak kain batik dan tuala spare.

Hoihhh... rasa happy je sebab semuanya tersusun elok!


Ni la drawer ikea yang aku beli tahun lepas.
Dalam drawer ni aku letak all the accessories,  dan stationery.
Buku-buku, album gambar semua aku sumbat je dalam drawer ni.


Ni muka budak demam kononnye disebabkan kemas bilik berminggu-minggu.
Selsema takyah cakap laaa...
Ter sokseksoksek aku kat opis.

Sekarang ni still aku mengemas lagi.
Sikit-sikit camtu la...
Taknak la kemas over-over sangat.
Nanti demam lagi.

So, ok la..
Nanti kalau bilik aku tu 100% kemas, aku update lagi ye....
Aku tak reti nak deko-deko.
Tapi at least bilik nampak kemas, itupun aku dah rasa puas hati.




Wednesday, September 17, 2014

Soalan bocor

Salam readers...

Agak terlambat untuk aku bicarakan tentang benda ni.
Tapi ketidakpuasan hati para ibubapa & guru-guru mungkin masih ada disebabkan perkara ini.

Anak saudara aku, Alyssa is one of the student yang menduduki UPSR tahun ni.

Alyssa Adriena

Kesian dia asik merungut je sebab tak dapat merdeka lagi.
Dia kata dia dah jawab sehabis baik dah....
Ibu dia pun cakap, dia berusaha sungguh-sungguh nak dapat 5A.
Aku cakap kalau dia dapat 4A keatas, baru dia dapat hadiah.

Tapi disebabkan kebongokkan dan kebangangan sekor dua manusia, habis semuanya rosak.
Kena repeat exam.
Cam cadbury sangat kan!
Tak kesian ke kat budak-budak?

Setakat UPSR tu kemana sangat kalau dapat pergi pon.
Lain la kalau SPM ke, SPTM ke, atau soalan-soalan exam U ke..
Kalau bocor tu takde la heran sangat.
Ni setakat UPSR?? Watde....

Mak bapak bangang memang macam ni kot.
Sangap sangat nak anak dapat full A.
Dah tahu anak tu jenis bongok belajar tak reti-reti, tu yang guna cara macam ni.
Dengan harapan bile anak dapat full A, boleh masuk surat khabar dan tv.


Kebangangan yang telah menyusahkan banyak pihak.

Tak rasa berdosa ke?
Tak rasa bersalah ke?
Dek kerana pentingkan diri sendiri, orang lain yang mendapat susah.
Diri sendiri dapat ape?
Dapat masuk jail kan...

Paling bangang guru besar pon terlibat sama!
Hadoiiii... tak sangka ada guru besar yang bangang kat Malaysia ni.
Tak berintegriti langsung.

Tapi kan... bile dilihat dari sudut yang lain, aku rasa macam ada sesuatu la...
Well, selama ni dah bertahun-tahun negeri Terengganu yang dikatakan kampung dan darat ulu tu mendapat keputusan paling cemerlang dalam semua peringkat peperiksaan.

Kot la penang sibuk nak caras pulak kan..
Yang dapat nama nanti pemimpin negeri jugak..
Tak gitu?
Well, tak mustahil sebab semua yang berlaku memang mempunyai agenda tersendiri.
Politikkk.......


Thursday, September 11, 2014

Entri tanpa gambar - Port Dickson

Salam readers...

Kesahnya 30 Ogos lepas FZ bawak aku & cinonet Alya berpiknik ke Port Dickson.
Kitorang bertolak dalam pukul 9 pagi.
Masa tu pun jalan dah start jem.
Takde accident, takde kemalangan jiwa, takde kerosakan jalan, takde ape-ape...
Tapi tetap la jem sampai berkilometer jauhnya. Bongok tak?

Sampai PD dalam pukul 11 lebih camtu.
Cuaca memang cantik sangat.
Tak panas terik, tak mendung. Sedang-sedang je...
Cuaca kat pantai kan.

Kitorang sewa khemah bumbung kat situ.
RM25 je.
Bawah khemah tu ada kerusi & meja.
Boleh la bermalas-malasan dan makan kat situ.
Dah la redup. Duk bawah pokok rendang.
Sejuk je rasa.
Kebetulan FZ pulak memang ada pacak khemah tertutup.
Dia yang beli sendiri khemah tu.
Senang la aku kalau nak tukar pakaian ke ape.
Segala mala mak nenek beg pun boleh letak kat situ dengan selamat.

Dah settle susun barang-barang semua, FZ bagitahu dia nak belikan makanan.
Alya dah sibuk dah buat istana pasir depan khemah kitorang.
Aku pulak nak salin pakaian.
Uihhh, tak sabar dah ni nak mandi laut.

Sementara aku salin pakaian tu, aku suruh Alya nyanyi.
Yela, aku takut jugak kang kalu kena culik ke ape.
Dah la dia duk luar khemah, aku pulak duk dalam khemah.
Kalau jadi apa-apa, tak sempat aku nak bertindak ape-ape.
Aku suruh dia nyanyi so that aku boleh pastikan dia ada dekat dengan aku.
Dia pun macam paham-paham je kenapa aku suruh dia nyanyi.
Dan-dan tu jugak dia nyanyi lagu kegemaran dia.

"Cicak cicak di dinding,
Diam-diam merayap,
Datang seekor nyamuk,
Lalu dimakan..."

Lagu ni tajuk Cicak. Dalam youtube ada lagu ni.
Cikgu kat taska dia la yang ajar tu.
Lagu asal Indon. Sekarang anak-anak kite pulak yang nyanyi lagu diorang.
Haihhhh!
Tapi tetap comel dia nyanyi. Hahah..

Tengah duk nyanyi tu, aku dengar la bunyi motor.
Gile bisingg....

Aku tanya Alya, : Baby, bunyi ape tu?

Alya : Bunyi motor.

Aku : Bunyi motor? Bising nye......

Alya : Hmmmm...... *ralit sangat main pasir la tuh.

Aku : Marah dia baby.

Alya : Amboiiiii dia tuh! 

Dia marah. 
Aku yang duduk dalam khemah tu terus gelak-gelak..
Comel sangat cara dia marah tu.
Hahah....

Dah settle tukar pakaian, aku join Alya buat istana pasir.
Seronok okeh main macam budak-budak ni...
Istana Alya kelakar. Bulat je.. takde pintu.
Tahu-tahu je ada batu seketul atas istana dia. Hahah...

Dia dengki sebab istana aku lagi lawa.
Dia asik la sibuk tabur pasir atas istana aku.
Hahah.. kecik-kecik dah pandai nak dengki kan.

FZ balik je, terus kitorang makan dulu.
Pastu terjun air laut!! Hoyehhhh...

Menjerit-jerit Alya taknak mandi air laut.
Takut katanya...
Dia asik berpaut kat aku je.
FZ nak amik dia pun dia taknak. Hahaha...

Ombak pulak ada yang kecik, ada yang besar.
Ni kalau takde Alya ni, mau nye aku pergi sampai ke tengah ni.

Dah puas mandi, kitorang cari washroom.
Tempat-tempat camni mane la ada washroom yang selesa kan.
Tapi washroom yang aku pergi ni boleh tahan la..
Lantai tak berpasir sangat.

Seronok jugak berpiknik kali ni.
Tapi tu la..... takde gambar.
Bila dah kemas-kemas masuk kereta nak balik, barulah FZ bunyi.

"Sayang, kite tak amik gambar kan"

Grrrrr.......

Kenapa la boleh lupa??

Dah balik aku bagi Alya hisap susu.
Keletihan sangat kot sampai tertido dia.
Dah sampai KL barulah dia bangun.

Rase nak berpiknik lagi je......
Next time aku akan snap gambar banyak-banyak.

Wednesday, September 10, 2014

Sushi King, Mid valley

Salam readers...

Bertemu lagi kite hari ni..
Semalam tak update sebab iolss demam la uolsss...
Iollss cuti.. tak larat nak pergi klinik amik mc so kenalah amik EL.
Nak buek cemano kann..
Berpenyakit sungguh aku lately sampaikan budak rumah aku tertanya-tanya awat aku selalu sangat demam akhir-akhir ni...

Ate dah tua kan...
Antibodi dah tak sekuat dulu.. T__T

4 Sept baru-baru ni, Kak Shy ajak aku dan kengkawan secretary makan sushi.
Aku ok je memandangkan kalau kuar dengan FZ, memang takkan dapat makan sushi.
FZ tak suke makanan Jepun/Cina/Korea ni...
Dia kata makanan tak masak.
Aku ajak masuk Teppanyaki pun dia taknak.
Hahah.. tekak masing-masing kan.

Kalau bab makan makan Jepun ni, aku kena pergi dengan kengkawan je la.
Aku tak kisah... yang penting boleh makan kan.

Lunch hour sepantas kilat kitorang pergi ke Sushi King, Mid Valley.
Kak Shy ada membership Sushi King.
Dapat la 10% discount.


Tuan belog..


Kak Shy... peminat tegar sushi nih.


Mimy....


Mak buyung, Ika.. hhihihi..


Yang ni Tenpura Moriawase.
Kalau sesape yang takleh makan makanan tak berapa masak tu, boleh la order tempura-tempura nih.
Yang ni 443 kalori tau...


Diorang cakap ni salmon skin piri piri.
Sedap katanya tapi quite hanyir la bagi aku....
But still aku boleh telan.


Yang ni Mimy yang order. Tori Kushiage.


Ika karage.
Sotong.. sedapp...
Tapi aku terambik bahagian sesungut.
Nak je aku kehekkk balik tapi gitu la... segan, takut orang kiri kanan nampak.
Makanya, ku telan sajo la.


Aku amik set ni.
Mix bento.
Ada isi ketam, bebola udang, filet ayam dan salmon.
Sedap.
Habis semua aku telan.


Yang ni namanya Kani Tama Maki.
Taktau la pae maksudnya tapi sedappp nak mampssss!!!

Ada crab stick dan timun.
Nyumsss...



Yang ni all time favorite aku.
Surimi scallop.
3 pinggan sekali aku makan... 
Padahal aku dilarang sama sekali oleh doktor untuk makan scallops ni.
Hahah... babel sungguh la. Piat baru tahu!



Aku duduk sebelah laluan sushi plate ni.
Nampak je sushi yang menyelerakan, aku amik...
Hahah... senang kan.


Sorry ye kak. 
Muka akak terpakse di blur kan. 
Saya nak snap gambar sushi je. Heheh..


Ni jumlah plate yang kitorang makan.
Kire sikit la ni.
Kalau yang lepas tu, fuhhhhh lagi banyak kot.

Kenyang sampai ke malam makan sushi nih.
Memang tak rugi.
Tapi kalau orang yang tengah diet tu memang takleh la makan sushi ni sebab kalori tinggi kot.
Bayangkan la sushi secoet sepinggan tu pun dah 140 kalori. Hohoho...

Tengok gambar-gambar ni tetibe teringin pulak nak makan sushi...
Hoho....
Jangan ikut nafsu, Diana!




Monday, September 8, 2014

Food court, NU Sentral

Salam readers...

Aku dah lama dah teringin nak pergi ke NU Sentral.
Tapi tak pergi-pergi jugak...
Bukan takde masa tapi malas nak menapak naik LRT ke KL Sentral tu.
Lagipun aku dengar banyak lagi kedai yang tak bukak.
So, kendian-kendian pergi pun takpe.
Dekat je pun dengan rumah aku.
10minit je naik LRT dah sampai kat NU Sentral tu.

FZ pulak tak pernah tahu pun ada shopping mall baru kat situ.
Tak tahu perkembangan betul la dia ni.

24 Ogos lepas, FZ ajak kuar tapi kitorang tak tahu dah nak pergi ke mana.
Takkan nak dating kat MV je kann...
Aku suggest kitorang pergi ke NU Sentral.
Yela, dua-dua tak pernah pergi sana.

Tengahari tu FZ parking kereta dia kat parking lot apartment aku.
Kitorang menapak naik LRT dari stesen universiti ke KL Sentral.
Weekend tu takde la ramai sangat orang.

Dah sampai NU Sentral, rasa macam wahhhh......
Besar jugak rupanya mall ni.
Lepas ni kalau malas nak pergi MV, aku shopping kat situ je la.
Aku tengok banyak jugak butik-butik nak bukak kat situ.
Seronok-seronok....!

Masa aku sampai tu, ramai la jugak orang kat situ.
Tapi tu la.... tak banyak lagi kedai yang bukak.
Aku pegi ke Sephora. Nak tengok barang make up yang ada kat sana.
Tapi by the time aku masuk kedai tu, orang tak ramai dalam kedai tu.
Pastu ade la 3-4 orang salesgirl datang kerumun aku tanya aku cari ape... aku nak ape..
Aduhaiii.... stress mak!
Aku datang nak tengok-tengok je.
Kalau ada barang yang aku nak beli, aku beli la..
Pandai-pandai la aku pilih.
Takyah la nak kerumun tanya macam-macam.
Aku nak ketenangan okeh.
Huhu...

Terus aku bawak FZ keluar...
Jalan-jalan sekitar mall tu tengok kedai apa yang ada.
Tup-tup nampak food court.
Perut lapar..
So meh la kite gi makan kat food court.
Orang pulak tak ramai.. tenang la sikit nak pilih makanan.




Kitorang decide nak makan western untuk lunch hari tu...
Kat food court ni macam-macam makanan ada dijual.
Mee, nasik, western, ayam penyet...
Rambang mata aku pilih nak makan ape.
Perut dah kruppkrapp dah mintak makanan.



Yang ni FZ punya.
Chicken black pepper with mushroom sauce.
Boleh tahan sedap..


Aku punya spaghetti baked seafood.
Sedappp jugak yang ni.

Aku dengar banyak lagi kedai makan yang ada kat situ.
Tapi duk kat tingkat atas...
Aku tak naik sampai atas hari tu.
Takpelah, next time boleh pergi lagi.
Ate dekat je kann....


Rating blog naik mendadak??

Salam readers...

Cuak gile dowh!!

Tu la ayat yang paling sesuai dengan perasaan aku sekarang.

Actually sejak awal minggu lepas aku perasan rating blog aku naik.
Naik berkali-kali ganda.
Dari ratusan readers, terus jadi ribu.
Memang la aku cuak.

Korang pun tahu aku ni bukannya blogger yang femes emes.
Even aku takde pon nak promote blog aku kat mana-mana.
Kawan-kawan & sedara-mara aku je yang tahu blog aku nih.
Itupun sebab aku sendiri yang cakap.
Kalau dalam FB, memang aku tak promote.
Aku takut jadi femes emes macam blogger lain.
Aku tak cantik, tak ramah, menggelabah... penulisan aku pon tak best.
Dah tahu tak pandai menulis, lagi ada hati nak tulis blog khennn..
Kang ade pulak orang benci-benci kat aku.
No...no...no....
Mase aku mula-mula berkecimpung jadi blogger pon, aku pernah dihentam macam-macam.
Oh tidakk!!
Tak ku sanggup untuk menghadapi haters lagi.

Kalau blogger lain mesti dah melompat-lompat happy bila tengok rating blog naik kan..
Aku happy jugak tapi at the same time tetap aku rasa cuak.
Cuak sebab benda ni berlaku secara tiba-tiba & tak tahu punca.

Bila tengok keywords, takde pulak keywords yang mencurigakan.
Bila tengok referral, kebanyakkannya datang dari google.
Kot la ada yang share link blog aku ke kannn... mane la tahu.

Oleh sebab cuak melampau-lampau, aku tanya la member opis aku, Mimy.
Blog dia rating tinggi jugak.
Dalam sehari ribu-ribu yang baca blog dia.
So, aku tanya la dia manalah tahu dia boleh tahu ape punca blog aku tetibe ramai pulak reader.

Tapi dia pun sama cam aku.
Dia pun pelik.
Ah, sudahhh...! Kalau dia pelik, aku tuan punya blog lagi la pelik kan..

Takpelah. Think positive je.
Maybe sebab aku suka taip tajuk guna perkataan penuh, jadi bila orang guna sesuatu keywords, terus kuar link aku ke...

Aku bukannya ape.
Entri blog aku ni ada macam-macam.
Ate cakap direct kan.
Tak puas hati, aku tulis cara tak puas hati.
Entri happy, aku tulis la happy happy.

Aku takut ada reader yang tak suka cara aku menulis dan bercerita dan sebarkan link aku kat mana-mana untuk memburukkan aku.
Kalau benda positif takpe.
Acaner kalau benda tu negatif?

Manusia ni ada macam-macam pendapat dan tanggapan.
Kalau reader seorang yang positif, maknanya benda positif la yang diorang akan fikir.
Kalau jenis negatif, maka negatif la yang diorang fikir.

Tapi takpe la...
Keep think positive.
Kot la memang betul ramai yang dah follow blog ni.

Btw, haii new readers!!
Welcome to my blog yang biase-biase ni...
Salam kenal.
Hihi..!



Friday, September 5, 2014

Tony Roma's Steakhouse Restaurant, MidValley

Salam readers...

Hari ni dah hari Jumaat.
Yeayyy!!!
Esok dah weken. Tak sabarnya nak ganti tido yang tak cukup sepanjang hari kerja.
Dah la selsema tak baik-baik lagi nih.
Nak tido malam-malam pon tak selesa duk sokseksoksek...

Actually, dah lama sangat dah aku teringin nak makan kat Tony Romas (TR).
Orang duk bercerita kesedapan beef ribs kat situ, aku dah menjejeh-jejeh dah ailio.
Cepat-cepat masuk internet bukak laman web TR, menjejeh-jejeh lagi ailio tengok gambar makanan kat situ...
Hoihh, takleh jadi ni.
Memang kena gi makan jugak.

FZ balik dari kije je, terus kitorang zassssss pergi Tony Roma's Steakhouse Restaurant kat Mid Valley.
Boleh tahan ramai gak orang yang makan kat situ.

Sebelum pergi tu memang aku dah aim dah nak makan ape.
Takde la nanti jakun sangat menggelupur tatau nak order ape kan...




Dia ni bukannya suka sangat kalau pergi tempat-tempat cenggini.
Tak biase katanya... Malu la ape la.
Relax-relax je dah laa...
Geram haku dengan dia ni tau!
Orang lain pun kgdotcom gak tapi takyah la buat jakun sangat.
Grrr!!


Tengok macam ai ni...
Cool jek.. walhal kheennnnnn...


Kitorang order shrimp scampi pasta...
Ohemmgeee, sedappp gileee....
Udang tu ade dalam 15 ekor kot!!
Jenuh aku nak perabihkan.
Serius sedap nak mampss!!


Kitorang order jugak Beef Ribs & Chicken tender serve with loaded mashed potato & rice.


Makan ni kongsi 2 orang sudah sangat mengenyangkan!!
Makan sorang memang tak habis la kan.
Portion besar kot.
Memang berbaloi dengan harga dia.

Tapi ribs tu kannn ya ALLAH, sedapp sungguh!
Tender yet juicy. 
Tak muak langsung aku makan.
Nasik tu langsung tak bersentuh. Kenyang kann..
Padahal nasik tu pun sedap gak.
Rasa macam nasi ayam camtu.

Kitorang order ice lemon tea...
Boleh refill lak tu.
Suke..suke.....

Next nak ulang balik makan kat sini....
Tapi nak order benda lain pulak.
Lamb ribs ke.... sedapp gak tu agaknya....
Nyumsss...!




Thursday, September 4, 2014

Raya di Kajang

Salam readers...

Eh..eh.. terselit pulak entri raya kat sini.
Padahal Syawal dah lama berlalu..
Lupe nak update. hehehe...

16 Aug 2014, kawan sekerja FZ ada buat rumah terbuka.
FZ awal-awal lagi dah bagitahu dia memang nak ajak aku.
Aku segan sebenarnya... ye la, aku bukannya rapat sangat dengan kengkawan dia kat kolam tu.
Tapi memandangkan dia beriya ajak, aku ok je.
Sejak balik dari beraya kat kampung, aku dah tak rasa raya dah.
Tak tahu la kenapa. Huhu...

Nama kawan FZ ni Bob.
Rumah kat Kajang sane... kawasan jem gile.
FZ pulak memang tak tahu jalan ke rumah Bob.
So, kitorang berkonvoi ramai-ramai 3 buah kereta.
Aku of course la satu kereta dengan FZ.
Kawan FZ nama Boy dan girlfriend dia, Mel dan Abang Din naik sebuah kereta.
And sebuah lagi kereta Abang Aziz sekeluarga.

As expected, memang jalan jem gile..
Nasib cuaca tak panas sangat.
Hujan renyai-renyai..


Abam FZ, lenkali cover la perut tu sikit.....
Dah boroi dah FZ penangan sabotaj dari aku.
Dia kemain lagi exercise bagai.
Tapi bile kuar dengan aku je, dia kena makan banyak.
Hahaha...


Ok, jangan komen apa-apa tentang pipi aku.
Aku dah tau dah pipi aku tu makin bambam.
Sebab tu la aku nekad nak diet...
Kalori..kalori..kalori.....
Kena control kalori..


Ok, kite amik gambar dari atas.
Takde la nampak sangat dagu berlapis & pipi bambam tu kan..
Hihihi...


Muke stress sebab jalan jem.
Hahaha...
Aku la yang duk tenangkan dia sepanjang jalan.
Aku pon sebenarnya stress jugak dengan jalan jem tu...
Aku rasa sejak 4-5 tahun lepas dah kot Kajang ni selalu jem.
Kenapa takde penambahbaikan eh??

Kitorang bertolak pukul 12.
Sampai Kajang pukul 1 lebih.
Dah sampai je terus cari tempat duduk dan makan.

Banyak gile kot makanan.
Ada nasi beriyani, bihun sup, cendol, aiskrim, char kueh teow...
Paling best kambing golek..... nyum nyum!!

Bob kongsi dengan adik-beradik dia buat rumah terbuka ni.
Sebab tu boleh buat makanan banyak-banyak.


Ni masuk 2 nd round aku makan.
1st round makan nasik dulu.
Pastu baru makan kambing golek ni...
Sedap betul!!! Banyak kali kot aku amik kambing golek ni.
Lupe dah diet. hihi...


Cendol. FZ je yang makan ni.
Aku taknak makan cendol. Kalori tinggi.
Semangkuk ni pun dah 199 kalori.


Yang ni FZ je yang makan.
Aku dah kenyang makan nasi & kambing golek.

Time balik, berkonvoi ramai-ramai lagi.
Tapi dah sampai KL, aku dan FZ menghala ke Setapak.
Cari perabot untuk bilik aku.

Menduga keimanan betul cari perabot ni.
Payah nak dapat almari dan katil idaman.
Aku cari katil kayu dan almari yang banyak compartment.
Memang la susah nak jumpa.
Tapi alhamdulillah, on the same day aku dapat jugak order perabot.
Itu pun puas dah pilih.
Aku tak beli set pon.
Bilik sekangkang kera, nak beli set apenye kan...

Ok, tu je nak citer hari ni.
Nak kuar lunch dengan kawan-kawan jap...
Babai!