Tuesday, October 25, 2016

Dari dapur Diana & resipi-resipi mudah

Salam readers...

Rasanya ramai yang tak tahu bila Kekna start belajar memasak.
Terus-terang Kekna cakap, 1st time Kekna masak adalah masa Kekna umur 15 tahun.
Itupun just goreng telur dadar.
Selain dari tu, memang tak pernah masak pun.
Masak maggi pun tak, okay.

Pastu masa masuk kolej, Kekna jeles sangat tengok kawan-kawan Kekna semua jenis pandai masak.
Malu ohhh...
Yela, cengkih buah pelaga tu semua manalah Kekna tahu beza.
Yang Kekna tahu, makannn je...

Tapi atas faktor umur la kot, Kekna suka tengok rancangan-rancangan masak, belek buku resipi.
Tapi takdenya nak try buat.
Hahaha...
Dasar pemalas kan. :p
Yela, duk kat kolej kot masa tu.
Hari-hari makan kat kantin kampus, kekadang beli kat kedai-kedai makan yang dekat dengan rumah.
Takde rajinnya nak masak. 

2nd time Kekna masak adalah nasi tomato.
Kekna pernah masakkan nasi tomato untuk BF masa habis kolej dulu.
Masa tu Kekna baru je start kerja dengan aunty Kekna kat Maimai Carpet, Pasir Panjang.
Umur 21 kalau tak silap.
Mamat ni baikkkk sangat.
Sayang betul dia dengan Kekna.
Masa reunion sekolah menengah, Kekna pernah bawa dia join sekali kenalkan kat kawan-kawan.
Masa tu dia student UTeM. Amik mec. engineering.
Pernah laa kitorang keluar pergi funfair sama-sama.
Kekna enjoy la masa dengan dia sebab dia protective jugak. 
Ada 1 hari tu Kekna sakit perut sangat-sangat masa tengah kerja.
Dia pulak tengah buat part time kat stesen minyak sebab masa tu dia cuti semester.
Bila Kekna mengadu kat dia yang Kekna sakit perut, terus dia datang kat Kekna semata-mata nak hantar Kekna pergi klinik.
Dia tinggalkan kerja dia macam tu je.
Tapi yela, Kekna kan tak suka pergi klinik.
Dia keluar balik & pergi kedai runcit untuk belikan pil chi ki teck aun.
Dia paksa weehhh Kekna makan.
Kekna pulak suruh dia balik sebab tak sedap pulak kannn nanti kalau kazen-kazen Kekna nampak dia.
Dah la masa tu aunty Kekna takde.
Sebab tu bila dia request Kekna masak, Kekna try buat nasi tomato.
Nasib baik la menjadi nasi tomato Kekna.

Tapiiii bodohnya Kekna mintak putus dengan dia dulu.
Sebabnya bila dia cuti sem, dia mesti nak datang jumpa Kekna.
Tak kisah laa kan pasal tu tapi dia nak ajak keluar dengan moto.
Kekna ni bukannya poyo ke ape tapi Kekna takut naik moto sebenarnya.
Dah la mami tak bagi Kekna naik moto dengan sesiapa kecuali adik beradik.

Rasa bersalah sangat dengan dia.
Kekna putus dengan dia macam tu je.
Rasanya sekarang dia dah kahwin dengan doktor.
Dia pun dah jadi engineer kat Petronas Kerteh tuu...
Ha, kan dah nyesal tak sudah. 
Maafkan saya, Mr. K.
T___T

Eh, dah lari topik pulak dah... Huhuhu...
Tu 1st and last Kekna masak nasi tomato.
Lepas pada tu tak masak-masak dah.

Sampailah Kekna datang kerja kat KL.
Masa ni dah kena hidup berdikari.
Hari minggu kedai tak bukak, so Kekna kena masak.
Dah namanya tak pandai masak, tergagau-gagau jugak la nak beli bahan-bahan masak.
Last-last Kekna makan maggi je.
Huhuhu...

Tapi tu la, hari-hari muak jugak kan makan maggi.
Lagipun tak sihat asik makan maggi aje.
So, Kekna start belajar masak betul-betul.
Lauk pertama yang Kekna masak is telur masak tomato.
Uihh, dah pandai masak tu, tiap-tiap minggu Kekna masak tu je.
Lepas tu try buat mee goreng pulak.
Hahaha... Umur dah 20-an baru nak belajar masak mee goreng.
Pastu masak sardin, kueh teow....

Pastu try baking pulak.
Banyak jugak yang Kekna pernah buat.
Kek, pavlova, kuih semperit etc.
Seronok baking sebab boleh deko comel-comel kan...

Then sekarang ni Kekna kembali belajar masak masakan harian.
Sekejap buat lauk tu, sekejap buat lauk ni...
Kengkonon persediaan untuk masa depan.
Kot la nanti dah kahwin, hari-hari pun boleh masak untuk laki.
Wahhhh, rajin ke tak tu? Hahaha...

Ni Kekna nak share masakan yang Kekna masak sepanjang minggu ni dan minggu lepas.
Kekna tak suka masakan yang rumit-rumit. Leceh....
Kekadang tu Kekna derhaka sikit dengan resipi asal.
Tapi as long as masakan tu sedap, then kenapa nak dikisahkan sangat kalau bahan-bahan cukup ke tak, kan?


Kekna masak ni time Kekna demam aritu.
Sup ayam, ikan goreng dan telur dadar.
Geng avengers Kekna cakap menu Kekna membosankan sebab wajib ada telur dadar.
-___-

Sape-sape yang tak reti buat sup nanti Kekna ketuk kepala dia...
Benda paling senang kotttt... 
Eh, nak resipi sup ayam jugak?
Ok-ok, meh Kekna ajar. 

Tumis bawang putih (dimayang), dengan bawang besar (dipotong 4) dengan sedikit minyak.
Lepas tu masukkan air dan sup bunjut.
Letak ayam, kentang dan sayur yang keras contohnya batang sawi & carrot.
Oh, letak sekali cili hidup kalau nak rasa pedas.
Agak-agak ayam dah masuk, kentang dah empuk, air dah mendidih, masukkan garam, gula, ajinomoto.
Dah cukup rasa, hidang la...
Nak cantik, tabur la bawang goreng & daun sup kat atas sup ni...
Dap dapp dappp...


Hak ni Kekna buat untuk minum petang.
Waffle tu beli je kat kedai runcit.
Panaskan balik dalam microwave, lepas tu letak aiskrim dan nutella.
Sedap makan ni time cuaca panas.
Sejuk je rasa tekak. Hhihihi...


Yang ni namanya menu perabihkan lauk.
Seafood kan tak best simpan lama-lama.
Nanti dah tak segar.
So, Kekna decided untuk buat masak lemak ketam, udang goreng tepung dan ikan goreng.
Perabihkan lauk yang ada dalam peti ais tu...

Udang goreng tepung tu senang je.
Guna je tepung serbaguna Gogi.
Tepung ni takyah tambah garam dah sebab dia memang sedap.
Just gaulkan tepung dengan air yang secukupnya aje, lepas tu masukkan udang/sotong/ikan...
Goreng dalam minyak yang panas.
Sedap makan macam tu aje tau.

Masak lemak tu pun senang.
Kekna blend je bawang merah, kunyit, cili giling, santan dan paling penting cili padi hijau (ikut kepedasan yang anda suke). 
Pastu panaskan minyak, tumis bahan blend tadi...
Kena kacau je tau. Jangan dibiarkan.
Masukkan serai dan ketam/ayam.
Masukkan sekali daun kunyit yang dihiris.
Letak garam, gula, ajinomoto sesedap rasa.
Tunggu ketam/ayam dah masak, hidangkan....
Sonang yo...


Minggu lepas hari khamis, tetibe je tekak nak makan nasi lemak air tangan sendiri.
Balik kerja je, terus zassss masuk dapur.
Sap sap soi je siap nasi lemak pink malam keliwon Kekna.
Malam keliwon la sebab malam Jumaat kan... Hihihi...

Actually kesedapan nasi lemak ni bergantung jugak pada kesedapan sambal dia tau.
Ni Kekna nak share resipi sambal sedap kakak ipar Kekna.
Sambal kakak ipar Kekna sedap tau.

Tumis bawang merah dan bawang putih yang dah dikisar.
Tumis sampai naik bau.
Then masukkan cili giling. Tumis sampai naik minyak.
Masukkan air sikit untuk elakkan sambal terlalu kering.
Kakak ipar Kekna masak sambal nasi lemak ni lama tau. 
Dalam sejam macam tu. So, sambal tu akan jadi tahan lama.
Sementara tu, masukkan gula melaka.
Tunggu sampai air sambal dah kering. Then masukkan garam & ajinomoto.
Masukkan jugak air asam jawa. Sikitttt je tau.
Oh, lupa. Masa menumis tu, letak sekali 2 helai daun pandan yang disimpul ketat ye.
Sambal akan jadi wangi.
Letak lagi air supaya sambal tak kering sangat.
Tunggu sampai sambal menggelegak, keluar buih blup blupp tu, then angkat.

Dalam gambar kat atas ni, sambal Kekna terhangit sikit sebenarnya sebab sambil main hp.
Tu la, tak fokus kan......


Ni pun salah satu kuah kegemaran Kekna.
Tumis santan ayam.
 Yang ni simple nau-nau!

Tumis bawang merah yang dikisar halus.
Masukkan sedikit cili giling.
Tumis sampai naik minyak, then masukkan ayam.
Agak-agak ayam dah separuh masak, barulah masukkan santan & sedikit air.
Kacau.
Then masukkan serai dan air asam jawa sikit..
Jangan lupa masukkan garam, gula dan ajinomoto jugak.
Kacau sampai kuah menggelegak dan ayam masak.
Then hidangkan...

Kacang je...!
 

Yang ni menu weekend baru-baru ni.
1st time buat ayam masak kurma tanpa santan.
Menjadi beb!
Sedap lak tu.....
Hahaha, matik la puji masakan sendiri...

Resipi ayam masak kurma tanpa santan:-

Tumis bawang besar, halia dan bawang putih yang dikisar halus.
Lepas tu masukkan ayam.
Kacau hingga ayam jadi separuh masak.
Then masukkan air.
Agak-agak air dan menggelegak, masukkan pes kurma ayam/daging.
Kacau sebati dan masukkan kentang dan bawang merah yang dipotong 4 dan cili merah.
Bila kuah dah menggelegak, masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.
Siap!

Takyah pelaga, cengkih, kulit kayu manis bagai.
Masak macam ni pun dah sedap.
Kalau nak masukkan asam jawa sikit pun boleh.
Nak pedas, masukkan cili hidup sebiji dua.
Tu je.


Ini dipanggil menu dikala kemalasan melanda.
Buat nasi goreng je.

 Actually Kekna tak pandai buat nasi goreng.
Bila buat je, mesti tak jadi.
Tapi lately ni dah banyak kali Kekna buat nasi goreng, rasa macam sedap pulak.

Resipi Kekna simple je.

Tumis bawang putih yang ditumbuk halus, bawang besar yang dikisar dan cili padi hijau yang ditumbuk halus.
Masak sampai naik bau.
Then masukkan sayur-mayur yang bersifat keras macam batang sawi, carrot , dan juga masukkan isi ayam yang dipotong dadu.
Masak sekejap, then masukkan garam, ajinomoto dan serbuk ikan bilis knorr.
Gaul sekejap, lepas tu masukkan nasi yang dah dimasak (nasi tu mesti bersuhu bilik ye... kalau nasi panas, nanti nasi goreng jadi lembik/ benyekk. so tak sedap).
Gaulkan nasi tu sekata sampai terkena semua bahan yang ditumis tadi.
Agak-agak dah sebati semua, barulah masukkan sayur berdaun.
Buat lubang ditengah-tengah nasi tu, pecahkan telur kat tengah-tengah lubang tu.
Agak-agak telur dah masak sikit, kacau telur tu sampai hancur.
Gaulkan sekejap, then hidang.

Nyumss.....
 

Ahad baru-baru ni, Kekna check roti gardenia yang Kekna beli kat kedai runict bawah ofis.
Tengok-tengok dah nak expired.
So untuk mengelakkan pembaziran, Kekna buat french toast.
Makan time panas-panas sambil tengok movie hindustan kat laptop.
Wahhhh, heaven sungguh!


Roti yang selebihnya, Kekna buat aiskrim goreng.
Dah la nau tak buat aiskrim goreng.
Tuuu, Kekna dah letak dalam fridge dah.
Petang ni lepas balik kerja bolehlah goreng.
Makan ramai-ramai dengan housemates.
 Hihihi...

Amacam?
Senang-senang tak resipi Kekna?
Kalau senang, bolehlah cuba ye....
 

 

Monday, October 17, 2016

Geng Avengers lunch @ Secret Recipe

Salam readers...

Lately ni kerap nau geng avengers berjumpa. 
Jumpa time lunch la maksudnya...
Kalau nak jumpa time weken, masing-masing sibuk dengan hal sendiri je.

Ikutkan kitorang takde la keluar lunch jauh-jauh pun.
Kalau time busy, kitorang makan kat kawasan sekitar ofis je.
Akhir bulan lepas kitorang pergi makan kat Secret Recipe kat bawah ofis kitorang ni.

Kalau nak makan kat sini kena datang awal.
Kalau datang ngam ngam time lunch hour, memang berjanggut tunggu makan sampai.
SR kat sini memang servis dia lembsss sikit.
Tak cukup staff, mungkin.

Kekna kalau nak lunch kat sini memang akan booking siap-siap meja.
Senang.
Nanti takde la tertunggu-tunggu meja kosong.


Farid fredo, Kekna chipsmore, Leen bulbasaur, Ekin snorlex...
Hahahah...


Paling geram dengan bebudak ni sebab diorang mesti akan tanya,

"Exclusive pe citer?"
"Kekna dengan siapa sekarang?"

Amboi...amboiii..amboiii uollsss!
Macam la iolss ni suka bertukar pasangan kan.... -___-

Well, as for now Kekna tak yakin dengan mana-mana lelaki yang Kekna kenal sekarang.
Kekna tak yakin yang lelaki-lelaki itu boleh commit dengan Kekna sorang.
Wahh lelaki lelaki??

A'ah uolss...
Kekna tak tipu.
Kekna kenal dengan 2-3 lelaki sekarang tapi tak harap apa-apa laa...
Sebab Kekna tak nampak effort bersungguh diorang.

Well, setakat main ayat-ayat tebu dibibir itu, Kekna tak hadap pun.
Kekna bukannya bebudak baru nak up yang boleh cair dengan kata-kata manis lelaki.
Takyah tabur ayat manis, takyah tabur duit, takyah buat ayat pickup line bagai.
Kekna tak pandang semua tu.
Kalau lelaki tu tunjukkan effort yang dia memang betul-betul nakkan Kekna, then barulah Kekna akan setia kat dia sorang.
Masa tu Kekna akan buang mana-mana yang tak diperlukan.

That's me now.
Laki orang, tunang orang, boifren orang is a BIG NO.
Kekna tak nak kacau hak orang.
Kekna taknak jadi BITCHY yang selfish.
Berlambak lagi lelaki teruna sado gagah perkasa yang hot hot kat luar sana.


Contohnya mamat kat atas ni haaa...
Teruna, sado, perut muncit, senyum manis, berkulit hitam itu menawan....
Ape lagi yang korang nak?
PM Kekna sekarang untuk berkenalan dengan dia ye....
Hahahahah... :p


Oh, yang lelaki pulak silalah grab minah bertudung kelabu tu...
Putih ala-ala minah K-pop, hati suci tulus murni, rajin mengemas rumah bila mak dia takde kat rumah, cakap punnn alahaiiiiii macam perempuan Melayu terakhir laaa...
Nak berkenalan dengan dia, PM Kekna jugak... 
Hahahhaa...

Yang tudung pink tu, not available dah.
Bini orang takkan la korang nak kacau jugak kan?
Kang ada jugak yang kena kamekameha dari laki dia kangg....
Hahahah...

Matiklah Kekna duk kenakan diorang.
Confirm lepas ni Kekna jadi bahan kutukan pulaksss...

:p

Ok, habis citer pasal avengers.
Tengahari Kekna makan kat Secret Recipe.
Balik kerja, Kekna balik sendiri naik LRT.
Lagipun Kekna balik lewat.

Time naik LRT tu tetibe fikiran duk teringat kat Subway.
Teringin pulak nak makan Subway Melt.
So, Kekna singgah Subway kat KL Sentral.
Tapau je sebab malas nak makan kat situ.

Tak tahu kenapa on that day Kekna rasa macam nak bawa diri.
Macam tak nak balik rumah dulu.
Then, Kekna jalan sensorang kat KL Sentral sampailah NU Sentral.
Masuk kedai tu, masuk kedai ni.... Tup-tup tersinggah pulak kat The Manhattan Fish Market.
Tengok kedai ni takde orang, so Kekna duduk ajelah dan order makanan.
Kekna pun rasa pelik. Hari tu Kekna memang ikut kata hati je...
Tak fikir apa-apa dah. 


Hantar gambar ni kat #exclusive.
Dia macam tak senang jugak la bila dapat tahu Kekna makan sorang-sorang.
Kekna bagitahu dia yang Kekna ok je.
No need to worry pun sebab lepas makan je memang Kekna akan balik rumah terus.
Takde dah nak melencong kemana-mana.

Kekna makan Small Flame.
Favorite Kekna setiap kali datang The Manhattan Fish Market.
Sedapp..
Actually Kekna dah kenyang time ni tapi tak sangka pulak Kekna boleh habiskan small flame ni.
Memang perut DBKL sungguh ni... ^__^

Luckily Kekna balik awal sebab lepas Isyak je #exclusive mesej tanya Kekna kat mana.
Kalaulah time tu Kekna kat luar lagi, confirm dah kena dah dengan dia ni.
Nasib baik dah ada kat rumah.
Masa tu Kekna tengah layan movie online.


Phewwww....
Selamatttt....
Siap kena attach gambar duk depan laptop ok.
Takutnyee laaa kalau dia tak caye.
Hukhuk....

Well, kalau orang betul-betul kenal Kekna, memang orang akan tahu Kekna tak suke menipu.
Kekna tak nak kumpul dosa kering.
Dosa lain dah berlambak dah, takkan nak tambah dosa dengan menipu jugak?
Berterus-terang dan bercakap jujur itu lebih baik daripada menipu.
Biar pahit kenyataan kerana berterus-terang tetapi jangan manis kehidupan hakikatnya ditipu.

Kot kalau kebetulan masa dia mesej tu Kekna still kat luar, Kekna bagitahu je.
Dia nak bising pun, takpelah.
Sekejap aje pun marahnya.
Takdelah sampai berhari-hari.
Biarlah dia marah sekejap kalau nak bandingkan if kite menipu, dosa tu kita bawak sampai bila-bila tau....
So, pesan Kekna, jangan menipu ok.

Wednesday, October 12, 2016

Lunch @ Wondermama, Bangsar Village

Salam readers...

30 September lepas Kekna, Leen dan Ekin decided untuk lunch sesama.
As usual, Kekna ikut keputusan diorang je nak makan kat mana sebab Kekna tak kisah pun.
Leen yang decide nak makan kat Wondermama, Bangsar Village.
 

Sebelum tu Kekna ada hantar gambar ni kat mamat #exclusive.
Boleh pulak dia cakap comel.
Ni puji bebetul ke atau sekadar amik hati nih? t___t

Actually on that day Kekna tak sihat sangat.
Batuk-batuk dan demam.
Sebab tu tak berapa nak make up sangat. 
Tak kuasalah nak make up time sakit cenggitu.

Lagipun rasanya #exclusive ni tak suka Kekna make up sangat kot.
Pernah sekali dia tengok Kekna pakai lipstik merah.
Terus dia cakap, "Merahnya bibir!"
Pastu dia buat-buat terkejut.
-____-
Sejak dari tu, Kekna dah tak pakai dah lipstik merah.
Huhuh...

Ok, back to the story mory kite tadi....
Pukul 1 kitorang sampai kat Wondermama sebab mamat uber tu sesat kat masa nak amik kitorang kat Menara TM.
Ceshhhh....
Tapi takpe je... Kitorang kan cool.


 Gambar bertiga haruslah ada.
Takut si #exclusive tak caye pulak yang Kekna pergi makan dengan pompuan.
Dia tu bukannya leh kire sangat.
Jealous jugak wehhh...


Kekna makan ini. 
Tomyum fried rice.
Ekin pun order yang sama.



Leen order curry mee...
Macam sedap pulak nengoknye...

Kalau nak datang Wondermama ni, kena datang awal tau sebab selalu ramai orang kat sini.
Masa Kekna sampai pun, nasib baik kebetulan ada meja kosong.
Kalau tak, confirm kena tunggu kat luar dulu.

Sesapa yang belum pernah makan kat Wondermama, bolehlah riki-riki harga makanan kat sini ye.
Harganya quite pricey tapi berbaloi la dengan portion dan makanan pun sedap jugak.

Sila klik gambar untuk tumbesaran ye.... :)

 













Kekna ingatkan nak try pisang de goreng tu.
Tapi memandangkan Kekna batuk on that day, so baik simpan dulu hasrat tu.
Kang batuk jadi makin teruk, naya je.

Ok korang... Selamat mencuba makan di Wondermama ye.
Nyumssss...


Tuesday, October 11, 2016

Sepanjang balik kampung 10 Sept - 19 Sept 2016

Salam readers...

Ha, Kekna ke udara lagi.
Actually entri ni Kekna scheduled kan sama macam entri semalam.
Entri ni Kekna taip hari Isnin pukul 3 pagi.
Alang-alang takleh tido ni, baik la Kekna taip blog. Hihii...

Ok, Kekna nak kongsi sikit la cerita sepanjang Kekna balik kampung hari tu.
Ada banyak jugak gambar yang Kekna amik, so haruslah up dalam blog kan?


 Kekna suka balik kampung sebab makanan kat sana memang heaven!
Keropok lekor dan pisang goreng adalah makanan wajib setiap petang ok.
Maunya Kekna tak gemuk kalau balik kampung seminggu.

Keropok lekor ni Kekna beli kat gerai dekat dengan rumah Kekna.
Dah lama sangat dah Kekna tak beli keropok lekor dekat dengan perkampungan Losong yang ada gerai keropok lekor banyak-banyak tu.
Sebabnya keropok lekor dekat dengan rumah Kekna ni sedap sangat-sangat!
Fresh, lembut, rasa isi ikan dan air lada dia pun best.
Keropok lekor dia pulak sentiasa lembut walaupun dah sejuk.

Pisang goreng tu pulak beli kat gerai sebelah kedai keropok lekor ni.
Pisang goreng dia.. perghhhhhh... marveles!
Murah dan sedap!
Kalau kat KL, beli pisang goreng RM2 makan sorang je.
Kalau kat K. Terengganu, pisang goreng RM2 boleh makan 1 family uolss!


 Hari raya Haji dah tiba. Kekna duk la sibuk hantar goodies pihak adik ipar Kekna kat semua family sebelah daddy dan mommy.
Masa ni Kekna pergi berempat sebenarnya.
Kekna, daddy, Kak Long dan Fifi.
Punyalah penat dari satu rumah ke satu rumah sedara-mara Kekna hantar goodies tu.


Yang ni Hari raya Haji kedua.
Kekna keluar dengan mommy dan daddy.
Plan asal nak makan kat KFC sebab daddy teringin nak makan.
Sekali semua KFC penuh.
Daddy cakap dia tak sanggup nak tunggu lama-lama, so kitorang singgah makan kat kedai makan depan KFC bandar K.T.
Singgah pun sebab kedai tu je la yang bukak pun.
Makanan dia so-so je laa...
Kekna order kueh teow kungfu dia, ermm... biasa-biasa je rasa dia.
Mommy order bihun bandung, daddy pulak order kueh teow ladna.
Semua so-so je.
Ok, pasni tak datang dah. Hahaha...
Review kena la jujur kan?
Tapi nama kedai takleh la bagitahu. Mana boleh tutup periuk nasi orang.
Tak baik.

Tengahari hari raya haji kedua tu sebenarnya Kekna attend wedding adik kakak ipar Kekna.
So, jumpa ramailah sedara-mara kat wedding tu.

Gambar kat atas ni Kekna bergambar dengan ayah saudara Kekna.
Ada yang kenal tak?
Femes kottt kat K.T ni.....
Dia ni la tauke Maimai Carpet. Orang Melayu pertama yang jual carpet kat Terengganu tu.
Orang panggil dia Ayah Ku/ Ku Hussein.
Nampak aje cenggini tapi jutawan ni ok.
 Kekna panggil dia Abah.

Abah: Na, meh la amik gambar dengan abah.
Kekna: Nak buat apa?
Abah: Nanti boleh abah tunjuk gambar anak sedara abah ni kat anak kawan-kawan abah yang mana single lagi tu...

Amik, gambar uduh!
Kompem tak laku.. uhuhu...
-___-


Petang-petang kalau ada kelapangan, Kekna akan ajak anak-anak sedara keluar berjalan-jalan.
Kesian jugak kat diorang ni asik berkurung je dalam rumah.
So, petang ermmmm lupa dah hari ape, huhu... 
Takpelah,.... so petang satu hari tu Kekna bawak diorang ni jenjalan kat Pantai Batu Burok.
Sekali Kekna terpandang ada gerai jual aiskrim gulung.
Bebudak ni ape lagi, menggelupur la nak try. 

Dah Kekna kena pau.... huhu..





Beli 5 sebenarnya.
Yang 1 lagi tu driver punya.
RM5satu... huhu...
Kekna just tumpang-tumpang makan je yang anak sedara punya. 
Itupun makan satu suap je pun.
Sedap!
Next time boleh beli lagi.


Ha, sinilah tempat yang Kekna beli pisang goreng tu...
Hampir setiap petang jugak la Kekna pergi gerai ni.
Ada macam-macam ok.
Mee goreng talam, ubi goreng, cendawan goreng, pisang goreng, cekodok pisang, cucur bawang, eh macam-macam lagi laa...
Perabih duit kat sini je la kalau balik kampung.

Amacam, heaven tak kampung Kekna?
Seronok betul kalau balik kampung kan?
Dekat dengan family, makanan pun sedap-sedap dan murah...

Waaaaa.... nak transfer kije kat kampung! T___T

Monday, October 10, 2016

Sesi outdoor photoshoot

Salam readers...


Seminggu lebih blog ni tak berupdate ye.
Last week Kekna busy dan tak sihat sampaikan takde mood nak menaip.

Ok, Kekna nak sambung citer adik Kekna kawin tu.
Orang dah kahwin 3 minggu dah, kau still terhegeh-hegeh nak update blog ye, Diana.
Kah!

Nak sambung kisah outdoor photoshoot.
Kekna dipaksa rela untuk temankan pengantin dan photographer ke outdoor photoshoot.
Masa tu penat toksah cakap la.
Rasa macam nak seret-seret kaki je.
Tapi kuatkan jugak diri sebab untuk adik kesayangan kan...

Memula nak snap snap dekat dengan Muzium Terengganu.
Lokasi Muzium tu tak jauh pun dari rumah Kekna.
Tapi memandangkan masa tu pun dah lewat petang, confirm pintu pagar muzium dah tutup.
So, kitorang photoshoot kat dalam Taman Tamadun Islam je.
Taman Tamadun Islam pun tak jauh dari rumah Kekna.
2 minit je kalau drive kereta.
Kalau ke muzium pulak dalam 5 minit macam tu....


Gambar-gambar ni semua belum diedit lagi.
Kekna amik yang raw dari memory card Abang Yu.
Kot kalau Kekna ada masa boleh la edit sikit-sikit guna software pic editor.
Tapi buat masa sekarang ni Kekna malas nak buat apa-apa lagi.
Tak malas, tak Kekna la kan... hihi...


 Kekna ditugaskan untuk ajar pengantin berposing.
Hoiii, ingat senang ke?
Sakit kepala mak jemah memikiorkan posing cemana.
Siap google lagi kau! Haha...
Nasib baik la pengantin sporting.
Ikut je cakap mak jemah ni haa...


 Abang Yu pun bagus.
Tak reti penat langsung.
Masa majlis berlangsung, dia la yang bersusah payah angkut lauk pauk if lauk dah nak habis kat meja buffet.
Sambil-sambil tu dia jadi photographer jugak.
Habis majlis, nak tangkap gambar outdoor lagi...
Yang paling hebat, dia langsung tak berpeluh ohh!
Jeles betul Kekna!





Bebudak ni jadi watak sampingan.
Berapa kali ntah snap posing macam ni...
Pening mak jemah. 
Tergelak-gelak diorang ni.
Kekna punyalah penat sampai nak gelak pun dah tak larat wehhh...
Sekadar senyum je.
Suara toksah cakap la, tenggelam timbul je.

Actually ada banyak gambar yang Kekna tak share kat sini.
Korang boleh tengok kat facebook Kekna ye.
Macam-macam gaya ada.
Puas mikir nak posing cemana.
Haha... Ingatkan senang jadi pembantu photographer ni.
Rupa-rupanya..... t___t


Gambar photographer pun tak berapa nak ada sepanjang majlis ni.
Orang busy la katakan....


Nampak tak Kekna tuuu... berpeluh ok.
Berpeluh berlengas semua ada...
Lengan pun dah terlipat dah tu.
Tunggu nak lipat sampai ke siku je tuuu... 


Dah habis snap snap, barulah rasa lega sikit sebab boleh rehat.
Balik rumah ingatkan boleh rehat, rupanya haruuuuu...
Berlambak lagi kerja kena buat.
Hahahah...

Tobat laaa dah serik wehh.
Nanti kot giliran Kekna, if masa tu ada duit lebih, Kekna nak serah kat caterer je 100%.
Sebab bila dengan caterer, kita dah takyah susah payah nak cuci periuk belanga, dah takyah nak susun meja kerusi bagai.
Semua tu caterer sendiri yang akan buat.
Pelayan pun ada disediakan.
So, family Kekna akan duk relax sikit.

Serius penat...
Kekna demam 3 minggu ok.
Hari ni barulah ok sikit.
Sebab tu boleh update belog ni.
Kalau tak, balik dari ofis je mesti lembik badan.
Terbongkang atas katil.
Kadang-kadang sampai tak mandi malam sebab suhu badan turun naik.

Ok, dah habis dah cerita pasal adik Kekna kawin..
Alhamdulillah.
Iwan dan Amani pun happy dah jadi suami isteri.
Kemain korang ye beronak duri hubungan korang sebelum kahwin aritu.
Halangan situ sini...
Sampaikan Kekna pun terkena tempias sekali.
Akhirnya, kalau dah jodoh tu tak kemana. Ye dak?
Dihalang macam mana pun, kalau itu perancangan ALLAH SWT, mesti akan dijodohkan juga.
Dan kalau bukan jodoh pun, if kedua-dua belah pihak setuju pun, tetap takkan jadi.

 Nasihat Kekna untuk Iwan dan Amani,
Jaga rumahtangga elok-elok.
Dua-dua jangan terlalu ego, jangan terlalu mengalah.
Masing-masing kena banyak berbincang, kena banyak bertolak ansur.
Jangan keras kepala sangat.
Ingat, syurga isteri dibawah tapak kaki suami.
Tapi syurga suami masih dibawah tapak kaki ibunya.
Kalau nak buat keputusan, buat secara adil.
Jangan fikirkan diri sendiri sahaja ye.
Kedua-duanya kena adil dengan kedua-dua family.
Jangan lebihkan yang sini dan jangan kurangkan yang sana.
Kena adillah tu maknanya.
Bercintalah selalu.
Dan semoga kalian berdua akan mendapat anak-anak yang soleh dan solehah satu hari nanti.
In sha ALLAH...

p/s: Cepat-cepat bagi Kak Ngah anak sedara lelaki pulak. Yang perempuan dah ada 4 ketul dah tuuu... Kemain lagi gedik-gedik je memasing.