Friday, June 9, 2017

Tak ada entri berbuka puasa ke?

Salam readers...

Ape kabo semua?
Mood nak update blog ke laut dah...
Mentang-mentang la tengah berpuasa, sampaikan mood pun berpuasa sekali. Heheh...

Bulan puasa tahun ni memang Kekna maaalaasss sangat nak masak.
Hari-hari pun membeli je.
Mood memasak takde.
Lagipun balik kerja kan dah penat. Nak ngadap dapur tu alahaiiii malas sungguh!
Kalau dah beli makanan siap-siap kat office, balik rumah terus boleh rehat.
Tergolek-golek layan drama Hero Seorang Cinderella kat laptop.
Kan senang tu.
Hidup bujang kan, cenggini la.
Masak pun untuk sorang makan je. Macam tak berbaloi.
Tapi kalau weekend memang Kekna akan masak.
Sebab weekend Kekna malas nak keluar pergi mana-mana.
Kalau keluar pun sebab teringin sangat nak makan something.

Macam minggu pertama berpuasa, weken Kekna masak.
Weekdays hari-hari Kekna makan nasi arab.
Hari ni makan nasi arab ayam, esok makan nasi arab kambing pulak.
Bergilir-gilir.
Masuk minggu kedua, Kekna dah muak makan nasi arab.
So, berubah beli benda-benda yang simple pulak.
Nasi lemak ke, nasi minyak ke..

Weken minggu lepas Kekna tak masak langsung sebab Kekna plan dengan kawan Kekna untuk berbuka sekali.
Hari Jumaat petang Kekna balik ke rumah kawan Kekna kat Desa Petaling.
Ada sorang lagi kawan lain yang join.

Awal-awal lagi kitorang plan nak makan kat Al-Rawsha Kampung Pandan.
Nasi arab dia memang sedap meletopsss!
Memang Kekna suka sangat makan nasi arab.
Ate salasilah keluarga Kekna berasal dari Arab..
Sebab tu jugak laa badan Kekna ni besau...
Ikut rangka badan orang Arab.
Kurus-kurus Kekna pun tetap akan nampak besar.
Cuma Kekna ni katik je...


Tuan tanah.


Kat Al-Rawsha, kitorang bertiga order nasi arab madghut kambing.
Nasib baik tiga-tiga ni sekepala suka makan kambing.
Daging kambing dia wallaaahhhh sangat!
Lembut.
Madghut dia pun sedap. Sumpah tak tipu.

Tapi......
Ade tapi nih..
Nasi dia makin sikit la compare dengan tahun lepas.
Harga pulak dah naik sikit.
Keciwa sungguh.
Tapi takpelah.
Nak buat cemana kan.... Rezeki takat tu je.

Dah kenyang berbuka kat Al-Rawsha, kitorang menghala pula ke Ikea Cheras.
1st time Kekna jejakkan kaki ke Ikea Cheras.
Kalau nak compare dengan Ikea Damansara, Ikea Cheras ni lagi besar dan luas kot.
Tapi quite confusing la dia punya laluan showroom.
Nak masuk mytown kang, banyak kedai dah nak tutup.


Sebelum keluar dari Ikea, sempat beli aiskrim vanilla dia.
Sedap.

Balik rumah kat Desa Petaling, masing-masing buat hal sendiri.
Kekna layan phone.
Tuan rumah duk gardening.
Yang lagi sorang layan Kpop dalam laptop.
Last last lepas tu masing-masing terbongkang kat ruang tamu.

Babak sahur pun ada.
Kekna dan tuan rumah memang jenis jarang bersahur.
Tapi kitorang dah janji dengan yang sorang lagi tu untuk bangun sahur sekali.
Sebelum tido, masing-masing alarm la jam masing-masing.
Pukul 4:30 macam tu, jam berbunyi.
Kekna yang terjaga dulu tapi tak sampai hati pulak nak kejutkan yang lagi 2 orang tu.
So, Kekna duduk tercongok dulu.
Perati je yang 2 orang yang tengah tido tu.
Yang si tuan rumah pulak klako...
Jam dia dah berbunyi, tetibe dia bangun pastu dia snooze kan jam dia.
Pastu elok je dia baring balik sampai selimut dan peluk bantal.
Wehh,,, kata nak bangun sahur!
Tak leh jadi ni. Dah la Kekna still mengantuk.
Then, Kekna pun sambung tido balik sebab masih awal lagi.
Tak lama lepas tu jam tuan rumah berbunyi lagi. Tengok-tengok dah pukul 5.
Tuan rumah panggil sekali je nama Kekna, terus Kekna celik mata.
Kekna memang jenis sensitif sikit kalau orang panggil nama time tido.
Mesti Kekna terjaga terus.
Tuan rumah kejutkan yang sorang lagi.
Nampak lena benor yang sorang tu tido.
Banyak kali seru nama tapi tak bangun-bangun jugak.
Pastu giliran Kekna pulak tolong kejutkan.
Kekna tepuk-tepuk bahu, goncang-goncang sikit badan dia.
Pun tak gerak-gerak.
Weh, memang tido mati ni...
Kekna dan tuan rumah tergelak besar.
Serta-merta si budak bertuah ni celik mata.
Hahahah...

Kitorang bersahur pun simple je.
Minum air dan makan roti.
Lepas sahur, sembang-sembang kejap pastu masing-masing sambung tido.
Dah tengahari baru celik mata semula.

On that day, kitorang malas nak keluar.
So tuan rumah ajak kitorang masak.
Si tuan rumah ni memang pandai masak.
Kekna just tolong-tolong je dia duk dapur.

Sebelum start masak untuk makanan berbuka, tuan rumah ajak kitorang baking brownies dulu.
Wahhh, dah macam masuk kelas memasak je ni. Hihihi...
30 minit je dah settle.

Time masak makanan berbuka tu, Kekna tolong-tolong la tuan rumah.
Kitorang masak kailan ikan masin, daging masak lemak cili api dan telur dadar.
Serius, makan macam ni pun dah nikmat sangat dah.


Dah siap semua, kite hidang atas meja makan.

Dah siap berbuka, macam biasa kitorang buat hal sendiri.
Pastu bergosip pasal retis.
Dari Kpop sampailah Fattah Amin. Hahaha...


Sambil-sambil tu kitorang makan colek kedongdong.
Sedapp hoiii!
Krup krap krup krap je makan...

Lewat malam sikit. kitorang pergi hantar yang sorang lagi tu balik rumah dia.

Esoknya, Kekna dan tuan rumah hanya melepak-lepak kat rumah.
Petang baru keluar sebab kitorang dah booking kat Mahbub Bangsar untuk berbuka puasa kat sana.


Kitorang order roti telur sebijik. murtabak daging sebijik, sup kambing & roti steam.
Ya ALLAH, sumpah sedap makan macam ni....
Biasanya kalau berbuka puasa je mesti makan nasi kan.
Tapi bila kitorang berbuka macam ni memang lebih puas hati.
Kenyang dan macam-macam rasa ada.
Sup kambing kat Mahbub memang win!
Sedap dan tak puas Kekna makan.

Oh, kitorang order jugak nasi beriyani ayam madu.
Rugi la datang Mahbub tapi tak makan nasi beriyani ayam madu dia.
Kitorang tapau je untuk makan lewat malam nanti.

Lepas berbuka, kitorang pergi ke Mid Valley pulak.
Shopping.
Kawan Kekna tu beli kasut, Kekna pulak beli baju.
Sekejap aje pun shopping sebab Kekna kena dirty urine.
Yela, bulan puasa ni Kekna kurang minum air.
Memang senang la kena dirty urine ni.
Tak sakit tapi buat Kekna tak selesa.

Balik rumah, terus kawan Kekna tu buat air barli.
Wehhh, Kekna tak pernah minum air barli.
Tak sedap ok!

Kawan Kekna paksa jugak Kekna minum.
Seksa weh... seksa.
Tak kena dengan tekak Kekna laa air barli ni.
Cemana laaa korang boleh minum air barli ni ye. Huhu...

30 minit jugak kawan tu menunggu Kekna untuk habiskan segelas air barli tu...
Dah macam makan ubat pulak....
Oihhh serik! Takmo minum barli lagi.

Esoknya kitorang pergi kerja sama-sama.


Kawan Kekna bagi hadiah ni....
Best best!
Kekna beberapa kali dah try produk innisfree ni dari kawan Kekna tu...
And product innisfree ni best rupanya.
Paling best gel make up remover tu...
Cuci bersih muka dari make up lepas guna benda alah tu.

Kekna ingat lepas ni nak bertukar ke product Innisfree pulak laa...

2 hari lepas Kekna berbuka McDelivery je.
Beli Foldover Lazeez... Ok, tak sedap.
Pasni takmo beli lagi dah... huhuu..

Semalam Kekna makan nasi lemak masakan orang Terengganu. Sedap hoiii...
RM5 sebungkus.
Tak kisah la harga mahal sikit pun sebab sedap sangat kot...

Hari ni tak tahu dah nak makan ape.
Masalah sungguh la bab-bab makan ni...
Nak makan samyang kang ada jugak yang tercirit nanti.

Korang plan makan ape berbuka nanti?


No comments: