Friday, June 16, 2017

Iftar di Restoran Chief Ikan Bakar, Sg Tua Batu Caves

Salam readers...

12 June 2017 (Isnin), Kekna diajak untuk berbuka kat luar.
Kekna on je...

Sakit gusi pulak masih tak hilang-hilang lagi.
Nak makan ubat pun tak boleh sebab berpuasa.
Nak tak nak kenalah tahan sakit tu dulu.

Yang 'kawan' Kekna ni pulak dah risau dah...
Yela, dia duk ingat Kekna tak boleh makan benda-benda keras.
Padahal Kekna boleh je mengunyah.
Tapi kena kunyah sebelah kiri la... Sebelah kanan tak boleh kunyah sebab sakit.
Ade ke patut dia cakap, "I think you only can eat soft food..."
Dia ingat Kekna ni baby ke ape? -____-

Kitorang decided untuk berbuka di Restoran Chief Ikan Bakar kat Sg. Tua Batu Caves.
1st time Kekna datang ke restoran tu.
Nampak cozy.
Kawan Kekna kate dia kerap makan kat situ.


Bersusun seafood kat dalam seafood display ni...
Geram-geram je Kekna tengok ikan-ikan segar nih.
Ada macam-macam jenis ikan.
Ikan siakap, kerapu, talapia. Ehhh, ketam pun ada laa.


Udang galah, lala, sotong pun ada uolss...
Tak mampu makan yang mahal, ikan kembung pun ada.
Ikan pari dan ikan bawal pun ade.
Pilih je nak ape.

Dah pilih seafood, kite bagitahu la nak masak ape.
Masak stim ke, makan 3 rasa ke, masak pedas ke... apa-apa je lah.
Macam Kekna hari tu, kitorang amik ikan kerapu masak 3 rasa.
Pastu Kekna request untuk buat berkuah sikit.
Takde la nanti makan kering gituje dengan nasik kan..


Haaa... kat sini ada ikan singgang jugak tau.
Kekna tak tahu la sedap ke tak sebab hari tu Kekna tak try pun.
Kalau korang nak try, boleh aje.


Ini la kerapu 3 rasa itu.
Sedap jugak.
Lagipun Kekna penggemar masak 3 rasa.
Kirenya masak 3 rasa kat sini menepati citarasa Kekna laa...

Kekna pilih ikan bersaiz sederhana je sebab makan berdua aje kan.
Time lapar ni memang la asik nak order yang besar-besar.
Nanti time berbuka confirm sekejap tolak makanan kat orang tu orang ni...
Untuk elakkan membazir, baik kite pilih yang biasa-biasa je.


Udang masak pedas.
Yang ni pun ok.
Sebenarnya Kekna kempunan nak makan udang butter.
Tapi dia tak buat pulak masa tu.

Suppose kitorang tak order pun udang ni.
Sebab yang makannya Kekna sorang je.
Yang kawan Kekna tu pulak sibuk makan nasi dengan sup cendawan dia.
Memang style 'kilauan emas' sungguh laa dia ni.


Telur dadar yang wajib ada.
Hihih...



Yang ni sup cendawan.
Kawan Kekna ni suka sangat makan sup cendawan.
Makan kat mana-mana, mesti dia order sup cendawan.
Rasanya tak susah kot masak sup cendawan ni kan..


Ini pulak kailan goreng.
Pun sedap makan cenggitu je...

Dah settle makan, terus balik rumah.
Yela, Kekna kan tak sihat sangat.
Gusi sakit melampau tahap nampak tampo orang ok!

Sampai rumah, terus serbu dapur cari air suam untuk makan ubat.
Sakit jiwa wehhh sakit macam ni.
Tido pun tak lena.
Sobss... sobsss...

No comments: