Thursday, November 27, 2014

Kursus

Salam readers....

Aku ke udara dari Palm Garden Resort, Putrajaya...
Ada training kat sini selama 2 hari.

Ingatkan training kali ni bosan macam the training yang aku attend September lepas.
Tapi rupa-rupanya sangkaanku meleset gittuuu..

Nak kata best tu takde la best sangat.
Biase la dengar orang potpetpotpet kat depan kann.. bosan kot.
Tapi training kali ni tak buat participant annoyed.

Now, baru je lepas lunch.
Menu lunch is marbelesss uolllss...
Tema seafood gituuu..
Dah la aku ni memang suka makan seafood. 

Ok la.. sesi petang dah nak mula..
Ada masa aku update lagi.
Kalau aku tak update, maknanye aku malasss ler tuh.. kikiki...

Chow!

Wednesday, November 26, 2014

Family

Salam readers...

Dah lama kan tak update belog.... 
Malasnya nak menaip sekarang ni. 

Ini cerita dah lama.
Bulan Oktober aritu.
Family aku ada datang KL.
Mummy kengkonon nak surprise kan aku tak bagitahu anak-anak sedara aku pun ikut datang KL.
Last-last surprise tak jadi sebab awal-awal lagi Iwan dah bagitahu aku.
Hahaha...

22hb Oktober, family aku sampai ke KL.
Macam biasa, diorang akan stay kat rumah Kak Long.
Aku ingat 23hb pagi barulah aku akan pergi ke rumah Kak Long sebab aku penat sebenarnya.
Ingat malam tu nak rehat dulu kat rumah.
Tapi daddy paksa-paksa pulak kononnya nak ajak aku pergi ke Danau Kota.
Ok la...... aku pergi ke rumah Kak Long malam tu jugak lepas balik kerja.

Dah sampai rumah Kak Long, rehat kejap.
Pastu tolong mummy masak semua.
Tetibe je dapat tahu, adik aku Shahril pun nak datang rumah Kak Long jugak.
Hah, kalau gitu takyah la aku pergi Danau Kota tu.
So, malam tu dapat laaa aku rehat.
Rehat tak rehat laa,, sesak kepala otak aku pikir nak bawak anak-anak sedara pergi mana esok hari.

23hb Oktober (Khamis).

Call FZ suruh pick up aku dan anak-anak sedara kat rumah Kak Long.
Ajak diorang pergi jalan-jalan.
FZ bawak kitorang pergi ke Alpha Angle, Wangsa Maju.
1st time datang sini. Takde ape sangat pon.
Jalan-jalan nampak pusat permainan.
Aku beli token dan bagi-bagi kat anak-anak sedara.
Ape lagi, diorang dah macam kambing keluar kandang laaa... rambang mata tatau nak main ape.
Hahaha..


Alya in da houz!!

Dia pun join sekali ok...
Masa dalam kereta, terkelip-kelip mata duk tengok kakak-kakak.
Tak pernah jumpa katanya.

Tapi bila dah sampai Alpha Angle tu, terus ngam terus.
Langsung dah taknak berjalan dengan aku dan FZ lagi dah.
Grrrr...


Tengok!
Gedik tak?
Siap berpeluk lagi dengan Kakak Misha.

Dah jalan-jalan tu, singgahlah makan kat Chicken Rice Shop.


Ok..ok...... aku yang paling besauuu! T___T


Sayang diorang semua!

Dah pergi ke Alpha Angle, kitorang pergi ke Sogo sebab aku nak belikan barang untuk Alyssa & Amisha.
Diorang datang KL, at least kenalah belikan something.
Takde nanti balik kampung dengan tangan kosong.
Kesian pulak kan....

Time kat Sogo, teringat pulak daddy teringin nak karok kat KL ni..
Yela...yela..... alang-alang dah kat Sogo tu, kitorang naik ke tingkat 7 pergi RedBox untuk booking bilik.
Nasib ada bilik kosong.

Lepas Asar, FZ hantar kitorang balik.
Penat dah...
Aku pulak period time tu... memang lenguh segala pinggang bagai.

Sempat rehat kejap je, pastu aku, Iwan, Shahril dan daddy pergi ke Sogo.
Hadoiii... penattt!


Sementara tunggu Shahril & daddy amik kereta, kite snap la dulu.


Yang ni mamat poyosss... haha...

Dah sampai Sogo, ape lagi terus la karokkk...
Masing-masing berebut nak tunjuk bakat masing-masing.


Otai masih berbisa.....
Mata pejam pun relaxx je nyanyii.. hahaha


Yang ni cool... kije dia sibuk pilih lagu je...


Yang ni mamat poyossss... bajet ensem la tu.. hahah


Haaa... yang ni vogue the vass.
Takyah diperkenalkan lagi.




Total bayaran... haku la banker nyeee.... T___T

24hb Oktober (Jumaat).

Kali ni dah jadi tugas aku dah bawak anak-anak sedara pergi jalan-jalan.
Mangsanya of course la FZ.
Hahaha...

Lepas solat Jumaat, FZ datang pick up aku dan anak-anak sedara.
Dan-dan time keluar tu tetibe hujan lebat gile...
Siap pakej kilat petir lagi.
Serius takut...

Agak-agak hujan dah reda sikit, terus FZ bawak kitorang pergi makan kat Taman Melati.
Habis laaa anak-anak sedara aku jadi gemuk kalau asik keluar dengan aku.
Asik makan je kijenya... hahah...


Amisha Arianna.
Kesayangan nih... anje-anje angat dengan aku.
Asik nak bertempek dengan aku je sepanjang masa.


Yang ni takyah diperkenalkan lagi.
Budak yang sangat gedik antara ramai-ramai tu... haha


Nur Alia Shahirah.
Anak sedara sulung. Pemalu dia ni...
Menjeling-menjeling ku bertentang je dengan FZ... hihihi...


Alyssa Adriena.
Dah besar dah dia ni. Kejap je.
Hari ni dia baru dapat result UPSR.
Alhamdulillah.. keputusan memberangsangkan.
Terus request nak henset dengan aku. 
Matik laaaa aku kena beli henset... T___T


Photo bomb!
Mencik tau dengan FZ.
Saje je merosakkan gambar aiii... huh!


Amacam? Cun tak?
Hahaha...


Yang ni pun takyah diperkenalkan lagi laaa...
Dah banyak sangat dah gambar dia dalam blog aku ni.
Hahaha...

Dah habis makan, kitorang meghala ke Wangsa Walk pulak...
Melayan anak-anak sedara nak window shopping kat sana.
Ikutkan je la...
Bukannya selalu keluar dengan diorang pun.


Macam biasa, budak gedik yang suka bergambar....
Asik diaaa je la yang bergambar. haihh laa...

Budak pompuan... cenggini laa...


Thursday, November 20, 2014

Emosi

Salam readers...

Setiap manusia ada kelebihan dan ada kekurangan.
Bergantung pada diri sendiri cemana nak menerima dengan kelebihan dan kekurangan yang ada.

Macam aku, kelebihan aku adalah keras hati.
Ada orang kata keras hati ni tak elok.
Sebabnya keras hati ni buat kite jadi tak peduli ape yang orang kata.
Tapi bagi aku, keras hati ni adalah satu kelebihan.
Orang buat la ape pun kat aku, lantakkan aje.

Sesetengah orang bila diejek dengan macam-macam nama, terus rasa down, terus rasa hina...
Tapi bagi aku, lantakkan aje!
Takde efek apa-apa pun bagi aku.
Orang nak jatuhkan maruah aku, buat laa... ade aku kesah?
Yang penting, aku tahu aku bukan macam ape yang diorang cakapkan tu.

Dari kecik aku dah rasa sakitnya dihina.
Aku pernah kena ketumbuhan di belakang telinga macam beguk tu... 
Sampaikan kawan-kawan sekolah gelarkan aku Epal.
Ko bayangkan di kala sakit menderita terkena ketumbuhan tu, takde kawan-kawan yang support.
Sebaliknya aku ni diejek-ejek satu sekolah.
Kau rasa??

But its makes me more stronger.
Bila dah besar ni pun, kena ejek ke ape, aku buat dunno je.
Malas nak layan.
Mulut tempayan tu boleh la kita tutup.
Kalau mulut manusia? Agak-agak tekup dengan cili kering baru boleh senyap kot.
Tapi takkan la nak buat camtu kan...
Solution nye, biarkan aje.

Hati manusia ni lain-lain.
Kalau terluka sikit, ada orang siap berdendam bagai.
Ada jugak yang jenis pendam-pendam, pastu agak-agak dah takleh tahan, barulah meletusss si gunung berapi.
Macam aku, aku lagi suka let go.
Forgive them....
Hari ni mungkin aku sentap-sentap dengan diorang.. tapi esok lepas bangun tido, hilang dahh sentap aku tu..

Blog celen 12: 5 Wishlist anda

Salam readers...


5 wishlist aku adalah :-

1.
Nak bercuti sorang-sorang kat tempat sunyi dan rehat...rehat...dan rehat je



Aku teringinnnn sangat nak pergi bercuti sorang-sorang selama 4-5 hari.
Nak pergi ke tempat yang jauh dari bunyi bising, hingar-bingar kota.
Off henset dan tinggalkan internet.
Time tu aku takyah fikir ape-ape dah. Hal kije ke, peribadi ke.
Aku teringin nak terperap je dalam bilik tu.
Pastu bila tiba time makan, order je..
Makan tido rehat... makan tido rehat.
Serius heaven!
Tapi tatau la bila akan tercapai nih. Tskkkk...



2.
Nak pergi ke Disneyland



Aku tak kisah la pergi mana-mana Disneyland pon.
Disneyland Tokyo ke, HongKong ke, Paris ke...
Yang penting DisneyLand.
Yang ni taknak la pergi sorang-sorang.
Tak best.
Pergi ramai-ramai baru la best... happening!

3.
Nak pergi ke USS, tak kisah mana-mana pon



In sha ALLAH dalam masa terdekat ni akan ku jejak USS Singapore.
Itupun kalau takde aral melintang dan diizinkan ALLAH swt.
Kalau tak, wishlist ni akan dibawa sehingga tercapai satu hari nanti.

4.
Nak tanggung parent buat Haji


Maksud tanggung tu is segala perbelanjaan sebelum dan ketika di sana.
Penginapan, perbelanjaan... semuanya laaa...
Ibaratnya satu sen pun duit parent aku tak keluar.
Tapi entah la... 
Dengan gaji sekarang, memang tak mampu lagi kot....

5.
Nak melancong dan melawat di 7 wonders of the world

Kalau nak tanggung parent pergi Mekah pon tak tercapai, apatah lagi untuk laksanakan wishlist yang ni kannnnn...
Memang takkan tercapai la dalam masa terdekat ni..
Tapi kan memang aku nak sangat pergi ke tempat-tempat yang diiktiraf as 7 wonders of the world ni, especially Machu Pichu, Taj Mahal dan Petra...
Ada sape-sape nak sponsor aku tak? hahah....




Apakah kelima-lima wishlists aku ni akan tercapai?

Hmm... harap-harap laa... hehe..


Wednesday, November 19, 2014

Blog celen 11 : Kenangan lucu zaman kanak-kanak

Salam readers...


Nak kata ada kenangan lucu tu takde laa...
Tapi kenangan manis tu banyak..

Kan aku pernah bagitahu aku pernah berkapel sejak tadika dan setia sampai darjah 4.
Putus darjah 4 tu sebab si dia duk kelas belakang pastu aku dinaikkan ke kelas pertama.
Lebih kurang, "Ai tak main la budak-budak kelas belakang ni".. gituuuu..
Poyo sangat kan.
Lempang karangg baru tahu.

Ingat lagi masa akhir darjah 3.
Lepas exam akhir tahun, kitorang still kena datang sekolah.
Sekadar amik syarat je sebab belum cuti sekolah kan.

Dah namanya habis exam, haruslah kelas semua dah takde.
Aktiviti adalah bebas.
Aku masih ingat pagi tu, budak-budak kelas susun meja dan kerusi kat hujung koridor.
Kelas aku pulak memang kelas yang paling hujung.
Dah settle susun meja dan kerusi, budak-budak kelas ajak main kahwin-kahwin.
Ewahhh... umur baru 9 tahun dah pandai kahwin-kahwin ehhh...

Pengantinnya of course la aku dan boyfriend pada masa ituuu...
Yang lawaknya tu budak-budak lain ade yang jadi tetamu, ade yang jadi pengapit..
Pastu korang jangan tatau, kitorang siap prepare bunga rampai untuk renjis-renjis...
Hahahaha...
Bongek betul la mase tu...

Bila ingat balik kan, rasa macam nak patah balik zaman sekolah rendah.
Serius best!

Kisah birthday

Salam readers...

Kesinambungan dari kisah birthday aku pada 13 Nov baru-baru ni...

12hb Nov (petang), bos pergi ke tempat salah sorang opismate aku dan tanya bisik-bisik,

"Hari ni birthday Diana eh?"

Menggelupur la opismate tu check date birthday aku.
Rupa-rupanya birthday aku keesokkan hari.

Amboi bos... advance pulak dia. Hihihi...

Sebenarnya aku tak expect apa-apa pun pada hari jadi aku tu.
Dah tua kann...
Family, sedara mara dan kawan-kawan wish pun dah memadai sangat dah.
At least diorang ingat birthday aku.
Contoh macam daddy dan mummy.
Awal-awal lagi dia dah wish dah kat aku.
Hihi...

Tapiiii hari tu bos belikan aku kek!
Wahhhh....

Leen plan nak buat surprise tapi tak jadi.
Hahaha... kelakar gile kot.
Dia punyalah sembunyi-sembunyi pacak lilin kat kek tu tapi aku ternampak pulak...
Terpaksa la buat-buat tak nampak. Kahkahkah..





Tq Bos!
Tq kengkawan opis....
Sayang korang semua!


Tuesday, November 18, 2014

Tony Romas NU Sentral

Salam readers...

Ku baru tahu rupanya Tony Romas Steakhouse dah dibuka kat NU Sentral.
Ketinggalan info sangat kan!

Lepas ni takde la aku menjejak MV lagi.
Nak makan sushi ke, steak ke, boleh je pergi ke NU Sentral tu.. macam-macam restoran ade...
Dah la dekat je dengan rumah aku.
Naik LRT tambang RM1.60 je, amik masa tak sampai 10minit dah sampai..
Suke... suke...suke!!

Tengahari semalam opismate ajak pergi makan kat Tony Romas, NU Sentral.
Aku ok je walaupun aku sebenarnya badmood semalam.
Bad mood sebab ada sekor lembu itam perangai cam nokharom dalam opis aku ni.
Aku bengang tahap gaban, dowh!
Nak citer lebih-lebih kang tak boleh pulak.
Ape-apepun, memang aku benci dia tahap cipan!
Pagi tadi pon nampak muka bodoh dia tu, langsung aku tak leh senyum.
Padahal aku ni jenis suka senyum kat orang.
Entah la...

Ok, back to the story.
Bila keluar je dengan opismates ni, terus hilang masalah aku.
Malas dah nak fikir.
Yang aku duk fikir mase tu, ribs ribs ribs...
Nyumssssss.....

Tony Romas ada menawarkan lunch menu which is harga lebih murah dari dinner menu.
Terus cancel amik ribs... hahaha..



Ni la lunch menu.
Bila tengok menu, semuanya rasa cam nak makan.
Hoihhh, kuat makan betul aku akhir-akhir ni.


Farid... the only 1 guy dalam group kitorang.
Cita-cita dia ni nak jadi abang sado.
Tapi tak sado-sado pun lagi nyeee... kahkahkah...

Farid, jangan mareee.. hihi


Yang ni minah Korea... Ekin namanya.
Dia ni minat sungguh dengan Korea.
Sampaikan kosmetik pon pakai product korea.
Haihhh laaa.... Nasib baik la comel..


Yang ni toksah citer la... ader je gaya pelik-pelik yang dia buat.
Leen namanya.
Nasib baik la muka lawa..
Acu kalau aku yang buat gaya camtu, agak-agak aku dapat pelempang kot.


Yang ni pun kalau korang tak kenal lagi tatau la nak cakap ape.
Pompuan paling sopan bertatasusila sangat dalam TM tu.
Sopan le sangat kan.. padahal ayat permulaan entri pun dah sibuk nak marah-marah...
Kahkahkah..


Dalam lunch menu set ada sup ni...
Sedapppp betul!!
Tapi tu la... kedekkk sangat TR ni tau. Bagi sup dalam mangkuk kecik je.
Tak puas hirup sup sedap ni.


Yang ni compulsory bread.
Free je.


Yang ni Ekin punya, Big Stack Burger.
Memang big sungguh la...
Kalau aku makan sensorang ni kompem tak habis.


Yang ni Farid punya...
Cajun Onion burger.
Dia punye burger tu mak aihhh tebal gila...


Aku dengan Leen order benda yang sama.
Shrimp scampi pasta.
Portion dia just nice la...
Kenyang perut aku...

Ni je yang kitorang makan.

Bagi aku ok la makan kat TR ni..
Puas hati sebab semua makanan sedap-sedap walaupun harga mahal sikit.

TR kat NU Sentral ni pun selesa dan besar.
Sangat recommended untuk korang try makan kat sini..


Blog Celen 10 : Apa yang ada di dalam handbag anda

Salam readers....


Aku suka beg besar.
Padahal barang aku takde la banyak sangat pun.
Tapi entah laa... senang kot nak muatkan ape-ape.
Kalau takde beg plastik ke ape, senang aku sumbat je barang dalam handbag.
Masa zaman kolej dulu boleh la pakai handbag kecik... itupun aku guna untuk pergi kenduri je.

Lagipun mase aku jaga Alya tu, senang aku nak letakkan pampers, botol susu semua dalam handbag.
Takyah dah berangkut beg lain pulak.
Ewaahhh, mak-mak pulak perangainye.. hiihi...


Currently aku pakai beg ni untuk pergi kije dan jalan-jalan.
Aku tak suka tukar-tukar handbag.
Padahal berlambak je handbag aku dalam almari tu. Tak terpakai pulak.
Aku suka pakai 1 beg tu sampai lunyai, pastu baru aku tukar lain.
Hihihi...

Jom terjah ape barang-barang yang ada dalam handbag aku.


Beg duit.
Kalau tak bawak yang ni, memang menangis terlolong la aku.
Kad bank, I/C, duit, kad shopping semua ada dalam beg duit ni.


Cermin mata.
Walaupun aku jarang pakai, tapi aku bawak setiap kali aku keluar.
Mata aku ni bukannya ape sangat. Silau je lebih.
So, cermin mata ni sangat membantu bila aku kena buat kerja mengadap skrin pc lama-lama.


Make up.
Yang basic je aku bawak.
Kot la tetibe opismate ajak keluar pulak kan.


Motifff aku bawak barang-barang ni??
Sebenarnya benda-benda ni penting ok...
Aku memang takleh tengok kuku kotor. Mesti aku kena bersihkan terus dan potong mana-mana yang kotor.
Pin tu pun sama. Dibuatnya pin kain tertanggal ke ape, boleh la guna pin ni dulu sementara nak jahit baru.


Sikat, gunting, pen dan segala mak nenek kunci.
Sikat tu aku tak tahu pun ada dalam handbag aku.
Aku langsung tak sedar selama ni aku duk berangkut sikat ni kemana-mana... hahaha

Gunting tu penting jugak tau.
Sebenarnya aku akan make sure ada benda tajam dalam handbag aku.
As a pompuan, selangkah je kita kuar dari rumah, macam-macam bahaya yang menanti.
Macam aku ni duduk rumah apartment.
Blok yang aku duduk tu ramai orang Indon yang duduk sama.
Kadang-kadang time aku naik lif, ada mamat Indon yang naik sekali.
Bagi aku, aku kena ready kot-kot la mamat tu jahat ke ape.
Bukan nak berprasangka buruk. Tapi hidup ni memang kena hati-hati je selalu.
Nyawa ni bukan boleh berganti pon.

By the time aku tahu yang ada lelaki lain dalam lif tu, kebiasaannya aku akan seluk tangan aku dalam handbag dan pegang siap-siap gunting.
Kot la ape-ape yang terjadi, boleh je tikam terus. Hahaha....
Saiko?
Bagi aku tak.... aku just hati-hati.


Kad rapid, lotion vaseline, dan mini perfume Versace Bright Crystal.


Yang ni pulak external hard disk dan Princess Hansaplast.
Aku ni selalu je melecet kaki.
Yela, duk pakai kasut tutup penuh kan.
Haruslah kadang-kadang tu kaki kena gigit dengan kasut tu.
Haihhh... kasut-kasut..

Ni je barang yang ada dalam handbag aku....
Tapi eh, lupa plak.
Biasenya lepas kuar shopping ke ape, mesti handbag aku akan penuh dengan resit-resit.
Kadang-kadang berminggu-minggu resit tu ada dalam handbag aku.
Jadi sampah dah.. hahaha...