Thursday, March 5, 2015

Serbu kedai Ali & aiskrim pasu

Salam readers...

Ok, kisah masa balik kampung lagi.

Biasanya kalau Kekna balik kampung on February, Kekna akan jumpa tailor untuk tempah baju raya.
Macam yang Kekna pernah citer sebelum-sebelum ni, Kekna tempah baju raya awal so that takde baju yang tak siap on raya.
So, lepas Zohor Kekna dan Kak Long pergi jumpa tailor kitorang.
Awal tahun aritu Kekna ada pergi kedai Jakel dengan FZ.
Beli kain pasang kat sane.
4 helai semuanya...
Pastu opismate Kekna, Ekin pergi holiday kat Vietnam.
Dia hadiahkan Kekna kain pasang Vietnam pulak.
So, total baju tempah Kekna tahun ni 5 pasang.
Hohohoo..... Kopak duit nak membayor upah baju tu nanti..

Dah tempah baju segala, kitorang pun balik rumah.
On the way balik tu, kitorang lalu depan kedai makan Ali.
Ali ni kawan daddy Kekna.
Kekna baru sekali pergi makan kat kedai ni.
Tapi dijamin makanan kat sini memang sedap.
Masakan macam kat rumah.
Pinggan pun macam pinggan kat rumah.
Ko dapat pinggan corak lain, aku dapat pinggan corak lain.

Honestly Kekna cakap, kalau orang tengok keadaan kedai ni, orang bandar masuk kampung kompem takkan jejak kaki kat sini...


Kedainye ala-ala kampung.
Dalam gambar tu nampak macam kedai biase kan...
Tapi kalau pergi depan-depan, takdenya nampak elok camtu.
Tiang kayu usang. Meja kerusi pun buruk-buruk.
Tapi kedai dia memang bersih.
Paling penting masakan dia memang tiptop.
Tapi tu la... kedai macam ni siapa nak pergi kan walaupun makanan sedap.


Balik kampung je, kompem Kekna takleh diet.
Asik makan je manjang...
Makanan kat kampung kan sedap-sedap.
Mane boleh Kekna tolak.
Hihihi...


Kebetulan masa Kekna pergi tu, nasik dan mee semua dah habis.
Yang ada cume bihun.
Kekna baru je nak order mee goreng sebab mee goreng dia sangat sedap.
So, Kekna order bihun rebus.

Ya Allah, sedapnya bihun rebus dia.
Ni kalau dapat mee rebus, lagi terangkat!!
Sumpah tak tipu....

Kak Long dan Abang Zam pun order bihun rebus jugak.

Alia sorang je order bihun goreng.
Alia kata sedap jugak.
Kan Kekna dah cakap, masakan kat sini memang sedap-sedap.

Malam, Kekna buatkan aiskrim pasu untuk anak-anak sedara Kekna.
Yela, diorang suka benor bila dengar Kekna nak buat aiskrim pasu.
Kebetulan petang tu Kak Long ada kuar.
So, Kekna mintak dia belikan barang-barang semua.


Tadaaaaaaa...
Aiskrim pasu rekaan Kekna.
Hihihi...

Pokok tu kitorang petik pokok bunga plastik mommy je.
Mommy pulak jeling semacam je bila anak dan cucu-cucu dia petik pokok bunga dia.
Hahaha...
Redha aje la mommy.
Bukannya selalu anak dan cucu-cucu buat perangai nakal cenggini.
Hihi...

No comments: