Monday, June 19, 2017

Cerita 14 Jun

Salam readers...

Alkisah 14 Jun yang lepas adalah birthday kawan Kekna.
Bila ditanya nak makan ape, dia cakap dia nak makan kat restoran mamak.
Kekna dah macam, "What?? Takkan mamak je kot... Ni birthday kot..."
Tapi dia tetap kate nak makan kat kedai mamak.
Okay la... okay laa... kite ikut je kehendak birthday boy.

Memula Kekna plan nak bawak dia makan kat Mahbub Bangsar.
Dari pagi Kekna call Mahbub, tak dapat.
Sampailah pukul 4 lebih petang, Kekna berjaya call Mahbub tapi reservation dah full.
Pftttt!
Backup plan haruslah kena ada kan.
Kekna booking kat Syed Bistro Restaurant.
Restoran ni pun tak jauh dari lokasi Restoran Mahbub tu.

Pukul 5:30 petang kitorang bertolak ke Syed Bistro dari KL Gateway Mall.
Barulah Kekna tahu horror rupanya jalan kat situ kalau pukul 5 petang ke atas.
Bayangkan la jalan dari KL Gateway sampai ke pintu depan UM amik masa 45 minit uolss!
Sedangkan kalau jalan tak jem, hanya amik masa tak sampai 2 minit pun.

Nasib baik laa driver jenis tak mudah marah.
Dia cool je bawak kereta.
Sampai depan Hospital Pantai, jalan dah lega dah sikit.

Kitorang sampai kat Restoran Syed Bistro ni dalam pukul 6:40 petang camtu.
Itupun banyak kali pusing cari parking.
Tempat padat macam tu memang la susah nak dapat parking kan.

Dah sampai teruslah kitorang order.


Kekna makan nasi bukhara kambing.
Birthday boy pulak makan roti canai kosong 2 bijik, ayam masak kuzi dan kari ayam.

Kekna : Roti kosong je?
Kawan : Ya, teringin.

Apa-apa je lah. Padahal Kekna dah bagitahu dah suruh dia makan apa yang dia nak sebab Kekna yang belanja.

Settle makan, Kekna hulur pulak kek Chocolate Odyssey dari Secret Recipe.
Kekna beli 1 slice je untuk dia...
And Kekna paksa dia untuk tiup lilin.

Kawan : Malu la dah tua-tua nak sambut birthday lagi.

Hahahah...
Dalam pada malu tu, dia tiup jugak lilin yang Kekna dah pasang.
Hihi..

Balik dari makan, kitorang ronda-ronda kat bandar KL.
Lewat malam sikit dia ajak Kekna lepak minum mangga susu kat Kampung Baru.
Kitorang singgah di Classic Cafe.
 

Inilah mangga susu itu.
Kekna pulak minum milo ais je.
Tak lalu nak minum jus-jus bagai.

Kawan Kekna kata kat situ memang no.1 jus mangga susu dia.
Sedap.
Idok pulak Kekna rasa jus tu.
Tapi kalau dah dia kate sedap, maknanya sedap sungguh la tu kot... 

Lepak-lepak kejap, terus dia hantar Kekna balik rumah.
Lagipun esoknya kena kerja lagi.

Haihhh... lambatnya raya.
Tak sabar nak balik kampung ni... huhu..


No comments: