Monday, September 28, 2015

Hi readers...

Salam readers...

Okay, now Kekna sedang menaip while mata Kekna ni kuyu-kuyu, layu-layu di tasik madu sebab menahan ngantuk.
Kekna penat, letih, lemau, mengantuk, lapar, takde mood, eh semuanya lah!

Dah 2 hari Kekna tak tido lena.
Rindukan seseorang kah? Ohhh, tidak!
Kekna banyak program uolsss...
Kaki ni dah rasa macam nak tercabut pon ada.
Setiap hari ade je program.
Malam ni pun Kekna ada program.
Tetibe je ada yang ajak keluar. Tapi tak fikir lagi nak pergi ke mana.
Sejak-sejak single mingle ni, terus iolssss jadi busy bee... Hewhew...

Btw, Kekna akan update pasal percutian Kekna dan kengkawan di Pulau Perhentian dalam masa terdekat.
Tak sabar nak share cerita percutian tu dengan korang.
Percutian yang sangat-sangat-sangat-sangat best sampai tahap kaki Kekna boleh terseliuh. Huhu.. T___T

Bercuti dengan kengkawan yang sekepala memang sangat best kan.
3 hari 2 malam macam tak cukup pulak.
Ade je aktiviti kitorang.
Penat memang penat tapi seronok tu takleh nak diungkap sebab memang best sangat-sangat!
Dapat pulak geng yang suke google macam-macam sebelum pergi.
So, awal-awal dah tahu aktiviti ape yang nak dibuat.

Once gambar semua dah diedit letak watermark semua, barulah Kekna update ye.
Tungguuuu..

Ok la... Dah dekat waktu lunch dah ni.
Kekna nak take a nap kul 1 nanti.
Bagi hilang mengantuk...

Babai...

Tuesday, September 22, 2015

MC

Salam readers...

Hi....
Kekna ke udara dari Segambut uolsss... Rumah Kak Long Kekna.
Saja berehat kat sini arini sementara menunggu adik Kekna pickup bawak Kekna balik Ganu esok.
Lagipun boleh la duduk melayan anak-anak sedara yang sedang bercuti ni.
Kesian diorang, cuti-cuti sekolah camni duk terperuk dalam rumah aje tak pergi memana.

Sesape yang follow FB Kekna, mesti tahu yang Kekna baru je balik dari bercuti di Pulau Perhentian semalam.
Actually masa snorkelling 2 hari lepas, kaki Kekna terseliuh.
Kat 1st point pulak tu. Sakit jiwa betullah.
Nanti Kekna cerita pasal short vacation Kekna tu ye.

So, sebelum fly balik KL semalam, Kekna singgah klinik sebab nampak macam kaki Kekna ni makin membengkak je.
Pergi klinik, doktor bagi MC.
But still Kekna kena balik KL sebab dah janji dengan ex-housemate Kekna nak bagi dia tumpang bilik Kekna untuk sehari dua atas alasan yang Kekna & dia je yang tahu.
Tak perlulah Kekna cerita pasal ape ye...
Kekna kena bagi dia spare key bilik Kekna tu.
Plus Kekna memang dah beli tiket flight untuk balik KL semalam. Dah web check in dah pun.
Rugilah kalau tak naik kan....

Hari ni Kekna just melepak.
Tunggu abang ipar bawak balik makanan waktu lunch hour nanti.
Kekna boleh je nak masak tapi takut takleh berdiri lama-lama sebab kaki still membengkak.
Anak-anak sedara pun sibuk nak makan mekdi.
Petang-petang karang sikit la Kekna order delivery. Kesian lerr pulak kat bebudak ni.

Mommy kat kampung dah bising suruh Kekna berurut.
Huhuhuhu.. takuttt!!
Kompem-kompem sakit kan. Harus menjerit melalak sekuat hati nanti. Hewhew...

Suppose Kekna balik Terengganu semula esok petang dengan flight.
Awal-awal lagi Kekna dah apply dah cuti untuk esok.
Tapi tu la, dengan kaki macam ni memang tak la nak berjalan terkedek-kedek kat KLIA 2 tu kan.
Dah la tempat tu besar gabak.
Parent Kekna suruh adik Kekna je pickup Kekna kat sini esok.
Tapi dengar kata dia nak datang malam ni lepas habis kerja.
Kekna tak kisah laa dia datang bile-bile pun.
Yang penting Kekna tetap nak balik Ganu.
Dah la raya kedua nanti ada majlis tahlil untuk arwah tokki dan tok belah daddy Kekna.
Harus laa kena attend kan.
Dah burn dah tiket flight Kekna esok.
Mahal lak tu....


Nahhhh.. gambar kaki sementot.
Buku lali Kekna yang terseliuh sebenarnya.
Tapi pagi ni nampak macam tempat lain pun membengkak jugak.
Bandage pun Kekna balut sendiri je.
Sengaja tak balut sampai bawah tapak kaki sebab takyah nak susah payah tanggalkan bandage kalau nak ke bilik air.


Slip mc.
Pergi klinik dekat Chabang Tiga je sebab kebetulan kengkawan yang pergi pulau sekali dengan Kekna tu nak pergi ke Kampung Losong nak borong keropok lekor.
Chabang Tiga ni duk sebelah Kampung Losong je.
Takdan dah diorang nak singgah rumah Kekna sebab duk kat klinik tu pun dah berjam-jam.
Tenkiu frenziesss sebab temankan Kekna pergi klinik.


Ni ubat-ubatan yang Kekna dapat.
Lepas lunch nanti baru nak makan.
Bagi surut sikit bengkak kaki ni.
Buruk bebenor dah kaki kalau dah bengkak macam ni... Huhuhu...




Thursday, September 17, 2015

Bebelan

Salam readers...

Hi korang!
Hari ni Kekna tak sihat sangat.
Demam, selsema.. tambah pulak dengan senggugut.
Eh, bukan hari ni je.
Start Selasa aritu sebenarnye.
Oomaigot! Lemah longlai rasanye ni.
Kengkawan suruh Kekna mc je tapi malas laaa... Baik duk opis.
Duk rumah pun takde benda jugak nak buat.
Paling-paling pun duk melepekk je atas katil.
Kalau duk kat opis, boleh jugak buat kerja sikit-sikit.

Ni orang demam nak membebel hari ni.
Kekna tak faham betul dengan pompuan-pompuan dari tingkat lain kat office Kekna ni.
Diorang suka sangat datang memerut kat toilet office Kekna ni.
Tak kisah la kan nak memerut ke ape sebab memang semua orang tahu toilet office Kekna ni selesa.
Tak ramai orang yang guna. Sunyi. Kering.
Tapi jaga la kebersihan tu sikit.
Kau dah datang toilet orang, guna la elok-elok.
Staff level Kekna ni kemain jaga toilet level kitorang, korang yang datang dari level lain sesuka hati je kotorkan toilet kitorang.

Kekna trauma. Tahu tak trauma?
Korang pernah tengok tak najis lembu??
Hah, hari Isnin aritu Kekna nampak sebesar-besar najis duk bertempek dalam toilet bowl tu.
Ko rase?? Dan-dan tu jugak Kekna pergi cari cleaner.
Kekna rasa Kekna demam hari ni sebab terkejut kot sebab tertengok najis sebesar tu kot.

Toilet perempuan okeh. Perempuan.
Bukan toilet lelaki ni...
Tapi tahap kekotoran tu dah mengalahkan toilet lelaki.
Haihh!

Dah la tu, kitorang satu level siap tampal notis suruh jaga kebersihan toilet.
Tapi yang pompuan-pompuan dari level lain ni agaknye tak reti bahasa kot.
Diorang ni suka sangat basahkan toilet lid.
Bukan basah sikit-sikit tau.
Ni macam basah yang sampai lencun lantai toilet tu.
Tak faham betul.
Kau mencangkung ke ape atas toilet bowl tu?
Ke air kencing kau terpercik kat atas toilet lid?

Kalau basah pun, amik la inisiatif untuk lapkan balik toilet lid tu.
Fikir la sikit orang lain yang akan guna toilet tu.
Jangan la fikir diri sendiri je.
Kau dah basahkan, tolong la keringkan balik.
Cakap bodoh kang marah pulak... Eeeiii... geram pulak kite!

Bila tanya cleaner, diorang tahu yang mana satu.
Cleaner cakap orangnya bertudung & nampak lembut.
Tapi Kekna tak pernah lagi jumpa orangnya.
Akan ku cari siapa perempuan pengotor itu!
Kalau jumpa, Kekna nak rendam muka dia dalam toilet bowl tu.
Sakit betul hati kita ni.



Monday, September 14, 2015

Ceritera semalam & pagi ini

Salam readers...

Semalam Kekna terlampau penat. 
Siang Kekna kuar jenjalan kat Jaya One City Centre, PJ.
Balik rumah rehat kejap sambung buat novel.
Pastu ntah cemana, idea lost.
Puas cari idea, nak buat ayat best-best sikit tapi memang idea tak datang.

So, Kekna stop menaip.
Instead of duk cari idea yang tak datang-datang tu, baik Kekna buat benda lain.
Kekna kemas bilik.
Bilik Kekna nak kata berselerak sangat tu tak la... Tapi serabut mata Kekna tengok pakaian tak berlipat, atas tv ada debu-debu halus. Rimas!
Oleh sebab semalam terlebih rajin, Kekna kemas bilik sampai tahap kat celah-celah almari pun Kekna korek debu-debu yang ada.
Pakaian dalam almari tu Kekna punggah bawak keluar semua, lepas tu lipat balik satu-satu dan susun elok-elok.
Selagi tak elok, selagi tu la Kekna betulkan.
Tu yang jadi penat melampau tu.
Main pulak dengan habuk bawah katil yang banyak.
Nasib baik tak kena resdung. Phewww...

Time tengok akademi fantasia tu, Kekna duduk atas katil sambil lipat pakaian.
Tu tak campur dengan pakaian yang duk cuci dalam mesin basuh tuh. 
2 trip Kekna cuci semalam.
1 trip Kekna cuci pakaian.1 trip lagi Kekna cuci cadar.

Ingatkan dah penat-penat camtu, bolehlah tido lena.
Rupa-rupanya sampai kul 1 pagi Kekna takleh lelap lagi.
Ok, Kekna main game uno dalam henset.
Main punya main, sikit pun tak ngantuk lagi.
Ber tweet tweet dengan geng avengers pulak sampai pukul 3 pagi.
Kekna ingatkan Kekna sorang je yang takleh tido semalam.
Rupa-rupanya Ekin dan Farid pun sama. 
Muahahahah!

Kul 3 lebih diorang senyap.
Tido lettew.
So, Kekna tergolek-golek atas katil.
Bukak tv, tengok citer Hachett.
Citer bodoh tak logik langsung. Huhuhu...

Sampailah pukul 4 pagi, Kekna pergi dapur tanak nasi.
Kengkonon nak masak breakfast.
Tapi tak plan lagi ni nak masak ape.
Keluarkan telur, keluarkan nugget, keluarkan sosej, keluarkan sayur-mayur.

Fikir punya fikir, ok laaa... masak nasi goreng pun sodap ni.
Maka, ber ketung ketang la Kekna sensorang kat dapur pukul 4 pagi itu.
Tumbuk cili dengan bawang putih pakai lesung pun slow-slow je.
Takut mengganggu orang lain nak tido. Kekeke...

Hasil daripada ketung-ketang itu...


Tadaaaaaaaa... nasi goreng cili padi.
Tapi tak berapa pedas laa....
Ada cili padi, ikan bilis, sayur sawi, carrot.
Pastu Kekna buat telur dadar sekali.

Datang opis je, tetibe Farid tayang makanan breakfast dia.


Setelah 2 tahun dia tak masuk dapur. Katanya laaa...
Nasi goreng kicap ada kacang. Ko hado??


Ekin pun taknak kalah okeyy...
Dia pun kebetulan bawak maggi goreng. Mak dia masak.

Kitorang takde pun berpakat ke ape.
Tapi entah tetibe hari ni masing-masing bawak bekal pulak.
Kekna pulak memang sengaja masak banyak sebab nak bagi kengkawan makan.
Berkongsi rezeki ni selain dari dapat pahala, kita dapat komen-komen dari kengkawan sama ada masakan kita ni sedap ke tak sedap.
Kalau sedap, alhamdulillah.
Kalau tak sedap, kita boleh improve kan lagi.
So, tak rugi pun kan bagi orang lain makan jugak.


Soooooo... Breakfast party!!
Yeayyy!!!
Makan sikit sorang. Rasa masakan masing-masing.
Sedap makanan-makanan ni semua!

Kekna akan rajin masak kalau ada yang suka makan.
Macam aritu nasi goreng Kekna takde la menjadi sangat. Tawar.
Tapi kengkawan tetap makan sampai habis.
Like diorang tak komplen sangat dan menghargai apa yang Kekna bawak untuk diorang.

Hari ni diorang puji nasi goreng Kekna sedap dan ada improvement.
Yela... Pasni Kekna masak lagiii sedapp dari yang ni ye.

Now, Kekna kenyang teramat sangat.
Dah la mata mengantuk ni dek tak tido semalam.
Mood pun swing je... Tapi as usual, Kekna senyum dan gelak-gelak je.
Nasib baik geng avengers ni selalu buat Kekna gelak.
Ade je lawak yang diorang buat.

Tak sabar nak tunggu lunch hour.
Nak lelap kejap. Perut pun still kenyang lagi.
So, takyah la keluar makan kan...

Korang makan ape pagi tadi?
Ape pulak plan korang untuk lunch nanti? :)


Thursday, September 10, 2015

Cerita weekend

Salam readers...

Last weken Kekna pergi ke Ikano - The Curve - The Street - E-Curve.
Fuhhh... mau patah kaki ohhh jenjalan macam ni.
Kekna ni jenis suka duk rumah.
Lepak-lepak kat rumah, baring, tengok tv sambil makan aiskrim...
Nikmatnya time bercuti buat macam tu.
Tapi kalau dah keluar rumah, memang tak reti nak balik.
Kekna akan berjalan-jalan sampai terseret-seret kaki tu, barulah Kekna balik.
Dasat tak? Dasat tak? Hewhew...

Alang-alang update ni kan, ni cheq nak cita sikit.
Cheq taktau la apa nak jadi dengan diri cheq.
Tipulaaa kalau cheq takdak kenai dengan mana-mana jantan kannn.
Tapi cheq payah sungguh nak terpikat.
Hak duk ada ni pun memang dah tak terlayan dah.
Kut pagi, tengahari, petang, malam... uihhhhh duk whaaaaatsapp ja.
Macam takdak kija laennn.
Cheq ni pasaipa, cheq ada la spec yang cheq nak.
Hak kija elok, ada jah tapi nunnn jauhhh duk obersea nuh.
Karen tak sampai la kat cheq. Tau dak karen?
Electric shock omputih kata. Haaaa....
Suruh mai kija kat Malaysia, susah nak transfer depa kata.
Lagu mana macam tu?
Hak duk dekat-dekat nih, ada laaa 2-3 oghang.
Tapi kija biasa-biasa jaa.. Punnn tak sampai karen kat diri cheq nih.
Cheq taknak la nanti cheq hak bela laki.

Cheq tau cheq tak lawa.
Tapi cheq kena jugak memilih.
Tak buleh la main sambaq-sambaq cengitu jaaa... betoi dak?
Kita ni pompuan.
Kalau nak cari laki, kena cari laki hak elok-elok.
Kalau sekadar CINTA, dengan mat bangla pun kita buleh bercinta.
Kualiti lelaki tu kena laa ada.
Bertanggungjawab, buleh commit dengan kita sorang jah dan buleh tanggung makan minum pakai kita.
Hak paling penting, beriman.
Bila dia ada iman, in sha ALLAH dia takkan sakitkan hati kita.
Malah, dia bawak kita pi ke syurga.
Sapa takmau syurga?

Tapi ada lagi kaaa hak pesen gini?
Ada kaa? Acu habaq mai sat.
Hmmm....

Ok, pelat-pelat cheq cakap Kedah.
Tak reti sangat...
Itu selingan je tu. Tapi panjang kemain. Muahahaha...

Ok, sambung citer asal.
Hari tu, Kekna pergi area Damansara dengan housemate Kekna, Kak Siti.
Tengahari kitorang keluar. Sampai kat Ikano, kitorang makan dulu.
Kak Siti ni kena pilih makan sikit. Dia takleh makan sembarangan.
Kalau keluar dengan dia, usually Kekna bagi dia yang pilih tempat makan.
Sebabnya Kekna makan ape yang dia suka tapi dia tak makan ape yang Kekna suka.
Begitulah ceritanya...

Tengahari tu dia pilih Absolute Thai.
Dah lama tak makan kat Absolute Thai ni.
Last makan dengan geng avengers 4 bulan lepas kat Bangsar Village.
Dah lama dah tu...



Thai ice tea Kekna punya.
Watermelon juice Kak Siti punya.

Ice tea dia memang terbaekkk la.! 5 bintang Kekna bagi.
Tak puas ohhh minum.
Tetibe compare dengan Thai Ice tea kat boat noodle.
Kat Absolute Thai ni lagi best sebenarnya....


Kak Siti.
Kurus je orangnya.
Makan banyak pun still kurus.


Kekna order thai fried rice.
Sedap jugak tapi simple je la kan... Ade ciken wing seketul.

Ya ALLAH, banyak betul Kekna & Kak Siti shopping.
Sampai tak cukup tangan kitorang nak pegang barang-barang.
Huhuhu...


Salah satu benda yang Kekna beli.
Phrases book & dictionary.
Kekna nak belajar bahasa Korea & Cina.
Setakat ni Kekna belek-belek je la. Hafal nombor-nombor.
Boleh la sikit-sikit.
Sementara masih muda ni, ape salahnya gunakan masa yang ada untuk buat benda-benda berfaedah.
Ye tak?


Buku ni Kekna beli kat Popular.
Beli sebab nak buat manuskrip novel.

Kengkawan semua bagi sokongan padu untuk Kekna jadi penulis novel.
Even kawan-kawan sekolah boleh pulak mengimbau kembali yang diorang baca cerpen-cerpen Kekna.
Diorang galakkan Kekna jadi novelis sebab salah seorang kawan Kekna dah pun jadi novelis terkenal.
Kekadang Kekna ade je karang novel tapi sekerat jalan.
Tak larat nak fikir.
So far, Kekna dah siapkan manuskrip untuk novel pertama Kekna.
Tajuk pun dah ada. Dia Mrs. Isteri.
Ok tak tajuk tu? Hewhew...

Ada sahabat Kekna siap pm dan bagitahu sokongan dia kat Kekna.
Ya ALLAH, Kekna bersyukur sangat sebab dikelilingi kengkawan yang sangat supportive.
Sebab tu la, walau apepun, jangan lupakan kawan.
Jangan sesekali!
Kadang-kadang kita tak perlukan pertalian darah untuk saling bantu-membantu dan sokong-menyokong....

Hari yangs ama, Kekna ada jugak beli baju, beli aksesori, beli makanan banyak-banyak.
Pastu semua bawak ke ofis. Hehehe....

Tengah-tengah duk shopping, Ekin mesej.
Dia ajak tengok wayang on that night.
Tengok jam, ok dah pukul 7.
Ekin cakap dia akan pick up kul 8 malam.

Kaki memang tengah sakit ni.
Penat berjalan lama.
Kak Siti ajak kitorang balik sebab memasing dah penat.
Kekna pulak bergegas nak balik takut tak sempat sampai rumah sebelum Ekin datang pick up.
Yela, Kekna nak jugak mandi-mandi dulu.
Nak salin pakaian semua.

Nasib baik sempat.
7:45 malam Kekna sampai rumah. Mandi-mandi dan bersiap-siap.
Kul 8 malam, Ekin datang.

Kitorang pergi ke Jaya Shopping Centre.
Movie start pukul 9 malam.
Kitorang tengok The Transporter.
Best ohhhh citer ni. Hero dia cool je.
Heroin cantikkk. Kekna suka!


Leganya dapat duduk.
Kaki ni kalau boleh dicabut, memang dah lama dah tercabut Kekna rasa.
Memang penat gile.
Pakai pulak kasut licin. Bravo Diana! Bravo!


Pukul 11 lebih malam barulah kitorang balik.
Sampai rumah, terbongkang Kekna tido.
Penat bedo'oh ni...

Tahu tak bedo'oh tu ape?
Bedo'oh ni loghat Terengganu maksudnya melampau.

Ok, sekian saja cerita kali ni
Annyeonghi gaseyo! :)



Monday, September 7, 2015

Hi Monday!

Salam readers...

Hellowwww uolss!
Happy Monday!
Walaupun Kekna mengantuk yang amat tapi mood Kekna ok sesangat hari ni.
Hormon terlebih ke ape tatau la. Hewhew...

Kekna ni sebenarnya tak cukup rehat.
Dari hari Jumaat Kekna busy.
Bukan busy apepun sebenarnya. Busy kesana sini je.

Balik kerja hari Jumaat, Kekna terus zassssss pergi ke MV.
Shopping.
Kengkawan Kekna pelik cemana Kekna asik boleh shopping je.
Hahahaha... Kekna bukan shopping apepun.
Beli la baju sehelai dua. Pastu beli barang-barang dapur.
Tu je. Itupun terkejar-kejar sebab Kekna ada appointment dengan orang malam tu.
Kemain jalan laju takut tak tepati masa.
Tapi nasib baik Kekna dapat manage time tu elok-elok. Fuhhhh...
Kekna tak suka buat orang menunggu. Kalau Kekna tunggu orang, Kekna ok lagi.
Kalau janji pukul 9, maka kul 9 sharp Kekna ada.


Sempat beli durian musang king kat Aeon Big MV.
Sedappp!! Tapi mahal sikit la walaupun Kekna dapat tawar harga murah dari harga asal.

Sabtu, Kekna keluar shopping lagi.
Oomaigotttt, yang Sabtu ni memang Kekna letih gila.
Rasa cam nak patah kaki ni.
Nanti Kekna citer dalam entri lain ye.

Ingatkan Ahad Kekna nak rehat laa puas-puas.
Ate penat bebenor kan.
Tapi memang yang adooo la!
Dah duk rumah, of course la masak-masak.
Lepas masak, kemas dapur pulak.
Lepas kemas dapur, kemas bilik pulak.
Lepas kemas bilik, cuci pakaian pulak.
Lately banyak pakaian yang Kekna kena cuci tangan. Penatnyeeee... T__T


Semalam Kekna masak nasi ayam.
Pucat pulak nampak kaler nasik tu padahal kalau depan-depan dah kuning dah.

Semalam Kekna langsung tak tido sebab petang Ahad tu Kekna dah terbongkang tido 5 jam.
So bila tak tido mulalah tangan tu menggatal je nak masak.
Gigih kan memasak kul 4 pagi.


Menu breakfast pagi ni.
Spaghetti bolognese & nasi goreng.
Ko ade breakfast makan spaghetti? Muahahah...
Puas hati dapat bagi opismate makan air tangan sendiri.
Sedap tak sedap lain citer. Ate ade rezeki kenalah kongsi dengan kengkawan kan...

Ini je la cerita untuk hari ni.
Kalau dapat katil dan bantal ni, kompem lelap sampai pagi esok... hewhew..


Friday, September 4, 2015

Sehari suntuk di IOI City Mall

Salam readers...

Yeayyyy!! Hari ni dah hari Jumaat.
Esok weekend. Ape plan korang?
Kekna ade plan esok tapi takleh cakap sekarang.
Orang kata bahaya kalau kita duk share location kite selalu.
Takut ade orang aim nak buat macam-macam kat kite, senang dia cari kita kat mana-mana nanti.
Sekarang ni kan bahaya. Ramai manusia tak berhati perut.
Nauzubillahi min zalik.... moga-moga diri Kekna dan readers semua selamat sentiasa. Amin.

Weekend minggu lepas, Kekna kuar dengan geng-geng Avengers.
Kuar sebab nak cari barang untuk Kekna punya next vacation.
Banyak ohhh barang nak beli.
Itu la kengkonon nak jimat sangat. Bila kate nak jimat tu, memang takkan jimat punye la.
Ade je barang tak cukup.

Kuar tengahari dari Wangsa Maju, Kekna bertolak ke IOI City Mall, Putrajaya.
Jalan lengang je. Alhamdulillah.

Parking pulak senang nak dapat.
Yela, lot parking dia banyak. Kan bagus kalau semua shopping mall macam ni.

Dah sampai IOI City Mall, kitorang cari ATM dulu. Kekna lupa nak cucuk duit awal-awal aritu.
Tempat baru camni memang payah sikit nak cari ATM kan.
Melilau Kekna cari.
Jumpa Maybank tapi makk aihhh... panjangnye barisan.
Malas nak beratur.
Pergi 1 lagi Meps ATM kat bawah escalator.
Kat situ tak ramai orang sangat. Cucuk duit kat situ je.
Lega sikit dah ada cash dalam wallet.
Kalau tak, nak shopping pun takde mood.

Kitorang pergi ke IOI City Mall ni sebab nak tengok wayang sebenarnya.
Kengkonon nak tengok midnite movie.
Plan asal nak tengok Sinister 2. Tapi bila baca review, macam errrrr....tukar plan lah.
Terus pilih inside out.
Beli online je sebab panjang sangat barisan kat GSC tu.
Pergi time weekend kan, what do you expect?
Kompem kompem la ramai orang kan.

Dah settle beli tiket online, kitorang cari makan.
Kekna dari pagi tak makan ape.
Lapar la jugak kan.
So, kitorang masuk food court. Masuk-masuk je terus nampak Teppanyaki.
Terus duduk kat situ.
Dah lama wehhh tak makan Teppanyaki.
Last makan rasanya masa bercuti kat First World Hotel Genting Highlands 2-3 tahun lepas.



Kekna makan salmon teriyaki set.
Sedappp...
Kekna memang suka makan salmon.

Dah makan, kitorang jalan-jalan dan shopping.
Paling seronok semua barang yang Kekna nak, Kekna dapat.
Tapi over budget. Hahaha...
Budget shooping kali ni dalam RM500 je tapi terlebih pulak.
Padahal bukannye beli apepun.
Pompuan guys. Pompuan. Memang macam ni kan.
Kalau dah shopping tu, memang tak ingat dunia.

Dah la tak cukup tangan nak bawak semua barang.
Nasib baik ada Farid yang baik hati bebenor tolong pegangkan barang-barang.

Within an hour, tetibe Farid buat statement,

"Kekna, saya nak buat pengakuan berani mati ni..."

"Awat?"

"Saya lapar lagi"

Hohhhhhh... baru makan kot tadi. Dah lapar balik? Biar betikkk mamat ni. Bela hantu raya ke ape? Hahaha...

"Saya nak yang lite lite je... Taknak yang berat-berat".

Then, kitorang decided to lepak kat Coffee Planet je.
Tempatnya pun macam cozy je.



Kami... :)


Hot hazelnut chocolate with royal black forest & iced chocolate with summer red velvet.


Makan ni pun dah kenyang.
Mau nye tak kenyang. Tadi dah bantai teppanyaki kan.
Tapi red velvet dia memang sedap ok. Lapisan cheese tu sebenarnya yang buat cake tu jadi sedap.


Tak lama lepas makan, terus perut Kekna rasa bloated.

Jalan-jalan, pasni terus ke toilet.
Tak tahan weh sebab perut start menggelodak.

Kuar toilet je tengok Ekin dah sampai.
Minah tu datang lambat sikit sebab tengahari dia attend wedding.
So, kitorang jalan-jalan lagi.

Oleh sebab malas nak pegang barang banyak-banyak, diorang suggest simpan barang kat kereta Ekin sebab balik nanti Kekna naik kereta Ekin.
Farid nanti balik sensorang je... kesian dia... :(

Pastu shopping lagi...Kali ni shopping barang-barang sukan pulak. 
Dan sekali lagi kitorang turun pergi ke kereta Ekin untuk simpan barang.
Hahahah... Padan penat cenggitu je.
Turun naik turun naik eskalator. T__T
Sedar-sedar je dah malam...

Once again, kitorang pergi ke food court.
Actually kitorang ni memang ada masalah kalau nak decide nak makan ape.
Kitorang pilih food court sebab senang.
Semua makanan ade. 
Korean, western, malay, portugese, semua ada kat situ.
Korang boleh beli ape yang ada kat sana.

Dah makan, lepak-lepak jap.
Kekna punyalah letih. Sehari suntuk kot bertapa dalam shopping mall tu.
Rasa nak tercabut dah kaki ni ok...
 Sabo je la aku.

Dah puas lepak kat food court tu, kitorang pergi Wangsa Bowl pulak.
Main bowling la pulak uolsss...
Penat-penat pun sempat main bowling lagi kan.

By the time habis main bowling, terus kitorang pergi ke GSC.
Wayang start kul 11:10pm.
Tak sampai 10 minit menunggu, hall kitorang dah boleh masuk.
Lega okehhh dapat duduk!
Nikmat sungguh ni!

Oh, lupe nak bagitahu.
Kitorang tengok citer Inside Out.
Best okehh citer tu.


Meh kite snap snap.
Kang ade pulak yang tak caye Kekna kuar dengan avengers.
Susah main dengan orang kuat jeles ni... :\


Kekna sengaja duk tengah.
Kalau tak, Farid dan Ekin suka gaduh-gaduh.
Gaduh-gaduh manja gituuu... Hahahha... :p

Tetibe je diorang rumuskan setiap watak dalam Inside Out tu untuk group kitorang.


Kekna as Joy.
Mungkin sebab Kekna suka gelak kot. Hewhew...


Fear


Anger.

Fear & anger ni Farid bagi kat Ekin.
Ekin kan suke melawan cakap Farid.
Pastu bila Farid merajuk atau marah, mesti Ekin takut..
Ha, sesuai sangat la tu kan. hahahah!


Watak disgust ni kitorang bagi kat Farid.
Sebab Farid selalu buat perangai annoying. Ekin selalu annoyed dengan Farid.
Sebab tu Ekin selalu melawan Farid. Muahahaha...


Ha, yang sadness ni kitorang bagi kat Leen.
Bukan sebab Leen suke bersedih tapi sebab rupa bentuk watak tu.
Sebijik macam Leen weh...

Tengah-tengah tengok cerita, tetibe Ekin & Farid cakap,

"Weh, leen weehh... Sebijik macam dia."

Tergelak Kekna. Hadoiiii... 

So far, cerita ni best la bagi Kekna.
Kreatif sangat.

Kisah cerita ni adalah mengenai Riley yang sedang membesar.
Dalam diri Riley ni ada 5 perasaan. Joy, Anger, Fear, Disgust & Sadness.
Joy adalah emosi yang paling banyak control Riley.
1 hari Riley terpaksa ikut family nya berpindah dari Minnesota ke San Francisco.
Mase ni la emosi-emosi ni control Riley untuk menerima perpindahan tersebut.
Kire kreatif jugak la movie ni.
Tak terfikir dek akal ohh...

Kekna suka jugak watak BingBong, rakan imiginasi Riley.
Kelakar ok watak tu... Asik tergelak je Kekna.

Dah habis tengok wayang, terus kitorang balik.
Kekna balik dengan Ekin.
Farid pulak balik sorang-sorang.

Ekin tido kat rumah Kekna malam tu.
Yela, kitorang sampai rumah pukul 2 lebih pagi kot.

Esoknya Kekna dan Ekin bangun tido sekitar pukul 9 pagi.
Mandi-mandi, siap-siap, kitorang pergi makan kat Oldtown White Coffee.
Dah lama jugak tak makan kat kopitiam ni.
Rindu enriched chocolate dia...


Kekna makan ini.
Kenyang ohhh...

Dah makan takde pegi mana-mana dah sebab memasing penat.
Ekin hantar Kekna balik ke rumah & Ekin balik ke rumah dia.

Sampai rumah, baca novel, pastu terlelap.
Lama jugak Kekna tido.
Penat berjalan sehari suntuk kat IOI City Mall masih tak hilang.
Tapak kaki Kekna memang sakit sangat-sangat. 
Nak berjalan pun sakit.

Bangun tido, Kekna kemas bilik.
Penat tak penat belakang kire.
Semak mata tengok bilik bersepah.
Kemas jugak barang-barang yang dibeli kat shopping mall semalam.


Ni antara barang-barang yang Kekna beli semalam.
Antara aje ye.
Ade lagi barang lain... Tapi dalam banyak-banyak barang, backpack tu la yang paling mahal.
Takpelah... Berbaloi jugak beli sebab ada sale.
Cantik pulak tu dia punya color.
Pinky pinky sangat. Its soooo me! Hihihi...

Handbag kain tu Kekna beli jugak untuk next vacation.
Ceria je color dia.
Dan besar jugak. So boleh lah Kekna sumbat macam-macam barang kat dalam tu... :)

Tak sabarnya nak pergi vacation.
Counting days! Counting days!! :D

Wednesday, September 2, 2015

Random

Salam readers...

Pagi ni Kekna mengantuk sesangat.
Takleh celik mata dah ni.
Berpinor-pinor dah mata ni ha...
Lampu opis pulak terang-benderang. Lagi laaa buat mata Kekna silau.
Nak tutup suiz kang, nanti semua lampu pulak dia tutup.

Dah 2 malam Kekna tido lewat.
Bangun pulak awal.
Perubahan hormon ke ape, wallahualam laaa..
Penat penat tapi taknak pulak mengantuk awal.
Kul 2-3 pagi baru la rasa nak tido.
Dah try pejam mata lama-lama, still taknak tido jugak.
Ape penyakit pon tatau la.
Dah la badan penat dek sehari suntuk bertapa dalam IOI City Mall Putrajaya Sabtu lepas. 
Pasal ni nanti Kekna up kat entri lain ye. Bile nak update tu kena tunggu Kekna rajin nak mengedit gambar. Hihihih...
Disebabkan sehari suntuk kat IOI City Mall tu, sampai ke hari ni kott penat tu tak hilang.
I need a massage so badly! T___T

So, mukadimah diatas adalah semata-mata nak bagitahu mood Kekna adalah tingtong hari ni.
Hewhew... Blur kejap.
Orang tanya lain, Kekna jawab lain... 
Orang suruh buat A, Kekna pergi buat B. Hihi...

Actually ni random punya entri.
Ada gambar berlambak dalam phone, so Kekna tepek je kat sini je.


Semalam Kekna bawak bekal pergi ofis.
Tak pernah-pernah bangun awal pagi semata-mata nak siapkan breakfast.
Kekna buat sandwich spicy tuna.
Sedap lerr pulak walaupun pedas sikit.
Bagi-bagi jugak kat opismate. Kongsi rezeki katanya.


Menu makan malam Kekna on Independence Day eve.
Tak tahu dah nak makan ape.
Plus bukannye perut lapar sangat.
Kekna masak bubur ikan bilis & french toast.
Terlebih kenyang laa pulak makan 2 menu ni.


Kalau Kekna tak kuar pergi mana-mana, kekadang petang Kekna akan buat cucur atau cekodok.
Petang weekend minggu lepas, Kekna teringin nak makan cucur ikan bilis.
Ape lagi, godek-godek la kat dapur.
Bahan-bahan ade, terus la goreng cucur. Sedap jugak...
Muahahaha... puji masakan sendiri pulaksss.



Kalau lunch, Kekna suka masak makanan yang berat-berat.
Means kena ada nasik dan lauk pauk.
Bagi Kekna, satu lauk je pun dah cukup.
Kekadang je buat lauk banyak.

Cam 2 minggu lepas Kekna teringin nak makan siakap 3 rasa.
Call mommy tanya resipi, esoknya terus buat.
Agak kemalasan jugak sebenarnya sebab semua benda kena racik halus-halus.
Terseksa jiwa raga Kekna masa mayang bawang merah.
Hoiiii, dia punya pedih mata tu tahap membunuh ok.
No choice Kekna pakai goggle. Hahahaha... Rare gile kot.
Tapi barulah rasa aman time potong bawang tu.
No more pedih-pedih mata. :)


Resipi?
Mudah je...
Bawang besar, buah tomato, serai, daun limau purut, cili padi, bawang putih.
Semua ni kena mayang halus-halus.
Berpijor jari Kekna main dengan cili padi tu. Hohoh...

Nenas, potong dadu atau 3 segi.
Bawang merah potong bulat-bulat bagi nampak cantik.
Cili hidup potong panjang-panjang atau ikut suka korang la memana pon. Hihi...

Caranye mudah je.
Tumis bahan-bahan yang dimayang tadi sampai masak.
Pastu masukkan air.
Tunggu sampai mendidih, masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili (sikit je).
Kacau-kacau.
Kuah tu jangan cair sangat. Biar pekat-pekat sikit.
Agak-agak dah mendidih, barulah masukkan segala mak nenek perasa.
Garam gula ajinomoto.
Siap!!

Ikan pulak, Kekna cuci bersih-bersih.
Pastu gaulkan dengan garam, tepung jagung dan cuka sikit.
Cuka dan tepung jagung ni fungsi dia nak bagi kulit ikan tu crunchy sikit.
Pastu goreng la cam biasa.


Tadaaaaaa!!!
Siap sudah. Presentation adalah sangat out!! Huhu...
Tapi resipi ni senang kan.... Kekna ni mana la reti masak benda yang susah-susah.
Kekna suka amik resipi yang simple tapi sedap.

Ada kengkawan cakap Kekna ni rajin masak.
Actually kan, Kekna ni bukannya rajin sangat masak.
Malas ok. Tapi Kekna suka masak.
Jadi ke tak jadi ke, lain citer.
Yang Kekna tahu, Kekna kena try masak.
Nanti dah kawin senang laki mintak makan ape je, semua boleh buat.
Eh, kawin ke? Hewhew....


3 minggu lepas tekak Kekna teringin nak makan congo bars.
Eh, ngengada betul tekak ni. Semua benda dia teringin kan.
So Kekna order untuk avengers.
Nak makan sensorang memang tak habis la kan.
1 tray ni RM80.
Kire ok la sebab sedap sangat-sangat wehhh.


Beberapa hari lepas Kekna order congo bars, Leen pulak order macaroni cheese lasagna.
Sedap sangat-sangat uolss!!
Habis la diet Kekna. Lagho semua ni.... lagho!!
Huhuhu...
Kekna makan banyak uolsss! Tak sedar terus diri tu dah makin gemuk balik.
Cane ni nak kurus balik? Hati tengah berbunga-bunga cinta nih.

Asik citer pasal makan je nih.
Tak pepasal perut jadi lapo.
Now Kekna craving for kerabu maggi.
Sepatutnya pagi tadi Kekna bangun awal untuk masak kerabu maggi.
Tapi beginilah orang bujang. Kalau bab-bab bangun pagi ni, memang liat banyak laa...
Terus tak jadi masak.
Takpe, try pagi esok pulak cemana.
Malam ni nak tido awal... mihmihmih...


Kasut ni Kekna beli 2 minggu lepas kat KLCC.
Tengok ape dah jadi?
Sedih mak ngah okeh! Tak puas pakai pun lagi.
Kesayangan ni tapi nak buat cemana kan... jodoh tak panjang.
Sobsss...sobsss...

Bila kita kata nak jimat, time ni laa memacam barang nak kena beli kan.
Serius! Bulan ni lebih 1K dah kot Kekna belanja.
Next gaji lambat lagi ni.
Tengah bulan nanti nak holiday pulak... mana nak cekau duit weehhh!!
T___T


Ni aktiviti Kekna memalam kalau Kekna tak kuar kemana-mana.
Baca novel.
Penulis novel ni, Nurfaza Alisya, ex-schoolmate Kekna.
Best ok novel ni. Serius tak tipu.
Tetibe rasa macam nak skip page je sebab nak tahu ending.
Tapi taknak la macam tu kan... tak best la.

Bila dah baca novel, mulalah jiwang-jiwang sensorang.
Pastu praktik benda-benda dalam novel ni dengan bf. Mihmihmih...

Ok, sekian entri merepek.
Kekna kena buat surat jap. K, bai!



Tuesday, September 1, 2015

Reward for myself, omputih kata... :)

Salam readers...

Citer dah lama tapi baru nak update. Mihmihmih...

Kengkawan rapat Kekna mesti tahu yang Kekna ni suka beli handbag Guess.
Tu je la yang Kekna mampu.
Lagipun memang Kekna suka handbag Guess sebab beg dia tahan lama.
So far beg-beg Guess Kekna semua boleh pakai lagi. Cuma iyelah kalau dah pakai lama-lama, nampak la kotor sana sini.

Pompuan kan... Siapa yang tak suka barang-barang branded.
Antara mampu dengan tak je.
Ishhh... Kalau Kekna ni ada duit, bukan je Guess, silap-silap Dior, Prada, LV semua dalam tangan kot.
Tapi itu laaa.. Ku sedar siapa diri ini kan.
Nak jejakkan kaki masuk butik-butik macam tu pun tak berani hoiii.

Ada 1 hari tu Kak Long Kekna call.
Macam biasa la gosip-gosip hangat keluar.
Pastu tetibe dia cakap, "Kak Ngah, Coach ada sale 50%"...

Ok, terbongkang jap mata Kekna.
Telan ailio.
Nak pergi ke tak? Nak pergi ke tak?
Kang kalau pergi, confirm beli nih!
Pikir patplohpat kali uollsss!!
Iyelah, Coach sale 50%. Manalah den tak terkezott hah!

Kisahnya aritu jenjalan dengan geng-geng avengers kat The Garden.
Maka, TER lalu laaa kami depan butik Coach.
Leen dah macam kena rasuk sebab tengok ada sale 50%.
Hahaha...

Maka, TER masukk la kami dalam butik tersebut.
Kekna terus rambang mata... Semua cantik-cantik uolsss!
Menggelupur dah ni.
Cash takde. Ingatkan dah selamat dah.
Rupa-rupanya Leen pulak ada credit card.
Pastu salesperson kat situ bagitahu, if beli 2 items dapat lagi 10% extra discount.

Omaigotttt!!
Menggeletar lutut iolsss!
Terus dalam hati kata, nak nak nakkkk!!!

Handbag ribu riban tu tinggal ratus-ratus je uolsss...
Ok, terus Kekna dengan Leen sambar handbag sebijik sorang.
Pueh hati den ni!


Amik gambaq sat.


Ekin perati je perangai kitorang haritu... mihmihmih...



Tadaaaaa... dah beli dah.
Handbag harga 2K plus. Last2 tinggal dalam RM900 lebih.
Ikutkan nak je sambar lagi satu tapi memandangkan sumber kewangan lain takde, so kite batalkan aje niat tu ye.
Kang nanti menangis tunggu next gaji... kekeke..


Kekna dan Leen pilih design beg yang sama tapi kaler je lain-lain.
Semek tu of course la amik color pink.
Dia kan memang suka pink.


Kekna amik color navy blue.
Senang nak matching dengan semua kaler baju yang ada.

Actually Kekna ni bukannya jenis branded sangat.
Kalau bab baju, seluar, tudung yang RM10 sehelai pun Kekna pakai.
Tapi kalau bab handbag, kasut dan jam, memang Kekna beli yang betul-betul ori.
Sebab kalau beli yang ori, tahan lama sikit.
Idok lerr sebulan sekali kena tukar handbag kan...
Jenuh jugak.

Handbag Coach ni pun Kekna beli untuk reward diri sendiri.
Sendiri beli, sendiri pakai, duit sendiri.
Puas hati.
Sekarang ni Kekna duk usha-usha 1 brand handbag ni.
Ingat nak beli 2 set terus. Satu untuk Kekna, satu lagi untuk Mommy.
Tengah kire-kire bajet gak ni.
Hohoo... Doakan Kekna murah rezeki. Eh! :)