Wednesday, December 28, 2016

Ailurophobia

Salam readers...

Kisah pagi tadi (sekitar pukul 7 pagi)

Kak Shidah : Na, acu pegang kejap plastik ni. Pegang kuat-kuat tau.

Kekna ni dengan sukarelanye pegang la plastik tebal tu sambil mencangkung.
Tengok pada plastik tu macam plastik makanan kucing.
Nampak berat aje plastik tu.

Kak Shidah dah masuk dalam rumah.
Amik ape ntah.
Tetibe Kekna dapat rasa ada something bergerak-gerak kat dalam plastik tu.

Terus Kekna jerit,

"Kak, amende kat dalam plastik ni??"

Tangan Kekna still pegang plastik tu lagi walaupun masa tu dah takut toksah cakap la....
Kak Shidah pun keluar dari rumah sambil gelak-gelak.
Benda yang ada dalam plastik tu makin bergerak kuat.
Hoiii, memang takut wehhh...

Kak Shidah cepat-cepat pegang plastik tu.
Kekna pulak dah lari ketepi koridor.
Kak Shidah ikat plastik tu dengan plastik biasa.
Tapi ikatan tu takdelah kemas betul pun.
Sekadar ikat cenggitu je.

Kak Shidah ajak Kekna masuk dalam kereta.
Kekna dah duduk kat seat sebelah driver.

Tengok-tengok Kak Shidah letakkan plastik tebal tu kat seat belakang.

Kekna : Amende tu Kak Shidah?
Kak Shidah : Kucing...

Kucing?????
Terus datang perasaan geli geleman tuu....
Omg... Omg!!!! 😱

Masa duduk dalam kereta tu pulak, kucing-kucing tu duk menggelupur nak keluar dari plastik tu.
Masa tu Kekna dah menggelabah sampan dah.
Siap terjerit-jerit...

"Kak Shidah, kucing tu dah nak keluar dah tu!! Omaigoddd!!!"

Kak Shidah dah gelak-gelak dah tengok Kekna dah menggelupur camtu.
Maunya tak menggelupur, Kekna takut kucing laaaaahh....
Waaaaaaa....

Bila tengok plastik duk bergerak-gerak macam tu, sebijik macam bawak mayat ok.
Seram wehhh... Hahahah...

Tak lama lepas tu, Kak Shidah park kereta kat tepi jalan.
Dia lepaskan kucing-kucing tu kat situ....
Menggelupur kucing-kucing tu keluar dari plastik...

Kesian jugak laa tengok kucing-kucing tu macam terpinga-pinga kat mana dia sekarang.
Sebab rasanya kucing tu baru 3-4 bulan usia dia..
Tapi kucing-kucing ni la yang duk berak depan rumah Kekna hari-hari nih...
Jenuh aku nak cuci taik diorang...
Yang takleh blah elok je dia park betul-betul depan pintu rumah.
Nasib baik la tak terpijak.

Tapi kannn Kekna macam sesak nafas jugak la masa kat dalam kereta tu.
Bukannya ape, memang Kekna takleh bendung ketakutan kat kucing sebenarnya.
Memang takut melampau.

Orang yang takut pada kucing ni dipanggil Ailurophobia.
Orang-orang yang ada Ailurophobia ni bukan sengaja-sengaja takut dengan kucing ye...
Jangan salah faham antara gedik & takut yang sebetul-betul takut...
Macam diri Kekna sendiri, memang Kekna takut dengan kucing sejak kecil.
Kalau makan kat gerai-gerai ke ape, biasanya ada kucing kan?
Kekna memang akan sesak nafas kalau ada kucing berkeliaran dekat dengan Kekna.
Paling Kekna takut kalau-kalau tetibe kucing tu melompat naik atas riba...
Maunya terpelanting semua makanan atas meja Kekna tolak...

Teringat masa Mimy nak hantar Kekna balik ke rumah.
Boleh pulak si Mimy tu angkut Lopa kesayangan dia.
Kat dalam kereta, memang Kekna asyik terjerit-jerit je.
Si Lopa tu pulak kemain meronda-ronda kat dalam kereta dengan selesa dan bergaya....
Hoiiii.... Tak senang duduk Kekna tau!

Kalau tak caya, silalah tanya Mimy cemana Kekna kat dalam kereta masa tu...
Haha...

Ada tak dikalangan readers yang takut kucing macam Kekna?
Sila angkat ketiak mucuk masing-masing...
Hihi...


Monday, December 26, 2016

Survey tentang Kekna

Salam readers....

Kot la ada sesape yang tengah ada masa terluang tu, bolehlah join survey ni ye.
Kekna buat sekadar suka-suka aje.
Nak tahu pendapat korang tentang diri Kekna.

Jangan risau.
Apa je pendapat korang akan Kekna rahsiakan dari orang lain.

Klik link kat bawah ni ye....


Terima kasih! :)

Wednesday, December 14, 2016

Hidup biar beradab, bukan biadap

Salam readers...

Hari tu Kekna dapat notification kat hp yang memory hp Kekna dah 85% full.
So, Kekna kena transfer a few benda ke external hard disk.
Yela, dalam hp Kekna ni banyak sangat dah gambar yang Kekna simpan.
Sambil-sambil transfer tu, Kekna tengok la balik gambar-gambar yang ada.
Salah satu gambar yang ada adalah gambar masa Kekna bercuti kat Pulau Perhentian tahun lepas.


Ni antara percutian yang paling best pernah Kekna pergi selain dari percutian kat Casa Titik, Cherating.
Maunya tak best. Pergi dengan kawan-kawan yang sekepala kott...
Lagipun masa bercuti kat Pulau Perhentian ni, 1st time Kekna snorkeling which is benda yang dulunya paling takut Kekna nak buat.
Mestilah takut weehhh... berenang kat tengah laut dalam kottt...
Pastu ada ikan jerung lagi walaupun ikan jerung tu vegetarian.
Lawak pulak rasanya bila dapat tahu ada ikan jerung yang vege.
Hahaha...

Itu benda best laaa...
Benda yang tak best pulak is bilik Kekna.
Masa bercuti hari tu, kitorang duk bilik asing-asing.
Leen & Mirul duk sebilik. Harus la kan... dah namanya laki bini.
Bilik Farid pulak duk belakang bilik Leen.
Bilik Kekna pulak duk depan bilik Leen.

Problem dekat bilik Kekna tu banyak jugak laa...
Salah satunya katil ada semut.
Bukan sikit tau. Banyak....
Owh, bilik Kekna tu ada 2 katil single.
Katil yang ada semut tu Kekna guna untuk hampar baju-baju yang digosok.
Memula Kekna tak perasan katil tu ada semut.
Tau-tau je ada banyak semut merayap kat atas baju yang Kekna dah gosok tuu...
Bila selak cadar, tengok-tengok ada banyak betul selimut kat dalam tu.

Lagi 1 masalah is Kekna tak dapat towel.
Sepatutnya bila kita check in, kita akan dapat towel kan?
Bila tanya Leen dan Farid, diorang semua dapat towel.
So, Kekna pun pergi ke kaunter suruh diorang hantar towel dengan segera.

Tunggu punya tunggu, towel tak sampai-sampai.
Dah la time tu dah rushing nak keluar pergi Windmill.
Takpe, Kekna keluar je dulu.
Bila lalu kat kaunter, Kekna remind diorang sekali lagi untuk hantar towel dan check katil yang ada semut tu.
Minah-minah kaunter tu pulak buat muka macam palat je...
Geram pulak hati kite.
Dah la nak marah pasal tak hantar towel. Tambah pulak bebudak tu buat muka depan kita.
Tapi kita kan diberi option untuk bersabar.
So, Kekna sabar je laa... Remind diorang elok-elok.
Cakap baik-baik.

Then, bila Kekna balik dari Windmill, Kekna nampak towel duk atas kerusi bilik.
Pastu Kekna check katil, still bersemut.
Nampak sangat diorang tak check katil tu.
Tapi takpelah. Kekna taknak bising-bising dah.
Biar je macam tu.
Since that Kekna tak guna pun katil tu.
Kekna tido pun kat atas katil yang 1 lagi tu.
Baju-baju semua Kekna gantung dalam almari.

Kalau diikutkan, Kekna sebagai customer boleh je nak marah-marah kat pengurusan resort tu.
Tapi Kekna malas.
Malas nak create issue. Kan nak holiday.
Takkan la kite nak spoil kan holiday kite hanya kerana isu-isu remeh macam tu?
Ye dok?
*Bagi Kekna itu isu remeh je laa...

Itu tak campur lagi tengah-tengah tergolek tengok tv atas katil, tetibe blackout.
Hahaha...
Panik jugak masa tu tapi Kekna cool je la kannn...

Takdelah Kekna nak protes letak towel dalam lubang jamban ke...
Takde la pulak Kekna terfikir nak campak cadar bersemut tu kat receptionist ke...
Takde pulak Kekna terfikir nak buat drama mengamuk marah-marah kat lobby resort tu...

Sebab Kekna tak dididik untuk jadi biadap.
Mommy dan daddy Kekna didik Kekna supaya banyak bersabar.
Dan keadaan sekeliling Kekna banyak mengajar Kekna supaya bertindak rasional.

Lagipun kita sebagai orang Melayu terkenal dengan adab sopan santun dan berbudi bahasa.
Kaya mana pun kita, hebat macam mana pun kita, kita jangan lupa bahawa ada lagi orang lain yang lagi kaya dan hebat dari kite.
Sentiasalah tunduk melihat tanah dibumi.
Jangan terlalu mendongak melihat langit.
Sebagai insan yang berbangsa Melayu beragama Islam, biarlah kita hidup beradap. Bukannya biadap.


Friday, December 2, 2016

Yatim

Salam readers...

Sekarang ni setiap kali balik rumah, mesti ada yang tengah menunggu Kekna.
Bila tengok je Kekna naik tangga, mulalah nak mengekor sampai depan rumah Kekna. 
Kadang-kadang siap main sorok-sorok celah pasu-pasu bunga jiran sebelah rumah lagi.
Pastu bila Kekna intai-intai dia, tengok-tengok dia pun intai Kekna jugak.
Pastu dia keluar melompat la dari celah pasu tu.
Ajak main chiku chakkk la pulak.. Hahaha...


Yatim nama diberi.
Sebab tak tau mana mak ayah dia.
So, consider yatim piatu.
Kesian tau dia. Tak tahu datang dari mana, tetibe je ada kat depan rumah Kak Shidah, jiran Kekna aka officemate Kekna.
Now, dia memang duduk kat koridor depan rumah Kak Shidah.
Takdelah duk dalam sangkar ke ape. Lepas camtu je sebab dia tak berani pun nak main jauh-jauh.
 

Muka sedih je manjang.
Agaknya duk ingat kat mak ayah dia kottt...
Sepatutnya kucing kecik macam ni kena menyusu lagi.
Tapi dia ni dah kena berdikari dah.
Nasib baik jiran-jiran Kekna semuanya baik-baik.
Semua duk hulur makanan kat dia sampaikan tahap dia taknak makan dah.

Bulu dia pun Kekna tengok petang tadi dah makin cantik berbanding hari pertama jumpa dia aritu.
Dah lebat sikit dah.
Dia manja tau. Kecik lagi kan... Mestilah asik nak suruh orang belai je.
 

Biasanya Kekna main-main dengan dia kat luar rumah je.
Tapi aritu Kekna bawak dia masuk dalam rumah. Bagi dia berlari-lari kat dalam rumah tu.
Ruang tamu rumah Kekna kan luas.

Dia suka sangat duk kat atas kotak unifi kat belakang tv Kekna.
Tetibe je senyap je takde berlari sana sini.
Rupa-rupanya dah tertido kat atas kotak tuu.
Ya ALLAH kesian tau tengok dia.

Tapi dia tido sekejap je.
Dalam 10 minit macam tu je. Padahal rumah Kekna sunyi sepi.
Bila dia terjaga, dia duduk je atas kotak unifi tu.
Pastu bila tengok Kekna mengintai dia, barulah dia sambung berlari-lari ajak Kekna main.

Keliling rumah dia conquer.
Dari ruang tamu, pastu menyorok kat dapur.
Kekna tak bagi dia masuk dalam bilik Kekna takut dia berak.
Dah malam sikit barulah Kekna suruh dia keluar dari rumah.
 
Sebenarnya Kekna ni takut dengan kucing.
Cuma dengan Yatim ni Kekna berani sikit mungkin sebab dia kecik aje.
Kalau kucing besar, memang Kekna takut & geli.
Sekadar usap-usap kepala cenggitu je la...
Kalau nak gesel-gesel badan dia kat kaki Kekna memang tak laaaaa...
Takuttt....