Thursday, July 28, 2016

Food Review : Al- Rawsha Restaurant- Middle East Cuisine

 Salam readers...

 Bulan puasa hari tu Kekna berkesempatan untuk keluar berbuka dengan officemates Kekna, Wanie & Izy.
Yela, sekali sekala keluar dengan diorang.
Bukannya selalu pun.

Izy cadangkan untuk berbuka kat restoran Al-Rawsha.
Dah la Kekna memang teringin nak makan nasi arab.
Lagipun Kekna selalu sangat dengar makanan kat restoran ni sedap-sedap.
Bila Izy dah suggest makan kat situ, Kekna dan Wanie on aje.
Lagipun Izy ni pandai sikit pilih makanan yang best-best.

Kitorang bertolak dari office pukul 5 lebih petang.
Sampai kat Al-Rawsha pukul 6 lebih petang.
Actually terlalu awal kitorang sampai. 
Ingatkan jalan nak ke sana jem teruk.
Jem jugak sebenarnya tapi idok lerr teruk nau.

Masa kitorang sampai kat sana, orang tak ramai sangat.
Ada la dalam 2 buah meja je ada orang.
Banyak lagi meja kosong.
Kitorang tak amik buffet tapi kitorang amik ala carte je.



Kekna, Izy dan Wanie.

Jom kita tengok menu ape yang ada kat restoran ni.
 






















[klik pada gambar untuk tumbesaran, ye] 

Kalau tengok pada harga makanan, semuanya nampak affordable.
Takde laa mahal sangat kan?
Dah la portion besar.
Kalau yang jenis makan nasi sikit-sikit, 1 pinggan tu boleh makan 2-3 orang.
Trust me, jangan order sorang 1 pinggan.
Memang tak habis melainkan kalau yang jenis perut macam Kekna ni.
Melantak tak habis-habis. Hihihi...


Hari tu Izy suggest untuk order Nasi Madghut Lamb.
Amik yang half plate punya.
 Yang ni Kekna kongsi makan dengan Izy.
Habis ohhh makan 2 orang.
Padahal portion besar gile.
Itu sebab kitorang berdua jenis kuat makan. Sebab tu boleh habis. 
Kalau yang makan nasi segenggam dua tu, baik beli kongsi-kongsi aje.
Takde la membazir sangat nanti.


Order air 2 jug.
End up ais kosong tu Kekna sorang je yang minum 1 jug sampai habis.
Wanie dan Izy minum teh o ais limau...


Samosa! Wajib order dan try.
Isi sedap padat!
Tak mengecewakan.


Yang ni Wanie punya.
Roasted chicken.


Yang ni pulak roti arab.


Order macam nak makan 10 orang.
Tapi sebenarnya 3 orang je yang makan.
Semua selamat masuk dalam perut.
Kekna ni sampai kembung perut jadinya sebab makan banyak sangat.
Tu tak campur lagi minum ais kosong 1 jug.
Huhuhu....

Memang puas hatilah makan kat sini.... 
Berbaloi-baloi.
Lenkali Kekna ingat nak bawak mommy dan daddy la makan kat sini.
Diorang pun suka jugak makan nasi arab ni.

Dah habis berbuka, kitorang pergi jalan-jalan ke bandar KL.
Pastu singgah makan lagi kat Kampung Baru.
Hoiii, keluar dengan Wanie & Izy ni memang akan buat Kekna gemuk ok!
Makan tak henti-henti.
Diorang tu takpelah, makan banyak pun kurus jugak.
Tatau la diorang ni ada bela saka ke ape...


Singgah makan kat Kampung Baru.
Sirap bandung dia memang terbaekkk!!!
Lupa dah nama kedai ni ape.. huhu...

Balik rumah dah pukul 10 lebih malam.
Tetibe Kekna dapat mesej seram.
Seram dari valak lagi uollsss!! 
Menggigil kepala lutut Kekna dapat mesej tu.


Dan-dan panggil aku "Babe".
Huhuhu...
Dah tarik muncung babe! Huhuhuhu.....
Tengok la panjang berjela-jela aku explain. Mesej itu terpaksa dicensorkan.
Takut korang gelak pulak.
Maklumlah bila orang bersalah nak explain ni, memacam laa ayat yang keluar.
Korang ingat senang ke nak explain? Susahh ohhh!
Lagi susah dari jawab exam international business lagi ok!

Dah explain panjang-panjang, barulah dia okay.
Barulah start mesej macam biasa.
Tadi kemain gudnite bagai. Kekna ingatkan memang dia tido laa...
Huh, dasar kuat merajuk!
Nasib baik la masa tu Kekna dah settle mandi semua.
Kalau tak, mesti dia syak wasangka lagi.
Tak pasal-pasal kena explain panjang-panjang lagi.


Betul cakap kawan Kekna, lelaki sebenarnya lagi kuat cemburu dari perempuan.
Bezanya ada lelaki yang tunjuk, ada lelaki yang tak tunjuk.
Jangan main-main dengan cemburu seorang lelaki....

*Eh, tetibe lari tajuk plak. LoLzz...

Wednesday, July 20, 2016

Raya kedua & ketiga 2016

Salam readers...

Cerita raya kedua dan ketiga digabungkan sebab tak banyak gambar yang ada.
Eh, sebenarnya bukan tak banyak.
Banyak je gambar yang ada tapi itu laaa... bak kata avengers bijjjess #exclusiveforhim.
Haahah..
Korang tak faham?
Nanti Kekna buat entri pasal ni ok....
Tapi lepas settle entri raya laa.. hihi..

Ok, kita sambung cerita pasal raya ye.

Pagi raya kedua, kekna dan family tak pergi ke mana-mana sebab tunggu Shahril sampai dari KL.
Shahril sampai dalam pukul 12 lebih tengahari.
Tunggu dia bersiap-siap, barulah kitorang keluar.
Yang sedihnya, hari raya kedua ni adik bongsu Kekna (Shazrin) dah mula bekerja.
Tak cukup korum lagi... T___T


Ootd.
Baju yang last minute Kekna beli.
Somerset bay. Beli kat Sogo dengan Iwan.

Masa beli tu, Kekna snap gambar & tunjuk kat si dia.
Pastu dia tanya, "Yang ni baju raya yang ke berapa?"
Heyy, lelaki ape tahu.
Raya 30 hari.
Ikutkan perempuan ni nak beli 30 pasang baju tau..
Mampu dengan tak mampu je masalahnya. :p

Rumah pertama yang kitorang pergi adalah rumah Kak Da.
Kazen Kekna yang paling tua sebelah daddy.
Dia pun dah ada cucu dah...


Ha... yang ni sepesen je macam adik-adik & anak-anak sedara Kekna.
Diorang akan selfie  banyak-banyak guna henset Kekna.
Tau-tau je dapat notification 75% memory used. 
Bila check, penuh gambar selfie diorang kat dalam gallery.
Lolzz...
Sabor je la...


Kekna dan mommy.



Ada lagi gambar kat rumah Kak Da ni tapi macam biasa... #exclusiveforhim

Lepas pergi ke rumah Kak Da, kita beredar balik ke rumah sebab malam tu semua family sebelah mommy Kekna nak serbu ke rumah.
So, nak tak nak kenalah sediakan juadah sikit-sikit.
Mommy Kekna buat nasi kuning ikan tongkol.
Kekna, Kak Long dan Kak Ejam dah ready dengan agar-agar laici kristal.
Cukup la tu kottt...

Gambar masa tetamu datang memang Kekna tak amik langsung sebab sibuk melayan tetamu.

Raya ketiga, 1 family berkumpul semula untuk ambik gambar.
Sebabnya raya ketiga ni barulah cukup korum semua.
Tapi takdelah bergambar pakai baju melayu ke ape.
Masing-masing dah start pakai baju biasa.



Anak sedara kesayangan ni.
Pagi raya ketiga tu dia datang berbisik kat Kekna,
"Angah, Misha takde pun gambar dengan Angah tahun ni..."

Ha, yela... yela...
Jom kite bergambar sama-sama ye, Misha....



Badan ku dah membesar...
Sobs.. sobsssss...


Tokmi dan cucu-cucu...


Kami yang masih bujang


Sekepala semua nih... sporting!


Kami adik beradik....
Dari kiri : Shazrin (21 tahun), Iwan (28 tahun), Kak Long (43 tahun), Kekna (18 tahun), Abang Yu (39 tahun) dan Shahril (26 tahun).
Dah tua dan besar dah masing-masing...


Satu family tak campur cucu-cucu dan menantu-menantu...


Family potrait.



Raya ketiga barulah Shahril berkesempatan untuk bersalaman dengan mommy dan daddy.



Dan jugak bagi duit raya kat anak-anak sedara.
Dari kiri : Fifi (8 tahun), Amisha (12 tahun), Alyssa (14 tahun) dan Alia (16 tahun).

Semoga raya tahun depan boleh berkumpul ramai-ramai macam ni lagi.
In sha ALLAH....