Friday, January 23, 2015

Borong kain

Salam readers....

Memang dah menjadi kebiasaan Kekna untuk beli kain pasang banyak-banyak untuk buat baju raya.
Kekna akan beli awal at least sebelum bulan Februari setiap tahun...

Kenapa?

Ok, Kekna ni jenis suka plan apa-apa.
Segala benda pun kena plan sebab Kekna nak semuanya berjalan lancar.

Kenapa Kekna suka beli kain sebelum bulan Feb?
Sebabnya kebiasaannya raya Cina memang Kekna akan balik kampung.
Time tu la Kekna akan luangkan masa sebaiknya kat kampung tu untuk spend time dengan family, jumpa tailor untuk tempah baju raya, jumpa kawan-kawan lepak sesama....

Tailor Kekna memang selalu terima tempahan yang banyak.
Tapi kalau hantar last minutes, kualiti jahitan dia akan kurang.
So, bulan Feb tu adalah bulan yang paling sesuai untuk hantar pakaian untuk ditempah.
Then, by the time bulan 4, biasanya baju akan siap.
Kebetulan pulak bulan 4 tu bulan Kekna dapat bonus!!
Duit bonus tu la Kekna buat bayar tempahan yang dah siap tu....

Senang kan bila semuanya dah plan.
So far sepanjang Kekna hidup, tak pernah lagi Kekna ada isu baju raya tak siap la.... baju raya senget la... baju raya tak fit laaa... memang tak ada.
Alhamdulillah sangat....

So, Ahad minggu lepas Kekna sempat laa jejakkan kaki kat Jakel Masjid India.
Pergi awal pagi memang tak ramai sangat la orang.
Masuk je Jakel, terus salesperson dia mengekor Kekna...

SP : Akak cari kain macam mana?
Kekna : Saya cari chiffon embroidery...
SP : Jom ikut saya.....

Sampai aje kat bahagian chiffon tu, terus Kekna menggila....
Hoho...!!
Kekna memang takleh tengok kain chiffon yang ada sulam-sulam ni.
Semuanya lawa-lawa.....
Dah la ada sale 60%-85%.
Memang gila la Kekna dibuatnya.

Owh, Jakel Masjid India akan berpindah tau...
Katanya start bulan depan.
Katanya berpindah ke bangunan sebelah.
Tak sure pulak Kekna bangunan sebelah tu bangunan yang mana satu...
Huhuh...
So sale kali ni bersempena nak clear stock la kotttt...

4 helai kain Kekna sambar hari tu...
Nasib la bawak duit lebih.
Itupun Kekna rasa nak sambar kain lain jugak tapi tahan je la nafsu nih...
Ishhh... kalau Kekna kaya...
Kalau.......


Inilah 4 helai kain tu....
Total semua sekali RM500++.

Hoho...
Pokai...pokaii...


2 comments:

Mimy Hamid said...

nanan mmg mimi salute bab ni...baju raya always in plan...tp bagus bei awal bulan 4 gst !!!!!!!!!!!!!!!!

diana aziz said...

Mimy : Everything mmg kne plan mimy... so that xde masalah kemudian hari... mimy byk beli baju dh siap kan...